Träningsvärk – welcome;) – Familjen Annorlunda
familjenannorlunda

Familjen Annorlunda

Träningsvärk – welcome;)

Det har tjatats lite här hemma de sista dagarna :) och tjat och jag är inte kompatibla.

(Eller jo iofs om JAG vill ha nåt så är tjat helt ok, men ni vet, haha)

Efter Robbans tennis så åkte vi till Biltema för att se om de hade en såndär grej man drar fjädrar med, och det fanns en variant till motorcyklar, så den köpte vi, och så full spätta hemåt.

Jag var tvungen att stärka mig med en kopp kaffe först men sen satte vi igång med att bära ut alla delar till studsmattorna. Vi har ju tre stycken och i höstas tejpade jag olika färg på dem, så nu var alla pinnar märkta:) Och själva mattorna med . Smart .

Det tar ju ändå sin lilla tid att bära fram dem, och sen montera ihop, och det är ju lustigt att man aldrig kommer ihåg riktigt hur det ska vara utan måste klia sig lite i huvudet varenda år:) Nu har jag iofs bara gjort det en gång innan, men ändå – det är ju tre stycken.

Robban var en klippa, och även Trixie, Lovelia, Jordan och Jamie hjälpte till,  medan Novalie hade huvudvärk och vilade bort den.

Första mattan uppe, och plötsligt var det bara jag och Robban som jobbade på med de andra två :)

studsmatta

 

Och efter många fjädrar som är ganska så hårda att dra fast så var alla uppe:)

studsmattaOch nej vi har inga nät. Vi har aldrig haft det.

Vi kan väl ta den diskussionen nu direkt, så har vi den avklarad :) Jag vet att det finns massor av er därute som bara väntat på att jag ska visa upp mina mattor för att kunna tala om vad korkad jag är ;) och sen säga typ : “Ja, JAG skulle då aldrig riskera mitt barns liiiiiiv för att blablabla”  ;)

Det är tydligen statistiskt sett fler skador om man inte har nät. Fallskador då, antar jag, för allt som händer PÅ mattan kan ju hända oavsett. Statistiskt sett kan man bli skadad av att sitta i sin soffa hemma, eller tom bli påkörd av ett tåg i vardagsrummet;)

Jag bryr mig inte så mkt om statistik. Enligt den ska man ha 1,7 barn åxå;)  Jag bryr mig om sunt förnuft, hänsyn och respekt.

Min egen statistik ( fan vad svårt det ordet är att stava på tangentbord!!) säger att på 12 år så har inget av mina barn eller deras kompisar ramlat av när de hoppat. De har “ramlat av” när de larvat sig, men det är en annan sak ;)

Jag tror stenhårt på att OM Man ramlar så gör man illa sig, oftast ganska så ordentligt, men att man faktiskt kan lära sig att vara försiktig.

Ni vet Ronja Rövardotter?  Hur hon aktar sig för Helvetesgapet genom att hoppa över det fram och tillbaka? Hon övar upp sin förmåga.

Har ni läst Anna Wahlgrens Barnaboken, eller vad den nu heter? Jag har, när jag fick Janelle. Och jag tror att jag gjort ungefär tvärtemot nästan allt i den, eftersom det gått emot mina intuition;) Jag tror inte på att uppfostra bebisar, utan på att ha dem nära och älska dem villkorslöst. MEN, en sak hon skrev satte sig i hårddisken, och är något jag levt efter sen dess.

Något i stil med det här: Barn vill testa och prova, och de barn som inte får det, gör det ändå, fast i smyg, och snabbt och slarvigt eftersom risken att bli upptäckt och därmed inte få fullfölja är stor. Slarvigt och snabbt är dåligt, och resulterar ofta i att det slutar i en olycka av större eller mindre slag. Medan barn som vet att de får prova, tar tid på sig, är grundliga och försiktiga, för de vet att det är ok.

Ingrip endast vid livsfara…typ ;)

Exempel: Ett barn som är halvvägs upp i klätterställningen. Mamman ser det och A: Skriker högt och i fasa och beordrar ner barnet, springer dit och sliter ner det, och håller det sen hårt i famnen och talar om hur farligt det var. Skriket i sig kan ju få barnet att tappa fokus och ramla ner..

Eller B: Håller ögonen på barnet, och är beredd på en utryckning men låter barnet få prova.

Jag kör då på Alternativ B:)

Men även detta ska ju användas med sunt förnuft:)

Det går att applicera på alla åldrar, men är mindre klokt då det gäller alkohol, droger osv… Såklart

( och jag  är inte ett dugg tolerant mot alkohol osv)

 

Skyddsnät alltså. Vi tror att det är en falsk trygghet. Med nät kan man hoppa och kasta sig mot det i full fart, och antingen fastna med fingrar eller tår, eller så kastar man sig mot den lilla öppningen som finns,utan att tänka på att den finns där eftersom man är så säker på att vara skyddad av nätet.som ibland dessutom går sönder, Janelle har kompisar som lekte och lyckades göra sönder nätet med ett vilt hopp mot det , och ramlade sen ut handlöst…Det finns dödsolyckor rapporterade, där barn fastnat och blivit hängande, strypta. Nätet hålls uppe med hjälp av hårda pinnar som man kan hoppa in i..

Genom att inte ha nät så tror vi att barnen respekterar hela studsandet lite mer. Även våra småknott är där uppe från det att de kan ta sig upp själva, och genom att ställa en pall edyl  till hjälp ( vi har ingen stege) så kommer de upp när de är runt två år. Tittar man på Jamie när han är där uppe så ser man att han aktar sig för kanterna.

Barnen hoppar helst flera stycken  samtidigt för det är ju mkt roligare :) och det är ju en större risk för skador då, och det händer lite då och då att de hoppar ihop, så det är jag mer rädd för. Samtidigt…Jag tycker inte heller det är kul att hoppa ensam:)

Alla gör som de känner är bäst, och det här tror jag på. Gud förbjude att det händer mina, eller någon annans barn något, men jag tror på att bästa sättet att få kloka, förnuftiga barn är att låta dem prova, inte genom att skydda dem från allt.

 

Så då har jag sagt mitt:) och vi går vidare. Och just ja, skydd över fjädrarna ska jag köpa nytt:)

Jag kommer ha ont i höger arm, men framför allt i ryggen i morgon, det är rejäla ryggdrag man gör när man drar fjädrar:)

När vi var färdiga så var det långt över middagsdags så jag ilade in och fixade. Till mig själv så hade jag köpt sushi:) och barnen hade önskat pommes och kebab. Jag som visste att det skulle dra ut på tiden med studsmattorna var inte sen att haka på, perfekt med mat i ugnen, och kebeben stekar man ju på på några minuter, men alltså, nog ser sushi godare ut :)

sushi

kebab

Men det tycker inte de, och det är de som ska äta.

 

Tidigare idag knäckte jag en städvariant som verkar funka, iaf några gånger, sen lär de tycka det är skittråkigt:)

städaJag skrev på lappar som jag sen vek ihop, vad som skulle göras, exempelvis: Hallen- ställ upp skor, häng upp kläder, dammsug.

Eller : Vardagsrum – plocka undan, lägg filtarna i korgen, dammsug.

Inte så avancerat, och inte så mkt på  varje lapp, men när de var klara fick de ta en ny lapp:) Det kändes som att det inte var så mkt de gjorde, enligt de själva, men de fick massor gjort! Lite vardagsspänning, hehe. You`ll never know what you gonna get :)

 

Nu återstår bara resten…:)

När jag handlade sist, så behövde jag blöjor till Jamie, och jag brukar köpa Citygross egna, tror jag det är, de heter väl Favorit eller nåt sånt? Ett tag nu har det varit så bra pris på Pampers på Coop, nåt storpack att jag handlat där. Coop är så mkt dyrare på det mesta att det inte är mitt första handsval på något, men eftersom vi har vårt postutlämningsställe där, så passar jag på ibland.

Men jag har sett att det ju är Bamse och hans vänner på blöjorna nu, men alltså…fy farao vad SÖTA!!! :)

Lille skutt blöjaI morse hade nån av de stora bytt blöja på Jamie, och öppnat det nya paketet, så när jag såg den här blöjrumpan, åhhhh, det kan vara den absolut sötaste blöja jag någonsin sett, och tro mig – jag har sett många :)

Inte bara på mina egna ungar, utan även på alla tusentals patienter jag mött.

Jag tycker om Favoritblöjorna, de passar Jamie. Det där är så olika, en del barn och blöjor är inte kompatibla helt enkelt. Man måste nog prova sig fram till vilken som passar bäst.

 

Nu måste jag plugga, ska bara kika klart på Nicholas Cage först :)

Ses imorgon:)

 

 

 

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
familjenannorlunda

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Neta

  Mina grannar har också ställningen kvar ute men det kräver ju ett visst underhåll då de inte är rostfria.
  Ja var och en gör väl som man vill med näten men om det nu är regler på att dom ska säljas med nät, är det då också lag på att nätet ska vara uppe? Eller hur tänks det där?

  Om man då inte har nät och ett annat än ens egna barn skadas vid ett nedfall, blir ägaren till studsmattan ansvarig för det och skadeståndsskyldig då?
  Ska man ha tillstånd från andra föräldrar att dom får hoppa utan nät för att vara på den säkra sidan?

 2. Lotta

  Ett tips. Strunta i att plocka in ställningarna till mattorna inför vintern. Jag plockade in allt de första vintrarna, nu tar låter jag själva ställningen stå kvar och tar bara in mattan, kantskyddet, nätet och fjärdrarna

 3. Carro mamma till snart 3

  Det där med lapparna var ju supersmart! Måste vi absolut testa!
  Såg nån på styleroom som hade en sån där stor studsmatta som dom grävt ner i trädgården, då slipper man bry sig om nät och man slapp se den för dom är ju rätt fula haha. Fast jag tvivlar på att du vill ha tre stora hål i gräsmattan ;) Förresten tror jag också att dom värsta olyckorna sker just på studsmattan, inte för att dom ramlar av för att det inte finns nät..
  Sen vill jag också bara skriva att du gör ett himla bra jobb med dina barn, du verkar vara en så mysig och kärleksfull mamma, fina barn har du! Kram på dig.

 4. Nettan
  nettan

  Vi har ingen tomt och egen studsmatta men barnen brukar hoppa hos kompisar. Ser ofta hur de hoppas emot nätet och risken är att de för sig jätte illa. Sonen har mest hoppat på matta utan nät, men de 2 gånger jag varit med honom hos bekanta med studsmatta som går nät så har han gått på just den där falska tryggheten. Tappat balansen och lutat sig mot nätet, och ramlat ur! Ena gången va det ett riktigt illa fall. Nej bättre att de lär sig att man håller sig i mitten och lär sig att respektera höjden och farten.

 5. Anna

  Du gör precis som du vill med skyddsnät såklart..men nuförtiden är det olagligt att sälja studsmatta utan nät, enligt EU-regler skall nät sitta på när de säljs.
  Jag vet flera som skadat sig svårt ( nackskador och svåra benbrott) när de studsat av mattan.
  Regler finns ju till av en orsak..att inte ha skyddsnät är för mig lika obegripligt som att strunta i att spänna fast barnen i bilen.
  Tyvärr kanske man inte förstår varför det är viktigt med nät förens något tråkigt händer, som sagt..du gör som du vill och ditt samvete tillåter men att skriva att det är farligare att ha nät? Sånt är bara dumt.

  Carola: för saken skull skrev jag inte att det är farligare med nät, jag skrev att det är en falsk trygghet. Till saken hör väl kanske åxå då, eftersom de här reglerna är nya, att nätet borde ingå i kostnaden för mattan, men de säljs ju vad jag sett på de flesta ställen separat? Då är det ju inte helt schysst.
  Ja nåt tråkigt kan hända, men man kan inte sätta barnen på en madrass med en badring runt midjan, de måste få frihet. Jag fattar, och jag vet ju att de här kommentarerna kommer;)
  “Ditt samvete tillåter” love it, snacka om att spela på det dåliga samvetet…;)men det funkar inte på mig :)

  1. Linnea

   Jag undrar desamma, vilket märke har bamse, jätte söta ju :)

   Carola: Citygross, tror det är Favorit:)

 6. Marie

  Jag jobbar i vården (på akutsidan) och det är nu alla barn börjar komma in som hoppar studsmatta. Vanligast är skadorna som kommer när de hoppar flera stycken på en matta. De hoppar in i varandra eller landar på varandra. Skador som hjärnskakning och frakturer av olika slag är väldigt vanliga. Nät eller ej gör inte så stor skillnad. Alla gör som de själva vill. Jag är lite färgad av jobbet, jag ser ju bara skadesidan. Vi har valt att inte ha studsmatta alls.

 7. Ida

  Ska det bli någon jättediskussion nu om studsmattor och hurvida man ska ha nät eller inte? Kan inte alla bara få göra som de själva vill utan att behöva försvara sig?

 8. Lotta

  Min ena dotter hoppade studsmatta hos grannarna, de har nät runt.Skulle gå av mattan, trasslade in foten i nätet och trillade handlöst ner i marken och bröt armbågen.Jättefarligt med nät……..

 9. jessica

  Hej, vet du var man kan köpa skyddet över fjädrarna? Tycker det var en bra ide det här med lapparna vid städningen. Jag har inte nät på studsmattan och det har inte varit några problem. Tack för en underbar blogg.

 10. Lola (Carola)

  Gillar Dina åsikter tjejen ..

  Barn måste få prova, o inte överbeskyddas.

  Kramar till Dig, bra gjort få ihop dessa helt “själv”

  Qvinnor KAN!

 11. Michaela

  Vet inte om jag skulle skippa skyddsnät eller inte om vi hade haft studsmatta! Men jag kan tänka mig att ungarna lär sig o vara försiktigare utan nät! Sen så kanske man inte är mer än1-2 pers/matta heller! O med eller utan nät så kan man skadas illa ändå! Vet en tjej som hoppade och landade så illa PÅ mattan att hon bröt benet:( så ja olyckorna händer även ovanpå! Sen stämmer säkert statistiken att fler olyckor och VÄRRE händer UTAN nät! Men använder man bara sunt förnuft så funkar det!