Familjen Annorlunda

Förtydligar lite..

Jag kanske var luddig i hygienfrågan. Givetvis så är jag extra nitisk med handspriten den här årstiden ( höst och vinter, nu börjar jag snart släppa på den) När man är inomhus mkt och verkligen trängs, där frodas ju alla slags bacieller och virus. När jag vet att det snurrar magsjuka så är det Red Alert på spritningen, och dessutom är jag stenhård på att inte barnen får ungås med någon som varit sjuk eller har sjuka familjemedlemmar. Vi använder INTE Klorin och ytdesinfektion till vardags, utan skurar som de flesta andra med såpa eller ajax eller nåt liknande, och handdiskmedel med antibakteriella egenskaper får aldrig följa med hem. Antingen kör jag racet fullt ut med sprit och klorin, eller så skiter vi i det, nån halvmesig handtvål / diskemedel gör ju ingen större verkan :)

Och jag är mkt tveksam till tex Vanish nya som säger sig göra bakteriellt rent, eller hur det nu var…Tvätten är nog tillräckligt ren efter en svängom i 60 grader, eller som nerkräkta sängkläder som får åka i 90grader.

Resistenta bakterier är inte att leka med, och av den anledningen springer vi inte till doktorn och får penicillin utskrivet för minsta lilla, utan avvaktar. Dvs vi går inte till doktorn med vanliga infektioner :) de går över av sig själv så småningom och våra barn har alldeles normala immunförsvar som klarar av det, annat vore det ju såklart om de hade nedsatt immunförsvar av nån anledning.

Att i det egna hemmet sanera med tuffa medel under/efter en pågående magsjuka det kan omöjligen göra så att resistensen ökar.

Sunt förnuft och handhygien är de bästa vapnen mot smittor :)

Nu får det vara nog om det igen ;)

 

Idag har vi först väntat lite på rörmokare som skulle komma mellan 10-11…Jag åkte iofs kvart över tio till Jordans musiklek, men Janelle var hemma ett tag till. 12 ringde de och sa att de var sena…(nähä??) och skulle komma 14.00

Vi var på kyrkan och sjöng och fikade, och sen lekte barnen ute i över en timme medan jag och två mammor stod och ventilerade massa åsikter  i solskenet:)

Väl hemma var vi akut superhungriga, och tid för matlagning fanns inte alls, utan barnen krävde filmjölk – NU! så det blev den inte så fancy lunchen idag…Men det är gott :)

Rörmokarna kom till slut och ägnade sig under runt två timmar åt att försöka hitta felet som gör att vi har ljummet vatten som bäst, och inte varmt. Till slut hittade de en blandare till…gömd bakom en trådbacksstapel…som tvättmaskinen var inkopplad till. Måste ha varit en dusch där i hörnet nån gång i tidernas begynnelse, för varför sätter man annars en blandare på en tvättmaskin?

Den var ju inte så fräsch, och när de grejade med den nya värmeväxlaren så gav alla packningar upp och där var boven. Jag har ingen jäkla aning om hur det funkar med vatten i ledningar, men det blir med all säkerhet för jäkla dyrt, så det går alldeles utmärkt att starta en insamling till vår reparationsfond ;=)  Hehe, nej jag bara skojar, såklart, men jag vågar inte ens tänka på vad det kommer kosta…Nackdelen med att bo i hus och inte vara händiga….!

Jag hatar när saker krånglar och går sönder. Blä.

 

En väldigt rolig grej däremot var att maten från igår blev väldigt mkt, och alltså kvar till idag, jippie en dag utan matlagning alls! Det hör inte till vanligheterna:) Fast…jag fick ju göra en omelett till mig själv när jag kom hem efter träningen, men det gills inte.

Idagvar det en för mig, ny cirkelfysledare, och det är alltid kul ( om de är bra förstås) för det blir nya övningar och de säger alltid nåt nytt, så man lär sig nåt nytt :)  Killen idag var toppen, med bra pass och roliga övningar som inte var krångliga utan enkla att utföra och då kan man ta i mer. Ett litet minus för kass musik bara ;)  men det gör inget.

Antiskakbrallorna är väl värda sin dyra prislapp, fast jag betalade ju inte fullt pris iom de två rabattkoderna från Tropicana ( å andra sidan har vi ju druckit juice så i slutänden blir det säkert ungefär samma summa;) men det känns bättre, hihi.)

De håller in och det fladdrar inte lika mkt :)

 

Idag blev jag lite sugen på att vara sådär pedagogisk och duktig, och faktiskt plantera lite med barnen!

Jag kommer alltid på det för sent, men i år borde jag ju kunna hinna kanske…Frågan är bara, VAD? Solrosor är rätt kul och visst växer väl de ganska fort? Ungarna ( och jag..) har ju inget tålamod och vill gärna se en liten grodd redan direkt…och som senast dagen efter;) Pumpor är roligt, och där kan man ju faktiskt skörda en Halloweenpumpa om man har lite tur och inte struntar i att vattna… Vad mer? Krasse?

Det börjar ju komma upp riktigt långa stjälkar i rabatterna nu, både krokus och påskliljor, och jag fick ett sms från syrran med en tussilago för nån dag sen…Älskar våren!

 

Nu ska jag som vanligt hoppa i säng, och hoppas på att få sova:) Man vet ju aldrig hur det blir….men hoppas kan man ju..!

Natti natti :)

 

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer
Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Annelie

    Hej! Håller till fullo med om att man ska tvätta händerna ofta i infektionstider. Däremot tänkte jag kommentera angående handsprit, det fungerar INTE på calici-virus (vinterkräksjukan) utan det är mekanisk nötning med tvål (handtvätt) som gäller! Sen i tider med resistenta bakterier som ökar explosionsartat, även friska människor kan vara bärare av av t.ex ESBL-producerande bakterier i tarmen, man kan bara önska att folk alltid tvättar händerna efter toalettbesök, då dom sprids från avföring till händerna till våran mun =(
    Carola: Japp, exakt som du säger,så funkar inte sprit på allt…men kombon tvål och vatten + sprit är oslagbar, om än inte en garanti för att få vara frisk…;) men man gör ju det man kan!

  2. Lotta

    Jag respekterar absolut ditt ställningstagande beträffande hygien men jag undrar om det är nödvändigt? Själv har jag fyra barn och visst måste de tvätta händerna efter att ha varit ute och på dagis och skola men vi använder inte handsprit och jag har inga övriga restriktioner beträffande träffa sjuka vänner. Visst är kräkis jobbig som tusan men jag är inte livrädd för det. Vi tillämpar 48 timmars regeln efter kräkis som ju innebär att barnen är hemma 48 timmar efter senaste symtom. Så om de inte har kunnat äta pga illamående så måste de vara hemma 48 timmar efter att de kunnat äta normalt igen. Men hur många gör det? Jag kan faktiskt bli lite sur på de familjer som skickar till synes friska barn medan syskonen ligger hemma och kräks.. Men det är en annan historia!
    Carola: NJa, nödvändigt är det såklart inte med sprit, det har ju faktiskt inte varit så enkelt att få tag i det förrän svinis drog in….men glad är jag för det! Jag är hjärntvättat iom att jag är vårdpersonal ;) och handhygien är så viktig. Jag skulle ingå ett avtal med djävulen om jag slapp vara med om magsjukor någonsin! Det är vedervärdigt och skitjobbigt på alla sätt och jag gör så mkt jag kan för att hålla det från våra väggar. Det tar kraft och energi, och iom att vi är så många så blir det extra jobbigt, även för de som inte är sjuka, iom att de blir isolerade från vänner…Det kan ju ta ett tag att bli av med i värsta fall..hu! Bra att du är en såndär som håller på 48 timmar, guldstjärna!:)

  3. inger vikingsson

    Tack för en jättetrevlig blogg! Om jag fÃ¥r tycka ngt ang plantering med barnen sÃ¥ säger jag Pumpa…..finns oxÃ¥ som mini (jätte dekorativa) de växer fort och är skapligt tÃ¥liga…..sen har man ngt fint till hallowen med ju! Hälsn.Inger.

  4. Johanna

    Tack och åter tack! Jag håller med dig om allt du säger om hygien. Hade en vända magsjuka samtidigt som ni hade å dessutom övernattande släktingar. Handsprit och noga rengöring vid dessa tillfällen Det jag inte förstår är alla som använder handsprit vid varje blöjbyte hemma när de byter på sina egna barn? varför? Det är ju inte så att de gör det när de själva varit på toa, då räcker det med att tvätta händerna. Är barnen ”äckligare”? Kanske är ute på djupt vatten men jag tycker noga rengöring med tvål å vatten räcker långt!

  5. Neta

    Björnbärsträd får du gärna utveckla Ullis, vad jag vet så är björnbär en klättrande växt man har på spaljé. Taggiga som 17 så det är inget för barnfamiljer.

  6. Neta

    ”Blomman för dagen” och ”Svartöga” gror fort om ni vill ha blommor, rädisor och sallad är snabbast om ni vill ha det ätbart

  7. Ullis

    Squash växer som tusan, behövs inte många frön, om man tycker om det. Prydnadspumpor tycker jag har varit kul, roligt med olika former för barnen. Sen ngt som jag vill rekommendera är att plantera ett björnbärsträd som klättrar, blir stoooora goda björnbär som barnen själva kan plocka. Väldigt frodigt.

  8. sabina

    Hej! Jag brukar odla tomater med barnen på min förskola. Skiva bara en helt vanlig tomat och lägg en skiva i varje kruka, som du gör med vanliga frön. Barnen tror inte ett dugg på att det kan växa något från en tomatskiva, men det gör det. Går kanske inte lika fort som krasse el liknande. Men man kan ju göra två olika. :) Tack för en bra blogg. Alltid något kul att läsa vid frukostbordet. Gillar också alla bilder! Kram

  9. Viktoria

    Vi kör också med handsprit den här tiden på året. Det känns som om halva Sverige ligger nerbäddade med spyhinkar nu och jag är mycket tacksam att vi klarat oss bra i år.
    Tips på saker att plantera: solrosor är absolut en bra idé eftersom de växer fort och blir så stora. Annars brukar ätbara saker vara populärt – gräslök, tomater, gurka.

  10. Monica

    Hej! Har en liten fråga angående Wigglekart. Gillar era barn den? Är den bättre än tex Bobbycar, eller man kan kanske inte jämföra dem? Från vilken ålder kan den passa tycker du?