Familjen Annorlunda

Ska vi snacka krämpor;)?

Ibland känner jag mig som en tvättäkta pensionär:) Det är främst när jag snackar väder och diverse krämpor.

Ni vet: Åh, men ett sånt väder vi har fått! eller Oj oj, så ryggen värker;)

Men idag är det en riktig skitdag när det gäller måendet. Jag har med åren bara blivit mer och mer känslig för lågtryck på sommarperioden. Vintertid är det aldrig nån fara, men så här års börjar det. Idag har vi i Uppsala haft sol, regn, strålande sol, totalt ösregn, sol, regn…osv osv. Hela dagen. Regnmolnen har hopat sig på himlen och solen har strålat igenom så gott den kunnat. Och jag mår skit. Jag får huvudvärk, lite åksjukeillamående, och värst av allt så blir jag YR. Känns som en kombo av bakfylla och pågående salongsberusning;) Helt värdelöst att få måendet men inte det roliga som förhoppningsvis föregått det;)

Och allt detta på grund av vädret. Så extremt mesigt, fjantigt, löjligt och rugguggle-varning.

Bah.

Jag sov länge, vaknade med huvudvärk tidigare men försökte vila bort den och det funkade ju. Inte alls.

Klev upp efter att ha legat kvar länge och surfat, och tog lite piller och käkade frukost, eller brunch;) innan jag så småningom skjutsade iväg Jordan på kalas på vårt nya lekland här i stan. Det heter Turbo, och om jag fattat det hela rätt så är tanken att det ska vara för lite större ungar, och även vuxna:) Theo Blanco, som jag bara minns som amerikansk fotbollsspelare back in the 90:s typ;) men som visst är nån hotshot inom media, är grundaren av det han vill kalla ”norra Europas första sport- och äventyrsland”. Jag måste såklart åka dit med ungarna nån dag när jag känner att plånboken är extra tung;) och testa. Det verkar rätt kul, med hinderbanor a la gladiatorerna:)

Idag var det bara jobbigt att komma dit, eftersom rulltrappan upp var avstängd, och dessutom jäkligt lång;) så när jag väl kom upp så dunkade ju huvudet rätt illa. Jodå det finns hiss, men alltså, man har ju gränser, jag må MÅ som en pensionär men jag är ju ingen;) Lämnade av Jordan, och susade in på Max och köpte en go´kaffe, som jag drack i bilen innan jag åkte hemåt, via Coop för att hämta ut en paket. Jag har fått provsmaka Nutri-Nicks nya Sport-Crunch.

nutri-nick IMG_9811Sen tidigare har de en Stevia kexbar ( supergod!), och nu den här nyheten, en proteinberikad kexbar utan tillsatt socker men även vetefri, finns i smakerna vanilj, hasselnöt, lakrits, apelsin och dubbel choklad.

Och jag kan bara buga och bocka – den var lika god den här!

Körde hem, i ösregn och solsken och drack mera kaffe, men det hjälpte ju inte. Tillbaka för att hämta Jordan igen och sen en sväng in på Citygross för att leta reda på nåt att äta till middag.

skinkinnanlår

Det här är en nygammal favorit som vi åt mycket förr, men som fallit i glömska. Skinkinnanlår:) Jag är inte jätteförtjust i fläskkött av flera anledningar, men det här är riktigt gott. Det bästa är att Corrinda gärna lagar i ordning det:) Hon säger att det är hennes kommande paradrätt som vuxen eftersom det är så gott att det känns som det är krångligt att laga, men är easypeasy.

Man steker bara köttet hastigt på hög värme så det får färg, saltar och pepprar, och sen kokar man klart det i grädde med soya. Ju längre det kokar ju mörare blir det, en av nackdelarna med fläskkött är att det är så förbannat hårt, men det går att få riktigt fint så här. Idag serverades det med pommes.

Jag gick och lade mig när jag kom hem. Lyssnade först en stund på en ljudbok, jag älskar numera ljudböcker:) Jag har ju en del huvudvärk periodvis, dels av att jag går och spänner mig i axlar och nacke, och dels av sånt här skitväder, och det är perfekt att lyssna på en bok då. Jag har sällan huvudvärk av nån annan anledning utan det sitter verkligen i nacken eller vädret. Men sen somnade jag:) och sov en stund medan maten lagades. Vaknade av att mamma och pappa kom hit med en gardin till mitt fönster nere i tvätteriet. Pappa hade ont i skallen han med. Nu börjar det släppa, det är även det rätt typiskt, det lättar framåt kvällen. Skönt förvisso, men som jag avskyr att må kasst.

Måste googla reda på nåt vettigt botemedel. Motion och fysisk aktivitet funkar säkert det är ju typ universalt mot de flesta krämpor, men eftersom jag ju även haft den här märkliga förkylningen som suttit i bröstet och gjort mig andfådd för minsta lilla så törs jag ju knappast träna.

Ni ville ha det till allergi, precis som varje vår om jag skriver om förkylning eller så;) men jag är inte allergisk. Däremot så har en läkare förklarat att ickeallergiskas immunsystem jobbar på högvarv för att ta hand om alla allergener som susar runt och att man därför kan bli extra trött. Verkar klokt.

Jag har en förkylning som sitter i bröstet, som egentligen inte visar sig på något annat vis än att jag mellan varven är lite snorig och blir löjligt andfådd. Min första fundering var inte allergi, snarare hjärt/lungrelaterat:)

Typ hjärtmuskelinflammation, eller tyst lunginflammation.De symptomen stämmer bättre nämligen, men det är en vanlig sketen förkylning. Hur kan jag veta det då? Jo, för att dels känner jag mig bättre, och dels är det exakt samma lika som ungarna haft här hemma. Och för att jag testat att ta allergipiller:) och det ger noll effekt.

Nåväl. Jordan hittade en tidning på Citygross som han kom med och  frågade om han fick köpa. Jag är principiellt emot att köpa barntidningar, de är oftast rätt kassa, och blir mest liggande hemma, plus att de är löjligt dyra. Men innan jag hann säga nej så såg jag hans blick ♥ Han ville så gärna ha den, och tittade så förväntansfullt på mig att jag inte kunde säga nej, utan gladeligen pyntade femtio spänn för en tidning om Minecraft.

minecraftHan tryckte den där tidningen mot bröstet hela vägen ut, och kunde inte vänta innan han fick öppna plasten i bilen, och sen läste han högt för mig hela vägen hem:)

– Meh? Det här kan ju inte stämma? Det finns ju inte ens några vaddetnuvardetintefanns i Minecraft!

Jag är ofantligt stolt även min unge som läser klockrent. Ni får tycka att det är jobbigt att läsa mitt ”skryt”, men han har alltså lärt sig helt på egen hand. Han har inte varit intresserad av att sitta med när jag läst något, eller frågat om bokstäver eller så, utan plötsligt så bara kunde han. Till stor del har han lärt sig via datorspelen. Han är en jäkla fena på engelska åxå, speciellt då saker som finns i just Minecraft. Jordan fyller sju år i höst och börjar i första klass då, och det är tur att det idag finns så stora möjligheter till att anpassa individuellt i skolan, annars hade han haft riktigt tråkigt. Jag är inte direkt intresserad av att låta honom hoppa över ettan, men hade skolan varit som förr så hade ju det varit enda alternativet. Han kan läsa flytande, han kan skriva alla bokstäver även om några blir bakvända ibland, han kan räkna med både hundra- och ibland tusental,  och förstår matematiska problem. Multiplikation kan han de enklare och har kläm även på division. Så alla fyra räknesätten har han koll på, även om han såklart behöver öva. Att behöva sitta i skolan och lära sig O….R….M …. och 1+2 hade varit rena döden för motivationen att lära sig, men nu finns det ju som sagt möjligheter att anpassa:)

Jag har aldrig ställts inför ett sådant här delikat ”problem” tidigare:) De andra ungarna har varit väldigt mellanmjölk, varken bäst eller sämst, och då rullar ju allt bara på. Det ska bli spännande att se om det håller i sig, men Jordan är så oerhört vetgirig och suger i sig all kunskap som en svamp så det tror jag. Idag frågade han om jag kunde förklara vad en Server var…och hur den funkar. Och det kunde jag ju inte:) Jag vet vad det är, men jag kan inte förklara det.

Men jag kan svara på annat:)

 

Nu ska jag nog gå och slänga mig i en fåtölj och äta godis och kolla på Gladiatorerna. Tycka lite synd om mig själv och hoppas att vädret skärper sig till i morgon så jag mår bra igen. Jag har inte vare sig tid eller lust att må dåligt. Jag har en soffa att frakta till tippen och tre studsmattor att sätta upp! Plus ett elakt mail att skriva till samordnaren för min källaråterställning…. ;) Men vi kan kanske kalla det konstruktiv kritik…?

Och han får i rimlighetens namn skylla sig själv.

 

Vi hörs !

:)

 

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer
Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. carina bergqvist

    Hej Carola! Läser det här med din andfåddhet. det som jag tänker på är att precis så var det för mej då jag hade superlågt blodvärde. orkade precis inget tillslut. Inte ens gå uppför trappor, fick stanna och flåsa som värsta gamlingen. Trodde jag skulle få hjärtinfarkt. Om du inte vet att blodvärdet är bra så kanske du skulle kolla det. Hälsningar Carina

  2. EA

    Hahaa… vilket sammanträffande!!! Just ordet SERVER fick jag förfrågan om av min yngsta förra veckan fast nu skiljer det sej i ålder då min dotter har passerat 30. Till hennes försvar är att hon har svår Dyslexi och svårt att läsa info utan behöver den förklarad muntligt med enklare ord. Hoppas bara han inte ledsnar på sin nyfikenhet och han var värd 50 spänn!!! Kram

  3. Tove Lindgren

    Hejsan,
    Jag heter Tove Lindgren och jobbar med urbanandi.se som hjälper bloggare att få betalt för att skriva valfria inlägg inom passande ämnen.
    Om ni kan tänka er att skriva ett inlägg mot betalning så får ni gärna maila mig på [email protected] alternativt gå in på urbanandi.se och ansök om medlemskap redan idag.
    Åldersgräns 16 år.
    Mvh, Tove

  4. Annika

    Vi borde trots allt ha låtit vår son skippa 1:an. Trots anpassad läroplan då han är så duktig så är det ingen ideal sits för barnet, det är tråkigt ändå, för han jobbar med eget material men är ju ändå med på lektionerna.

  5. tellervo

    Haha, vadå att må som pensionär… Jag är 65, 5 och har 11 dagar kvar att jobba och mår bättre än nånsin! Svävar på rosa moln just nu och just därför kom jag på idén att ha rosa tema på festen jag ska ha på Valborgsmässoafton. När jag handlade lite rosa attiraljer i dag undrade expediten om jag skulle ha babysshower! Neej, tvärtom eller vad man ska säga…

  6. Helena

    Carola: kolla upp om du har twar eller mycoplasma, det hade jag i ett år och det var ett helvete innan jag fick behandling.

  7. Mams

    OM du kommer på varför det blir så här med huvudvärken, får du gärna skriva om det här, för så har jag det med.

  8. Nanna

    Jag tycker att det är bra att du skriver och ”skryter” om din son. Det belyser nämligen något som vi i Sverige idag verkar blunda för nämligen att olika personer har olika lätt för akademiska studier. Det bästa vore om vi kunde prata öppet om fördelar och problem med att ha olika begåvning nivå. Som det är nu i skolan, iallafall nästan överallt, så tittar lärare och andra föräldrar snett på dom med ”snabba” barn. Jag har några helt vanliga barn och några lite, lite snabbare och jag har så många gånger fått höra att jag inte ska drilla dom barnen som då är snabbare. Som om det var jag som liksom gjorde dom så snabba i inlärningen.

    Om jag hade kunnat drilla mina barn…..tror dom då inte att jag skulle göra det med alla fem barnen? Eller tror man att jag valt ut att träna upp tre av dom lite extra?

    Det som blir så bra med att du skriver om detta är ju just att du berättar att du inte tränat extra med honom. Och det allra viktigaste är nog att tala om att där inte på något vis finns en värdering i att barnet är tidig som kan jämställas med att barnet skulle vara bättre. Inte alls! Det är viktigt att se att alla barn är lika värdefulla men att olika barn lär sig i olika snabb takt.

    Så tänker jag.

  9. Trebarnsmamma

    Skolan har sällan möjlighet att anpassafullt ut, men att barn kan läsa är idag vanligt. När min äldsta började ettan i år kunde de flesta läsa (typ tio av femton). Vår son har läst sedan han var tre (också av egen drivkraft). Matte, engelska, so och no är han också högpresterande i. I skolan får han dock bara fler uppgifter, inte svårare.

    Till hösten börjar barn nummer två. Också högpresterande. Hans undervisning kommer nog anpassas mer, eftersom han har autism, och inte bör understimuleras.

    I helklassundervisning/ tavelundervidning (stora delar av dagen) går det ju dock inte att anpassa. Svenska skolan har ju valt bort nivåindelning. Frusterande för högpresterande elever och deras lärare.

  10. Petra

    Vi har ett barn som kunde läsa vid 4,5 år och när hon började sex-års kunde hon alla fyra räknesätt och skriva. Här anpassade dom varken sex års eller ettan utan hon fick samma uppgifter som dom andra. Hon tyckte skolan var väldigt tråkig. Så synd!
    Nu går hon i fyran och det har blivit lite bättre!
    Trots att vi varit på skolan om det och dom lovat så hände det inget

    1. familjenannorlunda

      Värdelöst!! Jag har haft barn på samma skola i alla år och vet att de är bra på att se individerna, så jag tror det blir bra. Annars byter vi skola, det finns ju även den valmöjligheten idag med alla friskolor :)

Comments are closed.