Jag blir fan mörkrädd på riktigt – Familjen Annorlunda
familjenannorlunda

Familjen Annorlunda

Jag blir fan mörkrädd på riktigt

Jag bloggade för ett tag sen om förskolan i Malmö som anmälts för att ha visat Alfons Åberg. Ett barn fick ”ohyggliga” mardrömmar efter att ha sett Alfons och odjuret, hävdade en förälder. En vecka efter att ha sett filmen hade barnet fortfarande mardrömmar.

Ni kan läsa mina ord om det här–> Så här tycker jag

 

Nåväl, nu har minsann Malmö stad utrett det hela efter att då ha blivit anmälda till Skolinspektionen, och ….tadaaaa . Nu stoppas all filmvisning.

– Vi tog beslutet att den närmaste tiden inte visa film på förskolan. Det kändes bra efter den här specifika situationen, säger Eva Danerhall, förskolechef vid Sadelmakarebyns förskola, till Sydsvenskan.

Pelle Svensson, som var med och filmade ”Alfons och odjuret är förtvivlad över beslutet.

– Filmen har visats på bio i 25 år. Det kan nog vara en miljon barn som har sett den. Det här är första gången jag hör att någon förälder har blivit upprörd, säger han till Sydsvenskan.

Läs hela artikeln här –>  Aftonbladet

 

Jag blev tvungen att kolla upp filmen. (Jag HAR sett den, men det är länge sen.)

Okey… Det handlar om Alfons som slår en kille, och får dåligt samvete. Hans samvete visar sig i ett monster under sängen, och det försvinner inte förrän Alfons letat reda på killen och bett om ursäkt.

En helt vanlig ”rätt och fel” film alltså. För barn.

Jag har heller aldrig hört nån bli upprörd över den. Eller… förresten. Jag har varit förälder i 22 år, och ”förr” var vi inte så förbannat lättkränkta och skrek högt så fort något inte passade.

Det är nog tyvärr en del av dagens föräldrar det är fel på. Ni är fantastiska på mycket, men ni måste släppa på kontrollbehovet, och framför allt – sluta curla sönder era barn!

Hur ska de klara sig i livet om de inte ens kan få ha en mardröm som små utan att himmel och helvete rivs upp?

Jag kan köpa att barn får mardrömmar, säkert även av Alfons. De får ju mardrömmar av allt möjligt och omöjligt. Det jag inte kan, och aldrig kommer att kunna köpa är folk som curlar. Och nu curlar ju för fan hela Malmö stad de här föräldrarna!

Jag skrev tidigare att jag tycker det är nästintill osmakligt att anmäla sitt barns förskola för att de visat film, speciellt med tanke på allt riktigt elände som barn far illa av i dag. Vi kan ju bara vända blickarna till gatubarnen, i valfritt land… de skulle nog fan vara överlyckliga över att får ligga i en varm säng, drömma en läskig dröm och ha föräldrar som tröstar.

Det är patetiskt att anmäla sitt barns förskola för en sån här sak. Anmäler gör man när ens barn uppenbart far illa och de vuxna inte bryr sig. När det blundas för allvarliga saker.

Inte för en barnfilm.

Att anmäla en sån här sak hjälper inte barnet, utan tvärtom. Barnets pedagoger kommer med största säkerhet att känna sig osäkra inför föräldrarna, barnet får bekräftat att det är skitfarligt att drömma mardrömmar eftersom föräldrarna gjorde så stor sak av det. Barnets kamrater kan i värsta fall skylla på barnet att de i fortsättningen inte får gosa ner sig och kolla på film ibland…

Och återigen, som jag frågade mig, vad var syftet? Varför slå på den största trumman man kan hitta när det hade räckt med att snacka med personalen? Sagt att nästa gång ni tänker kolla på film, så skulle jag vilja veta det, för min unge får lätt mardrömmar? Han/hon bör inte se något.

I stället så gapar man så det drabbar en hel förskola.

 

Än mer patetiskt är det att Malmö stad beslutar att ge de här curlande föräldrarna rätt, och stoppa all filmvisning. På obestämd tid, och just den förskolan.

Vad jag vet finns det ett antal barn till på förskolan? Som nu inte får se film. För att EN förälder tror att dess barn drömt mardrömmar om Alfons Åberg?

Kom igen, det är Alfons Åberg! Finns det på allvar en mesigare, snällare, mer godhjärtad seriefigur än honom? Där filmerna har ett bra budskap? Man ska vara snäll mot andra.

 

Vet ni, om man kan få bestämma sådär, så skulle jag vilja bestämma lite åxå.

Jordan drömde en mardröm om ett tåg…Jag kräver att ALLA tåg tas bort. Alla. Han ska inte behöva utsättas för sådant. Lovelia drömde om att hon snubblade på en rot i skogen på väg till skolan. Jag kräver att de jämnar skogen med marken, för även om hon kan gå en annan väg så ska hon inte behöva göra det.

Det blir lite löjligt, eller hur?

 

Vart fan är vi på väg?

Skolan/förskolan har en läroplan som följs, och ändå kan föräldrar som klagar på en barnfilm få enväldigt rätt så att hela förskolan ändrar sitt handlande.

Alternativet är ju kanske att inse att världen är ond. Vidrig mellan varven. Alfons är inte ond.

Jag skäms för hur Malmö stad agerade. Och jag är helt övertygad om att sådana här föräldrar stjälper sina barn i stället för att hjälpa.

 

 

 

 

 

 

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
familjenannorlunda

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Olof Björland

  Men hej ! Alla barn är olika och om nu kanske 98 % tyckt att Alfons är en bra film så kan vi väl inte stänga av den för att 2 % får mardrömmar. Som förälder skulle jag tycka att jag kanske gjort något fel i uppfostran eftersom mitt barn tydligen är extra känsligt. Kanske saknar det barnet mer trygghet i och med sina föräldrar. Kanske har det barnet fått för mycket tid framför dator, TV-spel för att föräldrarna haft annat att göra. Att dra tillbaka filmen är det daltigaste jag hört talas om.

 2. Frank Hansen

  Hoppas de snart kommer en unge och säger att mobiler på lektionstid är user läskigt. :-)

  Och hur gör man som förälder när barnen vaknar upp och säger att någon av deras föräldrar va läskiga i deras mardröm?
  Ska dom plocka bort den ur deras liv då? :-/

  Carola: Haha, jaaaa:) Syrran berättade om en arbetskamrat som drömt att en annan kollega jagat honom med något farligt…;) Undras hur man ska hantera det;)?

 3. Therese

  precis så-mycket bra skrivet…och vad FORT de kom till beslut!!!!!!!!!!!!!

  Vi som jobbar på med barn som behöver hjälp av skolinspektion och kommun får i bästa fall hjälp efter något år….:(

 4. Kristin

  Helt riktigt! Barn får ofta mardrömmar i samband med att deras hjärnor utvecklas. Vi spelar en barnteater och en av flera hundra förskolor som kommit och tittat klagade för att vi skojade med fröken. Barnen jublade av glädje men vuxna satte stopp för det roliga nöjet att gå på teater. Jag tycker att man som terapi för detta barn som drömt mardrömmar om Alfons skall gå till Alfons Åbergs kulturhus. Det skulle göra gott för barnet. Förknippa något bra med med glädje. Föräldern kanske skulle behöva lite Alfonspedagogik själv. Alfons gillar inte att bråka och slåss. Borde de också tänka på.

 5. Rebecka

  Fast med handen på hjärtat har du ju på sätt och vis fått din vilja igenom… tågen står stilla och skogarna skövlas…

 6. ylva

  ja man kan bli riktigt upprörd för mycket, Jag vill bara passa på och tacka alla föräldrar som reagerar på dålig pedagogisk verksamhet. Att visa film ofta utan att det finns någon anknytning till tema eller dylikt ingår inte förskolans uppdrag. Barnen tittar alldeles tillräckligt slentrianmässigt på tv och film hemma. Besök gärna en bra förskola så kan de berätta om allt mysigt och roligt vi kan göra med barnen.

 7. Krister

  Efter att ha läst Fredrik Virtanen i Aftonbladet får man en delvis annan sida av filmen. ETT citat som gäller just detta beslut:
  “I själva verket, det står tydligt i anmälan till Skolinspektionen men huvudsaken blev bisak i media, ansåg föräldrarna att ”förskolan visar alldeles för mycket film i verksamheten ­utan pedagogisk anledning”, och barnet hade tidigare blivit ledset utan att förskolan agerat, och därpå hade Alfons visats utan information varken före eller efter visning till för­äldrarna som inte fattade var­för ­ungen plötsligt var skräck­slagen, ”så olikt honom”.
  Först efter anmälan har skolsystemet lyssnat och medan bristerna utreds har för­skolan slutat med film.”

  1. familjenannorlunda
   familjenannorlunda

   Fast, Sofie som läst anmälan sa att de visade film en gång per vecka. Det är ju en definitionsfråga hur mkt som är FÖR mkt.. Och det är fortfarande ett föräldrapar som klagar. Barnet kan dessutom ha varit rädd för hundra andra grejor… Jag köper ändå inte det hela. Luktar fortfarande patetiskt.

 8. Håkan

  Jag tycker det skulle göras en mot anmälan på föräldrarna för deras inkompetens .
  Med sådana föräldrar kommer barnet att fara illa kanske omhänderta barnet och Malmö är inte ett dugg bättre

 9. susanne bergström - jaanin

  jag vet inte vart jag ska börja .. så jag tar det från slutet … Hur i hela fridens namn kan man vara så patetisk att man anmäler en förskola för att visa en film om ALFONS ?????? dessa föräldrar kan INTE tillhöra medelklassen i vårat samhålle utan dom måste tillhöra “” toppskiktet “” .. det är bara dom som har goda kontakter i kommunen . kommunen skulle aldrig stoppa en film om det va svenne som kom med sådana anklagelser .. sen tycker jag fruktansvärt synd om deras barn som växer upp i en litet ” bubbla ” dessa barn kommer att få en kultur chock när inser att ALFONS ÅBERG är en ” fis ” i rymden av allt som händer här på jorden .. suck

 10. Alfons

  Om du nu blir mörkrädd över detta och kanske får mardrömmar;) kan jag bli lika rädd över att du allvarligt verkar tro eller vilja få andra att tro att det var figuren Alfons barnet blev rädd för? Det var det ju inte. Och barnet såg inget rätt-och felbudskap. Den såg monster under en säng. Ganska logiskt kan det ge mardrömmar. Du vet inte ålder på barnet och vad barnet i övrigt upplevt i sitt liv. Du vet inte mycket alls egentligen men sväljer medias metkrok med hull o hår. De är såå tacksamma över sådana som du. Tro mig! Men fortsätt håna vetja och få massa bekräftelse från andra lika oinsatta vuxna

 11. Emma

  Jag minns att jag också var rädd för den när jag var liten.

  Varför skulle man inte anmäla? Man ser ett problem och vill lösa det för att inte problemet ska uppstå igen. Det handlar inte om att vara “lättkränkt”. Det handlar om problemlösning. Som i detta fallet fick barnet mardrömmar av just det programmet. Föräldern, som givetvis inte vill att sitt barn ska drömma mardrömmar (ingen förälder tycker väl om att se sina barn rädda?) Valde att anmäla händelsen. På så sätt blir personalen mer uppmärksam på vad som inte är lämpligt för barn i den åldern och risken att det händer fler barn minskar. Hon såg ett problem och hon försökte lösa det.
  Allt för ofta blir oliktänkande kallade “Lättkränkta” När de egentligen bara vill lösa ett problem i samhället.

  Tycket att alldeles för många människor är väldigt snabba med att döma. Det som kanske inte är läskigt/jobbigt/obehaglig/ett problem för en kanske är det för någon annan. Samma sak med vita som bestämmer vad som är rasism och inte, män som bestämmer huruvida kvinnor ska känna och må över hur de blir behandlade osv.
  Ska vi vara så egoistiska eller ska vi respektera varandra och jobba mot att skapa ett samhälle där alla känner en trygghet och där vi inte trampar ner andra som mår dåligt bara för att man själv inte mår dåligt av det?

  Sen är det väldigt viktigt att läsa artiklar ordentligt och läsa dem källkritiskt. De har inte förbjudit filmvisning för all evig framtid, de förbjöd det tills allt var utrett och de visste hur de skulle gå vidare.

 12. Ulrika

  Borde inte föräldrarna ge sin tillåtelse Om barn ska få se på film på dagis/förskolan eler inte. Om det är okej så fine.. om inte så får väl det/dom stackars barnen som fick nej av sin förälder sitta och rita eller måla medans dom andra njuter av lite hederlig gammal Alfons

 13. Evy Johansen

  Så bra skrivet. Man blir ju mörkrädd, inte av Alfons Åberg men av alla curlingpäron…inte konstigt att det ser ut som det gör när små barn inte får lära sig att ett “samvete” är nåt positivt att ha…

 14. Gunilla

  Jag tittade på tecknat ed min son och förklarade mångt och mycket medans vi tittade för visst kan saker missuppfattas… sen kan en del saker vara skrämmande i mitt fall var sonen rädd för Morran i mumindalen. Jag tycker de kan göra annat än att se på film där

 15. Tedde

  Om Sverige slutade curla alla föräldrar så kanske de slutade curla sina barn.
  Pinsamt att man ens går vidare med en sån anmälan. Läs riv kasta
  Har 2 barn och båda har gått igenom det jag kallar mardrömsperioden.
  När det är mardrömmar varje natt om allt möjligt vem ska jag anmäla för det ??

 16. Anne Karlsson

  Håller fullständigt med dig, är väl bara för föräldrarna att förklara varför det är si o så. Det får ju alla föräldrar göra nån gång om nånting.

  1. familjenannorlunda
   familjenannorlunda

   Fredrik har just tackat nej till en debatt mot mig i just detta ämne:)
   Sveriges radio Uppland ville ha honom som motpart. Antingen är han för snobbig för att debattera mot okända bloggare eller så har han inte hållbara argument helt enkelt :)
   Och ja jag har läst den. Möjligen har han en poäng, men jag och alla andra har argumenterat på de fakta som getts. Jag tror att ursprungsartikeln till största del är sann. Märkligt att typ endast Fredrik har annan fakta.
   Min dator har kraschat :( och jag ogillar att surfa på mobilen, så kanske finns mer info som jag missat. Men jag vidhåller ändå min ståndpunkt, det gäller inte bara i detta fallet såklart :)

   1. Mattias

    Skillnaden mellan dig och Fredrik Virtanen är att han tagit reda på fakta i målet och argumenterar utifrån det. Ditt starkaste argument är ungefär -Joho!

    Du har inte en aning om varför han tackade nej till debatten men att anklaga Fredrik Virtanen för att vara snobbig är lågt. Att vara påläst och bemöta argument med fakta och underbyggda åsikter vore snyggare. Men visst, det är ju lite jobbigt att beställa den där anmälan på telefon. Men du – Fredrik Virtanen har den ju. Han delar säkert med sig om du ber honom. Det mailet blir kortare än ditt inlägg ovan. Det klarar du säkert på telefonen. Precis som jag skrev detta på min…

    1. familjenannorlunda
     familjenannorlunda

     Oj så ilsken. Vad jag förstår nu så tycker föräldrarna att det är för mkt film .. EN. Gång . Per. Vecka.
     Jag upprepar åxå att om jag skrivit en RIKTIG journalistisk artikel så hade jag kollar upp. Detta är dock mina egna slutsater, åsikter och tyckande.
     Jag DREV om hans argument! Kanske vabbade han, kanske var han sjuk, kanske hade han inte tid vad vet jag, men jag skämtade. Genom att förminska nig själv;) nåt du inte fattade kanske.

     1. Mattias

      Jag är inte alls ilsken. Du kanske har helt rätt om alltihop men min poäng är att varken du eller jag har en aning om det. Den enda som läst anmälan och verkligen vet vad han pratar om är Fredrik Virtanen. Och du är väldigt fördömande mot föräldrarna i detta fall. Eventuellt alldeles orättvist. Jag vill tro att du hade reagerat likadant om ett av dina barn kommit hem i tårar från dagis utan att personalen tagit i det. Ett av mina barn blev för inte så länge sedan livrädd för en figur i ett barnprogram. Helt irrelevant skräck för oss vuxna men förlamande verklig skräck för barnet. Då måste man hantera det. Om det händer på dagis stänger man såklart av filmen och hanterar saken. Oavsett om det är Alfons Åberg, Kalle Anka eller något som vi vuxna uppfattat som relevant skräckinjagande. Vi är nämligen inte normsättande för vad som är läskigt. Det är barnen.
      Att ta det på allvar som förälder är inte att curla. Det är att göra sitt jobb.

     2. familjenannorlunda
      familjenannorlunda

      Mest troligt bröt inte ungen ihop i ett gigantiskt sammanbrott där och då. För då är du ju fan bara elak mot allt vad pedagoger heter om du tror att det inte är exakt vad de skulle göra. På samma sätt som du skulle göra det med ditt barn.
      Barn har perioder av oresonlig skräck. Det kan vara en myra, gräs , en bil eller glassbilens pingla. Och film. All film. Även Alfons.
      Säg nu att ditt barn ser en fluga och blir rädd, börjar gråta och skrika. Du kanske rusar upp från din stol så den välter, kastar dig framåt, skriker ohhhhhh och viftar bort flugan. Sen säger du till ditt barn : fy den dumma elaka flugan skrämde dig. Stackars dig.
      Okey. Med ditt beteende har du precis bekräftat att flugor är skitfarliga, med den reaktionen liksom. Nästa gång barnet ser en fluga minns det obehag. Den vuxne bekräftade dess rädsla. Flugor är farliga.
      Om du istället lugnt viftar bort den och säger Det är bara en fluga.. Så visar du att det finns inget att vara rädd för.
      Barn blir rädda för allt och inget och det är vår uppgift att lära dem vad som är farligt på riktigt. Bilvägar tex. Eller getingar i saftglas.
      Såhär- vill man ha full kontroll över vad barnet gör på dagarna.. Då kan man inte ha dagis/ dagmamma, utan då får man ta hand om det själv. Ja det kanske svider i plånboken, eller sabbar karriären.. Men man kan inte både ha kakan och äta upp den. Lämnar man sina barn i nån annans vård så kommer någon annan att påverka dem. Oavsett vad du vill. Och det är så förbannat enkelt att ge förskolan en massa förhållningsregler.. Men tänk på att de har ett gäng till, med andra förhållningsorder.. Fatta hur de vränger ut och in på sig för att ta hand om våra barn. Och föräldrar har mage att klaga.
      Ditt jobb är att fostra en självständig individ som är kapabel att ta motgångar så väl som nedgångar. Det gör du inte genom att curla.
      Titta på programmet Ung och bortskämd… Och tänk ett varv till:) hur blev de så bortskämda…? Hm..? ;)

     3. Mattias

      Jo, men nu var ju en del i anmälan just att barnet tidigare blivit ledset utan att man agerat. Förvisso föräldrarnas subjektiva uppgifter. Om det inträffar något på dagis eller skola som gör mina barn upprörda till den grad detta tydligen gjort så förväntar jag mig dels att man hanterar det, dels att jag blir informerad. Det gäller självklart inte allt som inträffar under en dag och jag är inte för curling i denna debatt. Jag är för källkritik. Inte mycket verkar vara som det framställdes i de första click-bait-artiklarna där alla bara skriver av varandra. Och jag har sett såväl briljanta pedagoger som katastrofala. Vi har återigen ingen aning i detta fall. Jag hoppas bara ungarna snart får se film igen på det enda dagis det gällde, där man bara stoppat filmvisning medan ärendet diskuteras. Och där Alfons inte alls är förbjuden.

     4. familjenannorlunda
      familjenannorlunda

      Ta och begär ut den där anmälan du..:) Så kan du komma och tjöta källkritik sen.
      Hörde du vad Sofie sa? Föräldrarna fick plötsligt ett barn som var rädd, och inte som vanligt. De kunde inta prata med barnet, utan lade ihop pusselbitarna som så småningom pekade på alfonsfilmen… Jo. Eller på nåt helt annat men filmen var enkel att skylla på. Att tolka ett barn är ibland, rätt ofta;) som att läsa blindskrift med lovikkavantar. Därav blir en anmälan ännu löjligare. Man TROR SIG VETA. Inga bevis.
      Nä jag bloggar, det innebär att källkritiken här kommer från mitt huvud, mina åsikter. Vill man läsa journalistiska texter, som du åxå klagar på ju så får man läsa en tidning. Du kanske kan ringa kommunerna varje morgon och få en rapport på vad som hänt. Kolla anmälningar Osv, så behöver du inte bli sur över att nån inte har källkritik med :)
      Ha det gott:)

    2. Mattias

     Bravo! Du fördömer glatt andra föräldrar offentligt för att de gjort en anmälan utifrån vad de “tror sig veta”. Din information är säkert mer tillförlitlig än deras. Eller?
     Jag ger upp…

     1. familjenannorlunda
      familjenannorlunda

      Japp mitt sunda förnuft slår det mesta;)
      Ska man anmäla ska man väl ändå ha ordentligt på fötterna, det är väl det minsta man kan begära ?
      Glöm inte att det är samhällsresurser som slösas på sånt här trams.

 17. Sara

  Jo, men om de nu är så “duktiga” föräldrar kan de väl prata pedagogiskt med sina barn om symboliken i monstret under sängen. Det antar jag att även förskolan gjorde och det är bara som förälder att fortsätta hemma. Kanske var det det förskolan gjorde fel då, att de inte förberedde föräldrarna på vad som komma skall. Men att stoppa film… Ja jag vet inte vad jag ska säga. Sjukt!!! Barnen måste för fan lära sig att hantera hela spannet av känslor! Eller ska vi undvika allt läskigt i resten av livet? Huuuu vilka samhällsmedborgare vi håller på att uppfostra säger jag bara…

 18. Veronica Bengts

  Fast om du läser på bara lite mer så var det ju inte bara för att de hade fått se en Alfinsfilm som föräldrarna gjorde anmälan!

  De kritiserar bl a att barnen får titta mycket på film och hur förskolan har hanterat det som hände!

  Att bara gå på rubrikerna i tidningarna och sedan bli upprörd är tyvärr ofta en dålig ide.

 19. 8 barnsmamman

  Jag förstår att föräldrarna kan vara irriterade på förskolan som har gjort så att de har hamnat i en jobbig situation. Vad jag däremot inte förstår är hur de gick så långt som till att anmäla förskolan. Jag har en fyraårig son som med skräckblandad förtjusning dras till “hemska” saker. Nu har han sett ett monster i en bok, kanske Alfons och är helt förstörd. Nu vågar han inte vara mer än en meter ifrån mig utan går som en skugga bredvid mig hela förmiddagarna och tycker sog höra ljud av monster. På eftermiddagarna när skolbarnen kommer hem och det blir mera ljud i huset så glömmer han bort sig ibland men jag hållerpå att bli tokig av situationen. Skulle någon annan ja orsakat problemet så skulle jag nog vara ganska upprörd. Men steget från att bli arg till att anmäla är nog långt för mig. Dessutom vet jag att det är fråga om en relativt kort tid. Om några veckor är problemet ett minne blott.

 20. Frida

  Det är så trist att man inte bara kan prata med pedagogerna och tillsammans hitta ett bra angreppssätt utan måste göra en anmälan.
  Personligen älskar jag Alfons för de böckerna öppnar upp för jättebra reflektion och dialog med våra barn kring svåra ämnen.

 21. Birgitta Johansson

  Så jävla löjligt. Alfons Åberg älskar mina barn. Himla bra barn böcker och filmer. Förstår ej hur en föräldrar kan anmäla. Herregud vad är det med folk!!!

 22. Robert

  Gråter inombords när jag läser din text. Och ja, det finns så många värre saker som händer i världen. Lär barnet ta hand om problem istället för att bädda för “en slät väg till skolan” som du så fint beskrev.

 23. inger

  Hur är det ställt i ett samhälle som tolererar att unga vuxna och vuxna förgriper sig sexuellt på minderåriga utan långtgående åtgärder men väljer att ingripa i trams och småttigheter?

 24. Christel Mirefall

  Det bästa jag läst på länge. Visst har du rätt. Hela den här debatten är så bottentråkig att den inte ens borde ägt rum. Det finns så många tyckare i vårt land som har åsikter om än det ena än det andra. Ibland undrar jag om de lever i en skyddad verkstad och inte ser längre än näsan räcker. Låt Pippi och Alfons få vara ifred, har vi kunnat läsa de här berättelserna sen urminnes tider utan att någon tagit skada så skall vi väl för sjutton kunna fortsätta med det framöver också. Det räcker ju med att slå upp en tidning eller sätta på TV så är det mord och elände över hela vår jord. Lägg fokus där och fatta era beslut politiker. Ni gör er bara patetiska och mindre trovärdiga genom att hålla på med sånt här trams.

 25. Nilla Haglöf

  Mycket bra skrivet, hur ska dessa barn klara sig i samhället? De får väl bo kvar hos mamma och pappa hela livet, så de inte blir utsatta för fara. Sen får det väl byggas speciella hem så de kan skyddas från själva livet.

 26. gudrun karlsson

  Den mamman får nog ta bort tv från sitt hem,det är bedrövligt att bara lägga ner energi på detta. hoppas verkligen att Alfons inte blir bortkörd från sagovärlden,Han och Greta då.

 27. Ladyblond

  I en mammagrupp på facebook diskuteras just nu spelet GTA. Det är det spel med våldtäkt, mord osv. Det får många barn i Sverige spela trots 18årsgräns.
  I relation till Alfons så är det så oerhört överdrivet. Om vi skyddar mot allt blir de mest troligen helt inkompetenta vuxna som inte klarar motgångar. Embla på 30åringar som ska ta blodprov på akuten finns redan.
  Men vart slutar det? Ska vi förbjuda allt som ger minsta obehag? Vilket smalt samhälle vi kommer leva i. Motsatsen till att lära sig hantera saker.
  Det om något skadar barnen. Mer än Alfons.

  Väl skrivet Carola.

 28. Nanna

  En sak jag tänker på….Alltså hur blev detta en händelse som liksom var en NYHET? Jag fattar att barn kan få mardrömmar och att mammor kan bli sura på förskolor men jag tycks missa själva nyhetsvärde i detta! (Sen blev det kanske lite mer nyhetsartiklar när en hel stad ändrar på sina rutiner för en hel verksamhet….men det var väl kanske inte jätte jätte spännande för övriga Sverige liksom till att börja med, eller?)

  Men det är kanske bara jag som tycker att det är en väldigt liten sak ….ja, lite så kan jag tänka.

 29. Sommarkurs

  Carola, min frukostritual ser ut som så här: kaffe, smörgås och din blogg. Nu har du slarvat med att uppdatera varje dag och det skapar obehag och jag känner oro när jag stiger upp ur sängen. Ska hon ha uppdaterat eller inte? Jag lider av detta. Så nu måste du stänga ner din blogg. Ja, alla bloggare måste sluta. Och det är lika bra att stänga ner fäjsbok, med tanke på alla statusuppdateringar. Fixar du det så jag slipper må dåligt över att du har ett liv utanför din blogg?

 30. Malin

  Vill du ha en rejäl kickstart till ett lättare och hälsosammare liv? Följ malinsfriskaliv på instagram för inspiration!

 31. tomas

  Man blir inte förvånad över något i dag att barn får mardrömmar det hör till deras utveckling.
  ibland när man är på föräldrar möte blir jag förvånad över vilken inställning en del föräldrar har.
  börjar då fundera om deras barn någonsin kommer o klara sig i verkligheten.
  Jag har hjälpt mina barn när dom behövt hjälp men först måste dom försöka skälva.
  Mina barn är nu stora o klarar sig bra i livet än så länge bor dom hemma o det är trevligt

 32. Mia

  Hur gammalt var barnet som fick mardrömmar, har barnet några andra problem i tillvaron, hur illa var reaktionerna efter filmen? vad har föräldrarna sagt till dig? Jag är dåligt insatt i detaljer, har bara läst vad pressen skriver och det kan ju vara lite si o så med hur saker framställs där. Men du verkar ha bra koll på läget så jag ser fram emot mer info kring det hela.

 33. AC

  Jag har följt det här rabaldret om Alfons, med förvåningens finger i häpnadens mun, och begriper inte att de anmälande föräldrarna faktiskt tagits på allvar. Till utbildningen är jag pedagogie magister från Åbo Akademi i ert östra grannland. Jag har jobbat som lärare i 1-6 i många år och har egna barn i åldrarna 5-23. Tanken på att Alfons på något sätt skulle vara skadlig för barn har aldrig föresvävat mig. I Finland hade detta överhuvudtaget aldrig fått publicitet. Jag menar inte att föräldrars oro beträffande olika saker ska negligeras, men det får väl vara någon måtta på allt trams. Vart har sunt förnuft tagit vägen? Barn drömmer, är oroliga, rädda, förtvivlade, ensamma, utsatta, lyckliga, glada, friska, sjuka….listan kan göras hur lång som helst. Barn är små människor med ett stort känsloregister och vi vuxna ska finnas som stöd och en fast punkt. Vi ska trösta och förklara och älska våra barn. MEN! Vi får inte försköna och tillrättalägga allt. Världen är inte rättvis, inte alltid som vi skulle vilja att den vore. Det är bara så det är. Face the fact! Om Alfons och monstret skulle vara det värsta min femåring skulle konfronteras med så skulle jag vara mycket lycklig. Nu är det inte så. Det är inte farligt att barn gråter och är rädda ibland. Det är livet. I vår del av världen har de allra flesta av oss små bekymmer. Alfons är inte ett av dem.

 34. Linda

  Jag har en pojke på 7 som drömmer mycket i perioder.Han är en känslig kille nu just som funderar på döden och är rädd att det ska hända hans nära något ont.Jag tror att nästan alla barn drömmer ibland och man som förälder inte kan skydda dem från det men stödja dem och finnas där i med och motgång.Man kan inte anmäla allt det är inte alltid någons fel barnen har olika perioder, när min son var 3 var han rädd för flugor sen gick det om också.

 35. Jeanette

  Ja man blir helt mörkrädd! Också gör man de gapande, curlande föräldrarna till viljes! Viker ner sig så snart nån skriker högt! Vet inte vad jag tycker är värst – de anmälande föräldrarna eller kommunen som viker ner sig omedelbart! Man lär sig av motgångar och att få pröva flera ggr innan man kan själv!! Vad ska det bli av de sönder curlade barnen?

 36. tellervo

  Och varför skulle man inte visa film i en förskola? Där jag jobbar sker detta någon gång på fredagsvilan. En väldigt fin stund av gemenskap och samhörighet, barnen älskar det! Att lära sig att koncentrera sig i lite större grupp har ju också sina poäng… F.ö. mycket bra skrivet, Carola.

 37. Cecilia

  Hej! Håller med och blir lika mörkrädd jag. Stackars lilla barn om föräldrarna anser att detta är att skydda sitt barn från världen. Men, tänk om det är så här då… Jag läste ett inlägg någonstans där det påstods att det inte alls handlade om Alfonsfilmen, egentligen. Istället handlar det om att förskolan visar för mycket film och att det påtalats flera gånger av föräldrarna. Och om jag går till mig själv så skulle jag också bli arg på för mycket filmvisning. Kan förstå om de ibland vill visa en film på förskolan men om det händer dagligen skulle jag reagera också. Och jag kan tänka mig själv att det skulle få min bägare att rinna över om mitt barn dessutom får mardrömmar av det. Tänk sen en journalist som får ögonen på det här. Klart de slår upp rubriken om att det handlar om Alfonsfilmen som fick barnet att drömma mardrömmar. Den aktuella förskolan har ju fått krav på sig att visa vad de gör om dagarna, vilka aktiviteter som barnen får vara med om. Tänk om det är så att barnen mest har fått se på film hela tiden. Jag skulle blivit jättearg faktiskt. Och mardrömmarna hade fått det att rinna över. Och så en smaskig journalistrubrik på det. Tänk om det är så.

  1. familjenannorlunda
   familjenannorlunda

   Jo.. Nog skulle det kunna vara så.. Men med tanke på att det blivit så stort skulle nog fler föräldrar trätt fram. Tror jag:)

 38. Malin

  Helena: Eftersom du så aktivt måste komma med motargument till det som skrivs så kan jag inte låta bli att undra. Vad är det som gör att du måste göra det? Här uppe där jag bor där får barnen se film en gång i månaden på förskolan. Det handlar max om 1.5 timmes stillasittande när dom ser på film och det tror inte jag dom tar skada av, och ser inga som helst problem i det. Att bara lita blint på vad forskningen säger det tycker inte jag är sunt för även forskare kan ha fel. Barn måste kunna få se på tv oavsett ålder, då barn förstår och är klokare än vad vuxna tror och de oavsett deras ålder. Iaf här uppe på förskolan så aktiveras barnen mesta delen av tiden och film får dom se för att kunna slappna av och det oftast på en fredag. Min egen son har inte tagit skada av tv eller filmtittande när han var liten. Han jobbar och står i och är en klok och förståndig man. Att vissa barn inte kan klä sig helt själv, knyta skorna m.m det har ju med föräldrarnas intresse på att lära barnen att klara av dom sakerna själv att göra. Så jag köper tyvärr inte dina motargument i det här.

  1. Helena

   Med fyra egna barn, fyra års utbildning (barnskötare och förskollärare) samt uppdaterad på forskning om barns utveckling på alla områden så behöver jag inget medhåll alls utan tar mig den demokratiska friheten att tycka till, precis som du gjorde. Jag tycker utifrån min erfarenhet, utbildning och forskning. Vad utgår du ifrån?

 39. Emma

  Oj,oj vad löjligt detta är!Inte få se alfons på förskola är nog något av det löjligaste jag hört. På våran förskola när de små barnen sover kan mina barn få kolla på Youtube, som idag filmer om rymden. O sedan Labyrint. O hur hemsk är inte Taurus då i jämförelse???Ska man skratta eller gråta är den stora frågan… ( o nu när vi va hemma vill de stora barnen 5 o 4 kolla på Morran o Tobias..lyncha mig..)

 40. Mimmi

  Tack Carola!!!! Jobbar som förskollärare o kan bara hålla med dig i det du skriver. O vi brukar se på film på förskolan på fredagar, o gissa vad vi såg idag…. Barnens önskemål…

 41. Sandra

  Jag som förskollärare kan störa mig något kopiöst på alla föräldrar som ser förskolan och barnomsorgen som en rättighet snarare än ett privilegium. Sverige ligger i topp gällande barnomsorg om man ser till andra länder men inte är man glad för det. Inte är man glad och tacksam för att man har en trygg miljö med utbildad och bra personal att lämna sina barn till. Nej, man ska gnälla, bestämma och trycka ner den personal som finns. Inte konstigt att inte fler orkar lägga 3,5 år och ca 200.000:- i studieskulder för att utbilda sig till det otacksamma yrket förskollärare.
  Ska ändå tillägga i allt mitt gnäll att jag inte för fem öre ångrar mitt val för majoriteten är trots allt underbara och tacksamma men nu får det vara nog med vad föräldrar kan bestämma över i förskolan.

  Väl skrivet Carola! :)

  1. Malin

   Jag jobbar i skolan och vi brukar ibland säga: att om det inte vore för föräldrarna så vore det inga problem att jobba…
   Det jag tror att vi måste komma ihåg är att den tysta majoriteten ändå är nöjda med det jobb du gör. Oftast så glömmer vi bort att säga direkt till dom berörda vilket bra jobb dom gör. Och då hörs dom som klagar mest…

 42. Marie

  Fast jag tycker att Malmö Stad agerar rätt. Inte för att jag bryr mig om dom visar film på fsk eller ej, men Malmö Stad blir trängda i ett hörn av skolinspektionen. Vad skulle de annars haft för åtgärd? Dessutom tycker jag det är lågt av föräldrarna att anmäla en förskola, man pratar väl först med personal och förskolechef??

  1. familjenannorlunda
   familjenannorlunda

   Skolinspektionen tränger Malmö stad? Det handlar som så ofta om att man inte har någon pondus. Det finns INGA regler som säger att man inte får visa film i förskolan. Det är vi väl alla överens om? När då föräldrar kommer och gapar och hotar och kräver och domderar så backar myndigheterna? Hade det varit hela föräldragruppen/ hela dagiset så hade jag tyckt det var bra. Då hade en vettig diskussion kunna föras med båda parter, och ett beslut tagits så småningom.Men EN förälder? Som får gå in och kräva att något som inte är olagligt/ omoraliskt förbjuds? För att dess barn fått MARDRÖMMAR?? Inte brutit ett ben, inte fått tänder utslagna, inte blivit mobbad.. Utan fått mardrömmar??
   Och beslutet togs på en grisblink.
   Det är fegt och patetiskt av myndigheterna att inte stå emot en förälders idiotiska krav.
   Återigen, det handlar om mardrömmar…. Går liksom inte att bevisa att det är filmens fel man kan bara tro och anta.
   Nä agerandet är under all kritik.
   Det behövs inga åtgärder på idiotier mer än möjligen en uppsträckning.

   1. Jenny k

    vad händer om detta barn skulle ramla o få ett skrubbsår el ve o fasa,ännu värre,råka stuka foten på dagis…då lär detta föräldrar par stämma hela Malmö stad på miljonbelopp för försummelse…

 43. Marcus

  I början av 80-talet, då det bara fanns TV1 och TV2 och inte ens de sände hela dagarna, så sändes på lördagsmorgnarna programmet God Morgon Sverige och där visade tecknade Hacke Hackspett.
  Jag minns när de tog upp ett läsarbrev från en mamma som krävde att de skulle sluta visa Hacke då hennes son blev “galen” och rev vardagsrummet när han hörde signaturmelodin, det här var innan alla bokstavsdiagnoser var uppfunna. Programledarnas svar var att då skulle mamman kanske låta bli att titta på programmet med sin son, idag hade väl SvT slutat sända programmet istället…

 44. Sara

  Jag arbetar som förskollärare och älskar att arbeta med barnen. De är nyfikna, vetgiriga, äventyrliga och har en vilja att gör aolika saker. Alla är de olika individer med olika intressen och det är en ära att få följa deras utvecklingssamtal. TYVÄRR, tar många föräldrar udden av den härliga känslan av att arbeta med deras barn. Vi inom förskolan lägger aldrig in aktiviteter för att förstöra för föräldrar och barn. Tvärtom. Vi är dock till för barnen och för att tillgodose föräldrars behov av barnomsorg. Ett trevligt samspel är önskvärt men jag har mötts med så mycket otrevligheter så det funkar inte riktigt. Alla barn har mardrömmar någon gång och ingen människa/förälder kan se tillsatt barn slipper detta. Det är en känsla, rädsla liksom glädje, sorg osv. Hoppas verkligen inte att detta barn får uppleva något så tragiskt som att förlora en närstående för det skulle ju innebära en hel del känslor. Vem ska man anmäla då?
  Nä vi har hamnat helt snett och är påväg att gräva våra egna gravar om vi ska dansa runt föräldrar på det sätt Malmö gjort.
  Pinsamt tycker jag och faktiskt helt oförsvarligt.

 45. Maja

  Jag tycker så synd om de stackars pedagoger som har att göra med föräldrar som reagerar så. (Helt ärligt) Hur ska de kunna göra ett bra jobb?
  Det verkar inte riktigt klokt.. Vad händer den dagen då barnet är med om något hemskare, snart är våren här och då kanske barnet möter en halt myra som ger den mardrömmar..
  Vad händer då?
  Ska inte barnen få titta på myror då?

  1. Jenny k

   kan inte vara lätt att vara pedagog på en förskola idag. Vad de än hittar på,hur de än gör så finns det säkert oftast nån förälder i varje barngrupp som gastar o pekar med fingret,hotar att anmäla hit o anmäla ditt. Blir nåt barn förkyld finns det säkert nån som anser att personalen klätt på barnet för lite kläder när de vart ute,och/el så har de vart ute i för dåligt väder,eller kanske har personalen låtit barnen va inne för mycket så bakterierna fått frodas lite extra. Å för allt i världen varför hade inte lilla Märta vantarna på sig när mamman kom för att hämta… Kanske har de fått för dålig mat med för lite vitaminer så lilla tellingen fått en buse i näsan. Mm mm,listan kan göras hur lång som helst. Börjar man med en sån här sak som att förbjuda barnfilm (på förskolan)då undrar man vad som kommer här näst. Som filmskaparen (el vad han nu va,han de intervjua i Aftonbladet,minns inte vad hette,svagt minne av Pelle Svensson) sa,att det är säkert en miljon barn som sett den filmen med Alfons o det är första gången han är med om detta att den anmäls. Om man inte innan så borde föräldern upptäckt att de är en aning fel ute…

 46. Mona

  Hej Carola!
  Jag tycker att du är en toppenmamma och har rätt i allt du skriver. Skönt att någon vågar säga ifrån.
  Kram

 47. hemmamamman

  Jag håller fullständigt med dig om att man inte behöver anmäla en förskola för småproblem. Däremot tycker jag att det är helt onödigt att visa filmer åt småbarn. Vi har valt att inte alls se på TV eller filmer utan gör andra saker istället. Jag upplever att de flesta föräldrar i dag försöker begränsa tiden framför olika skärmar för att barnen så lätt fastnar i stillasittande annars. Nu har jag ju förstått att ni i er familj ser rätt mycket på TV och olika filmer men att du ändå har sunda och aktiva barn så hos er är det knappast något problem men min uppfattning är ändå att många har stora problem med att barnen blir mest hängande framför någon skärm och då känns det ju onödigt att de redan i förskolan ska bli vana med det. Där borde det ju finnas en massa annat att göra både när man vill vara aktiv och när man vill ta det lugnt.

  1. familjenannorlunda
   familjenannorlunda

   Kanske när personalstyrkan ökas på? För idag är det ju många barn per personal.. Ja vi gillar Tv :) och vi gillar film. Jag ser det som något utvecklande. Så mycket som de lär sig. Att bara se tv och film som negativt tycker jag är märkligt. Att begränsa skärmtid visst, men utvecklingen går framåt och speciellt inom teknik som “skärmar” av olika slag. Jag tycker man ska lära sina barn ett sunt förhållningssätt till det istf att förbjuda eller bara klaga och se det som negativt. Forskningen visar ju faktiskt att barn som spelar mkt tv-spel har stora färdigheter, som koncentration , finmotorik, öga- hand koordination, logiskt tänkande osv.
   Allt med måtta, är som vanligt min paroll :)

   1. Helena

    Vilken forskning då? Som förskollärare kan jag säga att min etfarenhet är att barn idag är ner ofokuserade, mer splittrade och har sämre färdigheter än barn för 20 år sedan. Femåringar med blöjor fanns inte förr, det gör det nu. Filmer har de sett i tusental men de kan inte klä på sig själva…eller knäppa knappar eller annat som gårdagens femåringar kunde.

     1. Helena

      ja barn i dag curlas men det finns många orsaker till att barn saknar åldersadekvata färdigheter. En sån sak är att de sitter stilla och ser tv/film så mycket att de inte lär känma sig kropp. Många barn har också hjärnskador så av det skälet klarar de inte av det de borde klara av i sin ålder. Vi behövef fråga oss själva varför dessa diagnosbarn ökar i lavinartad takt, kan det ha något med att deras hjärnor tidigt överbelastas med intryck? Jag vet att det är känsligt för många när någon är kritisk till mainstream men jag är det till tv och datorer faltiskt.
      Mnga barn blir så tillvanda vid rörliga bilder som de egentligen förstår väldigt lite av och få så svårt att göra vanliga saket, som att leka, cykla, klippa, rita, klättra m.m. Försäldrarna är också nöjda när de slipper engarera sig och har full koll på vad barnen “gör”. För tänk om lilla telningen ramlar..hemska tanke med ett skrapsår…

    1. Charlotte

     Att barn inte kan knäppa knappar etc har väl inte med filmvisande på dagis att göra?! Det betyder väl antagligen att föräldrarna klär dem så de aldrig lärt sig?

     Enligt ditt resonemang så menar du att ist för att visa film ska Ni öva med barnen att tex knäppa knappar? Eller på vilket sätt ser du ett samband mellan det och film?

     Att lära barnen att klä sig och vara utan blöja mm är väl inte dagis uppgift? Och jo, det fanns många 5åringar med blöja förut också- om det är fler nu eller inte vet jag inte men är det så kan det ju bero på att blöjorna idag är bekvämare och suger upp bättre vilket gör att barn “trivs” bättre med blöja o därför inte slutar…?

     1. Helena

      Det finns säkert många skäl till att barn i skolåldern inte är torra och givetvis kan man inte skylla det på film. Däremot att man nog ana att stillasittande gör att barnen inte lär känna sina kroppar och signaler. Familj och förskola ska hjälpas åt med barnens utveckling så det går inte att säga att den ska göra det och den det.

  2. Catharina

   Man kan välja att förbjuda och plocka bort allt som man själv som vuxen anser var farligt, eller mindre lämpligt för barn. det är ett av många förhållningsätt. Man kan även ge/lära barnen sunda vanor runt tv och skärmtid,Den dagen ditt/era barn ska stå på egna ben behöver de ha fått lärt sig förhållningsätt runt skärmtid och tv, hur ska dom annars förstå ? tv och olika devicer finns i vårt samhälle , Och med tanke på att ni som föräldrar skriver här, så använder ni dom själva.
   Kan även vittna om att bara för man sitter mycket framför skärmen eller tv:n så behöver man inte bli en förtappad människa . Min son satt mycket framför tv och skärm när han var liten. Han är vuxen nu och jobbar , tittar aldrig på tv och stänger av datorn i tid för att orka upp klockan fyra och jobba!
   Sen skrev en del angående läroplanen , IKT är en viktig resurs i skolan och för undervisningen . Så förskolan har inte gjort något fel, däremot måste man fånga upp händelserna i filmen efter och prata med dom om vad som hände i filmen.

 48. Charlotte

  Jag läste den där artikeln att de stoppat alla filmer och tänkte på dej då :-)

  Läste även en artikel idag om en mamma vars barn “blivit stressad” av att matteläxan skulle göras på tid…varför vänder man sig till tidningen med en sån sak? Varför inte isf meddela läraren att hennes barn gör läxan utan tidtagning och sen är det klart?

  Min son hade också en matteläxa som skulle göras på tid, han hann inte alls klart så jag skrev bara på läxpappret hur långt han hann på den tiden de skulle och sen fick han göra klart resten i lugn och ro…. Svårare än så är det väl inte?!
  Jag har svårt att se att en lärare skulle tvinga barnen att göra det på tid samtidigt som en del barn tycker det är kul med tidtagning och varför ska de då inte få göra det?!

  Jag tycker hela diskussionen är sjukt irriterande att allt måste anpassas efter ett enda barn, blir ett barn rädd / stressad eller liknande så är det väl bara att just det barnet skippar den aktiviteten? Jag skulle väl aldrig kräva att alla de barn som gillar tidtagningen under matten ska sluta med det bara för att min son inte hann med alla tal?!

 49. Marie

  Håller med dig! Vet vilken film det är, min 3 åring har sett den å ja, han tyckte den var lite otäck men vi pratade om att det inte är på riktigt, att det är tecknade figurer. Så var det klart m det! De får höra och se värre saker på tv när det är reklam eller nyheter!!!

 50. Monika

  Håller med dig helt o fullt! Barn drömmer mardrömmar, herre gud, har dom inget viktigare att bry sig om?! Hur blir de barnen senare som vuxna när de ej klarar av Alfons!!??

 51. Karin

  Jag håller helt med dig i detta, det är absurt att föräldrarna väljer att anmäla förskolan iställetför att ha en dialog med pedagogerna.
  Barn kan väl få mardrömmar om vad som helst, precis som vuxna!
  Dessutom utsätts ju barn för betydligt värre saker daglidags om TV:n står på hemma, såsom läget ser ut i världen idag.

  För något år sedan kommer jag ihåg att det det var ett jäkla liv i sociala medier om Emil i Lönneberga och att Anton i vissa scener ruskar om Emil och gapar “förgrömmade unge”, jag kan inte minnas att jag tyckte att det var otäckt som barn?
  Men föräldrarna ville minsann att filmerna skulle klippas om!? eller förbjudas, man blir ju helt bestört.

 52. Maria

  Som jag skrev till dig förra gången Alfons var på tal, så förstår jag verkligen inte varför…
  Jag har haft tre egna barn o en hel del dagbarn, har nu ett barnbarn som är 3 år
  Jag gillar Alfons o alla barnen har tyckt om honom, inget barn har någonsin blivit rädd, när barnbarnet var två läste vi om odjuret första gången, jag försökte förklara det där med att det var hans dåliga samvete, hon skiner som en sol o säger där är en kissekatt under sängen :-D
  Tycker så synd om det barnet vars föräldrar drog igång allt det här, hen kommer aldrig att få en normal uppväxt med sådana föräldrar :-(
  Ha en fin fredag
  Kram Maria i Skåne

 53. Helena

  Barn reagerar olika på film, min fyraåring grät hejdlöst av Emil, när pappan vrålade Eeemmmiiiil. Jag bestämde att om han blev så rädd för det så var han inte mogen att se filmen, punkt på det. Han kunde heller i den åldern inte redogöra för något han sett på tv så vi skippade det i småbarnsåren. Finns ingen anledning att mata på ungarna med ngt de inte fattar.

  Min son var i övrigt ingen räddhågsen typ och han fick andra utmaningar av oss. Åka skidor, skridskor, cykla, leka. Inga problem alls med sånt liksom. Och nej ingen curling från oss faktislt, vi var bara pragmatiska. Att titta på film/tv man hajar så lite av är att sno tid från det vettiga som alla barn behöver få ta del av – det riktiga livet.
  Varför ska förskolan över huvud taget visa film? Den dagen ngn därifrån kan redogöra för det och ha belägg som styrker deras argument så köper jag det, inte innan dess. Jag försvararar inte föräldrarna som anmälde förskolan men jag tycker att en debatt om film i förskolan, rent generellt är jättebra!!!

  1. familjenannorlunda
   familjenannorlunda

   Där tänker jag såhär: barn är på förskola LÄNGE, i många fall längre än normal arbetstid / v för en vuxen. Att behöva prestera, lära sig och hela tiden vara pedagogisk alert är att begära väldigt väldigt mycket för mycket av barnen. En film, speciellt en från vårt barnkulturarv låter ungarna koppla av.. På precis samma sätt som många vuxna slöglor på tv på kvällen :)

   1. Helena

    Ja det kan vara långa dagar ich barn ska verkligen inte behöva prestera någonting. Det brukar på varje förskola finnas lugna områden där barn kan titta i böcker, rita, pussla eller bra sitta och tänka. Ett barn som tittar på tv anstränger hjärnan rätt rejält faktisk. Be din fyraåring redogöra för vad han förstått av filmen han sett så kommer du att förstå vad jag menar. Dessutom varnar barnläkare/hjärnforskare med jämna mellanrum för film och små barn, att deras hjärnor inte är utformade för att ta in alla inteyck och förstå vad som sker. Dessutom är barn inte gjorda för stillasittandet som förjer av det.

    1. familjenannorlunda
     familjenannorlunda

     Jo.. I teorin finns det lugna ställen.. Forskarna pratar om SPÄDBARN inte förskolebarn. Klarar man tempot på en förskola så klarar man nog att se en barnfilm :)
     När jag ber Jamie berätta om en film typ Alfons, Pippi edyl så kan han redogöra så att jag förstår handlingen :)

     1. Helena

      Villa forskare talar du om? Jag talar om vad Hugo Lagerkrantz (barnläkare och proffessor) sagt samt hjärnforskaren Matti Bergström. Att Jamie förstår det han ser är ju bra men generellt gör barn i hans ålder inte det.

     2. Helena

      Och nej de talar om barn under tre år faktiskt. Svt skrev också för några år sedan att de inte producerar tv för barn under fem år av det skälet att de vet för lite om små barns hjärnor.

    2. Nillah

     Är det längesen du besökte en förskola under en dag? Jag arbetar i en, med 20 st 3-4 åringar. Jag kan lova att vi försöker få till vår miljö så att det ska finnas platser där barnen kan ta igen sig, lyssna på en saga osv, men det finns inte en chans i världen att det fungerar. Det är många barn som vistas där långa dagar, redan från halv 7 och dom går inte hem föränns runt 17-17.30 Jag lovar dig att jag aldrig skulle orka ha så långa dagar i den miljön dag ut och dag in. När jag åker hem orkar jag sällan ens lyssna på radio eller prata med någon innan jag landat lite själv. Vad jag vill komma till är att det är svårt att få lugna stunder på en förskola, och att en film någon gång ibland inte gör någon skada.

  2. Charlotte

   Film kan ju användas på många sätt! Den kan ju har varit en utgångspunkt om de tex ska prata om “att man inte ska slåss” eller liknande ämne? Sen ser väl ibland de äldre barnen på film under “vilan” för att de inte ska sova men ändå varva ner lite – hur ska de annars orka med hela dagen om allt handlar om att prestera?
   Dessutom är det väl mysigt även för barnen att krypa ner under en filt och ibland se en film “bara för att”? Precis som jag själv gör i stort sett varje kväll…

  3. Hanna

   Studerar och arbetar inom förskolan och i vårt uppdrag i läroplanen går att läsa att varje barn ska få möjlighet att “utvecklar intresse för bilder, texter och olika medier samt sin förmåga att använda sig av, tolka och samtala om dessa” vidare går att läsa ” känner delaktighet i sin egen kultur och utvecklar känsla och respekt för andra kulturer” så ja vi har en poäng av att använda film i förskolan det finns i vårt kulturarv.

   1. Helena

    Finns film i vårt kulturarv? Den som kan barn vet att kulturen skall levereras av rikiga människor och på riktigt. Detsamma gäller kunskap. Man testade t.ex. att undervisa barn i Harlem med Sesam street för att se om man kunde öka antal begrepp samt få barnen att lära sig läsa och skriva. Det funkade inte alls och slutsatsen av det var att barn behöver levande undervisning.

    1. familjenannorlunda
     familjenannorlunda

     Självklart är film ett kulturarv ! Inte alla såklart, men nog fasen är både Astrid Lindgren och Gunilla Bergström en stor del av vår barnkultur. Den lite mer lättillgängliga kulturen, inte en get med ett bildäck runt magen, eller en Skriet.. Det gäller alla varianter av deras berättelse.
     Det är väl inte samma sak att kolla på Pippi för skojs skull som att bli undervisad av nån mupp ..? Holy smoke ibland blir jag trött ;)

     1. Jenny k

      Bra skrivet. Vet en förälder som inte lät sin dotter titta på Pippi för hon var inte bra förebild. Som mamman sa Pippi ljög,hon bodde ensam,sov med fötterna på huvudkudden,städa på sitt alldeles egna sätt,åt för mycket godis,uppe sent på nätterna,lekte sakletare – efter massa vidriga farliga föremål,trotsa myndighetspersoner son ville flickan väl o ta henne till ett barnhem så hon fick kärlek,bra mat,rena kläder o gå i skolan – för Pippi hon lärde barn att skolan inte var rolig/nödvändig o när hon väl var i skolan så var hon stökig,lyssna ej på fröken,lärde de andra barnen hyss mm mm. . Ja kom då att tänka på nåt mamman i fråga hade glömt,den gången Pippi var i skolan o titta ut genom fönstret o såg några pojkar gav sig på en annan pojke med “stryk”,Pippi gick ut o skicka upp den pojken som slogs i ett träd. Där vissa minsann Pippi att mobbning inte va ok. När Pippi,Tommy o Annica var i en godisaffär o handla godis för en hel guldpeng så dela hon givmilt med sig till de andra barnen utanför mm. Vet oxå att mamman drog upp att Pippi ljög om att hon var den starkaste i världen,att hon hade en pappa som var kung på en söderhavsö. Å för att inte tala om alla hemskheter hon lärde Tommy o Annica,tog med dom o rymde hemifrån. Mamma var väldigt upprörd när hon tala om denna hemska Pippi,lät som hon trodde att hennes dotter bums skulle vägra börja skolan o istället rymma hemifrån. Vet ej hur ja kom in på detta men nåt som är säkert är att man kan nog hitta nåt i varenda barnfilm som nån skulle gasta om är farligt för ens barn. Om man tar tex Pippi så var det min dotters stora favorit när hon var liten…va väll använda VHS-band. Men bara för att hon titta mycket på Pippi så betyder det inte att hon gjorde det all sin vakna tid. Vi var timvis ute i olika lekparker med kaffe,saft o smörgåsar,var mycket i badhuset,skogen med hundarna. mm. Men visst var det skönt att kunna mysa ihop hos i soffan efter att vart ute på nåt flera timmar,ofta hela dagar om vädret va bra. Tyvärr var ja mycket o ofta långa perioder inneliggande på sjukhus väldigt allvarlig sjuk när hon var liten,de gånger ja kom hem svag o väldigt sjuk nyopererad ef lång Iva vård med massa komplikationer var Pippi o andra barnfilm en liten räddning (ja var ensamstående),då kunde Pippi m.fl gå på många många timmar under en dag men samtidigt som filmen gick älskade min dotter att pyssla,som att pärla,klippa o klistra,måla,puzzla och leka med favorit dockan samtidigt. Då kom även barnfilmer som Emil,Lotta på Bråkmakargatan o Alfonz på (skräck-Alfonz). Under mina rehab perioder så kunde vissa dagar på dagis (ja,jag säger dagis) bli väldigt långa,vad ja önskar att det då hade fungerar att de hade ett rum avsett för film,ligga o läsa på massa mysiga puffar. Ett lite mörklagt rum med endast nån myslampa. Å i sommar fyller min dotter 20 år,hon är en lugn o harmonisk tjej (ja slapp undan det en del föräldrar får gå igenom att få hem sina tonåringar fulla el behöva leta efter dom på stan),hon o ja har en väldigt nära relation,ja har alltid vetat vilka hennes kompisar varit o va de gjort,hon hörde alltid av sig de få gånger hon blev sen hem. Hon gick ut både grundskolan o gymnasiet med bra betyg,hon har vart ute o rest själv med gott självförtroende tillsammans med en kompis,bla Italien o London,hon har precis flyttat hemifrån,har jobb. Ja helt enkelt har hon klarar sig alldeles utmärkt trots att fått sett på pippa,Emil,Alfonz mm. .

     2. Helena

      Undervisad av någon mupp? Hur tänker du nu? För du vill väl inte bitcha dig med din läsare väl? Att sjunga, leka leka lekar, läsa och berätta sagor är inget en mupp gör. Och visst utgör Gunilla B och Astrid L vår kultur och filmerna är helt underbara, för barn i rätt ålder. Och att referera till forskning men inte veta vilken kämns sådär med tanke på att du pluggar journalistik, riktigt pinsamt tycker jag.

     3. familjenannorlunda
      familjenannorlunda

      Helluuuuu, DU sa att de blev undervisade av Sesam.. Som väl är muppar? Skillnaden att undervisas av en sesamgubbe och att se en film är ju liksom i olika ändar av en skala.
      Så för att referera till forskning måste jag ge dig exakta forskarrapporter annars duger det liksom inte? Du vet, exakt lika bra som jag, att forskarna är oense. I typ allt. Du vet väl även att det anses bäst för barn under tre år att vistas i hemmiljö med en förälder? Enligt vissa forskare. Jag har inte skrivit en artikel om detta, hade jag gjort det hade du garanterat fått dina källnamn, i god journalistisk anda. Detta är dock inte en artikel utan min åsikt på en blogg.
      Det pinsamma här är nog inte jag utan du:)
      Skillnaden på en blogg och en journalistisk artikel är även det i varsin ända av en skala vilket du borde veta med all din utbildning :)

  4. Monika

   Det är väl jättemysigt med film för barn. Migveterligen går de på förskola tills de börjar förskoleklass vid 6år. och nog tror jag att barn i den åldern kan redogöra för vad de sett på film. Förutsatt att det är film riktad till små barrn och det är Alfons. Och även om de inte kan redogöra i detalj så är det en trevlig stund när de ser på filmen och att förneka dem detta med argument att de inte kan redogöra för den efteråt är lite fånigt ändå.Barn lever väldigt mycket i nuet och det är nog mycket de inte kan redogöra för i efterhand. Jag sticker inte under stol med att jag tycker att det är smått patetiskt av föräldrarna att anmäla en Alfonsfilm.
   Jag har dessutom haft förmånen att träffa Gunilla Bergström och hon är alltid på barnens sida, det var utifrån barnens perspektiv hon blev författare.
   Om man som förälder tycker att denna Alfonsfilm är så hemsk har man dessutom missat poängen med filmen helt. De skulle pratat med sitt barn om att filmen handlar om att man ska vara snäll mot andra. Vad händer den dagen deras barn drabbas av samvetskval?? Vem ska de anmäla då?

  5. Helena

   Jo jag vet att det är skillnad mellan en blogg och en artikel med tyckande men att bara kasta ur sig saker hit och dit i en blogg känns sådär men tanke på ämnet. Och visst kan barn se film för skojs skull, absolut men man ska vara medveten om vad man sätter sina barn framför och hur länge. Jag anser inte att tv kan förmedla kultur på samma sätt som vuxna, så menar jag. Vare sig det gäller undervisning eller något roligt. Visst kan vi säga att Pippifilmerna är kult för det är de, jag talar om åldern i förhållande till det barnet får till sig. Ja forskarna är oeniga om det mesta men pekar man på forskning så är det väl hederligt att tala om vilken, eller? Och vad vet vi om förskolan i Malmö? Äjag tillhör inte förstkränktgäller för jag hatar det hela så innerligt men jag vill nog ha lite mer fakta innan jag tar ställning. T.ex. hur gammalt det här barnet var? För det har betydelse om barn kan bearbeta och förstå vad de möts av och en pedagogisk miljö ska vara greppbar för alla barn, först då är den pedagogisk.
   En del barn kan se allt från tidig ålder, andra får kraftiga reaktioner på vad de matas med. Inget farligt med mardrömmar, det har alla barn men vi kan väl se var skolinspektionen tycker i frågan och sedan återkomma till ämnet :-).

    1. Helena

     Ja jag år ganska ensam om min åsikt det vet jag och det stör mig väldigt lite av någon anledning, det kan bli så när man är övertygad om något. Hoppas du gillar att dina läsare tycker olika :-)

     1. Krösamaja

      Du är inte ensam. Jag hakar inte på drevet här inne. Jag har inte all fakta och vet inte alla omständigheter kring fallet. Kanske barnet var litet eller någon diagnos som gör filmen olämplig? Att förskolan väljer att inte fortsätta visa Alfons kan lika gärna vara omtanke om det barnet än feghet inför föräldrarna. En storm i ett vattenglas tycker jag. Barn fortsätter drunkna i Medelhavet…fattigdomen i Europa och vår civilisation byggd på marknadsekonomi är bräckligare än någonsin., klimathotet hänger över oss. Att oja sig över förskolan eller andra föräldrars val är såklart lättare än att försöka ändra strukturella problem…men ibland önskar jag att folk kunde zooma ut lite och få lite perspektiv., jag tappar fan hoppet om mänskligheten när jag läser sånt här :(
      /krösamaja

   1. Andreas Karlsson

    Alla är vi olika. Punkt. Barn vet inte riktigt i den åldern vilken slags undervisning som tillämpar de bäst, i Alfons fall (och i många andra filmer som visas i förskola-förskoleklass och grundskola) handlar mycket om värdegrunden, hur man är mot andra. Vissa tar in bättre via läsning, andra auditivt. Man kanske måste rita, leka, få skäll. Och man kanske måste få se det hända någon annan och ha en diskussion omkring det som hände. Man kanske måste titta på en film, för inget barn vet EXAKT hur man lär sig bäst. Inte kompisar, inte samhället. Men om man litar på pedagoger tillräckligt mycket så vet man att de gör ALLT för att anpassa lärmiljön. Om ETT barn lär sig att man inte ska slåss p.g.a att man tittar på en film, är det en stor sak. Det är inte som att vi lärare sätter på en random film, går och tar en kopp kaffe, stänger av filmen och slutar för dagen utan ett syfte.
    Men vi är alla olika och tycker olika. Det gör våra barn också, vilket är underbart.

 54. Louise

  Jag håller med dig Carola! Det är verklige helt sjukt att dessa föräldrar fick rätt. Tänk om det kunde läggas energi på saker och ting som faktiskt är allvarliga i stället… Suck!

 55. Anna

  Ja det är så jäkla löjligt och det är ett under att man själv har överlevt Alfons Åberg, Fem myror är fler än fyra elefanter, förskolan och allt sånt där undra hur detta barn kommer att klara av vuxenlivet sen.

 56. Malin

  Ja det är helt sjukt.
  Jag jobbar i skolan och vet vilken makt föräldrar har om dom vill. Det hotas med att anmäla till skolinspektion om något inte passar. Och rektorerna vill undvika det och låter föräldrarna styra…
  Jag håller med om att föräldrar måste ta sitt ansvar men även lita på att det förskolan/skolan gör är för alla barns bästa.
  (Jag har varit på föräldramöten där det diskuterats vad som är lämpligt att ta med som matsäck till skogen. Och en förälder på allvar tyckte att alla skulle ha med sig limpmacka med ost så att det inte blir orättvist… Jag tycker att du som förälder kan ta striden med ditt barn över vad du tycker är ok att ha med, hur det än är så kommer barnen alltid att köra med: ALLA andra får… Och då måste du som förälder kunna säga: Det spelar ingen roll vad ALLA andra får, det här har vi att ta med.
  Alla som är föräldrar borde förstå att när barnet säger ALLA andra så betyder det typ 2-3 st max. Och inte tänka: ånej det är bara mitt barn som inte har/får, stackars hen. )

  1. Charlotte

   Ärligt? Limpmacka med ost? Haha, de som inte gillar ost då? Eller limpmacka? Måste de äta det då för annars blir det orättvist? Snacka om orättvist… Jag hade aldrig klarat att jobba i skolan, hade antagligen blivit galen på alla föräldrar!

 57. Anette

  Håller med varenda ord du skriver Carola! Ursäkta mig, är från Finland, men jag tycker detta blivit ett typiskt svenskt beteende. Allting och alla ska curlas. Ja, världen är ju ond och det händer hemska saker. Allt kan man inte skydda sina barn från.

 58. russintanten

  Du har så rätt carola. Dina barn får en sund uppfostran och kommer att vara förberädda för livet.Livet är ju inte alltid en dans på rosor,det finns ju taggar också. Jag är glad att det fortfarande finns sådana kloka och förnuftiga föräldrar som duJag var rädd att ni var ett utdöende släkte.