Återkoppling på amning:) – Familjen Annorlunda

Familjen Annorlunda

Återkoppling på amning:)

Som alltid är amning ett känsligt område att prata om. Jag fattar inte grejen med att det ska problematiseras allt runt ikring den, skuldbeläggas om den inte funkar, och tjafsas in absurdum så fort man råkar ha en åsikt. För eller emot.

Både här och på Loppis Facebooksida haglar kommentarerna, och det är bra, man ska prata om det, men något jag inte riktigt fattar är om ni fått för er att jag på något vis är negativ mot amning?

För jag skulle nästan kunna lova er att någon mer amningspositiv människa är mig är svårt att hitta :) Annars hade jag knappast ammat i 10-11 år.

Många av er håller med om att man kan amma snyggt, alltså diskret, medan andra blir oerhört kränkta av bara tanken på att behöva tänka på omgivningen. Men alltså.

För att få respekt måste man visa respekt.

Om inte DU respekterar att JAG inte vill se ditt nakna bröst ( och vi snackar inte en hudflik, utan hela bröstet) så varför i hela friden ska då JAG respektera att DU sitter och visar upp mer än nödvändigt?Det måste gå åt båda håll!

” Låt bli att titta då?”

Det är ju inte det som är grejen, jag för min egen högst personliga del har ju då jobbat med nyfödda och även prematurer, där mammor kämpar med både amning och pumpning, och  jag har sett så in i bänken många nakna tuttar väldigt mkt mer ingående än vad jag någonsin skulle göra om jag så tokstirrade på någon som ammar. Där handlar det om att verkligen titta så att bebisen suger rätt, eller pumpen placeras rätt, och det handlar ibland om att vara där och peta och pilla för att hjälpa till att få till det. Bröst bekommer mig inte så värst mycket. Men, det handlar om att visa integritet. Att visa respekt mot omgivningen som kanske inte vill ha den synen. Det kan inte vara en omöjlighet att tycka att det hör till vett och etikett och uppfostran.

Bebisen skiter i hur mkt bröst som syns, bara den får äta.

Givetvis ska man amma sin unge vart och när som helst.  Det blev åxå nån tvistad grej där många verkade tycka att jag var emot det? Självklart ska barn ammas när de vill, det har jag alltid sagt och gjort, och skrev även det, men ibland…:)

IMG_3538

 

Att det kan vara svårt att amma är något man inte pratar så mkt om, och ja, det kan det. Det kan göra för jävla skitont, det kan läcka mjölk och det kan vara allmänt besvärligt, men trots det så tycker jag att det är värt det. Jag har inte alls haft problemfria amningar, utan haft min beskärda del av mjölkstockningar, mjölk som sprutar och läcker, och ont, men valt att härda ut. För mig har det varit värt det, för andra är det kanske inte det. En del mår dåligt av att amma, skit i det då! Ta ett beslut, känn att det är rätt för DIG och stå för det. Ingen jäkel kan väl komma och bestämma åt er eller nedvärdera er om ni inte tillåter det:) Min mormor tjatade från dag ett när jag kom hem med en nyfödd : Ska hon äta det där blasket? Ge henne kött och potatis i stället!

Jag har inte alltid haft skinn på näsan, och har det inte alltid i dag heller, men så fan att nån ska komma och lägga sig i. Inte ens min mormor som jag älskade högt:)

Man behöver inte alltid ta fajten där och då, det funkar att inte säga något, eller hålla med eller vad som helst för att få tyst på tramset och så gör man som man vill sen ;) Elaka svärmödrar finns det gott om ;) men man behöver inte lyssna på dem heller. Stå på er:)

 

Gällande att det skulle vara en skröna att folk sitter och flashar hela överkroppen så inte vet jag vad ni sett eller inte, men JAG har då sett det många gånger, både på kyrkan, restauranger och parkbänkar. En snabb rundfrågning bland folk IRL ger svaret att alla sett det ett flertal gånger. Varför jag skulle hitta på nåt sånt vete fan.

Vad var det mer….hm.. ?

Jo, nån blev arg för att jag inte begrep att hon tränade mkt och såklart behövde amma sin unge även i träningskläder, och hade jag sett nån sportBH med amningsfunktion kanske???

Jajamen det har jag :)

063 2 för 599 mängdrabatt_big

Jag har inte bara sett den, jag har en:) och det är ta mig sjutton en av de bästa sportbhar jag någonsin haft!

069(8)_big

077(9)Den här, och massa andra snygga amningsbhar finns på Glammom, jag köpte flera därifrån när Jamie föddes, och de är så snygga att jag använder dem även idag:) Det syns inte att de är amningsbhar nämligen. Tjejerna som driver Glammom är suveräna, superduktiga på att hjälpa till med storlekar osv. Passar den ändå inte så får man byta:)

 

Sen detta tjafs om sex.. Jag är inte förvånad iofs i detta samhälle där folk i alla åldrar glor på Paradise hotel och Big Brother där det liksom är konstigt om man INTE har sex med samtliga i huset, inför Tv-kameror..

Men att tjafsa om att ammande bröst används till det de är till för och därför ska man inte tycka att det är konstigt att de visas upp, men det ÄR ju ett sånt samhälle som VI skapat. Vi vuxna dessutom… Ett samhälle där allt ska handla om sex, varenda tidning har sexspecial inför våren/sommaren/hösten/vinter…”Så här överlever du utan sex en vecka” ”Ditt bästa sexminne” ” Sex som medicin” ” Sex kändisar talar ut om sitt sexliv”  Bilder på folks bröst, förstorade, förminskade eller bara uppuffade i varenda tidning, underliv som fläks upp på olika löpsedlar – har hon eller har hon inte trosor på sig?

Orka.

Amning är mat och trygghet. Basala grejor. Inte sex. Jag tycker inte det, jag misstänker att de flesta ammande tjejer inte tycker det, men ändå ska det gapas om att det är därför amningen ses med oblida ögon.

Om män runtomkring bli upphetsade av att se nån amma…oj så tråkigt. Vem bryr sig? Jag har aldrig hört nån tjej säga att de blev antastade av en random man som ville ligga för att han sett henne amma? Så varför ens blanda in det i debatten?

Om vi för en sekund kunde låta bli att jämföra oss med männen. Alla vet ju att kvinnor är lite bättre, hehe, så varför ska vi känna oss underlägsna?

Det var en väldig massa jämförande med mäns bara bringor kontra ammande kvinnors bröst, och ja, det finns män som går runt utan tröja, men vill man se det då? På en restaurang, i en kyrka, på Ica? Och hur många män går på krogen utan skjorta? Uppknäppt ner till naveln ibland förvisso;) Det finns sociala koder för allt.

Män och kvinnor är olika. Män har inga bröst på det viset som kvinnor har. Så är det bara, naturen har bestämt det.

Så att jämföra så blir ju konstigt. Man får lov att jämföra saker som är lika, exempelvis går varken män eller kvinnor runt med bara rumpor. Både män och kvinnor kan visa bara ryggar i urringade linnen. Armar och ben är lika, men just brösten är inte det. Varför krångla till det?

Visa lite hänsyn, visa integritet, visa respekt, och du kommer att få tillbaka samma saker.

Vad det än gäller. Jag är helt övertygad:)

Jag har aldrig sagt att man inte ska amma, eller skuldbelagt någon på något vis gällande det, men lik förbannat läses det in i mina ord. Jag tror att det faktiskt är så att en del av oss är så osäkra på oss själva att vad nån än säger så uppfattar man det på sitt eget vis. Jag skulle önska att alla som vill amma, gör det, så länge de vill. Ja, man kanske får frågor, om varför / varför så länge/kort /varför inte osv, men om man känner sig trygg med sitt val så är det ju bara frågor, och inget att bry sig om.

Om nån frågar varför man ammar sin femåring, svara och så är det inget mer med det. Om nån frågar varför man inte ammar sin nyfödda, svara och så är det ur världen. Om nån tittar när man ammar, tja.. Visar man hela mjölkbaren så kanske det inte är så konstigt, visar man minimalt så tittar de kanske på den fina bebisen. Om man inte hela tiden blir så irriterad på alla andra så kanske det skulle bli enklare. Surkart finns det överallt, idioter som hasplar ur sig korkade grejor men för jösse namn, skit i dem:)

Skit i mig om ni tycker jag är en korkad idiot:)

 

Puss på er! Och amma på! Eller strunta i det :)

 

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Johanna

  ”Jag är för amning men..” påminner mej om uttrycket ”Jag är inte rasist men..”. Och vi vet ju alla vad det betyder.

 2. Evelina

  Carola du har missat en vinkel så som de flesta gör i denna diskussion ; det är väldigt svårt för oss storbystade (då snackar jag oss med väldigt större storlekar) att få till även en önskad diskret amning. Jag ammar alltid med filt (VILL inte visa brösten ) men eftersom jag behöver två händer till att flytta kläder/knäppa bh/ lägga undan bebis så är det väldigt lätt hänt att bröstet syns. Har en massa amningstoppar men de skyler inte brösten tillräckligt och dessutom vill jag inte ha något som täpper bröstet när jag ammar.
  Nu har jag så mycket självkänsla att jag inte bryr mig om detta; bryr mig bara om att bebis ska ha mat. Jag gör mitt bästa för att vara diskret men om mitt bröst råkar visas får folk gärna hjälpa till och titta bort

 3. Anna

  Jätte bra skrivet! Dock har jag inte sett någon vad jag kan minnas som visar upp brösten hej vilt när de ammar. Det har jag sett på Pride karnevalen dock både bröst lår och rumpor som visats upp men där klagade ingen undrar varför?

 4. Mia

  Så bra skrivit Carola, själv är jag kvinna och kan titta lite snabbt när en bebis ammas, inte för att få se ett bröst utan bara för att det är ett bland det finnas som finns att se en bebis vid bröstet.

 5. Karin

  Jag har personligen inte sett någon som ”flashar” och en snabb rundfrågning IRL visar inte heller att någon annan sett det men jag misstror inte dem som sett det. Har inte läst allt så kanske jag missat men är det så att den allmänna uppfattningen att dessa ”flashar” med flit/to prove a point? Själv har jag kanske gjort det av misstag någon gång. När andra ammar så visar jag hänsyn genom att inte titta på samma sätt som jag inte heller tittar på den som byter om på badstranden under en handduk. Min uppfattning är att amma offentligt och visa mer än vad vissa uppenbarligen vill se inte går att jämställa med att släppa på den personliga integriteten som bloggare i många fall gör. Där handlar det inte om att visa hud utan om att visa upp saker som för mig är betydligt mer personliga. På samma sätt som man inte behöver läsa en blogg behöver man inte heller titta på mer naket än man vill se. Det kan väl ändå inte vara så att man möts av nakenchocker så snart man lämnar hemmet? Hur man gör måste vara upp till var och en. Jag har hög personlig integritet vilket speglar hur jag handlar och andra har lägre och det speglar hur de handlar. Alla är olika generellt och så även i dessa frågor. Och visst var det väl så att vi gillar olika? Trevlig helg på er alla.