Familjen Annorlunda

För första gången…

..så orkar jag fan inte läsa era gnällrövskommentarer;)

Jag är ledsen över om min åsikt stör er, men det enda, alltså det ENDA det tyder på är att ni inte är riktigt nöjda med era egna val. Jag är ledsen, men så är det. Jag har en åsikt. Jag delar den med många, och jag har säkerligen ännu fler som absolut inte delar den, men jisses amalia – man behöver inte dela varandras åsikter. Man kan bara köpa rakt av att de är olika. Och sen kan man roa sig med att diskutera.

Man behöver inte heller dra igång värsta debatten för att jag vill skriva några ord om dagis. Eller?

Jag fullkomligen avskyr när ni börjar tramsa om att jag hittar på…säger jag att ungarna stod och grinade, så gjorde de det. Säger jag att personalen gjorde sitt bästa för att få dem på andra tankar så stämmer det. ( anmäla? skärp er för fan, det handlar inte om personalen här, utan om små ledsna barn som saknar sina föräldrar,  inte ens bästa supernannyn skulle inte få dem glada i det läget!)  Säger jag att samma ungar kom idag kl 8.00 när jag lämnade Jordan, grinandes, så stämmer det. Varför, säg mig det skulle jag hitta på? För att det på något vis ska störa er? Eller för att få säga att jag är lite, bara lite men ändå, bättre än era alla? Eller läser ni inte vad jag skriver?

Jag har en nyckelring som jag fått där det står Alla andra är dumma i huvudet. Och det stämmer;)

I min värld så finns det EN person som är bäst, på allt, och det är jag. Likt Pippi Långstrump så tror jag att jag kan allt, bara jag provar. Och jag tror dessutom att jag är bäst;)

Jag hoppas att ni tror det samma, Inte att jag är bäst;) utan att NI är det. Och att de val ni gör för er och era barn är det bästa för er. Om så är, så kan vi alla vara nöjda och glada vid dagens slut, oavsett om vi lämnar vår nyfödda på dagis, eller om vi lämnar vår 6-åring för första gången.

 

Jordan( och de flesta andra barnen) har gått på kyrkis. Det är en fantastisk verksamhet vi har förmånen att ha här, i kyrkans regi. Den innefattar samling, sångstunder, fruktstunder, pedagogik osv. Det är utbildade pedagoger som jobbar där. Jag har kunnat välja det. Det har gett våra barn ett umgänge med andra jämnåriga, ett antal timmar i veckan. Det har även gett mig som mamma ett umgänge med andra mammor. Och det har gett kyrkisbarnets småsyskon ett umgänge med övriga småsyskon. Lite familjärt sådär:) Det är helt efter barnets dagsform, vill de inte gå dit så struntar vi i det, och är de aningens krassliga så går vi inte dit. Kyrkis ger barnen möjligheten att få träffas och umgås i små grupper, under en kort tid, ca 2-3 timmar.  Vi har prioriterat att vara hemma med våra barn och vi har även prioriterat att skaffa oss många barn. Det är våra  val. Jag har fått försvara de valen så många gånger, för folk fattar inte hur man kan välja så, och de levererar det tämligen högljutt, rakt i ansiktet på mig.

Jag skiter i hur just DU gör, men min allmänna åsikt är att barn under tre år inte ska vara någon annanstans än med sina föräldrar. Får jag tycka så? Eller måste jag ändra åsikt för att just DU tycker annorlunda ? Sen finns det en miljon undantag, vissa larviga hittepå, andra riktiga.

Varför tycker jag så här då? Jo, för att forskning, kanske inte den allra senaste för den struntar jag åxå i,  nu för tiden går jag på min alldeles egna erfarenhet;) säger att små barn inte behöver mer stimulans än man som förälder klarar av att ge. Det finns säkert forskning som pekar på motsatsen åxå, men låt oss vara ärliga, alla har väl hört det någon gång?

Jag har genom egen erfarenhet sett, med mina nio barn, att jag ger dem en utmärkt grund att stå på, och de klarar sig minst lika bra som de barn som tillbringat mer tid med personal än med sina föräldrar.

Jag har inga supersnillen till barn, det säger jag inte, de är med största sannolikhet normalbegåvade, men de har absolut inget handikapp av att komma hemifrån direkt in i förskoleklass. Varför skulle det vara bättre att vara på dagis? EXAKT vad är det som är så förbannat mycket bättre där än hemma? Ja, de får leka pedagogiska lekar, ja de får lära sig ta hänsyn, ja de får lära sig att vänta, ja de får lära sig att knyta an till andra än sina föräldrar. Men är det så jäkla viktig det då? Jag kan inte se att det på något vis är det nämligen. Dessutom lär sig barn hemma samma saker.

Jag har dessutom, under alla de gånger debatten kommit upp här, fått höra från FÖRSKOLLÄRARE själva att de håller med mig:) Jag har vänner som jobbar inom barnomsorgen, som håller med mig. Jag har även vänner inom barnomsorgen som tycker att min åsikt är idiotisk, men vi gillar varandra ändå.

Jag säger inte något annat än vad jag tycker, och jag blir så irriterad på när ni känner er anklagade, och allra bäst är när man får påhopp om något helt annat, som att jag har en fantastisk syrra som ställer upp i vått och torrt…då är det minsann inga problem att ha barnen hemma…eh say what? Eller hur fasen det nu var, som sagt jag läste faktiskt inte kommentarerna mer än skummade de första trettio typ…eftersom jag blir så less på att man verkligen inte får säga något som kan tolkas som illa om förskolan, utan att få tillbaka hundra arga svar.

För mig har det alltid varit en självklarhet att jag skaffar barn för att få vara med dem så mycket det bara är möjligt. Kalla mig egoistisk kanske, men jag har inte skaffat barn för att andra ska få njuta av dem dagarna i ända, eller för att andra ska få jobb. Jag har skaffat dem för att jag själv vill vara med dem. Jag vill vara den som ger dem de värderingar och grunder som de sen ska ta med sig ut i livet, Jag vill vara den som de ser efter sin tupplur, som de kryper upp i famnen på och långsamt vaknar till hos, jag vill vara den som är med när de säger sin första mening, eller tar sina första steg eller bara lär sig ta på dojorna själva. Jag vill uppfostra mina barn själv. Och jag gör det bra. Jag törs lova att jag gör det bättre än vilken högskoleutbildad pedagog som helst, eftersom det är jag som är mina barns mamma. Det väger väldigt mycket tyngre än alla högskolepoäng i hela världen.

Det är vad jag vill, och jag är oerhört tacksam över att jag fått det.

Vad du vill det vet enbart du, och jag dömer inte DIG. Jag kanske skulle göra det om just du och jag satt och pratade och jag tyckte att dina argument för ditt val var knasiga, men så länge som just DU och jag inte har haft den konversationen på tu man hand, så dömer jag INTE DIG.

Ni måste förstå skillnaden här:)

Jag levererar min allmänna åsikt och inställning, och det handlar inte om någon specifik utan om en stor massa. Ni hoppar tillbaka på mig och min person. Ger gliringar och hånfullheter, och försvarar era val genom att liksom säga att mina är mindre bra.

Förstår ni att det blir personangrepp åt ena hållet, och en allmän yttrad åsikt åt andra hållet?

Jag har, som jag sagt många gånger tidigare, all respekt för personal som arbetar med barn, inom alla områden. Men, de är INTE bättre för våra barn än vad vi föräldrar är.

Sen gör alla sina val efter sina möjligheter och begränsningar och önskemål och livssituationer. Och det blir bra i slutänden för de allra flesta:)

Jag säger inte att mina val ska vara allmängiltiga och vedertagna och att alla ska göra som jag gjort, även om det vore sjukt trevligt;) utan jag säger att de är just det, MINA val. Det innebär inte att jag tycker att dina val är fel för dig. De skulle vara det för mig, men då är ju även mina val säkerligen fel för dig.

Igår skar det i hjärtat av att se resultatet av någons val, påtvingat eller självvalt, – ledsna barn. Det innebär inte att jag tycker att de föräldrarna är korkade, utan bara att jag är så tacksam över att inte ha behövt göra det valet.

Och nu har jag återigen låtit mig dras in i en debatt jag inte ville ha;) När ska jag lära mig? Antagligen aldrig.

 

För övrigt kan jag meddela att Jordan var betydligt mer nöjd med förskoleklassen idag :) Det var, citat: ” Faktiskt RIKTIGT roligt idag” och han kan tänka sig att gå dit ett tag framåt, även om han inte får lära sig komplicerade ekvationer;) Och ja, jag har funderat på att låta honom börja i ettan direkt, men av olika anledningar inte gått vidare med det. Vi får se vad som händer framöver helt enkelt:)

 

 

 

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer
Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. An1

    Carola…du har så jävla rätt i det du säger, barn mår bäst av att vara hemma med mamma eller pappa på dagarna i stället för dagis/förskola eller dagmamma när det är under 3år…jag hade också haft mina barn hemma längre om jag haft möjligheten…och hade jag varit hemma med yngre barn så hade syskonet också givetvis fått vara hemma…helt vansinne att behöva lämna små barn…även om vi i Sverige har väldigt bra ”förmåner” i form av föräldra dagar långt fler än övriga länder…att man lämnar sina barn på förskola (yngre än 3år) när man är mamma ledig är ju heelt galet…eller kanske man ska vara ännu tydligare och kalla det slött…varför liksom?? Nä lyssna på din magkänsla vilket du uppenbarligen gjort och skit ialla morsor som tror sig veta bäst vad dina barn mår bäst av…

  2. Heidi

    Som den förskollärare jag är utbildad till så måste jag HELT hålla med Dig!!!
    Det skar i hjärtat många ggr när vi hade små barn på dagis som mådde dåligt och var ledsna för att de saknade Mamma el Pappa. En 1-åring går inte att förklara för.
    Var stolt över Dina val! Det gör Dina barn starka!
    Tror också att de flesta gör så gott de kan men allt för många lyssnar på den stora massan utan att tänka själva!
    Det är tragiskt!!!
    Vi lever så mycket i ekorrhjulet att vi har glömt att tänka själva! Flertalet!
    Finns några som väljer annat och som tänker, det är bra.
    Ge Dina barn respekt, tid och tillit så växer de och blir starka individer!!! Det gillar jag! <3

  3. Babs

    Skrämmande att det är så många förskollärare som skriver här och själva är EMOT förskola ! Och vill helst inte ha sina egna barn där.

  4. Linda

    Heja dig – fortsätt att scrolla förbi kommentarer från de som inte kommer fatta vad du menar förrän det är försent och barnen vuxna.

  5. S

    Vi har också valt bort förskola för våra barn. Hela familjen är glad och vi lever väldigt harmoniskt! Vi har testat förskola under ett års tid och det var inga problem, allt gick väldigt bra, men det kändes helt fel. Nu lever vi rätt! Fint att du delar med dig! Fram för mer mångfald vad gäller familjelivet i Sverige!

  6. Ingrid

    Vet du, Carola du har så himla rätt i precis allt du skriver om barnomsorg och vikten om att vara med sina egna barn. Jag är själv förskollärare och jobbar inom barnomsorgen. Önskar att fler tog åt sig av det du skriver och FÖRSTÅR innebörden. Du vinner i längden och därmed dina fina barn. Du är en toppenbra mamma!

  7. Elizabeth

    Håller med dig till 100% i dagisfrågan….är oändligt glad att mina barn varit hemma tills de varit 4 år. Inga problem med inskolning, de har aldrig varit ledsna vid lämnadet. Om de inte velat dit någon dag fick de vara hemma istället. Min minsta flicka är nu 2,5 år o har rätt att börja på allmän förskola men tycker hon är för liten ännu. Eftersom hon är mitt sista barn kommer hon nog få vara hemma två år till så vi riktigt får njuta av småbarnstiden. Eftersom både mannen o jag går skift på jobbet så är alltid någon av oss hemma och jag är så himla glad att vi kunnat ordna det så bra under den här ( korta) tiden. Kommer aldrig att behöva ha dåligt samvete att jag inte tagit vara på tiden när de var små.

  8. Helén

    Jag förstår inte vad det är som är så himla farligt med att du har en åsikt. Om du har en åsikt gällande barnuppfostran och dagis så får du ha den. Jag förstår inte vad det som är så fel att du inte vill ha dina barn på dagis innan skolan. Jag förstår liksom inte om folk tycker att barnen okunniga eller vad det är.
    Jag om mina 3 äldre syskon har aldrig gått på dagis. Jag tom rev sönder breven när dom kom. Jag ville helt enkelt inte gå. Förvisso hade vi dagmamma men inte på heltid utan ibland beroende på om mamma hade jobb eller inte. Pappa jobbade ju under jord så han var inte hemma alla veckor på dagtid. Vi syskon är fullt normala trots att vi ej gått på dagis. Mina svägerskor våndas nu när deras som ska börja på dagis på måndag. Han är drygt 16 månader. Men dom har inget val då båda jobbar som lärare. Men som dom sa nu som tur är så ska dom ha en liten till i januari och dom hoppas på kunna ha hemma båda grabbarna (dom väntar en son till) och slippa ha honom på dagis till storebror blir 3år.
    Dom har vänner som är förskolelärare som har samma uppfattning som du.. Om man inte behöver ha barnen på dagis så är det bara bra om man kan vara hemma. Idag finns det ju som du säger kyrkis, det finns öppna förskolan osv. Så nej man behöver inte ha barn på dagis

  9. Hemmamamma

    Underbart inlägg! Håller med om vartenda ord! Jag har heller inte skaffat barn för att andra ska ta hand om dem. Det vill jag göra själv! Precis som du skriver så vill jag vara med om det som händer och sker med barnen. Och jag vill vara med om ”besväret” också – jag vill vara heltidsmamma och inte bara nöja mig med en stund på morgnar och kvällar. Jag vill ha hela ”kitet”. Och jag vill finnas där för mina stora barn också – ta emot dem när de kommer från skolan, fika tillsammans, prata om hur dagen har varit, veta vad de gör och med vilka de är. Men ilskan som väcks när man pratar om sånt – det är nog bara avundsjuka eller sorg – man vet nog innerst inne vad barnen och man själv mår bäst av. Och inte är det att vara separerade från varandra från tidig ålder, många timmar varje dag, under hela barnens barndom.

  10. Ladybond.se

    Heja fantastiska underbara ljuvliga du. Och du har forskning som stödjer dig. Mängder. Vill du så mailat du. Fast du behöver ingen. Det är bara så väldigt bra och fint skrivet. Du är fan helig!

  11. Marie

    Men herregud!!! Alla gör väl val utefter vad som fungerar för just sin familj. Inget konstigt med det. Alla kan inte få ihop ekonomin om bara 1 jobbar, andra kan få ihop det. Låt det vara nog med pekpinnar högt och lågt om rätt och fel bland kommentarerna. Ingen har 100% rätt och ingen har 100% fel. Enough is enough!

  12. Annette

    Helt rätt! Jag kör på samma med mina små guldklimpar =) Hemma har de och jag det bäst <3

  13. Emma

    Du är GRYM och jag håller med dig till 100%!! Hälsningar/en lärare som önskar att föräldrar kunde träffa och krama sina barn mer

  14. Trebarnsmamman Liselotte

    Jag känner precis som dig Carola, att barn mår bäst av att få vara med sina föräldrar och gå massor med kärlek av oss. Jag har aldrig lämnat iväg mina barn på dagis/förskola utan dom har fått vara hemma med mig och deras pappa jämt. Och jag tror och hoppas att det blir riktiga människor av dom med. Att det sen har hänt mycket jobbiga saker under dom åren barnen har fått vara hemma gör att jag tror att dom hade haft det jobbig någon annanstans än just hemma. Dom har bl.a haft en farmor som har opererat hjärtat och sedan en farfar som gick bort förra året i cancer. Och eftersom dom har varit hemma har dom fått tillbringa mycket tid ihop med dom som barnen älskar och har oroligt mycket fina minnen av sin farfar. Och sen är dom oroligt nära alla dom närmaste i släkten på båda sidor med. Men sen set jag mig väldigt lyckligt lottad som får vara med mina barn jämt med och som har kunna vara hemma med dom länge ihop med deras pappa. Att jag även grät när äldsta barnet idag åkte iväg till skolan visar lite att jag inte skulle klara av att vara utan barnen för länge, kalla mig gärna egoist!

    Och jag vet att det finns underbara människor som jobbar på barnomsorgen som verkligen kan ta hand om mina barn. Men jag vill ha dom nära och se vad dom gör och kunna trösta on dom blir ledsna. Att kunna svara på frågor direkt och att kunna säga att jag älskar dom nöt båda behöver det.

  15. Alexandra

    Hejja dig alla föräldrarna borde tänka som dig barn har inget att göra på förskolan inan 3år. Jobbar på förskola och ska till hösten börja plugga till förskolärar. Vid midsommar i år blev jag riktigt arg på en mamma på mitt jobb hennes dotter på 1,5 år har gått 15 timmars sen hennes lillebror föddes i april i år och hon berättar att hon har anökt om utökad tid till 30 timmar i veckan i stället. för hon tyckte 15 timmar på förskolan var alldeles för lite för hennes lilla dotter på 1.5 år. Kunde ju inte säga nåt med blev så arg att hon kunde tänka så. Älskar din blogg fortsätt skriv från hjärtat.

  16. Marie

    Hej Carola! Jag kommenterar inte så ofta men jag läser allt du skriver. Min åsikt är att man tänker hacka på det du skriver så kan sluta läsa bloggen istället å vara tyst. Vi tycker olika å det är helt okej! Stå på dig du underbara superkvinna som lyckas hålla alla bollarna i projektet familjen i luften å samtidigt läsa. Fantastiskt! Kram på dig.

  17. Linda

    Helt rätt Carola! Underbart att du haft dina barn hemma. Säger som du, barn under tre år ska inte vistas på institution. Och NÅGON måste föra barnens talan, även om det provocerar förskoleföräldrar.
    Tack för ditt inlägg! Mvh hemmaförälder med barnen hemma till skolstart.

  18. Ammie

    Var inne på Flashback och läste, där refererades till en ”het debatt” på Carolas blogg. Har inte läst här på bloggen på ett tag då jag tycker att nivån varit mer eller mindre ”sandlåda”, men kikade in nu och blir så full i skratt:
    Många kommentarer= mer pengar :-)
    Därför återkommer denna ”dagis-debatt” gång på gång. Jag tar inte åt mig längre. Att C har en åsikt om barn och personal på dagis/förskola är som att jag skulle ha en åsikt om ojämställda storfamiljs/ hemmamammor, -fruar och deras ostimulerade och ouppfostrade barn som inte har en susning om verkligheten utanför sin villatomt. (Ooops! Jag har visst en åsikt :-O ! Eller är det månne en förutfattad mening?)
    Jepp, är medveten om att med min kommentar bidrar jag till klirr i den Wetterholmska kassan, men det bjuder jag på den här gången, några fler kommentarer blir det nog inte från mig. (nevör sej nevör, sry stavning, vi läste inte engelska i Thailand)
    Aa just det, det här var bara MIN åsikt, ni har ju rätt att tycka vad NI vill :-D

    Carola: Åh Ammi, som jag önskar att kommentarer gav pengar, men så är det nu inte. Ni kan låta bli att kommentera, eller kommentera 1000 gånger om dagen, det klirrar varken mer eller mindre här. Så nu vet du det:)

    1. Babs

      Haha, sån bra analys! Klockrent. Carola blir dessutom obehagligt aggressiv om någon ifrågasätter hennes agerande och åsikter. Inte OK , tycker jag, att det bara är hon som har rätt till en åsikt :)

  19. Karin

    Man kan välja sina strider, och så kan man välja sina strider.
    Sluta ta upp ämnet gång på gång på gång om du inte vill att det ska diskuteras, hur svårt kan det vara?
    Det går ju att stänga av kommentarfunktionen om man inte vill ha feedback på det man skriver annars, du kan inte först skriva om ett ganska kontroversiellt ämne, få andras åsikter i frågan och sen gå bärsärkargång för att folk inte tycker som du.
    Eller, jo det kan man ju men då framstår man bara som lite korkad och ganska osympatisk…

    Carola: Fast ibland VILL jag ha en debatt, och ibland, som denna gång, så ville jag bara lufta att det skar lite i hjärtat. Korkad måhända, men inte lika korkad som de som inte kan läsa innantill;)
    Det är skillnad, men eftersom man behöver ett visst mått av läsförståelse för att förstå det så inser jag att det inte uppfattas av alla.

    1. suzzie

      ”Det är skillnad, men eftersom man behöver ett visst mått av läsförståelse för att förstå det så inser jag att det inte uppfattas av alla.” – Tråkigt Carola, att du ska nedvärdera dina läsare genom att kalla oss för dyslektiker, bara för att det finns de som har en annan åsikt än du:(

    2. Tina

      Arrogant är bara förnamnet. Du kan inte må så bra som behandlar oss läsare på det här sättet.
      Undrar om du var så här i din relation? Alltid vet bäst och blir otrevlig när man inte tycker som du…. Ta en titt inåt Carola.

  20. Anna Larsson

    Hej ! Har följt din blogg ett tag och tycker du är fantastisk o stark.Läste inlägget om förskolan och håller med dig.Förstod också att det är ju upp till var och en eftersom du var sjukt tydlig med det.Har min dotter på förskola och har ganska dåligt samvete periodvis.Är ju självklart därför folk lackar ur alltså av dåligt samvete över sina egna val.Stå på dig o skit i folk som inte förstår skillnaden på åsikt och dömande av andra.kram till dig o din fina familj hoppas du pallar läsa detta iaf /Anna

  21. Ingrid

    Fast nej. Du tycker att barn mår bäst av att vara hemma- ditt val. jag tycker att jag mår bra av att jobba utanför hemmet och att barn faktiskt mår bra av att vara på förskolan. Nej inte 24/7 men lagom ;). Mitt val.
    Jag håller inte med dig men det betyder inte att jag är missnöjd med mina val, jag håller helt enkelt inte med och jag kommenterar just för att jag inte håller med. Inte av någon annan anledning. Jag är varken bitter,gnällig eller har svårt att läsa. Jag håller bara inte med. Vill du att andra ska respektera DINA åsikter så borde du visa respekt för ANDRAS åsikter.
    Och nej. Till skillnad från dig som tror att du är bäst , på allt ( dina egna ord)så tror jag faktiskt inte det. Jag vet att jag inte kan allt, inte vet allt och har inga problem med det. Jag vänder mig gärna till någon annan som har den kompetens jag saknar .
    Tänkte inte just på barnfrågor utan rent allmänt.
    Dessutom ser varje familj olika ut. Det som passar för familj A kan vara katastrof för familj B, jag tror inte att det finns en generell lösning som passar alla då alla har olika förutsättningar . Så därför skulle jag inte säga att jag VET att ALLAbarn mår jättebra av förskolan , det vet jag för det gjorde minsann MINA barn.
    Angående forskning så blir det väldigt konstigt att bara läsa forskning som gynnar ens egen åsikt och säga att all annan forskning är skit. Titta istället på hur de kommit fram till resultaten och hur trovärdig forskningen är ( urvalsgrupp, metod ,källor osv).

  22. tellervo

    Eftersom jag i form av förskollärare känner mig opartisk så vill jag bara säga att även barn är väldigt olika; när den ena ettåringen finner sig till rätta från första stund så tar det väldigt lång tid för en annan. Har dock ännu inte varit med om någon som inte gjort det.. Våra små 1-2-åringar älskar sina samlingar, lär sig en massa av varandra… Därmed inte sagt att det skulle vara varken rätt eller fel, men nu är ju livsvillkoren väldigt olika och ingen ska väl behöva ha dåligt samvete? Jag känner mig förstås priviligierad som får låna det finaste som föräldrarna har!

  23. Jenny

    Hej
    Det är en sak jag inte begriper i denna debatten och det är varför du väljer att skriva om förskolan och dina val än en gång! Du borde väl veta vid detta laget att många av dina läsare inte delar din åsikt! Jag tror att många gånger så har man ett val att kunna stanna hemma längre och gå ner i tid för att inte ge så långa dagar på förskolan. Mensen tror jag med att många faktiskt inte har något val tex alla ensamstående som måste arbeta för att kunna försörja sig. I ett tidigare blogginlägg så skriver du något om att gå i dina skor och tycker att folk dömer dig och att vi läsare inte vet om hur ditt liv är. Och det vet vi såklart i inte men hur kan du då dömma de föräldrar som lämnar sitt barn på förskolan, du vet ju inte hur deras liv ser ut. Du tappar mig lite här för jag tycker annars du har sunda och kloka tankar! Men att än en gång skriva så nedlåtande om förskolan och sen klappa dig på axeln tycker jag är lågt! Sen att du inte heller ta allas åsikter, visst det är din blogg och du skriver såklart vad du vill men samtidigt så tror jag du är väl medveten om att det är som att kasta bensin på elden men att skriva som du gjorde!

  24. Christina

    Grymt bra skrivet Carola, som alltid!!
    Trist med alla som bara måste vräka ur sig hur fel du har, när dom själva har misstolkat, eller tolkar in sånt som du inte har skrivit, troligtvis dåligt samvete, är det inte det är det svårt att förstå vad dom vill ha sagt…
    Fortsätt skriva som du gör, det behövs, många blir säkert stärkta i sina val att dom vill vara hemma med sina barn längre än ett, ett och ett halvt år som verkar vara ”normen”!
    Stor kram till dig!

  25. anesa pepic

    Så bra skrivet. Kunde inte ha sagt det bättre själv. Jag är mamma till fyra barn och har precis som du valt att vara hemma med de tills de börjar skolan. Har man möjlighet ska man absolut vara med sina små. Kan man inte det så är förskolan en jättebra andrahandsval

  26. Josefin

    Jag håller med om att barn har det bäst hos sina föräldrar hemma (trots inga egna barn än, så borde väl inte uttala mig ;-)) men när jag läser kommentärsfältet här så är det en massa mammor som är hemma med sina barn tills de börjar skolan. Men vart är männen? Visst att man ska ha barnen hemma men då tycker jag man får dela på det. Lika. För jag vill verkligen inte se ett samhälle där kvinnorna är hemma, helt beroende av mannens inkomst, ingen pension etc… medan männen kan jobba, leva fett och dra om dom vill. Oavsett om man själv som kvinna vill vara hemma med barnen, vill jag aldrig sätta mig i ett läge där jag inte kan klara mig själv om något händer.

  27. Anna

    Om folk protesterar och inte håller med…så får de ofta frågan: tar du åt dig?
    Min fundering är då…varför tjatar du om detta gång på gång…..?
    Synd på en för övrigt bra blogg skriven av en strong människa att du verkar tycka det är ok att kalla människor än det ena, än det andra…så fort de inte tycker som du…obehaglig ton!

  28. Lotta

    Tror många, inkl jag, reagerade på det du skrev
    ”Då kommer reflektion nummer två:; Jag VET att alla inte har valmöjligheten, men nog skär det bra i hjärtat att se de små vingliga ettåringarna som är under inskolning/ nyinskolade, stå och gråta vid grinden på dagis. Hela dagen.”
    Hur vet du att de står där hela dagen..? Jag säger samma som till de som påstår att tiggare sitter på gatan hela dagen med ett gråtande eller apatiskt barn som av den anledningen måste vara drogad: Hur vet du det? Stod du där själv hela dagen och kollade? Och om du gjorde det, så borde du ha ingripit på något sätt…
    Alla får skriva och säga vad de vill, men om man inte håller sig till sanningen slår det bakut. Med det inte sagt att du ljuger när du säger att barn, i plural, står och gråter hela dagarna…

  29. My

    Ingen nämner pappans möjlighet att få vara hemma heltid med barnen tills de börjar skolan. Nej han ska slita häcken av sig och vara borta jämt så att alla kan leva på hans inkomst. Sry, inte ok för mig för jag anser att alla föräldrar har rätt till tid ihop med sina barn på samma villkor. Och det är som sagt MIN åsikt. :)

    1. Anette

      Word :). Håller på papporna, dom har rätt till sina barn och barnen har rätt till tid med pappa!!

  30. Lene

    Mina barn var hemma tills dom var 2 och 3,5 år.
    Och jag är så tacksam för att dom kunde vara hemma så länge. Tyvätr så var det ju jobbet som skickade dom dit.
    Och hade jag kunnat hade jag gjort precis som du. Varit hemma med dom. Fördelen med jobbet var att dom var där väldigt lite. (Om man jämnför med vissa andra barn)
    Tre dagar i veckan mellan 4-6 timmar.
    Just nu jobbar jag på ett dagis och fy vad jag mår dåligt när jag ser barn dom gråter och inte vill vara där. Eller när det kommer barn som strax ska fylla 1 år eller precis har fyllt. Jag förstår (liksom du) att vissa kan inte vara hemma.
    Men varför skaffar man barn om dom ska vara på dagis från liten ålder och hela dagar?
    Nu får väl jag som du också ris. Men jag håller med dig fullt ut.
    Heja Carola! Tycker precis dom du i många saker. Och man måste få säga vad man tycker. Kramar till dig!

  31. Katie

    Mina syskon och jag har heller aldrig gått på dagis eller fritids. Mamma var hemma med oss till att min lillebror, som är yngst, började i förskolan. Då började mamma läsa och sedan efter utbildningen, jobba. Då var jag tillräckligt stor för att kunna ta ansvar för mina småsyskon efter skolan så vi behövde aldrig fritids heller. Vilket jag är så tacksam för idag =)
    Vi behövde aldrig tidiga morgnar som små, aldrig stress iväg. Jag kan aldrig minnas att vi hade bråk och stress på morgnarna, inte ens under skolåren.
    Mina syskon och jag gick på kyrkans barntimmar innan vi började skolan och sedan. när vi gick i skolan så efter skoltid, en dag i veckan gick vi på miniorerna och juniorerna, samma som kyrkans barntimmar fast för oss som gick på lågstadiet och mellanstadiet =) Vi hade så roligt!
    Som sagt, jag är tacksam att mina syskon och jag hade möjlighet att inte behöva gå på dagis och fritids. Pappa jobbade, mamma var hemma med oss. De ville ge oss den uppväxten och hade möjlighet att göra det. Men som mamma säger, visst skulle de haft mer pengar att röra sig på om mamma inte hade varit hemma med oss men pengarna spelar ingen roll. Det viktigaste var att vi hade det bra och det hade vi =) en barndom utan otroligt tidiga morgnar och inte långa dagar ifrån mamma o pappa, vi fick vara hemma och var med, som sagt, på kyrkans barntimmar, öppna förskolan och så. Det var toppen!
    Krama om dina fina barn från mig! Kram till dig

  32. ylva

    Blivande förskollärare här. Och du tänker såå rätt! Självklart är det bästa för barnen att vara med sina föräldrar. Det visat även ny forskning på. Förskolan är en installation som finns så att föräldrar ska kunna arbeta. Inte för att barnen behöver det.

  33. Liza

    Ifall du nu är så säker på ditt val, varför måste du då hela tiden ta upp detta ämne och försvara dig? Släpp taget någon gång.

  34. Tina

    Men om du inte bryr dig varför skriver du så långt inlägg?
    Som många andra skrivit tycker även jag att du kallar andra människor för elaka saker fast vi inte använder så taskiga ord om dig.
    Du verkar tro att du skriver hur du känner, men du har en sarkastisk dömande ton. Och så länge din självinsikt är noll och du har en blogg med kommentarsfält får du nog räkna med kommentarer tillbaka. Om du inte bryr dig så läs inte då.

  35. Mia

    Helt rätt!
    DU är det bästa för DINA barn!
    Min syster som är förskollärare har sina barn minsta möjliga tid på förskolan, pusslar med dagar och mormor har barnen en dag i veckan. Självklart tar hon hand om de barn hon har på dagarna på bästa möjliga sätt så att de har det bra utan sina föräldrar. Men med dagens brist på resurser inom skolan så räcker inte det till, hon vet att hon inte ger/ser alla barn det de behöver just den dagen. Så det finns en orsak till att hon själv inte vill lämna sina egna barn inom den omsorgen mer än nödvändigt. Så jag håller på dig Carola!

  36. Mette

    Barn under tre år mår oftast bäst hemma med sina föräldrar. Nu valde jag ändå att sätta min tre på dagis vid ca 14-15 månaders ålder. Varför? Jag har två systrar i två länder som jag vill att hela familjen ska kunna hälsa på ibland och då måste jag jobba. Vi älskar att åka slalom på vintern och det kostar pengar=jag måste jobba. Jag har hela tiden jobbat heltid. Nu har vi köpt en ponny som fullkomligt slukar pengar och om jag valt annorlunda skulle mina barn säkert varit lyckliga ändå även utan ponny, resor och slalom. Men jag har världens lyckligaste och tryggaste ungar trots mina ”egoistiska ”val, kanske jag bara haft tur men jag tror ändå på att varje familj gör vad som är bäst för just dom.

  37. Sofia

    Du slipper dessutom vara en förälder där barnen råkat ut för en pedofil på förskolan när du har dina barn hemma. Börjar vara många pedofiler som avslöjats senaste tiden och hur många finns kvar tro?

        1. sofia

          Jag vet inte vad ni har för män, låter otäckt om ni behöver förskolan för att upptäcka övergrepp i era hem. Mina barn behöver jag inte ha nära pedofiler och det känns bra. Pedofiler dras till förskolor för att vara nära barn. Vill ni inte tro det så är det sorgligt.

          1. Lola

            Du tror att det står tatuerat i pannan på vilka som är pedofiler? Jag kan lova dig, det gör det inte. Vem som helst kan vara pedofil, även den du absolut inte kan tänka sådant om. Det är en hemsk sanning att märka det och det behövdes ingen förskola för att upptäcka det.
            Förövrigt så finns det kvinnliga pedofiler också

          2. Tina

            Skrämmande okunskap om du tror att det bara finns manliga pedofiler och att alla dessutom finns på förskolan…

          3. sofia

            Okunskap? Det är känt att manliga pedofiler dras till förskolan. Läs på eller ta bort skyddslapparna från ögonen om det är en nyhet. De flesta är ostraffade så självklart är det en risk att lämna bort sina barn till främlingar. Hur menar du att jag inte kan känna mig trygg i att mina barn inte utsätts för en pedofil hemma när det är jag som sköter dem dygnet runt??? Är det jobbigt för er att jag inte vill riskera mina barn? Måste det vara lika för alla, känns det bättre då?

          4. Tina

            Men sofia – hur var det med den där forskningen? Hade du några länkar eller så? Jag är intresserad av att läsa.

            du är 1. dåligt påläst. eller 2. gör ditt bästa för att ge Carola många klick på bloggen.

            I vilket fall tycker jag synd om dig. Och hur fan vi kom in på det här konstiga sidospåret vet jag inte. Men fortsätt lev i din lillla bubbla så går jag till jobbet och drar in lite skattepengar samtidigt som mina barn får umgås med kompisar och världens underbaraste pedagoger. Ha det!

          5. Sofia

            Behöver du forskning när du bara kan slå upp Aftonbladet. 26 förskolor har den senaste manliga pedofilen som åkt fast arbetat på. Hur många barn är drabbade den här gången? Hoppas dina barn kan sova gott på natten, det gör mina med säkerhet. Har för övrigt aldrig sagt att inte jag har ett jobb eller är outbildad……

          6. Lola

            Sofia
            Träffar ni aldrig andra vuxna människor? Är det bara du o barnen hemma jämt, 365 dagar om året?

        2. sofia

          Han har ju erkänt våldtäkt på barn men du tror att han är oskyldig…härligt vilka människor det finns!

  38. Bia

    Så bra skrivet! Håller med dig helt o fullt. Ska andra bestämma vad du skriver . De kanske får lite dåligt samvete o slår ifrån sig genom att klaga på dig.
    Själv hade jag bägge mina barn på dagis . Den yngsta från 11 mån. Hade inget val då min man studerade och nån var tvungen att jobba. Fy vad jag led . Det kändes inte alls bra. Ändå var jag ganska positiv till dagis , ivarjefall från 1 1/2år. Men den uppfattningen har jag inte längre. Delvis p g a studier som säger att barnen mår bäst av att vara hemma åtminstone till 3 år. Det är inte svårt att räkna ut om man tänker efter. Att vara 1 år och inte kunna uttrycka sej , med vikarier som inte känner barnen. Stora grupper. Det säger sig självt att det inte är det bästa för de små.

  39. MariaE

    Du är en kanonbra mamma, du gör allt för dina barn. Jag håller med dig i allt du skriver. Jag kan dock ibland känna att jag är världens sämsta mamma, men jag gör allt för mina barn ska må bra och hjälpa dom bli bra vuxna. Jag är nog en bra mamma fast det ibland inte känns så. Mycket bråk med min 15åring blir det…
    Jag kör som dig Carola, sköt dig själv och skit i andra. Jag är lite som gåsen med, det rinner av.

  40. Ulrika

    Samma sak tillbaka; Första gånger jag inte orkar läsa ditt inlägg. Hoppas på roligare text framöver….

  41. Maria H

    Vet du vad? Jag håller med dig i mångt och mycket i den här frågan men jag orkar faktiskt inte läsa det här inlägget. Det är lika varje gång, du gillar visst att skapa debatt om det här. Det blir lika varje gång., bråk och missförstånd. och du tar dig rätten att kalla människor för saker och ting, ok, det är din blogg och skriver vad du vill, men välj dina ord snälla du, det ser så illa ut när du kallar dina läsare för gnällrövar och en massa annat.
    Du lever till viss del på oss som läser din blogg så jag ber om lite respekt. Vi är också människor med själ och hjärta. Respektera dem som gör andra val än du så får du respekt för dina val. Detta ämne är uttjatat i din blogg nu. Vi är olika, vi väljer olika. Och ok dina val är bäst för dig medan samma val inte är bäst för andra. Låt det bara vara så.

    1. Camilla

      Håller med dig. Att bli kallad gnällröv bara för att man vill uttrycka sin åsikt är inte speciellt trevligt.

    2. carina

      Men om ni inte orkar läsa vissa inlägg,varför går ni då in på Carolas blogg och läser överhuvudtaget. Det finns en massa andra bloggar ni kan läsa,där ni inte behöver somna för att det är för långt, Jag gillar allt det Carola skriver,även om jag inte alltid håller med,men när jag inte orkar läsa för att det är för långa inlägg,då ska jag sluta läsa här(fast det kommer ju inte att hända). Nä,fortsätt och skriv du Carola,du gör ett förbaskat bra jobb:-))

      1. Tina

        Men varför ha en blogg överhuvud taget med kommentarsfunktion om man bara vill ha klapp på axeln? Och dessutom gång på gång skriver om kontroversiella ämnen? Tvärtom gäller ju också, läs inte kommentarerna då!!

  42. Lina

    Jag håller med dig Carola. Jag har haft mina barn hemma tills de varit 6år. Det var jättemånga som tyckte synd om min äldste son som inte fick gå på förskola när lillasyster kom, han var då 21månader. Fanns inte en chans att han skulle lämnas där när jag ändå var hemma.
    Har även jobbat på förskola och har sett hur barnen har det, efter att maxtaxan kom så blev det kaos, in med barnen så fort det bara gick, tack och lov att jag har möjligheten att vara hemma.
    Nu jobbar jag hemmifrån då vi har eget företag men de har hängt med, från början i sele/sjal och sen gåendes bredvid. Och de har kunnat läsa, räkna lite och andra saker när de börjat vid 6års ålder.
    Lekt med andra barn har de såklart också gjort flera ggr i veckan och träffat mor/farföräldrar men vi har samma åsikt som dig, vi föräldrar är de bästa för våra barn och vi vill vara med dem så mycket som det bara går.
    Det är synd att samhället har blivit sånt att båda föräldrarna måste jobba fullt, men om man tänker om så kanske fler skulle kunna vara hemma mer.
    Vi har aldrig känt behov av att ha de nyaste kläderna, möblerna, tv eller mobilerna. Vi använder grejer tills de går sönder inte bara tills det kommer något nytt och häftigare.
    Vi fiskar, jagar, odlar och lagar mycket från grunden(men jag är intresserad av matlagning). Barnen har allt de behöver(och lite mer) och vi älskar vårat liv. Det är rätt för oss, tyvärr får man många pikar om att vi valt fel och att det är synd om barnen. Jag skulle aldrig säga till nån att det är synd om deras barn, men själv får man ta skit. Nästa gång jag får höra att det är synd om mina barn ska jag nog hälla ur mig på den personen också.
    Heja dig Carola, det behövs fler hemmaföräldrar!

  43. Michelle

    Jag måste bara säga att jag tycker du är så bra ☺ folk är så jävla idiotiska ibland Massa kramar till dig

  44. sofia

    Bra skrivet Carola! Förstår inte varför föräldrar som lämnar sina 1 åringar på förskolan vill tysta ner att det är FEL att lämna bort sina små barn och anknytningen kan ta skada. Det borde väl de föräldrarna som kämpar mest för en förändring i samhället så fler 1 åringar vara hemma. Om man tittar på vårt grannland Finland har de bästa skolan i världen, alla har rätt att vara hemma med sina barn tills de är 3 år med vårdnadsbidrag. På Åland har vårdnadsbidraget höjt rejält med flera tusen kr. Självklart är det åt helt fel håll vi är på väg i Sverige.

  45. Anna

    Gillar din blogg skarpt. Du är så duktig på att uttrycka dig. Jag skulle gärna varit hemma längre med mina barn men för oss var det ekonomin som styrde (och såklart den tid på året då dagis tar emot nya barn). Hade gärna låtit de vara hemma med mig längre om det hade varit möjligt.
    Tycker du gjort helt rätt val. Förstår mig inte på dom som kritiserar. Läs någon annan blogg då om det inte passar. De reagerar säkert såhär för deras eget dåliga samvete. Fortsätt med din ärlighet i vad du tycker. Den är härlig!
    Kram!

  46. Hanna

    Barn under tre år har det bättre med sina föräldrar än på förskolan. Barn över tre år behöver inte vara på förskolan heller. Detta kan man fråga i stort sett vilken barnpsykolog som helst. Sök också på forskning om anknytning så får ni ännu mer kött på benen. Det finns däremot ingen ny forskning som visar de positiva effekter förskolan skulle ha på våra barn idag. Vår samhällsekonomi kräver två heltidsarbetande föräldrar som betalar skatt och därmed behövs förskolan men att förskolan skulle vara för våra barns skull är en efterkonstruktion. Det är våra folkvalda politiker som vill att vi ska lämna ifrån oss våra barn så tidigt som möjligt för att bla. öka våra skatteintäkter. Mina tre flickor behåller jag hemma och mitt hjärta skuttar av glädje för att jag kan ge dem det. Gå mot strömmen är inte lätt i vårt samhälle. Kämpa på Carola! Hälsningar från en lärare

    1. Ellinor

      Sen att barn på dagis/förskola kostar mer än de flesta drar in i skatter är det få som känner till eller reflekterar över. 90% subventionerat av skatter… kostar barn på dagis omkring 10000 kr per månad. Men det är ju osynligt för de flesta. Mest provocerar hemmabarnen och föräldrar för att man väljer bort staten som surrogatförälder tror jag.

    2. Vera

      Spot on Carola och även du Hanna!! Ni slog huvudet på spiken. Jag önskar att fler föräldrar skulle våga ifrågasätta dagens normer och våga gå emot strömmen (läs vara alien) och vara hemma längre med sina barn. När min äldsta son föddes var jag helt säker på att han skulle börja förskolan när han var 1 år och jag skulle fortsätta plugga. Tack och lov växte jag både som mamma och person så jag insåg hur galet det var att min lilla 1-åring skulle slängas in i förskolan med en massa andra barn och ffa, UTAN sin trygga mamma och pappa. Nu är Lowe 2,5 år, lillebror Noah är 5 månader och jag hoppas innerligt att vi kan ha båda barnen hemma tills lillebror är minst 3 år men gärna tills han börjar förskoleklass ☺️ Jag har fått kommentarer slängda i ansiktet att jag är ELAK mot mina barn.. Elak mot storebror för att han, den stackaren inte får gå på dagis och mot lillebror för att detta lilla stackars barn inte får någon egentid med mig hemma på dagarna som storebror fick.. HERREGUD!! Det är ju ett under att människosläktet har kunnat föröka sig och leva vidare med sådana nötter ibland oss…

      1. Linda

        Precis som du var jag hemma med mina två barn.Jag har fått försvara mig för att storebror varit hemma.
        Nu går båda mina barn i skolan men alltid finns mamma eller pappa till för dem när de kommer hem och jag får nu försvara mig att mina barn inte går på eftis efter skolan utan kommer hem redan kl 13.Har fått höra att de är bra med eftis där simmar de och leker och säkert är det bra för dem som jobbar långa dagar men jag vill att mina barn får lite lugn och ro och tid med föräldrar även om de är över sju år.De behöver någon som hjälper med läxor och tar sig tid att lyssna på dem efter skolan.Känns lite som att mina sons klasskompisar bara är hemma och sover och resten av tiden tar andra hand om barnen.

  47. Anita

    Fortsätt att skriva från hjärtat det är så vi vill läsa din blogg. Har läst bloggen i cirka ett år nu och gillar den mer och mer.
    En del letar anledningar att hacka och vara otrevliga, bry dig inte Carola vi är många som gillar det du skriver.
    Det är din blogg dina åsikter alla behöver inte gilla allt men för den sakens skull inte vara taskiga.
    Tack för trevlig läsning, var rädd om dig och din familj.
    Anita

Comments are closed.