Familjen Annorlunda

Bara ett förtydligande

Jag har haft barn på dagis.
Jag har valt bort det:)
Jag är nöjd.
Jag kommer inte sätta Jordan och Jamie på dagis om jag inte är tvungen.
Jag tycker förskolepersonal är fantastiska.
Jag har en måhända låg och icke högskoleutbildning , men ändock en utbildning för att jobba på dagis.
Jag tycker att alla ska göra som de vill.
Jag tycker som jag tycker och ni som ni tycker, inget är rätt eller fel. Eller?
Är det fel att inte ha barnen på dagis?
Då har det blivit väldigt märkligt.

Jag har stöd av många och motstånd från många. Vi tycker olika. För mig är det okey, är det det för dig?

Nu har jag en mellanlandning hemma i tjugo minuter sen ångar det vidare:)
Ha en fortsatt bra dag:)

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer
Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Myran

    Jobbade på förskola 2001-08 och såg en skillnad bara på dom åren. I början hämtade tex föräldrarlediga senast 14 och hade lediga dagar men på slutet hämtade föräldrarlediga 16-17 alla dagar, många olika anledningar som jag mest blir provocerad av men kan även se skillnad på generationer för sen ca 6 är tillbaka är det ju status att skaffa tre barn, ha stort hus, nyaste bilen, sommarhus, båt, resa mycket osv osv inte så jädrans konstigt många inte har råd att va hemma med barnen. Annat va det förr. Det är så inne med egen tid att föräldrar glömmer bort kvalitets tid med sina barn, sorligt! Visst egen tid behövs men det finns gränser tycker jag. Tycker tex inte dagis ska finnas till för förändrar som hellre har en ledig dag hemma och hämtar 17-18 tiden. Varför vill man inte spendera en ledig dag/em med sitt barn?! Många hinner knappt fylla ett innan inskolning, vissa är ännu så små så dom känns bebisaktiga och är så trötta och ledsna på dagarna, saknar mamma och pappa. Utifrån min erfaranenhet tycker det är lagom att börja dagis från 3 år max 5 timmar per dag. Många barn har längre dagar än föräldrarna har, vissa har inget val men det finns många som ändå väljer heltid för alla statussaker istället för att jobba mindre och låta barnen ha kortare dagar. Många är så medvetna att ena är hemma med syskon och kan längta hem hela dagen. Synd att dom ska behöva känna sig bortglömda. Tycker det är fantastiskt att det fortfarande finns föräldrar som vill ha barnen hemma tills skolstart, det sociala kan barnen få på många andra sätt/platser. Och snacket om att barnen blir så uttråkade hemma är jag så less på!! Det måste inte hela tiden hända nåt. Stäng av tv, surfplattor mm och ut med ungarna så dom får använda fantasin i naturen! Och kom ihåg, detta är min erfarenhet/tankar, jag dömmer ingen, förutsätter att alla gör det som är bäst för ens barn/familj!

  2. Karin mamma till fyra pojkar under 5.5!

    hade ni pröjsat den enorma summa det kostar för staten o ta hand om alla 15 timmars så fine! men nu är det gratis barnvakt vi pratar om. inte staten som ska fostra barnen eller? lägg den enorma summa på skolan o resurser där istället! så här tycker jag;)

  3. Anna

    Åter igen. Vad många som är rädd för åsikter. Klart man måsye säga vad man tycker. Carola uttrycker sig respektfullt. Och det måste ju vara ok att få tycka synd om de minsta som lämnas på dagis om man nu känner så.

  4. Ammi

    Man kan ha så många åsikter om så många saker, och det får man ha. Man måste bara veta när och hur man ska lägga fram dem så man inte sårar andra människor. Att säga att all forskning visar att små barn inte mår bra av/på förskolan är lika illa som att säga att all forskning visar att ”det är farligt att hoppa studsmatta utan skyddsnät”, ”för det äldre barnets skull ska man vänta 4 år innan man skaffar ett syskon”, ”napp och nappflaska kan orsaka öppet bett” etc etc. Forskning visar många saker och det kommer hela tiden ny forskning som kullkastar tidigare forskning. Ibland har man inget val, man kan nte välja vilket håll man har sitt arsle. Då känns det för jävligt om någon kommer och skriver en på näsan med sina förbaskade åsikter, eller hur? Eller vad sägs om ”Jag gillar inte skilsmässor, och jo, jag har provat, men de var inget för mig. Alla får göra som de vill, men jag tycker att det är fel att skilja sig när man har barn. All forskning visar att skilsmässobarn mår sämre psykiskt och presterar sämre i skolan. Så nej, det passar inte oss…”

    Carola: fast då ljuger forskningen alltså?
    Har svårt att köpa det. Jag sa inte att barn mår dåligt heller.
    Men! Jag tycker ditt exempel med skilsmässa är rätt kul, för så tycker jag åxå ;) Man ska inte leva i ett dåligt förhållande men man har fan skyldighet mot sina barn att försöka få det att funka, försöka igen och så ännu en gång och när man inte lyckats då.. Varsågod och skilj er snyggt
    Min skilsmässa är mitt livs värsta misslyckande, och sen vetskapen om att jag inte ens blev given en chans, utan lämnad hux flux när jag trodde att vi skulle kämpa tillsammans för vår familjs bästa.. Fy fan. Med facit i handen hade jag inte kunnat göra annorlunda, och det finns ingen i min närhet som tycker det heller, men lik förbannat svider det satan. Att se civilståndsraden på myndighetspapper skrika ut Skild får mig tårögd varenda gång. Och nej jag vill inte ha tillbaka honom, den jag älskat finns inte längre.

  5. Sofia

    Självklart är det sorgligt och tragiskt att små barn lämnas bort till förskolan, speciellt när mammorna är hemma med yngre syskon. Tänk att bli bortlämnad och inte få vara med sin mamma och syskon.
    De mammor som har problem med dina åsikter om förskolan sitter med dåligt samvete och vill nog ha sina barn hemma, men att våga gå mot strömmen är det få som vågar.
    När jag blev mamma började jag läsa om anknytning och hur viktigt det är att få vara hemma med sina föräldrar de första åren för att bli en trygg individ. Jag funderar hur det kan finnas så många förskoletroende? Beror det på brist på kunskap?
    Sen läste jag hur de gör i Finland, där är de flesta hemma med sina barn tills de är åtminstone tre år, men många är hemma tills de börjar skolan. Finland har även världens bästa skola, där har man även rätt till hemundervisning. Man tänker på barnens bästa och har fantastiska resultat.
    Jag hoppas kunna vara hemma tills mina barn börjar skolan och jag är högutbildad och beredd att lämna mitt jobb där jag trivs. Tänk vilken fantastisk gåva du har gett dina barn Carola, att få vara hemma i tryggheten, sippa dessa stora barngrupper, stressig miljö, hög ljudnivå, utsättas för pedofiler mm. Självklart ska du vara stolt och stå för dina åsikter!

    1. Ammi

      I Finland finns vårdnadsbidrag, en minimal summa som man kan ta ut tills barnet fyller tre år. Och då jag bott i Finland i många år och haft barn under den tiden kan jag säga att din uppgift stämmer dåligt. Många stannar hemma med vårdnadsbidrag, men långt ifrån alla. I Finland finns det bättre möjlighet att få en plats på förskolan så man behöver inte ”hålla” platsen. 2 veckor har kommunen på sig att hitta en plats i den utsträckning, form och tidpunkt som behovet avser. Du har kanske missat att Finland är ”nattisens” lovade land? Många jobbar skift så i industristäder/samhällen finns dygnet-runt-förskola. Där går väldigt många barn. I Finland är arbetslösheten högre än i Sverige och många passar på att ta ut vårdnadsbidrag istället för att gå på a-kassa. Då har de längre tid på sig att hitta jobb, vilket kan vara en nästintill omöjlig uppgift. Dessutom finns allmän förskola även i Finland, de barn som går där syns inte i statistiken. Hemundervisning kan du välja även här i Sverige. Ta kontakt med Skolverket. Inget att rekommendera dock, svårt att ge all undervisning som barnet behöver. Skolresultatet i Finland har varit bra, men de har en helt annan typ av undervisning än här. Där är det mer korvstoppning, lär dig fakta och gör ett prov. Här lär man sig att ta reda på saker själv och omvandla det till kunskap. Att skolresultatet i Sverige blivit sämre beror på att i statistiken finns t ex alla nyanlända elever med inga eller små kunskaper i svenska. Det är klart att deras resultat drar ner statistiken. Finland tar inte emot ens bråkdelen av de flyktingar som Sverige gör, klart att statistiken inte påverkas så mycket. Jag har gått i skola i båda länderna, föredrar helt klart det svenska systemet. Jag undrar också var alla pappor är som vill vara hemma med sina barn? Och hur tänker ni kring framtida oväntade händelser? Hur säkrar ni er försörjning om pappan skulle dra? Hur tänker ni kring anknytning till pappan om bara mamman är med barnet?

      1. Sofia

        Hemundervisning försvann 2011, så du verkar vara dåligt påläst. Därför har många familjer från Sverige flytt till Finland. Även jag är finsk medborgare och har gått i finsk skola och jag skulle mycket hellre ha mina barn i den finska skolan, när man ser hur dåligt de svenska barnen presterar, vi funderar på att flytta över när barnen börjar skolan. Jag vet inte vad du kommer från för område, men där mina släktingar och vänner bor, är det är självklart att prioritera barnen och vara hemma. De är högutbildade. men väjer barnens bästa. Finland ligger även högre upp än Sverige när det gäller jämställdhet, så nog kan vi lära oss mycket från andra länder. Framför allt så lämnas beslutet till varje familj att välja vad som passar bäst för just deras familj. Vem har sagt något om att inte pappan ska vara hemma? Här i Sverige finns inga alternativ, alla ska göra lika och man får inte ha avvikande åsikter. Är man inte förskoletroende ska man bli påhoppad som Carola blir. Att börja prata om hennes skilsmässa för att hon vågar nämna att barnen har det bäst med sina föräldrar, fy fan!

        1. Ammi

          Vem säger att jag pratat om Carolas skilsmässa?!? Jag kanske har en egen i bagaget?
          I Sverige krävs synnerliga skäl för hemundervisning då vi har skolplikt. I Finland är det lärplikt, ingen plikt att gå i skolan alltså. Men det går att få hemundervisning Sverige precis som i Finland. Men man måste kunna undervisa sina barn i 18 olika ämnen, finska, svenska, moderna språk, matte, musik, bild etc och allt enligt kursplanernas mål, det skulle inte ens jag ge mig på och jag är gymnasielärare till yrket.

      2. Fia Lärare

        Svenska skolans rasande resultat beror inte på nyanlända flyktingar. Man har tagit dessa i beaktande när man tolkat resultaten i Pisa- undersökningen. Orsakerna till svenska skolans förfall är många. Lärarens alldeles för många arbetsuppgifter, föräldrars flathet, elever som inte är vana att behöva jobba själva och möta svårigheter, politiker som inte vet vad de sysslar med och drar ner på skolan och personal är några av många som påverkar skolresultaten. Invandringen gör det inte!

        Carola: intressant. Men räknas de bort alltså i statistiken? Lite som min franskalärare gjorde med mig för att höja medel i klassen;)… Ja hon var galen ;)

        1. Fia

          Precis:) Hur de rent tekniskt tar hänsyn kan jag inte svara för men jag vet att de inte ska synas i resultaten. Då skulle länder som har väldigt hög invandring(Sverige hör inte dit oavsett vad vissa tror) aldrig kunna ligga högt på listan. Det är dags att börja titta på de verkliga orsakerna till skolans förfall snarare än populistiska förslag som inte leder nånstans mer än neråt(FP och SD är riktiga hejare på detta.) Ett tips kan vara att faktiskt fråga oss lärare! Jag tror vi har ganska bra koll faktiskt…
          Din fransklärare låter lite knäpp ja ;)

  6. paula

    Men för vems skull har man barnet hemma. Jag har haft både och , både dagis o både hemma. Varit mammaledig med äldsta hemma o mammaledig med äldsta på dagis.

    Har du de hemma för din skull eller för deras skull ?

    Du skrev nog väldigt klantigt då, när du körde igång denna diskussion, att du kan ej förstå varför man väljer att INTE umgås med sitt barn.

    Jag har fått skit för att jag hft de hemma
    Fått skit för att man lämnat osv

    Men jag har följt barnets vilja , vill gå , vill inte gå …

    Dagis är ju även en introduktion inför 6års , en pedagogisk verksamhet som vissa barn verkligen behöver .
    Mycket kan man göra hemma , men mycket kan man inte .
    Så är det ju bara

    Du får absolut ha din åsikt o ha alla dina he ma dygnet runt , men ifrågasätt inte de som väljer att lämna på dagis.

  7. Marlene

    Jag har följt diskussionerna ett tag nu men inte skrivit något själv. I grund och botten så finns det inget rätt eller fel. Jag har själv 3 barn och i vår kommun så har man möjlighet att ha barnen 15h/vecka på dagis. Och det har mina barn fått vara. Det har inte berott på att jag inte orkar, att jag inte vill ha dom hemma, att jag vill få ”egentid” osv. Det beror på att dom har börjat på dagis vid 1,5 års ålder och fått syskon vid 2,5. Jag har inte velat ta ifrån dom deras vardag, det dom varit vana vid. Dom har älskat att gå till dagis! Och i vår kommun så är det svårt att få dagisplats, så att säga upp platsen har inte varit ett alternativ. Vi har heller inte vårdnadsbidrag som gjort att vi kunnat vara hemma längre. Även fast vi velat! Dagarna har tagit slut och jobbet har kallat. Så är det, tråkigt men sant! De få 15 timmar vi har haft barnen på dagis under föräldraledigheten har bara gjort dom gott. Dom har fått leka av sig och jag har kunnat ägna 5/h 3 dagar i veckan helt åt den minsta. Jag har aldrig känt att det varit ett dåligt beslut. Och om de har velat vara hemma, har dom fått vara det. Har det gått mycket magsjuka på dagis har dom fått vara hemma. Har det varit 20 minus har vi struntat i att ta dit dom. Oplogade vägar – orkar inte ens tänka tanken. Så även om det stått uppsatt 15h/vecka så har mina varit där hälften av tiden :) Just nu har jag en förskoleklassare, en på dagis och en hemma. Förskoleklassen är mån-tors 08-12. I vanliga fall är dagis tiderna i kommunen 09-14 tis-tors. Men nu går även dottern samma tider som förskoleklassen så jag kan lämna och hämta i samma veva. Barnen går alltså 08-12 mån-tors och jag hämtar dom direkt efter lunch. Och dom får långhelg tillsammans fre-sön. Supermysigt! Jag har läst din blogg länge och gillar dig, men ibland kan du ha lite väl starka åsikter om saker. Och jag känner att du inte ens kan tänka dig in, eller förstå andras situation eller val. Jag förstår dig till fullo, att du har barnen hemma heltid! Men du verkar inte ens vilja förstå varför någon kan tänka sig att ha barnen på dagis några få timmar per vecka? Vi som väljer att ha barnen på dagis älskar dom inte mindre för det. Vi tar vara på tiden med barnen lika mycket som du. Jag väljer bara att låta barnet behålla några av de där trygga relationerna dom skapat under åren. Så när de kommer tillbaka till dagis på halv eller heltid efter min mammaledighet, känner dom sig trygga och livet rullar på som vanligt. För mig har det varit viktigt!

  8. Hanna

    ”Rätt” eller ”fel” åsikter – det är en definitionsfråga. Jag håller långt ifrån alltid med dig Carola – många av dina värderingar tar jag avstånd ifrån, men många av dem diggar jag. Och så får det ju vara i ett demokratiskt samhälle. Man tycker olika, och det är ok. Bara man respekterar den andre – och det tycker jag att du gör. Jag är bara rädd för att allt detta åsiktstyckande från oss läsare ska få dig, som så många andra, att lägga ner bloggen. Hoppas innerligen på att du inte väjer dig, utan fortsätter att delge oss dina underfundiga, ibland helt åt väggarna, men oftast fantastiska beskrivningar av din vardag och dina åsikter! Jag njuter varje gång du har gjort ett nytt inlägg – och det är många med mig som gör detsamma! Keep on Carola, you rock! Kram från en mamma som valt dagis till alla sina 3 barn och inte har ett dugg dåligt samvete för det, oavsett vad andra tycker om det valet! ;-)

  9. Anna

    Carola skriver bara sin åsikt. Och jag håller med henne. Jag tycker också det är sorgligt att så många väljer att inte vara med sina små barn. Och jag tycker visst det är en dagis hets. De som är tvugna att ha sina barn på dagis klandrar vi inte. Det är en annan sak.

  10. Lina

    Du startade själv diskussionen genom inlägget ”Kyrkis” där du skrev:

    ”Jag vet att det finns många som inte ens funderat på att ha storasyskonet hemma när det kommer en bebis, för ”alla andra” sätter in dem på dagis. Jag tycker det är oerhört sorgligt att inte ta tillvara på alla sina små barns första år. Det finns enligt mycket forskning ingen vinning för barnet att vara någon annanstans än hemma med familjen de första tre åren. Ändå vet jag flera som har en nyfödd och en 1,5 åring på dagis.”

    Det var ingen som hade ifrågasatt ditt val utan från ingenstans skrev du ner alla oss som har barn på förskolan och som alltså inte (enligt dig) tillvaratar våra barns första år, det är ganska starka ord och då är det väl inte så konstigt att du får respons? Jag är helt mållös över att du anser att det är okej att du lägger in värderingar över andras val samtidigt som du skriver att du respekterar andras val, det är en omöjlig ekvation! Sedan vänder du på steken och säger att du har ”fel fel fel” som du skrev, jag tolkar det enbart som att du inte tycker du har fel, jag tolkar det som att du är sarkastisk. Som daglig läsare av din blogg under väldigt lång tid är jag frustrerad över att du inte ser hur viktig den här diskussionen är som du har startat, du har ju för tusan här haft valet att tillvarata den bredd av åsikter som ramlar in istället för att tolka alla oliktänkande kommentarer som kritik mot dig och dina val.

  11. Alexandra

    Hej jag tycker du gör helt rätt med att inte ha barna på förskolan. Jag jobbar på förskola och många gånger undrar jag varför visa ens skaffar barn, många har precis fyllt ett kommer till frukost och går nästan hem sist e det på mitt jobb .

Comments are closed.