Familjen Annorlunda

Däck, Batman och Heaven:)

Jag har ju fått hem min bil. Jag har kommit på två saker.

Ett: den måste besiktas före sista april.

Två: Jag har vinterdäck på….efter sista tillåtna datum.

Jag har en uppsättning nya Continentaldäck som väntar på att slås på, men för att få rätt dimension på dem så måste jag ringa mitt däckhotell och be dem dubbelkolla siffrorna på mina gamla sommardäck.  Sen ska de skickas dit och då kan jag åka och byta, typ i nästa vecka. Men just nu kör jag olagligt på dubb .Och är lite glad åt vinterväglaget som kommer och går:) Alltid är det nåt. Om verkstan fått ändan ur lite tidigare hade jag hunnit bytt redan.

 

Men, däck alltså. Jag har alltid vetat hur jäkla viktigt det är med bra däck, men inte förrän jag fick testköra  på ett event som just Conti anordnade fattade jag exakt HUR stor skillnad det är.

Ni kan läsa det inlägget här. Gör det för det var en superkul dag:)

 

Att ha däck på bilen är nödvändigt för att få den att rulla framåt. Men det allra viktigaste i den här grejen med att köra bil det är att kunna STANNA: Och det gör man inte med skitdäck.

Man kan köpa billiga däck, och tycka att de funkar finemang, men kommer man till det läget att det är riktigt akut, så kan skillnaden vara liv och död. BRA däck är livsviktigt.

Att se till att man har bra däck, anpassade efter årstiden är den bästa livförsäkring man kan ha i trafiken. Alla som kör på friktionsdäck på sommaren – sluta

På sommaren ska man ha SOMMARDÄCK. Det är stor skillnad i bromssträcka, och tvärnitar man så gör man det av en anledning, och den är att det är en farlig situation. Då vill man inte lägga på ens en meter i stoppsträcka. Väldigt många av kö-krockarna beror på att en bil med sommardäck bromsar in, och bakom kör en bil med friktionsdäck som har längre stoppsträcka….Pang!

Däckbranschen jobbar för att få en lag på sommardäck, precis som på vinterdäck. Och det inte för att tjäna pengar, utan för att de ägnar sin tid åt forskning på däck. De vet.

När jag var på det här eventet fick vi testa värstingbilar med sommar- kontra friktionsdäck, och det är stor skillnad i hur snabbt man får stopp på bilen. Man begriper inte det innan man testat själv och sett med sina egna ögon hur meter läggs på meter….och då får man en riktig tankeställare.

Jag kommer aldrig att snåla på däck. Och jag lämnar in dem på däckhotell just för att då kollar killarna där hur de ser ut, och behövs det nya så fixar de fram det. Jag behöver inte tänka eller ha koll. För jag har ingen koll, jag vet inte riktigt hur det ska vara, och att då överlämna det till proffs känns bra.

Att ens andas ett ord om att folk lägger dyra pengar på däck som att det vore något dåligt – det borde vara förbjudet. Alla borde vara själaglada över att folk tar sitt ansvar och ser till att ha bra däck, för det räddar liv.

Punkt.

Hur många ”däck” skrev jag?? :) Haha, men finns ingen synonym som funkar.

 

Nåväl, jag skulle ringt idag, men hann inte för jag hängde med Mirka i stället:) Hon behövde lite hjälp och jag och Jamie drog dit, och blev kvar på fika och lek. Jamie ville aldrig åka hem. Han är så förtjust i Nellie och Älva, och i Thor så har han en idol:) De lekte med Nerf-gevär och hade hur kul som helst.

Nånstans där så lyckades han slå sig på kinden. Nellie kom och berättade, men han var kaxig och oberörd så jag kollade inte så noga. Ju längre dagen gick ju värre såg det ut, och nu ser han ut som han fått en snyting. Strax nedanför ögat, så det svullnar ju rätt bra och är blårött. Men ingen större fara även om det ser så ut.

Till sist var vi tvungna att dra oss hemåt, och via affären. Jag åkte in på Ica Maxi för det ligger bäst till när jag kommer från det hållet, och det är alltid samma misstag. Jag hittar ju inte där:)

På Citygross som är min förstahandsbutik, dött lopp med min egen lilla ica hemma som är grym, där hittar man ju som i sin bakficka, med förbundna ögon. Här fick jag leta länge efter vardagsgrejor och det tar dubbelt så lång tid. Jamie tjatade om än det ena än det andra och jag kunde inte tänka, så jag glömde totalt bort att Lovelia vill göra västerbottenpaj i helgen, och att jag skulle handla till det.

Jaja, får göra det i morgon då, jag har flera paket som ska hämtas ut också, som jag glömt i flera dagar nu.

 

Jamie köpte ju Batmankläder igår. Så här är resultatet:)

 

Jamie

Haha, kepsen är svart med gult på skärmen, snygg, men brillorna är ju inte så vackra:)

Tröjan däremot gillar jag, den kommer från Cubus. Allt kommer därifrån förresten.

Tjejerna hade sina ”looks” på sig idag, men jag glömde fota… Både Trixie och Lovelia tycker mycket om killkläder. Hahahaaaa nu går folk i taket över att jag kategoriserar:), De köpte varsin t-shirt från killavdelningen, båda med tryck, och sådär lite oversized. Pokjkläder är ju rakare och lösare ofta, helt naturligt eftersom de ser ut så i kroppen. Tjejer som kommer upp i de lite större storlekarna börjar ju få andra former.

Lovelia matchade upp sin med en adidas-look-a-like jacka och snygg svart keps, medan Trixie förvånande nog plötsligt ville ha en svart kjol. Efter att ha dissat alla klänningar och kjolar vi har, och det är MÅNGA så har hon då kommit på att det är fint. Trixie är väldigt trygg i sig själv, och vågar gå sin egen väg, och det märks inte minst i klädvalet. Hon kombinerar ihop saker, som känns helt galna men så blir det fint.

Hon har varit i kyrkan ikväll, på något de kallar Awesome Fredag, de äter middag, leker, har nån andakt och sen kollar de på film.

Jag älskar att barnen vill vara i kyrkan!

Det känns som ett tryggt ställe att vara på, schyssta ledare, uppstyrda aktiviteter och man behöver inte oroa sig. Att jag sen känner typ alla ledare gör ju inte saken sämre:) Jag vet att jag lämnar mina kids i bra händer.

 

När jag var kanske tretton, fjorton år eller så, så hade Missionskyrkan ungdomsaktiviteter på fredagskvällarna. Det hette såklart Heaven:)

Jag har absolut ingen aning om hur vi hittade dit, för jag har ingen naturlig koppling till någon kyrka. Men fy farao så kul vi hade där! Det började med några timmars olika grupper, man fick välja vad man ville göra, tex spela teater, dansa eller massa annat. Sen var det nån samling i kyrksalen, där jag alltid funderade på exakt hur det gick till när de döptes, för det var vuxendop och nån pool:) Det var säkert en präst som snackade, men det var ingen predikan utan mer snack om att ta hand om varandra, lite moralisk vägledning och puffar för att vara snäll och schysst.

Sen fika, och sen disco. Där dj:n för övrigt sedermera blev skådis.

Ibland var det band som spelade. Allt var kontrollerat, nyktert, drogfritt och nästan gratis. Vettiga ledare som var bra förebilder och som man kunde prata med.

Kunde ju lugnt fått värsta töntstämpeln, men något som var märkligt då, och som är ännu märkligare nu när jag tänker efter, var att flera av de killar som kanske inte direkt hade ett….eh…ska vi säga – klanderfritt – rykte:) hängde där. I klarspråk – killar som söp skallen i bitar och bytte tjejer på löpande band, samt inte var helt laglydiga.

De där man attraherades av….de farliga killarna.

I normala fall, men på fredagarna var de nyktra och skötsamma:)

Jag minns de här fredagarna så väl, och med sån värme, och hoppas att mina föräldrar begrep hur jäkla skötsam jag var. För det var jag.

Jag antar att det bör ha känts tryggt för dem att jag hängde i en kyrka, för så känner jag med mina nu ju.

Heja sådana här aktiviteter, där ungdomar styrs upp och får något vettigt och kul att göra:)

 

Nu ska jag snart sova, om vädret tillåter i morgon så ska vi åka på invigningen av nya Flottsundsbron. Det är en bro som varit avstäng i flera år, eller inte helt men med mycket begränsad framkomlighet. Trafikljus som varit grönt/rött i typ fem minuter åt gången och sådär….helt sinnessjukt stressande att köra den vägen så jag har slutat. Man vet liksom aldrig hur lång tid det tar, men den vägen är mycket bättre ibland.

I morgon är det då pompa och ståt så det kan bli lite kul.

Natti natti :)

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer
Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Dema, gravid igen!

    Jag snålar inte heller på däck! Jag har en liten extrabil som har ganska många år på nacken och till den har vi vinter och sommardäck värda mer än Bilen! Jag tycker det är en så billig försäkring mot många olyckor! Önskar fler kunde prioritera och ha kunskapen om olika däck och vilka man ska ha. En bra grej att lyfta:)

Comments are closed.