Familjen Annorlunda

Ja, jag ammar Jamie :)

Ibland är folk så lustiga, och jag vet inte riktigt vad det är som gör att det är enklare att fråga Mirka på hennes blogg om jag fortfarande ammar, än att fråga här :)

Jag anar att det kan vara för att det kanske inte var en fråga i positiv bemärkelse, hehe.

Frågeställaren tyckte att det inte var riktigt som det skulle att amma en så stor bebis som Jamie är..

 

Eftersom amning ligger mig varmt om hjärtat så pratar vi lite om det idag:)

Först och främst så är det är det ju fortfarande en rekommendation att amma två år enl WHO, eller vilken organisation det nu kan vara, och jo, det kan kanske vara viktigare i utvecklingsländerna, men är ju inget som är direkt dåligt för något barn.

Alla barn mår nog bra av att ammas länge, om de och mamman vill, och mamman sköter sin hälsa ( dvs bra kost,ingen alkhol, droger el tobak, och jo, jag vet att det enl vissa är ok med lite vin, men jag tycker inte det och dricker inte och ammar )

Jamie är 14 månader nu, och han ammas några gånger per dygn, mestadels sen kväll och natt…för hans del är det mest mys och närhet, och det märks på honom att han är lycklig när han får ligga där vid bröstet och snusa ♥

Hela han slappnar av och blir tung i både kroppen och ögonlocken, och han ligger ofta och stryker mig över armen, känner på mig och njuter.

Jag kan inte se nåt konstigt eller märkligt i det.

Han äter annan mat också, mest välling för det är hans passion, precis som det varit för flera av barnen:) och därför så har ju min mjölk minskat, iom att han inte efterfrågar den på samma vis längre, men det han får i sig är tillräckligt för att han ska bli nöjd, och det ger honom dessutom en extra boost immunförsvar :)

Om jag och han skulle vilja så skulle vi kunna återgå till att helamma, det skulle ta några dygns intensivamning men sen skulle mjölktillverkningen vara på topp igen, för så fiffig är kvinnokroppen!  Den anpassar sig efter vad barnet vill ha :)

 

Jag har ammat alla mina barn minst ett år, utom Patricia som blev sjuk när hon var 11 månader och av nån anledning bara tvärslutade, från en dag till nästa..Hon var bara ordentligt förkyld, så det var inget konstigt, men hon bara vägrade:)

I snitt har de varit 1½ år när de slutat, de jag ammat längst var tvillingarna som inte slutade förrän de var 2½, och då väntade jag Novalie, så det gjorde ont att ha dem på magen ;) de skulle ju såklart amma samtidigt..;)

Alla är helammade till de varit 9-10 månader.

Jag vet att det finns många som tycker det är konstigt, äckligt eller på nåt galet sätt stötande att amma överhuvudtaget, och framför allt amma barn som är lite större. Hur ofta diskuteras det inte om det är ok att amma offentligt tex…

Ärligt, varför lägga tid och energi på att tjafsa om det? Om man känner sig illa berörd av att se en kvinna amma, vänd bort blicken!

I de allra flesta fall är en bebis ( barn) som ammas nöjd och tyst, så det kan ju vara till allmänhetens bästa, på tex en restaurang eller buss…istf en skrikande bebis har man en nöjd, och det enda man behöver göra är alltså att låta bli att titta.

I de allra flesta fall sitter inte heller kvinnor med bar överkropp och ammar, utan det är oftast en liten ynklig bit bröst som visas, knappt mer än i en djup urringning, och DET stör ju ingen ;)  Framför allt inte de män som ryser när de ser en ammande kvinna…?

 

Om man tycker amning är stötande, så tror jag att man kanske ska se över vad man lägger in i sina värderingar? Amning är ju inget annat än ett sätt att mata sitt barn, och ge barnet närhet och ömhet. Det är det som brösten är till för :) primärt.

Alla har sin egen gräns, vad det än gäller, och för många går gränsen för att amma vid 6 månader av nån anledning, det var ju vad som rekommenderades förr ,  och många följer ju slaviskt råden från BVC/ sina släktingar/kompisar osv, utan att själva riktigt tänka efter..

Jag har alltid gjort som jag velat :)  även om min egen mormor tyckte att jag skulle börja ge Janelle, vår äldsta, kött och potatis när hon var tre månader, för ” så hade ju hon gjort”. Eller när svärfar och hans fru tyckte det var väldigt lustigt att Robban och Corrinda själva klättrade upp i famnen och lyfte på tröjan, lade sig tillrätta och ammade…Det tjatas det fö fortfarande om, och det är 10 år sen!

Amning är ju det mest naturliga sättet som finns att ge sina barn mat, och så länge den funkar och alla är nöjda så är det bara att amma på.

Min BVC sköterska talade om för mig häromdagen, att förr så skulle man ju introducera annan mat vid 6 månader för att barnet skulle få i sig tillräckligt med järn.. men det är inte så, de flesta barn ( finns alltid undantag!) har alldeles perfekta järnvärden uppåt två års ålder även om de enbart ammas:)

Det finns alltså inga medicinska indikationer för att sluta. Men det finns för att fortsätta….ni vet: Minskad risk för allergier, bättre immunförsvar osv..

 

När jag väl har slutat amma så har jag aldrig haft några problem, eftersom det fasats ut under en lång tid.

Det ligger INTE nån önskan om att vara oersättlig, eller oumbärlig i att jag valt att amma länge, ( och eg tycker jag att amma LÄNGE är när man fortfarande ammar barn som är 3år och uppåt, jag tycker inte att jag ammat speciellt länge.)

Jag har helt enkelt valt att lyssna på, och följa barnets önskan.  Jo, det är smidigt åxå, och för en lite bekväm människa som mig så passar det perfekt att bara lägga till ungen när den blir hungrig istf att krångla med flaskor och pulver ;) men barnet får bestämma.

 

Jag är benägen att kalla folk som störs av amning för idioter.

Det är nåt som ingen behöver bry sig om, på samma sätt som ingen behöver bry sig om anledningen till att en mamma väljer att mata sitt barn med flaska.

Huvudsaken är att barnet är mätt och belåtet.

Men ingen behöver ju försöka motbevisa de bra saker som amningen  medför, det finns ju mängder av studier  , det är ju enbart fördelar med det , för både kvinnan och barnet.

” Min dotter ammades inte och hon är neurokirurg ”  Ja, visst är det så, amningen i sig innebär ju inte att barnet blir extremt intelligent eller så ;)

Men amning anses minska risken för bröstcancer tex…och det är ju inte så illa! Eller minska risken för allergier…ätstörningar…osv..Det är ju tänkt att man ska amma och många kroppsliga saker hänger ihop med den, tex viktnedgång efter förlossningen, eller att livmodern drar ihop sig fint.

Nej, jag har inga faktakällor, ni får googla själva :)

 

Avslutningsvis så måste jag väl tillägga att jag inte anser att jag som ammar är bättre än den som av nåt skäl väljer att inte amma.

Det finns så många olika anledningar till varför man väljer det ena eller andra, ibland är det inte ens ett val utan man får finna sig i hur det blir.

Men jag tänker aldrig någonsin skämmas för, eller be om ursäkt för att jag ammar.

På samma sätt behöver ingen ursäkta sig för att de valt ett annat sätt att ge sina barn mat.

Respekt!♥

 

Nu blev det mååååånga variationer på ”amma”  :)

 

Shit, nu måste jag hoppa i säng :)

Imorgon ska vi ( ta i trä) på utflykt!

 

Natti natti :)

 

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer
Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Anneli

    Är sjuksköterska och började idag att läsa en kurs på universitetet om ammning och bröstmjölk och blir så glad att läsa alla kommentarer om alla ni som ammar och länge. WHO rekommenderar helamning i 6 månader och delamning i 2 år eller mer. Livsmedelsverket har gjort om så det står delamning i 1 år el mer men finns eg bara evidens för 2 år… Förebyggande av allergier finns det tydligen inte nån direkt evidens till. Gäller mer socioekonomiska faktorer (som oxå påverkar amning). Immunförsvaret förstärks! Amning är det bästa för barnet, ingen tvekan OM det fungerar. Fördelen med att bo där vi gör är att vi har rent vatten och kan ge bra ersättningar om det behövs. Men det är skrämmande hur amningsstatistiken minskar! Borde ju bli bättre med tanke på hur upplysta vi är. Bra med disskussioner och debatter. Synd bara med alla självutnämda ”experter”. 1177 och amningshjälpen.se rekommenderas för den som vill läsa mer om amningens positiva egenskaper eller för den som vill amma men inte riktigt får till det.

  2. Britta

    Håller helt med dig om det mesta i inlägget! :) Man gör det som funkar bäst för en själv och barnen, och barn kan bli lyckliga och funktionella vuxna oavsett om de ammas länge eller inte alls. Fattar inte varför folk ska bry sig så mycket om hur andra gör :)

    Kram från en mamma som av olika anledningar inte ammat barnen alls :)

  3. Anna Ekström

    Håller helt fast och fullt med dig Carola.. Det är helt upp till var och en att bestämma hur länge man vill amma sitt barn.. Mitt första barn tvärsluta vid 3mån ålder och blev flaskbarn. Men mitt andra barn hon ville amma ända tills hon va 3,5 år och jag hade en massa mjölk så varför inte . Det är ju som Carola säger att immunförsvaret blir ju mycket starkare och varför har man fått bröst och mjölk omdet inte är för att amma.. Tack för en trevlig blogg kram

  4. Sussi

    Mycket bra skrivet! Barnet får bestämma och mitt barn bestämde sig vid 7 1/2 månader. Innan dess helt ointresserad av mat fast vi jobbade hårt med smakportioner för att Bvc sa det. :)
    Ang allergier och immunförsvar så finns det studier som visar att det inte påverkas så mycket av amningen. Vissa forskare hävdar att det bara är en myt. MEN oavsett så finns det ju massor med andra anledningar att amma och så länge man vill och det gäller ju allt med barn. Kan inte bara folk sköta sitt och inse att alla föräldrar gör det bästa för sina barn!

  5. Anna

    Hej du, har inte alls med ämnet att göra…men skulle du kunna skriva med en storlek större på bokstäverna…ja jag vet jag kan ta på läsbrillorna, men de är inte alltid där jag är ;-)) å de här med amning, de gör man som man sjlälv vill, en vninna till mig ammade sin 6 åriga dotter å de var bra för de :-)))

  6. Student

    Om du vill får du hemskt gärna posta källan till att amning minskar risken för ätstörningar. Inte för att amning intresserar mig nämnvärt, men ätstörningar gör det, och jag skulle vara mycket intresserad av att läsa kopplingen. :)

  7. Sanna

    Bra skrivet!
    Min äldsta ammade jag i åtta månader, sen ville han inte ha tutte mer och då var det ju rätt lämpligt att sluta :) Min yngsta är tretton månader nu och henne ammar jag fortfarande. Tycker att det är jättemysigt att Anna, samtidigt som jag skulle vilja sluta för sömnens skull (ammar bara kvällar och nätter) då jag börjat jobba heltidnu och pappan är hemma. Samtidigtsom jag vill sluta får jag panik vid tanken. Hade inte tänkt mig några fler barn och isf är ju det här det sista jag ammar (!!) antiklimax :(

  8. Viktoria

    Det verkar ju som att ”alla andra” kan amma och det tar nästan knäcken på en om det inte fungerar trots att man gör allt man kan (och verkar ha rätt grepp, nöjt barn, gott om mjölk). Ibland fungerar det inte och då är det trist att jämt få höra ”Varför VILL du inte amma?”
    Fungerar det så är det ju toppen – både nyttigt och smidigt på alla sätt och vis!! Men fungerar det inte så vore det fint om man kunde ta ut sitt barn och flaskmata det offentligt utan att behöva skämmas. Den erfarenhet jag har fått efter 6 barn (som jag ammat som längst deltid några månader) är att folk nästan tycker man är elak som utsätter sitt barn för ersättning i stället för bröstmjölk.
    Amning är ju en sån där grej som alla har åsikter om men som man kanske ska förutsätta att folk har funderat över och gjort det val/varit tvugna att välja det som passar för just deras barn och dem själva.

  9. mormor-50 år

    Jag har en dotter som har en son på 14 månader,hon var 21 när hon fick honom,hon har aldrig varit särskilt intresserad av små barn,men hon har genomgått en stor förändring sedan hon fick honom och är en toppenmamma. Men nu till saken,hon ammar honom delvis än(han vill inte ha välling) och jag tycker det är fantastiskt,själv har jag inte ammat mina tre barn särskilt länge. Amma på!!

  10. Sarah - BF 130210 ♥

    Vilket bra inlägg :) Hoppas också på att kunna amma riktigt länge och fast mitt barn inte är fött ens har jag redan känt mig lite stressad av att ”alla andra” knappt har hunnit vänta tills de får börja med smakisar och ungarna hinner knappt bli fyra månader innan det ska smakas på massa olika. Antar och fruktar att alla kommer börja tjata redan när vår lillräka är fyra månader om ”vad har ditt barn smakat då?”… Jag hoppas så innerligt att amningen ska fungera bra för mig och att jag kan amma som största delen av näringstillförseln i åtminstone ett år. Men säger man det blir man ju typ dumförklarad nu för tiden… :/

  11. SaramedNora+1

    hear, hear! Alla gör som de vill och de som inte gillart läget får blunda och hålla käften. Dottern slutade när hon var 10 månader, ville inte mer. jag ammade i huvudsak fram till att hon var 8 måander men hon fick öven ersättning för att jag skulle orka och fungera. Jag tror det hörde ihop med att hon förknippade mig med magont, vilket hon fick om jag fått i mig minsta lilla mjölkprotein, vilket händer ibland när man äter ute även om man ber om mjölkfritt, medan maten hon fick i övrigt var fri från mjölk och därmed inget magknip. Amma på!

  12. a-s gustavsson

    Något som jag blev förvånad över när jag fick barn var att många hade en så negativ syn på ammning. Det kändes nästan pinsamt att amma och att vi som ammade oftare fick försvara oss än de som hot gjorde det. Mycket konstigt!
    Jag tycker självklart synd om de som verkligen vill, men inte kan amma. Men tyvärr upplevde jag en ”ond avundsjuka” (hittade inget annat ord) från dem. Det liksom stack i ögonen på dem att jag som aldrig har haft några bröst faktiskt kunde amma mitt barn. Det gjorde mig ledsen. Alla gör som de vill och låter andra göra som de vill tycker jag!

  13. Kristina P.

    Hej Carola!
    Läser din blogg dagligen och förundras varje gång hur du har energi till allt du beskriver i dina blogginlägg. Snacka om multi-tasking på hög nivå!! Samtidigt ser du ut som en storasyster snarare än mamma till nio barn. Vad amning beträffar har jag själv 4 barn, de tre första kunde jag amma högst 3-4 månader, men det fjärde barnet, som jag fick vid 47-års ålder, ammade jag över 2 år!!! Jag är så tacksam att få ha upplevt det.
    Du är verkligen fantastisk, Carola!

  14. mettemy

    Idag var jag ihärdig att kommentera:) Jag läste ett så bra svar en gång från en mamma som ammade längre än genomsnittet : Han slutar väl när han flyttar hemifrån, även om jag tror att han kommer hem för en slurk ibland då med !hahaha det fick tyst på den kommentatorn iallafall:)

  15. Marie K

    Hej!

    Ammar min lilla ännu, hon är 1 år och 7 månader. Det är det bästa hon vet!

    Problemet som jag tycker är att hon inte alls gillar vanlgt mat något speciellt. Inte välling, inte gröt, inte vår mat…. Visst hon äter lite av vår mat, hon gillar frukt osv, men hon äter aldrig mycket av det.

    Så nätterna igenom äter hon sig mätt på mig och när hon aldrig släpper kan jag tycka är lte jobbigt när jag ibland vill vända mig om…

    Men den lyckan och det lilla skrattet som kommer när det är ”matdags”, den är ju oslagbar. När hon springer och lägger sig tillrätta.

    Annars får hon gärna tutta vidare ett tag till, men jag vill gärna att hon även kan äta sig mätt på annat också.

    Några tips?

    Tack för en bra blogg!

  16. Ida L

    Du skriver så bra!
    Ammar min 16 månaders, ibland tycker jag det är svårt att bara strunta i folks negativa åsikter, kommentarer som ”oj, ammar du FORTFARANDE?”, ”nä men, ska han amma, han som är så stor?”. Då är det så härligt med detta som motvikt! Tack!

  17. Ida

    Jag antar att personen i fråga kände att det var enklare att gå in på Mirkas blogg och höra hennes åsikt istället för att fråga dig direkt. Jag tycker bara det är så löjligt att göra så och man kan ju undra vad den personen var ute efter. Fortsätt amma så länge du trivs med det.

  18. Terese Wahlgren

    Skriv din kommentar här!Helt rätt!!! Har ammat mina tjejer över året o de har nästan själva valt att trappa ner o för att runt 1 1/3 sluta även på natten o sova hela natten ist.

    Amning är det bästa o sen är synd om de som inte kan amma o helt galet att de finns de som inte väljer att amma.
    Att välja bort det bästa sättet att knyta av till sitt barn,

  19. Mettemy

    En till sak: Du är ju fantastiskt vacker ! Jag vet ju att du tränar och så men amningen ska ju också hjälpa till vid viktnedgång och lyckohormonerna som utsöndras kanske bidrar till att du ser ut att vara närmare 30 än 40, vad vet jag, en liten hypotes bara…

  20. Mettemy

    Själv tycker jag att det är helt underbart att du ” fortfarande” ammar! Han är väl ingen tonåring precis:) Själv slutade jag amma min minsta när hon var drygt ett år enbart för att jag hade börjat jobba och behövde min nattsömn, det tog två nätter med pappa men sen ÅNGRADE jag mej djupt och försökta börja igen, lilla damen tyckte då att har man slutat så har man, tji fick jag…ÅÅÅ vad jag saknade närheten och avkopplingen som amningen ger både mor och barn läääänge:( Fick jag ett till barn ( vilket jag inte får eftersom att min ”gamla” man säger tvärnej) så skulle jag inte tveka att amma i ett par år, finns ingenting negativt alls vad jag kan se, om inte som i mitt fall då nattamningen ökade istället för att minska. Jag känner en tjej som ammar sin tvååring, mycket för att hon är ensam och aldrig får avlastning eller hjälp med sin lilla vilding och amningsstunderna ger henne och barnet några mycket välbehövliga pauser under dagen. Skit i alla knäppskallar som tror sig veta bäst:) KRAM

  21. Andrea

    Så trygg läsning av en trygg mamma full av tillit! Du sprider godhet i vår värld :) bland alla ängsliga, stressade. Själv ammar jag min flicka på 2 1/2, fasar ut nu, hon är så lugn, harmonisk, trygg och omtyckt säger alla. Efter en amningssession har hon fått en glädjekick, blir kaxig, inspirerad, livlig – lycklig!

  22. Ewi

    Jag blev noga itutad att det minsann var måsta-på med mat från 6 månader, skönt för dig att ha en BVC sköterska som inte hetsar med allt! Helamning 5 och 5½ på mina pojkar och delamning till 8, resp… tja, vi får se hur länge han håller på min tvåa :) Den första var så stor (+3 på alla kurvor) så det blev jobbigt att amma honom, då han fortsatte ”äta hela tiden” (som spädisarna) fram tills han fick annan mat. Tvåan fick tänder och bits så det blöder mellan varven… I bådas fall valde jag att börja med mat för jag lessna. Hade det varit bara lugna gatan, hade jag säkert hållit på längre :) Strunt i folk, och amma på!

  23. Charlotte

    Du är så klok kvinna! Jag önskar att mina barn velat amma längre än vad dom gjorde och jag tycker du gör helrätt som skiter fullständigt i vad andra människor tycker och tänker. Om ändå alla mammor kunde tänka lite mer som du, eller åtminstonde på barnens bästa…

    Förresten, superfin bild på familjen!

  24. Anki

    Bra skrivet Carola! Tycker var och en faktiskt själv får bestämma hur länge man nu vill amma utan att någon utomstående ska ha något med den saken att göra. Huvudsaken är väl att det fungerar för mamman och barnet. Min yngsta ammade jag tills hon var ca 1½ år. Visserligen bara på morgonen men hon slutade själv när hon inte ville ha längre. Men så praktiskt så länge vi höll på, slippa att gå upp tidig morgon utan bara ta henne till sig och genast fick vi en stund extra gos så där på morgonkvisten ;o)
    Varm kram från Skåneland