Använd preventivmedel? – Familjen Annorlunda
familjenannorlunda

Familjen Annorlunda

Använd preventivmedel?

Det här med Eget ansvar igen då… Något som kanske den yngre generationen inte fattar alls, eller i alla fall vissa. Jag läser inte Kissies blogg, jag vet vem hon är men det är inte mer än så, och kanske dömer jag henne för hårt nu. I dag slösurfade jag på Aftonbladet och en puff med Kissie kom upp:

“Be ditt ligg att swisha dig!”

Eh, say what?

Kissie, som är en vuxen kvinna, skriver följande, som jag helt fräckt kopierat från hennes blogg.

kissies.se( läs gärna hela hennes inlägg.)

Idag är det internationella kvinnodagen och jag tänkte ta upp det här med kostnaden för dagen efter piller och abort. Har du legat med någon och du måste skamset åka och köpa dagen efter piller eller till och med behöva göra en abort, be killen att swisha över hälften. Det handlar om principen i detta fall och inte några hundra kronor. För vi alla är ju beredda att lägga några extra hundralappar för att slippa bli mamma för tidigt och förändra hela våra liv för något halvbra ligg (haha).

För jag vet inte hur många gånger jag har känt att jag ”smusslar undan” det som behövs göras dagen efter. Why?? Det var ju han som satt dig i den positionen, varför försköna verkligheten för hans skull? Lägg av! Om han är vuxen nog att ha sex med dig ska han vara vuxen nog att inse att han är 50 % av ansvaret. Så slutar det med att du måste göra en abort, be han swisha hälften. Okej lite mer för godispåsen som du troligtvis kommer att behöva efter hehe.. Och det är ett bra sätt att visa att han är delaktig, oavsett om ni har ett förhållande eller inte. För har du en fast partner kommer ju han troligtvis vara där, skjusa dig dit, ta hand om dig dagen efter osv. Då får ju han uppleva verkligheten på ett annat sätt.

 

Och här vill jag liksom bara ruska om den här människan och skrika: Men för helvete, är det en omöjlighet att använda sig av preventivmedel INNAN man hoppar i säng med nån random snubbe?

Allvarligt: “Jag vet inte hur många gånger jag har känt att jag “smusslar undan” det som behöver göras dagen efter”??

Vad hände med att tänka efter före? Det handlar ju inte om kärnfysik direkt, vill man inte riskera en graviditet så skyddar man sig. Punkt.

Kissie skriver vidare att hon gjort två aborter, och att hon ser abort som en kvinnlig rättighet och att hon ser det som en självklarhet att få bestämma över sin egen kropp.

Jag håller med, som kvinna ska man få bestämma själv. Men, även om det känns väldigt orättvist, så är det kvinnor som blir gravida. Det spelar ingen roll hur jämställt det är, för just den lilla grejen är omöjlig att ändra på. Det må vara orättvist, men det är ändå du som kvinna som kommer få de värsta följderna av “ett ligg”. ( om vi tänker graviditet) Det är jättebra att det finns Dagen efter-piller, men de är inte tänkta som ett preventivmedel, och en abort är definitivt inte det. Jag tänker i första hand på att en abort är ett ingrepp i kroppen, som kan ge följder, som kanske inte visar sig på flera år.  För att inte tala om att det kostar pengar för samhället… Få  har väl lust att pröjsa Kissies aborter för att hon inte kan tänka. Eller hennes infertilitetsutredning och behandling den dag hon vill ha barn men inte kan bli gravid..

Jag har svårt för att det blivit så otroligt lättvindigt att göra abort. – Vad gjorde du igår då? – Tja, jag shoppade ett par nya sneakers, diskade och hade tvättstugan, Och just ja, jag gjorde en abort också. Och gick på bio.

Det är inte det som är tanken med att vi har fri abort.

Att inte skydda sig innebär ju även en risk för att drabbas av könssjukdomar… Vem vill frivilligt ringa runt till alla sina “ligg” och be dem testa sig för än det ena än det andra? Även här innebär det ju en risk för infertilitet/komplikationer.

Kissie tycker att ansvaret är lika stort för den snubbe hon är i säng med, och tja…förvisso, så är det ju, men det är lik förbannat kvinnan som blir gravid. Vissa saker i livet kommer aldrig att bli helt jämställt.

Du kan be ditt ligg swish pengar, du kan be honom följa med till abortkliniken, du kan be honom köpa godis hur mycket du vill, men faktum kvarstår – Han kan skita i det. Och då står du där, gravid eller/och med en könssjukdom, och gapar om att det minsann var lika mycket hans ansvar.. Men eftersom livet är orättvist, så är det inget att göra åt. Det handlar inte om att kvinnors rättigheter blir kränkta, utan det handlar om biologi. Vissa saker är bara.

Men man KAN vara klok, och se till att man inte hamnar i den sitsen. Man kan använda preventivmedel när man är ute och raggar “ligg”. Man kan till och med  låta bli att ligga om ingen kan skaka fram en kondom. Jo det är säkert;)

Det är så enkelt.

Givetvis ska vi ha fri abort. Givetvis ska kvinnor själva få bestämma över sina kroppar. Men att vara så korkad att man inte tar sitt eget ansvar för sin egen kropp, utan utsätter sig för påfrestningar som enkelt kan undvikas…Och att sen skylla det på att det finns en man inblandad….jisses.

Ta eget ansvar för fan. Din kropp, dina val, ditt ansvar. Lägg det inte på nån annan.

 

(På plussidan här, ligger samma sak. Kvinnor kan bli gravida. Männen kommer aldrig få uppleva den märkliga, underliga och oftast helt underbara grejen det är att bära ett barn i sin kropp.

Det är orättvist det med;)  )

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
familjenannorlunda

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Xenia

  Så mycket tyckande så lite okunskap. Ingrepp? Idag genomförs de flesta, 85%, avbrytande medicinskt. Och till er som skrivit att ni arbetar på gyn, op, eller på annat sätt möter patienter i er profession: Jag blir mörkrädd av er värdegrund.

 2. K

  Självfallet innebär det en risk för kroppen att genomgå en abort. Könssjukdomar kan även dem ge skadeverkningar på kroppen. Jag förstår hur du menar Carola och jag håller med dig helt. Kissies låga nivå att uttrycka sig på är skrämmande. Synd att vi inte har fler intelligenta, vältaliga samt verbalt kunniga människor som förebilder för våra barn och ungdomar. Jag saknar dina inlägg Carola. Kram!

  1. familjenannorlunda
   familjenannorlunda

   Jag vet. Fast alla operationer innebär risker. ALLA. Abort är ett ingrepp i kroppen. Saker kan gå fel. Du kan börja störtblöda, de kan missa något, det kan bli en infektion. Man ska inte dö av en vanlig rutinoperation men ändå händer det. Givetvis går de allra flesta aborter bra! De allra flesta hjärnkirurgioperationerna åxå. Men det är alltid en risk. Såklart är en abort att föredra framför att vi ska ha en drös unga mammor som inte är mogna någonstans för det. Och innan nån skriker :) – jag tror på unga mammor!! Tror de är precis lika bra mammor som vem som helst. Om de tänkt till vad det innebär:)
   Men att använda abort som ett preventivmedel är vad jag snackar om. Det innebär risker oavsett vad det står på 1177.

 3. S

  Ett: du och alla andra behöver ge fan i varför och hur ofta en kvinna gör abort.

  Två: du och alla andra behöver ge fan i att lägga ansvar på kvinnan bara för att det är hon som blir gravid. Tro mig, en tjej som gjort abort förstår att det är hon som blir gravid.

  Som du och flera andra skriver är det många unga tjejer som läser Kissies blogg och de behöver få höra att man som kvinna har rätt att kräva att snubben tar ansvar för ligget, oavsett om det handlar om att betala dagen efter-piller eller underhåll eller vafan som helst. De behöver få känna att att de har makt över sin sexualitet och sina val. Det måste bli självklart att båda ansvarar för ligget.

  Tre: unga tjejer behöver unga förebilder. Unga tjejer behöver någon som inte går patriarkatets ärenden under den ständiga parollen att det “är för deras egen skull”(som att unga kvinnor liksom saknar förstånd och egen vilja). Unga tjejer behöver kvinnor som inte skuldbelägger dem. Kort sagt; unga tjejer behöver INTE kvinnor som dig.

  1. familjenannorlunda
   familjenannorlunda

   Nä, okey. Unga tjejer behöver ligga utan skydd, få könssjukdomar och oönskade graviditeter som leder till aborter. Hellre det än att en kvinna som jag säger Tänk efter före, och ta ditt eget ansvar. För att när jag gör det så…? Vad? Kränker jag de som gör abort? Då får du läsa igen. Och mest troligt kommer du ändå inte fatta, för mest troligt är du en kvinna som anser att detta är nån jäkla jämställdhetsgrej. Makt över sin sexualitet fick kvinnor på 60-talet när p-piller kom, och aborter, men man behöver ju inte vara kärnfysiker för att fatta vilket av de två valen som är vettigast.
   Unga tjejer behöver kloka förebilder och det du sa var ganska så korkat. Helt uppenbart, om du läser övriga kommentarer, från folk som jobbar på gyn så kommer många unga tjejer tillbaka för en abort till. Och en till.. Så det är dags att tänka efter före nu. Den som kommer må allra bäst av det är tjejen. För DET ÄR FÖR DERAS EGEN SKULL de ska tänka efter före!!
   Idiot.

 4. Rebecca

  Blir så besviken när alla skriver att det ligger på tjejen att skydda sig…. Hennes kropp men det är väl ändå HANS penis som är i kroppen och hans säd som leder till barn/sjukdom lika mycket som hennes kropp. Dessutom är killar ganska snabba med att påpeka om att kondom är oskönt=p-piller för att slippa graviditet eller inget alls (har jag hört allt för många gånger). Och visst kan man säga ifrån men man vågar inte alltid när man är med någon man tycker om/som är större/äldre eller var det må vara. Helt rätt med swish. Jag begärde Att mina pojkvänner betalade halva p-piller (350-400kr/3mån)

  1. familjenannorlunda
   familjenannorlunda

   Nej det är inte så jag menar. Båda ska ta ansvar, men eftersom tjejen drabbas mer så bör hon, för SIN EGEN SKULL tänka längre än någon annan.

 5. Ellinor

  Jag tror helt enkelt du tolkar in för mycket i hennes inlägg.
  Hon skriver ju inte att man ska använda abort som preventivmedel, hon menar ju bara att mannen får dra sitt lass, man är två om att ha sex.
  Och varför ska det ligga på kvinnans ansvar att fixa preventivmedel innan? Männen borde ha samma ansvar där! Vissa blir också gravida trots att de använder preventivmedel, så jag kan hålla med Kissie om att mannen bör vara där och stötta, ekonomiskt och emotionellt, vid en abort.
  Annars tycker jag du resonerar klokt !

 6. carina H

  Bra skrivet av dig, man kan väl ta ansvar innan man går och lägger sig med karlar, samhället är ju så upplyst vad det gäller skydd och ingen skall väl behöva skämmas för det, det fanns en gång en sk kvinnlig vän, hon använde abort som nåt jävla p-piller, vet inte hur många hon har gjort,vore väl smartare att skydda sig innan,men hon gjorde bara en axelryckning och tyckte att jag resonerade fel, men tyvärr finns det fler sådana oansvarliga personer, så då tycker jag att dom själva skall få betala aborter, annars är det fel i systemet på nåt sätt.eller har jag helt fel??

 7. Jessicas viktiga mål

  Jag håller med om att det var väldigt extremt uttryckt av Kissie men tänker att hon också vill ha uppmärksamhet och provocera med flit? Dock tycker jag inte heller att den som väljer att göra abort ska skambeläggas, det är viktigt att komma ihåg att varje kvinna äger rätten till sin egen kropp. Om hon väljer att göra aborter, äta p-piller, klä sig naket eller i lager på lager, vara tjock eller smal – det kanske låter väldigt pk men inget av det är anledning att skamma henne, tänker jag. Därmed inte sagt att du skammat henne men ja, jag ville bara komma med den här kommentaren. :) Ha en härlig helg!

 8. Jungfrumamma

  Jag håller verkligen helt med om det med att tänka före! Jag är hur mycket jag än försöker negativ mot aborter i sin utsträckning. Sverige ligger tydligen högst i hela Europa eller va det var på flest aborter.

 9. Pylen

  Det finns preventivmedel och det är inte abort , Carola du är ju så jävla bäst ,jag ursäktar inte språket :)

 10. Linda

  Är det bara jag som reagerar på att kissie skriver typ “det var ju han som satte dig i den situationen”? Så som tjej har man alltså inget ansvar för att skydda sig?
  Inget ansvar för sin egen kropp? Hälsa? Framtid?

 11. Fanny

  Jag tror hennes poäng är att det krävs två för att göra ett barn. Kvinnan blir gravid och bär på barnet – JA, men själva görandet står det två för. Det är lika mycket ansvar för mig som det är för min partner/den jag ligger med att vi skyddar oss. Det är ju inte bara MITT fel att jag blir gravid vid oskyddat??

  Jag och mitt ex betalade hälften var för p-pillrena, jag må äta p-pillrena men det är fan i mig lika mycket bådas ansvar att vi skyddar oss. Jag tror inte Kissie menar att abort är ett sätt att strunta i preventivmedel, eller att dagen efter piller är en enkel utväg. Hon menar att allt ansvar vid just preventivmedel ligger på just ENDAST kvinnan, bara för att det är hon som kan bli gravid. Men som sagt, det krävs två för att göra ett barn, och då ska det vara två som även tar ansvar för preventivmedel, kostnader osv.

 12. Victoria

  Det du skriver är bara så rätt så rätt så rätt. Tycker också att det ska vara fri abort, men aldrig som ett preventivmedel för att man inte “ides” skydda sig och oj jag blev visst gravid. KILLAR: använd kondom ser för f-n till att inte göra en brud gravid om du inte vill skaffa barn!

 13. Carola Wetterholm

  Det är ju orättvist. Men det handlar om biologi och hur mkt vi än vill att allt ska vara jämställt så är det i kvinnas kropp det sker. Hon måste rimligen ta det ansvaret för sig själv. Det hjälper inte att man är två om det eftersom den ena är helt opåverkad av det, och kan skita i det. Å andra sidan kan en tjej behålla ett barn mot killens vilja… Lika orättvist det. Ta bara eget ansvar så löser det sig

 14. San

  Nathalie mina känslor är helt befogade och mer vanliga än ovanliga. Har mött otaliga föräldrar i samtalsgrupper som uttalar att de bär på en livslång sorg att de är oroliga att inte älska sitt barn som är förtvivlade över att deras barn inte är friskt. Många många säger också när de vågar i en trygg omgivning att om de vetat hade de gjort abort. Som tur är inte alla lika hatiskt dömande som du.Nathalie. Att få ett barn med ett svårt handikapp innebär också ev lidande för barnet och det värsta av allt är vad som kommer hända med barnet när föräldrarna inte längre lever? Jag hade absolut gjort abort om jag vetat det hade varit bättre för barnet också. Många många kvinnor väljer bort foster som har en diagnos och det har jag respekt för. Tur att jag mött så många förstående personer sedan mity barn föddes med samma känslor och våndor som jag själv bär på. Du är ovanlig om du tycker allt är ok grattis i så fall.

  1. Iwe

   Herregud säger jag igen!!! Jag bara gråter när jag läser din kommentar. Jag kan adoptera ditt barn om ditt liv är förstört med han/henne. Å gud vad synd jag tycker om hen. Alla dina känslor som du känner kommer ditt barn känna genom dig! Och speciellt ett barn med funktionshinder. Jag säger det igen, jag har 4 friska barn och ett barn med svårt funktionshinder. Och känner mig stolt och på nått sätt utvald att få ett annorlunda fantastiskt fint barn.

  2. Nathalie

   Jag är inte hatiskt dömande, men tycker att det du skriver är fruktansvärt!
   Oro för barnet är en sak, sorg kan man känna, men att skriva att ens liv är förstört, det är en annan.

   1. familjenannorlunda
    familjenannorlunda

    Jag kan egentligen inte yttra mig eftersom jag har lyckan att fått friska barn, men jag har jobbat på barnsjukhus. Jag har träffat föräldrar vars hela liv slås i spillror av att få ett skadat barn. Sett deras kamp, för inte nog med att ens barn är annorlunda, man ska orka kämpa för att få det man har rätt till. Tex vård i hemmet, olika hjälpmedel osv. Många av dessa föräldrar uttrycker det så: deras liv är förstört. Jag tycker att man måste respektera det. Det liv de hade finns inte mer ist har de fått ett helt annat, på många sätt “sämre” oflexibelt, styrt, inrutat. Kanske med en personal dygnet runt, inget privatliv. Och med den ständiga skräcken att nåt ska hända. Jag har träffat föräldrar vars svårt handikappade barn har avlidit.inte sällan är det en lättnad. Och en sorg. En skam dessutom över att känna lättnad. För barnets skull och för sin egen, för resten av familjen. Att hantera att få ett sjukt barn, medfött eller förvärvat är ett stort trauma, och som med alla trauman klarar vi av dem olika bra. Visst låter det hemskt att säga att ens liv är förstört av ett barn men ingen kan döma. Det lägger bara ännu mer sten på en redan gigantisk börda. Jag hoppas att det finns all tillgänglig hjälp runt henne och hennes familj, och att hon en dag kan känna att livet är bra igen.

    1. San

     Ja precis så är det. Dubeskrev mångas verklighet på pricken faktiskt. Att jag anser mitt liv vara förstört är inget jag tänker hymla om och som sagt har mött otaliga föräldrar med samma åsikt. Men att det skulle innebära av kärlek till barnet är skitsnack. Livet är inte svart/vitt. Och det är tur att ni som fördömer föräldrar så hårt inte är med i dessa samtalsgrupper. Jag glömmer aldrig mitt möte med en mamma till ett barn med Down syndrom. Hon sa jag älskar mitt barn men jag vill inte/klarar inte ha ett till barn som hen. En underbar mamma på alla sätt. Och jag förstår henne till fullo. Jag älskar mitt barn men anser i mitt hjärta att mitt liv är förstört. Det innebär inte att min omsorg kärlek osv till mitt barn skulle vara mindre än till mina friska barn. Det innebär inte heller att jag sitter och gråter och skriker dagligen men i mitt hjärta tycker

     1. San

      Men i mitt hjärta anser jag mitt liv vara förstört. C du har helt rätt i din beskrivning! Skönt att de flesta inte är så fördömande som de andra som uttalat sig. Läskigt.

   2. Iwe

    Håller fullständigt med dig Nathalie. En sorg kommer alla föräldrar som får ett skadat barn gå igenom . Det är en del i processen. Och oron och funderingar om hur, vad, varför mm kommer också alltid finnas. Men att säga att ens liv är förstört pga att ens barn är skadat tycker jag är jättehemskt. Om man tycker ens liv är helt förstört vad är det då för liv man lever och vilka skuldkänslor får det barnet då leva med. Och även skadade/funktionshindrade barn har känslor och känner av dina känslor. Sen tror jag att personer som inte har fått eller har ett barn men en skada /funktionshinder vet hur det egentligen hur det är. Med all respekt till dig Carola, du är en fantastisk mamma!!

  3. Charlotte

   Det folk kommenterade var ju just det faktum att du skrev “mitt liv är förstört”….inte det faktum att du önskat du gjort abort – det kan du ju önska men att ngn känner att “livet är förstört” är ju hemskt, både för dig själv och för barnet….

   1. familjenannorlunda
    familjenannorlunda

    Fast sålänge vi inte är i hennes skor ska vi inte döma! I hennes ögon är livet förstört. Jag har mött det hos många människor så hon är inte unik, att våga säga det är viktigt! Med största säkerhet älskar hon sin unge, men det liv hon fick tilldelat iom att barnet är handikappat är mest troligt ett liv som både du och jag inte kan föreställa oss. Det går nämligen inte att fatta innan man är där själv. Det är oerhört enkelt att säga och tro att man själv skulle reagera på ett visst sätt, sen kanske man reagerar på ett vis som skrämmer en själv till och med. Att våga tala öppet även om de mindre charmiga känslor man har, är extremt viktigt, speciellt i situationer utöver det vanliga. Att då få kastat i ansiktet att man känner på “fel” sätt gör inte direkt bördan lättare, tvärtom. Känslor är svårt att råda över de bara är.

 15. Sophia

  Heja heja
  Ååå vad bra skrivet! Att tänka efter före borde väl alla göra. Kissie framstår i mina ögon som rent ointelligent och bortskämd. Men så är jag själv lite av dem gamla skolan och inte helt purung heller. Men åter igen heja Carola!

 16. Emma

  Waaa, SÅÅÅ BRAAA!!!! Helt rätt!! Måste bara få lägga till en kommentar som jag inte vet var jag ska uttrycka annars; VAD ÄR DET FÖR FEL PÅ KILLAR OCH KONDOMER?!?! Jag tror inte jag varit med EN ENDA gång om att killen föreslagit kondomanvändning (trots att jag väntat till sista sekunden). Varför är killar inte rädda för sjukdomar? Graviditet tror jag de förväntar sig att vi tjejer äter p-piller, men det är ju inte alltid sant. Inte konstigt att könssjukdomarna frodas när tjejer offentligt går ut med att det är normalt att ta dagen-efter-piller…

 17. Emma

  Jag har all respekt för att du inte vill låta oss ta del av hur allt med skilsmässan fortlöper, men undrar ändå hur det går? Har Per fått barn än, för visst skulle han och T ha barn?!

 18. Katie

  Jag blir mållös, jag jobbar på operation och vi gör många skrapningar efter aborter hos oss. Många tjejer kommer åter och åter. Ibland önskar man att det kunde finnas mer kunskap om vad detta kan leda till. Ärrbildningar, en skrapning är inget “lättvindigt” det kan ge konsekvenser = att senare i livet ha svårt att bli gravid.

  Jag kommer inte att göra abort den dagen jag blir gravid, alla barn är välkomna. Funktionsnedsättningar eller inte. Men det var bara min åsikt. Mitt liv har fått mig att se på hela situationen så, det finns möjligheter! Alltid!

 19. San

  Men nu skriver ju hon inte om preventivmedel utan om ev konsekvener av ett samlag. Bara om just den delen inte om det du skriver. Det är otroligt bra att vi har säkra aborter i Sverige. Jag borde själv använt mig av det. Nu sitter jag här med ett barn som är handikappat och mitt liv är förstört.

  1. familjenannorlunda
   familjenannorlunda

   Ja det är fantastiskt att vi har det. Men det får inte missbrukas.
   Nu hade du otur att få ett handikappat barn, men sånt kan man ju aldrig veta i förväg. Vare sig barnet är önskat och planerat eller bara råkar bli och man väljer att behålla. Det finns inga garantier i livet. Hoppas att du en dag kan känna att du har ett bra liv:).

  2. Nathalie

   Hemska människa! Hur kan du känna så? Har själv ett barn med funktionshinder, heter inte handikappat som du skriver, och jag älskar honom precis som mina andra barn. Hur kan man känna att ens liv är förstört pga sitt barn. Du borde verkligen söka hjälp för dina känslor.

   1. madde

    San… jag är mållös.
    Ditt funktionshindrade barn har inte bett om att få komma till den världen för att känna sig i vägen för dig. Ditt barn förtjänar bättre.
    Skaffa hjälp fortare än kvickt -jag hoppas verkligen inte du förmedlat den känslan till ditt barn, att hen har förstört hela ditt liv.

  3. Iwe

   Men herregud!!!!!!! Hoppas verkligen att inlägget från San inte är sant!!! För stackars lilla barn som får leva med att tro att han/hon förstört sin förälders liv!! Jag har ett svårt funktionshindrat barn och han är mitt ALLT!!!

 20. Therese

  Tjoho! Du sätter ord på mina tankar!
  Inte alltid jag håller med dej. Men oftast tycker jag du har goda grunder för din sak.
  En önskan..
  Mer tips om barn och uppfostran önskas har två barn 3 och 1år. Syskon tips

 21. Maria H

  Jag jobbar på en gynmottagning och det förekommer alltför ofta att tjejer kommer för ännu en abort, en av många, många. Där kan man tydligt se att abort är ett preventivmedel. Jag föreslår en lag som säger att man har rätt till 4-5 aborter som är landstingsfinansierade, sen får man börja betala den faktiskta kostnaden själv. Som exempel så kostar ett läkarbesök 2570 kr, ett sköterskebesök 1280 kr. Behöver du skrapas så kostar en operation 270 kr/min. Det är vad våra oansvariga tjejer kostar samhället när de inte vill bekosta eller ta ansvar själva.

   1. sofie

    Vilken tröttsam kommentar. Alla belastar vården och vi har antingen fri sjukvård eller inte. Då kan alla gamla pröjsa sin egen röntgen när de ramlat. Hallå? Det är ju halt ute. De borde ju förstå att risken finns att bryta benen och borde då hålla sig inne under vintern för att inte belasta oss skattebetalare…

    1. madde

     Sjukvårdens kosta eller inte kosta är en så pass svår fråga att jag tycker blankt nej till att man ska betala själv oavsett hur “dum” den skadade varit.

     Jag kan hålla med i sak, ja det är förbannat dumt att inte använda kondom och göra X antal aborter, det är kanske inte lika dumt att äldre faller (!) men då kan vi dra det till rökning och dess följdsjukdomar, fetma, och för all del -sjuklig undervikt, narkotika, folk som åker skidor i brant backe efter fem öl till lunch och bryter alla ben, folk som snor en bil och kör åt skogen in i ett träd…

     Folk kommer alltid behöva vård för självförvållade saker som de aldrig hade behövt om de bara inte…
     Jag vill inte bo i ett samhälle där pengar är en förutsättning för att få vård -alla ska få samma behandling på lika villkor (och är väl medveten om att det inte är så idag men man kan ju sträva efter det).
     Vad händer till exempel den kvinna som av slöhet (!) gjort sina tre (!) gratis aborter innan hon var 20 sen blir hon våldtagen när hon är 37 och blir gravid och måste helt plötsligt betala hela kostnaden för den aborten själv?

  1. mia

   Funderar vidare: Vad kan det få för konsekvenser om dessa “oansvariga tjejer” enligt ditt exempel avstår från abort helt enkelt för att det blir för dyrt? Vad kommer det oönskade barnet generera för samhällskostnader i framtiden tror du? Min gissning: Troligen betydligt mer än en abort!

  2. Charlotte

   Ska rätten till abort då vara en ekonomisk fråga?!
   Om jag då måste välja så skulle jag hellre “stötta” unga (visserligen) oansvariga tjejer som vill göra en abort än gamla skruttiga gubbar som varit storrökare hela livet och se ska behandlas för KOL och Cancer och allt vad det nu leder till med rökning….
   Ärligt? Är det fri sjukvård i Sverige så ska väl det gälla allt och alla?! Speciellt då en stor del av behovet av sjukvård är just självförvållat – min son klättrade i träd med gummistövlar när det regnade och halkade såklart ner och bröt armen – borde han tänkt efter innan? Ja! Borde han ändå få vård för sin arm? Ja!

   1. familjenannorlunda
    familjenannorlunda

    Alltså, jag menar såklart inte att man ska betala sin egen sjukvård, oavsett vad det gäller! Det jag menar är att vård betalas av skattebetalarna, och den allra billigaste vården är den som inte behövs. Oavsett om det är Kol behandlingar, benbrott eller aborter.

 22. Karin

  Så bra uttryckt! Håller med om att ibland ser man lättvindigt på aborter men som sagt det är bra att det finns så vi slipper aborter på “smutsiga” sätt så som är förekommande i länder där det är förbjudet.
  En sak som man glömmer är den psykiska delen – som jag tycker Stina glömmer i första inlägget.
  Må så vara att det idag oftast inte har fysiska komplikationer men ibland undrar jag hur man mår i själen efter ett antal aborter – med eller utan ” dagenefterpiller”? Verklighetens kranka blekhet kommer ofta ifatt – om än kanske inte förrän flera år efter. Kanske den dag man blivit vuxen på riktigt.
  Jag tror också att vi som föräldrar måste diskutera detta med våra barn tidigt – innan tonåren- faktiskt inse att våra barn kan göra sexdebut långt innan vi tycker de är “mogna”. Så viktigt att berätta om våra värderingar för barnen och lära ut vilket ansvar man har för sin kropp, för livet, för sin partner.
  Min mamma – född på 30-talet – pratade tidigt med oss barn om sådant – ovanligt för hennes generation.
  Gick med mig till gyn för p-piller då jag var 14 och jag hade “stadig” pojkvän. ( Ja p-piller var inte “farliga” på den tiden och ja mamma var med första gången på gyn – inget konstigt alls)
  Hon kollade och köpte kondomer till mina bröder och förklarade innebörden och vikten av att använda dom.
  Idag får man kanske inte “lägga sig i” barnens privatliv – kan ju bli kränkta. ( ironi)
  Fast jag tror ändå att barn uppskattar att vi lägger oss i och jag har lagt mig i mina barns liv på samma sätt – inget som är tabu att prata om hos oss.
  Och nä – Kissi är ingen förebild på något sätt……tyvärr

 23. Johanna

  Men du borde föreläsa i ämnet! Jäklar vad bra du är på å formulera dig. Hoppas nästan på en fajt nu mellan dig å kissi så detta uppmärksammas :P
  Så ut med dig på skolorna nu

 24. Loppan

  Jag tycker egna kroppens hälsa och välbefinnande är eget ansvar. Träna och ät bra för att hålla dig frisk. Skydda dig så du inte får sjukdomar eller de tråkiga kroppsliga konsekvenserna med graviditet och abort. De vill man ju inte utsätta sig för i onödan och de delas ju inte heller med killen. Men jag tycker hennes grundtanke är god. Varför inte be honom swisha för preventevivmedel istället? Och för den ev frukost du bjuder på om han stannar länge?!

  1. familjenannorlunda
   familjenannorlunda

   Ja det vore ju en helt annan sak. Det vore klokt:) För givetvis ligger det i bådas intresse att det inte blir en oönskad graviditet.

 25. Sara

  Jag kan bara instämma i det du skriver. “Amen på det”, tänkte jag för mig själv.

  Jag har aldrig lämnat en kommentar på din blogg förut,men jag läser bloggen dagligen och har gjort det i många år. Du och din familj verkar helt fantastiska.

  Jag önskar dig en bra dag!
  // Sara

 26. Sommarkurs

  Och bara det att Du faktiskt släcker liv vid en abort…
  Jag tycker det ska finnas möjligheten att avbryta, men det måste ju för fan ses som sista utvägen? Att göra det man kan för att förhindra en oönskad graviditet INNAN det sker, för ett hjärta har ju börjat picka..
  Jag tycker inställningen till aborter är alldeles för lättvindig.

 27. Carina Hallengren

  Håller med dig till 120%. Och det skrämmande är att otroligt många unga läser hennes blogg. :-((

 28. Stina

  Håller med dig om eget ansvar och hela den biten, väldigt nonchalant att göra lättvindiga aborter istället för att skydda sig, men det är en myt och ett sakfel i din text att abort kan ge infertilitet, det gällde kanske för länge sedan men det stämmer inte längre. Det påverkar inte alls förmågan att bli med barn i framtiden, men sjukdomar som du också nämner däremot. Eller att man efter en abort har svårt att bli gravid av någon annan anledning och “skyller” på aborten. Hälsn ,Stina gynekolog

  1. familjenannorlunda
   familjenannorlunda

   Jojo, fast du kan väl ändå alltid ha Maximal otur, med både infektioner och blödningar? Sen kan man såklart aldrig säga säkert vad infertilitet beror på. Jag vet att det är ett rutiningrepp men man kan ju dö eller få livshotande skador av även sådana. Eller men för livet. När ödets makter är emot en ;)
   Men vanligtvis är det såklart ett säkert ingrepp.
   Tack :)

  2. Elin

   Jag gjorde kirurgisk abort, läkaren glömde en bit av slemhinnan kvar i livmodern. Jag fick en jätteinfektion två dagar efter och fick sövas o skrapas akut. Fick ligga 3 veckor på sjukhuset med domen att aldrig mer kunna få barn.Detta är 10 år sedan. Idag är jag mamma till tre underbara barn, på naturlig väg o så tacksam! Man ska veta att det kan hända saker när man mixtrat med kroppen även om det är en tablett.

  3. C

   Stämmer inte! Jag gjorde en sen abort och efter aborten ca 2 dagar fick jag en störtblödning och 40 i feber! In och skrapade och inlagd i 4 dygn m pencilin dropp. Efter det tog det flera år att bli gravid( hade 3 barn sedan förrut) läkaren sa att infektionen blivit av att läkare missat moderkaksrester som legat och blivit infektion. Fick efter det ärrbildningar på äggstockar bla.Så jo har man otur m infektion så kan det ställa till det .