Familjen Annorlunda

Simma och bada :)

Jag fick förra året höra att Avesta har ett hyfsat badhus. Ganska stort och fräscht sa nån av er i kommentarerna :)
Eftersom mina kids älskar att bada så tänkte jag att vi skulle testa det här. Men en dag med lite sämre väder eftersom det är inomhus.
Igår bestämde vi att vi skulle åka dit idag, och efter att ha masat oss upp sent som vanligt så packade vi ihop oss och åkte.
Jag ställde gps, tänkte att det säkert är svårt att hitta, men det var easypeasy och jag körde inte fel en enda gång.
Whihooo!!
Som storstadsbo går man runt en lång stund och letar efter p-automaten, för parkera gratis inträffat typ aldrig. Nån sån hittade jag nu inte så det var visst gratis :)
Sen är jag van att betala runt 500-600-700kr i inträde men här kostade det typ 170 spänn. För alla. Inklusive ett lås. Det kan en unge kosta hemma . Nästan iaf.
Man kan säga att jag liksom hade mungiporna uppe redan och där stannade de. Badhuset var INTE stort, snarare pyttelitet;) men fräscht.
De hade en 25 meters bassäng med en liten snurrig bit med en fors, en undervisningsbassäng, två bubbelpooler två vanliga bastun och en ång. En plaskpöl också och så en vattenrutschkana.
Och den var jättekul!
Istf de smala rören var det ett ovalt dubbelt så stort som man kunde åka på stora badringar i :)
Eller utan. Den gick inte så fort och var inte så brant, bara majsig.

Där har jag nu skenat upp och åkt ner åttahundra gånger idag:)
Sen hade de nån slags bana i 25 meters poolen med flytblock som man ska försöka springa på.
Där har jag såklart också skenat. Och inte direkt graciöst ;) Snarare som en Heffaklump;)
Drattat på ändan och plumsat i spat så det är ett under att det fanns nåt vatten kvar i poolen. Kul men svårt.

Jamie och Jordan kan inte simma men övriga kan så det är rätt enkelt att hålla koll på dem. Något det inte varit förr ;)
Mina större ungar kunde simma allihopa när de var 5-6 år för vi var med i en babysimförening som även hade aktiviteter för äldre barn. Plask o lek , simskola, dyk och annat kul. Alla söndagar var vi och badade i massor av år.
Den föreningen lade ner när Jamie föddes, fanns bara i liten skala med babysim på lördagmorgnar. En dag och tid som för mig var omöjlig att komma i väg på.
Efter åtta ungar så fick den nionde inte babysimma och det var lite surt. Jo det fanns andra föreningar men de var svindyra och fel tid, plus att jag bara fick vara en vuxen och bebisen. Jag var ju väldigt ensam direkt från att Jamie föddes så det funkade inte.

Men de lär sig nog;)
Jag tycker det är viktigt att kunna simma så det är prio. Dock har jag ingen vidare bra erfarenhet av simskola. Vänners barn som gått har liksom aldrig lärt sig simma
Utan det har bara mjölkats pengar. Det är ju märkligt att inte all simundervisning är gratis eftersom det anses så viktigt.

Mina killar har vattenvana och är inte speciellt rädda för att få vatten över sig, så de är enkla att ha med.

 

Jag brukar undvika att äta på sådana här ställen . Flera anledningar, dels min kräkfobi. Jag litar inte på att folk kan hantera matvaror helt enkelt. Sen är det oftast löjligt dyrt. Och dåligt käk.
Men en snegling på kiosken visade ok priser och ännu bättre blev det när jag såg att det var frusna köpesrätter:)
Man fick värma själv i micro och jag var nöjd. Inte så många kronor dyrare än i butik heller.
Så vi åt lunch och sen fortsatte vi bada.
Vi var där i fyra timmar ungefär och det kändes lagom. Man blir ju mör av att bada och vi brukar ofta stanna hela dagar på sådana här ställen så det kändes ovanligt:)

 

Jag har en fundering. Mina två minsta är killar. De känns inte stora nog än att klara sig ensamma inne på herrarnas. (6-7år)
De åker ju ofta och badar med pappan och han har ju inte samma problem, han tar ju med dem in till sig och tjejerna får klara sig själva. Det har de nog gjort länge men de har ju varit äldre. Iaf nån av dem.
Jag tar med killarna in på damernas och tänker inte mer på det. De reagerar inte. Jag kan ju bara tala för mig själv men jag bryr mig inte om småpojkar i omklädningsrummen.
Men vart går gränsen ?

Jag har aldrig ens tänkt på det här förr eftersom de är minst. Robban var ju liten under den tid som det fanns en pappa i familjen och gick med honom.
Och för den delen .. på babysimföreningen hade vi i många år gemensamma omklädningsrum ;)
Herrar damer och ungar i samma.
Oh yes som jag var obekväm i det !! Satan vad jobbigt det var. Första gången och andra gången sen kunde jag inte bry mig mindre. Det var bara naturligt. Alla hade småbarn och alla hjälptes åt, ingen hade tid att spana;)
Jag är högst obekväm i att vara ens lättklädd bland folk så att jag accepterade detta så enkelt förvånar mig än idag.
Men det var inte direkt som att nån sprang runt näck och visade upp sig. Alla duschade och klädde på sig snabbt. Alla utom en snubbe … han skulle lufttorka och sen skulle hans fru smörja in honom med lotion ;) Han var muskulös och tyckte väl att han hade nåt att flasha med. Men nä??

 

Så vad säger ni? Hur länge är det okey att ha med småkillar in på damernas?
Jag kommer ju oavsett att fortsätta tills de är stora nog att klara sig ensamma men intressant att höra vad ni tycker :)

Innan vi åkte hem skulle de leka lite i parken utanför. Varmt och skönt i solen men den gick i moln och då åkte vi hem.
Hem ljuva hem;)

Jag lyckades med konststycket att köpa noll mat när vi handlade i måndags. Kom hem med massa frukt och chips och duschtvål men inget att äta till middag ;)
Så igår handlade vi iaf så vi hade till två eller tre middagar. Idag skulle det vara kebab. Igår grillade hamburgare.
Jag hatar att grilla och jag hatar röken och igår rykte grillfan som värsta Lutzendimman men slocknade sen. Jag svor. Och sprutade tändvätska som man inte bör men eftersom jag är så daredevil så gör jag det ändå ;)
Till sist blev det ändå klart.

IMG_1897

Idag stekte jag kebab och de skar grönsaker och det stoppades i pitabröd. Jag tog tonfisk ist. Gillar bara kebab från kebabhaken och helst klockan tre på natten ;)

Sen var alla helt slut:)
Och nu ligger vi här. De i ena änden av vagnen kollandes på film och jag i andra änden som läser. Och bloggar ;)

IMG_1907 IMG_1908

Nu är filmen snart slut och då blir det hopp i säng. I morgon ska det visst regna … Bah.

Vi hörs snart !
Och såklart tack för alla era snälla kommentarer på förra inlägget ❤️❤️

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer
Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. susanne

    Har själv 2 barn yjej 12 o kille 10 På sportlovet var jag tilsammans med bästa väninnan o hennes tvillingtjejer på 11 i Tyskland Vi gick på badhus Däe var det gemensamt omklädningsrum för alla!! För dom pryda fanns några enkelbås där man kunde stänga om sej. Duschrum fanns ett för män ett för kvinnor och barn Ingen åldersgräns Så vi kunde duscha ihop alla sex. Tänk så enkelt och praktiskt Så här borde det vara överallt tycker jag.Även i Sverige

  2. Ulrika

    Min man frågade när han var på badhuset 7-åriga dottern senast, De sa att upp till 9 år var okej att ta med i omklädningsrum. På de flesta badhus finns det nog lösningar bara man frågar.

  3. Ewi

    Jag har samma situation med äldsta sonen. Han är 8år, men ser ut som 10 (1,43m) och i år började jag fundera lite. När bara han o jag simmar vill jag inte lämna honom själv, men annars går han alltid med sin pappa som också börjat träna honom i hur han ska göra. Precis som nån nämnde har jag dock lite nojja för att han ska bli utsatt för något. På skolan har de draperi i duschrummet, men inte på badhuset. Lillkillen på 5år får gå med mig länge än!

  4. Maria

    Hej
    Där jag bor ( Karlskoga) finns 2 omklädningsrum för damer i det ena står det att det är för mamma med pojke. Samma på herrarnas men pappa med flicka.

  5. Kim

    Jag är ensam med två pojkar varav äldsta är 7år. Med tanke på hur mycket sexuella trakasserier barn (och vuxna) blir utsatta för just i simhall senaste året här i Sthlm, skulle jag INTE våga lämna mina barn ensamma i annat omklädningsrum! Sen skulle inte min 7åring känna sig bekväm att vara helt solo i annat omklädningsrum heller även om risken för äckliga män inte fanns. Han är blyg i närhet av okända människor och skulle lida om han skulle stå ensam i en utsatt situation och duscha och klä sig bland främlingar..
    däremot om någon annan skulle tycka det var jobbigt (flicka) så skulle jag försöka anpassa oss och vänta till dessa duschat och sen duschat efteråt.

  6. Linda

    Mina döttrar simtränar och under en termin gick en kille från min ena dotters klass i samma simgrupp. Hans mamma tog alltid in honom i tjejernas omklädningsrum/dusch och det tyckte min dotter var jättejobbigt. Han klädde aldrig av sig badbyxorna medan hon duschade naken och vid ngt tillfälle fick hon höra att han sett henne naken inför hela klassen. Mindre roligt. Efter det stod jag och höll för hennes dusch med en handduk vilket inte kändes rimligt att behöva göra inne på damernas. Att vänta till han duschat klart fungerade i te heller då dom alltid duschade o bastade i omgångar ca 45 min o vi inte har tiden till att hänga i simhallen flera timmar i sträck varje vecka. Hans mamma ansåg att min dotter kunde behålla baddräkten på i duschen då jag bad henne vänta en kvart medan vi duschade och hade ingen förståelse. Då var dom 8 år.

    Förstår att man inte vill släppa barnen själva då jag inte heller gärna gör det men tycker ändå att det är svårt. Att ta in motsatt kön i omklädningsrummet då dom kommit upp i skolålder kräver nog lite mer förståelse och anpassning. Kanske kan du gå in i duschrummet och säga att du har två pojkar på 6 & 7 år och fråga om det är ok att ni kommer in o duschar nu eller om ni ska vänta tio min… dom som kommer in efter att ni ställt er i duschen får väl välja om dom ska vänta eller inte, då är ni ju redan där. Sen bör man kanske duscha lite snabbt och inte stå där bara för att det är skönt.

  7. Jesper

    Hej
    Måste fråga, hur bar du / er åt ang potträning i er familj och blöjor ang avvänning ?

  8. Anonym

    Man kan höra med personalen om de kan ha lite koll. Passa på och städa eller något…Fungerar kanske inte på Fyris Hov men på mindre ställen. Men en hel annan sak Din fåret Shaun tårta var mycket snyggare än de fårtårtor dintarta.se har. Komplimang!

  9. Sofie

    På vårt badhus kan man prata med personalen så kan de ordna eget omklädningsrum med liten dusch intill för sånna tillfällen om man inte kan/vill lämna barnen ensamma. Det finns inget sådant hos er?
    Jag själv bryr mig inte om där är pojkar som byter om på damernas men det kan kanske vara känsligt/pinsamt för barnet om de träffar någon jämnårig de känner. Det är beroende på hur barnen är.
    Min dotter går i sommarsimskola just nu (född 2011) och där är jämngamla pojkar i gruppen som är födda 2010-2011 men ingen bryr sig om vilket omklädningsrum de använder.

    För oss var sommarsimskola ett bra alternativ. 30 min/dag, 5 dagar/v i 4 veckor. Det tog knappt 2 v så kunde dottern simma.
    Vi som är morgontrötta fixar inte att ha simskola (aktiviteter öht) på förmiddagarna på helger som simskolorna ofta är på.

  10. Helena

    Om inte skolan erbjuder simundervisning skulle jag anmäla båda pojkarna till simskola så fort som möjligt. Jag vet inget barn som inte lärt sig simma efter några terminer.

    1. familjenannorlunda

      Men just Några terminer är för mig väldigt mycket för länge. Övriga har lärt sig på en halv, och det är lagom :)

  11. Petra

    Hej
    Som vuxen bryr jag mig alls om du skulle ta med killarna in ett par år till. Men sen tänker jag på hur jag var när jag var 7-8 år. Hade jag velat haft mina pojk-klasskompisar i samma omklädningsrum? Nja, med tanke på hur pinsamt allt börjar bli i den åldern…även om det ju är dumt
    Usch det är riktigt svårt. Har full förståelse för att du har killarna med dig in och säker något/några år till men svårt.
    Sen kanske killarna känner samma sak när de kommer upp lite i åldern och tycker själva att det är pinsamt så det kommer lösa sig ändå.
    Jag tror säker att de klarar av att byta om, duscha osv men killar i den åldern ensamma, det kan sluta på många olika sätt det :0)

  12. Liselott

    att ta med barn i ”fel” omklädningsrum är ett dilemma mest för barnets egen skull för det kan bli pinsamt om man träffar på tex en klasskompis i avklätt tillstånd om du förstår vad jag menar, är man på semester så är ju inte risken att det ska hända lika stor i alla fall.

  13. V

    Hebys simhall är också bra. Undviker Uppsalas badhus så gott det går… Dyrt å skitigt! Tyvärr så stänger Heby sin simhall på sommaren. Svår fråga idag, när barnen ska klara sig själva. Men jag håller nog med om runt 8.

  14. Sara

    Företaget som heter Teresia Aqua har ju sommarsimskola i Bergsbrunna! Nu är den slut, men tips till nästa år. Under terminerna håller hon tyvärr till lite längre bort, i almunge. Hon är i alla fall jättebra!

  15. Ida

    På vissa platser finns det regler kring hur länge man får ta med barnen till ”fel” omklädningsrum vilket jag tycker är ganska konstigt. Det borde man ju få avgöra själv eftersom det kan vara så olika hur man tänker kring detta.

    1. Anna

      Det kan ju handla just om det, att vi tänker så olika kring det och just därför behövs regler? Jag tänker att om jag tycker det är ok att ta med mig min 8- åring (kille) på damernas… så kanske samtidigt en 8- årig tjej där inne inte alls tycker det känns bekvämt?

  16. Linda

    Jag tvivlar inte på att de inte skulle vara kapabla att byta om, duscha etc i skolåldern när de är ca 7-8 år, det är mer känslan av att lämna dem obevakade. ..

    1. familjenannorlunda

      Exakt så. De klarar sig hyfsat, jamies hår är svårt på egen hand bara, men att lämna dem utan uppsikt är det jag vill undvika. Dels för att de kan få för sig att röja järnet, men även för att folk är dumma i huvudet. På många olika sätt.

      1. Linda

        Precis, haha, håret är värst, och det värsta är mitt eget hår så full förståelse där lol! Jag tror att chansen de skulle röja järnet är minimal, jag tippar på att de skulle växa av ansvaret men man vet aldrig vad barn kan få för sig ibland! Det värsta är precis som du säger, folk är dumma i huvudet på inte bara ett sätt, och 7 åring kan man inte riktigt bedömma allvaret i en situation eller lösa av en människa på sätt som vi gör , öven om deras magkänslor bruka sitta klockrent… Men som sagt folk kan vara väldigt knepiga mot barn…

      2. Linda

        Precis, haha, håret är värst, och det värsta är mitt eget hår så full förståelse där lol! Jag tror att chansen de skulle röja järnet är minimal, jag tippar på att de skulle växa av ansvaret men man vet aldrig vad barn kan få för sig ibland! Det värsta är precis som du säger, folk är dumma i huvudet på inte bara ett sätt, och 7 åring kan man inte riktigt bedömma allvaret i en situation eller lösa av en människa på sätt som vi gör , öven om deras magkänslor bruka sitta klockrent… Men som sagt folk kan vara väldigt knepiga mot barn…

  17. niobarnsmamman

    Ja vad har man för val egentligen? Är man ensam med sina småpojkar så tar man dem med tills de klarar sig. Själv stör jag mig inte på småpojkar men nog tycker jag att gränsen snart börjar komma då de börjar skolan. Jag tror att de flesta börjar klara sig själva i de lägre klasserna eller så får man hoppas att det finns hjälpsamma vuxna på plats. Hos oss får man alltid påminna att de ska minnas att ta hem allt de har haft med sig för jag kan ju inte gå in och kolla efteråt. Pojkarna brukar vara mest rädd att skåpen ska krångla när de är ensamma men hittills har nån vuxen alltid hjälpt om det behövts.

  18. Marie

    Tyvärr varierar det här med simskola från kommun till kommun… Jag tycker nog att de flesta barn kan klara av att duscha och byta om själva när de är ca 7-8 år. Jag är dock lite nojig och rädd för pedofiler som kan finnas när de byter om själva. Vi har pratat rent allmänt om vad som är ok och inte hemma och repeterar lite då och då eftersom olika situationer inte är solklara för barnen…

  19. Karin

    När barnen når skoålder bör de väl kunna byta om själva inne på damerna/herraras?
    För man byter ju om och duschar på gympan i skolan men man kanske hade översyn av lärare i lågstadiet?
    Det var ju trots allt 25 r sedan ;)

  20. Johanna

    Har de inte simskola i skolan? Min dotter född 09 har gått på simskola en dag i veckan hela förskoleklass och ettan. I tvåan och trean får de en termin per läsår.

    Och apropå ålder. Utifrån mitt eget perspektiv går gränsen vid 8,9 år. Utifrån min dotters perspektiv är en pojke som ska börja tvåan för stor för att gå på damernas. Men nog kan väl han klä av sig, på sig, duscha o tvätta hår själv! Det fixar min dotter, född hösten 09.

    1. Anna

      Hej. Hoppas det är okej att jag svarar på din kommentar ? Det där med simundervisning i skolan skiljer sig väldigt mycket från kommun till kommun och från skola till skola, tyvärr. Enligt läroplanen så har skolorna ett visst ansvar för att eleverna lär sig simma (eller iaf ges den möjligheten), men många skolor lägger den väldigt sent eller kollar bara av vid något tillfälle i lägre årskurs för att sedan ge mer simning i åk 4-5-6. Borde ges mer tid, men är tyvärr en resurs- och kostnadsfråga (det tar både mycket personal, tid och pengar att genomföra).

  21. Karin

    Har du varit och badat i Uppsala? 30 kr per barn och 55 kr för vuxen på Gottsundabadet.. Inte direkt 170 kr per pers. Fyrishov är dyrare men även ett helt annat bad än det du beskriver.

    1. familjenannorlunda

      Ja klart jag har . Och Gottsunda är ok priser men börjar sunka till sig igen. Dessutom har jag svårt för dem av flera anledningar. Fyrishov kostar inte 170 kr .. jag skrev Nästan och det var ironiskt . ironi you Know:)
      Men det blir dyrt att åka på de flesta bad med många ungar så är det bara. Jag vet det, jag har själv valt alla barn men det är ändå dyrt ?

Comments are closed.