Mina 12 bästa tips och råd om löss. – Familjen Annorlunda
familjenannorlunda

Familjen Annorlunda

Mina 12 bästa tips och råd om löss.

Ni var flera som inte kunde komma via länken till min debattartikel om löss, det borde gå att bara markera, kopiera och klistra in den i sökrutan, men jag länkar igen:)

Löss är ingenting att skämmas för

Jag skrev den, och så hörde SVT Uppland av sig, och igår var de hemma här för ett litet minireportage.

Ni kan se det här om jag får till det, Svt Uppland
carola-kammar-jpgNu låter det som att vi har löss lite nu och då, faktum är att Lovelia aldrig haft det;) även om hon fick lite regi i vad hon skulle säga från en sufflerande morsa;) Jag kanske kan bli Luskamsdrottning;)

Jag skäms som sagt inte de gånger lus-eländena hittar hit, men jag ska inte hymla om att jag helst slipper se dem.

Jag ger er här mina bästa tips och råd om löss, håll till godo:)

 

1. Förbered dig på att det kan hända. Plötsligt en dag står du där och stirrar förtvivlat ner på en ( oftast flera faktiskt)  liten krabblikande grej som kilar omkring i din son eller dotters huvud, och jag lovar dig att du då kommer känna ett omedelbart behov av att bli av med dem NU. Helst igår;)

Köp alltså hem ett lusmedel, och en bra luskam. Inte apotekets, eller de olika märkenas egna, utan gå direkt på en NitFree.

Googla på hur du luskammar. Det är inget man gör på tre minuter, ska man vara säker på att man kammat igenom hela håret så tar det en bra stund, beroende på hårlängd. Kamma från olika håll och vinklar, så nära hårbotten som möjligt.

2. Luskamma. Luskamma. Luskamma.

Om du kammar ofta, så upptäcker du snabbt om barnet fått löss, och det är enklare att få bort några enstaka löss än en hel kolonni, tro mig…första gången ett barn hade det här hemma, så fullkomligen kryllade det i hennes flätor. *ryyys*

Du kan få bukt med lössen enbart genom att kamma, även om jag föredrar att behandla med något kemiskt medel för att få död på dem omedelbart, och sen följa upp med daglig kamning.

3. Man kan ha vått hår med lite balsam i så går det enklare att kamma.

4. Om du upptäcker löss, meddela det till förskola, skola, kompisar. Det brukar gå utmärkt att maila lärarna så skickar de ut ett massmail till klassen/ sätter upp lappar på dörren.

5. Löss försvinner inte av sig själva. De förökar sig och frodas. Det går inte att ignorera. Behandla!

6. För att förebygga så kan man spraya håret med ett medel, finns på apotek, som gör oss “osynliga/oattraktiva” för lössen. Det gör jag under perioder när det är luslarm konstant.

7. Flickornas långa hår försöker jag ha flätat, det minskar risken för löss.

8. Om du ser små vita “korn” i håret, och de sitter fast på hårstrået, då är det lusägg. Man kan bedöma hur länge lössen bott i håret genom att se hur långt från hårfästet det sitter. Ser du sådana, men inga löss – kamma igen! De finns antagligen där om du inte behandlat. Nitfree-kammen tar hål på äggen och då kläcks inga nya löss, ännu en anledning att köpa den kammen. Den är värd sitt pris, jag lovar.

9. Om du tycker det är svårt att se, så kan man kamma håret över ett vitt papper, då syns lössen bättre. Löss finns i alla storlekar och kan variera färg mellan nästan genomskinligt vita till svarta. Det beror på hur gamla de är. Ibland är de svåra att upptäcka.

10. Lössens livscykel är ca 6 veckor, och från ägg till färdig lus tar det ca 3 veckor. Alltså kan det vara en väldigt god ide att behandla igen efter några veckor, om några ägg överlevt och kläckts.

11. Har en i familjen löss, var extra noga med att kamma alla. Även dig själv. Jag kammar mig dubbelvikt över badkaret, så ser jag “enkelt” om det ramlar ner något kryp. ( Och får svinont i ryggen*s*)

12.  Sa jag:  Kamma, Behandla, Informera, Kamma? ;)

 

Löss var mer eller mindre utrotade förr, kan vi se till att komma dit igen tro?

Vi siktar väl dit hoppas jag:)

 

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!

Kommentarer
familjenannorlunda

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Anne-Marie

  Ja, det är viktigt att vara noggrann med kamningen.
  Jag upplever att det blivit mer vanligt med löss sista åren. Första 10 åren m skolbarn fick vi nån enstaka gång mail från skolan att lössen är i farten. Nu de 2 sista åren har det kommit mail var o varannan vecka/månad.
  Vi har aldrig uppmanats till nån lushelg vid skolstart, men jag brukar kamma ändå.
  För 1 1/2 år sen hade vi löss för första gången i livet, 6 barn o vi vuxna. Då var de 5-14 år. Äldsta, snart 17, har ännu ej haft löss. Så inte är det vanligt att alla skolbarn haft löss, som du skrev i länken.
  Jag köpte nitfree för måånga år sen, suverän kam, men visst gör det ont. Vi har också flera flickor med långt o tjockt hår, så det är ett projekt att gå igenom alla.
  Önskar dig lycka o välgång i livet.

 2. Marie

  I min kommun har alla rätt till 30 timmar . 1-åringar är på förskolan 30 timmar i veckan fast mamma eller pappa är hemma av olika skäl, allt som oftast vad jag ser så utnyttjas dessa 30 timmar maximalt och sommarlov är inte att tänka på, kanske tre veckor på sin höjd för vissa.
  Jag kommer aldrig att förstå hur det har kunnat blivit så. En tröst är ju att dessa barn säkert har det bättre på förskolan.

 3. Helena

  Hej! Måste flika in lite ;-) gnetterna är svarta och svåra att se, men ser du vita så är det tomma ägg som redan kläckts :-) jobbar på förskola och den informationen tycks glömmas bort tyvärr. :-) bra tips i övrigt tycker jag!!

 4. Sandra

  Så bra att du lyfter detta, som du säger så hyschas det så jäkla mycket om det.

  För två år sen fick vi mail i ca 4 månader, minst en gång/vecka om löss i dotterns klass. Jag höll på att bli tokig.
  Förra läsåret när sonen började förskoleklass trodde vi att det inte kunde bli värre, men tji fick vi.
  Första mailet om löss kom samma dag som de började o sista kom dagen innan skolavslutningen!!! Vi har kammat, kammat, kammat o kammat o hittat en enda lus (på dottern) under hela läsåret, resten har varit lusfria. :)
  Av olika anledningar så har barnen gått på fritids hela sommaren o inte ett mail har trillat in (inga samtal heller för den delen) men gissa vad som rasslade till i mailkorgen (till alla föräldrar i sonens klass) samma dag som de började igen?! :o

  Förresten, jag hoppas inte P vänder det här inslaget i tv mot dej. Det här var ju en ren informations-grej o inget nöje. <3

 5. Petra

  våran äldsta på snart tio år har aldrig haft löss, inte dom två mindre heller. Så glad att vi sluppit det. Jag själv har heller aldrig under mitt 27-åriga liv haft löss!
  Hopad det fortsätter så och att löss i allmänhet minskar.