Familjen Annorlunda

Mer om funderingen:) del 1

Okey, ni frågade massor, samtidigt som ni svarade på min fråga, och jag ska försöka svara lite :)

 

Många av er undrar Varför??  Ja inte vet jag!  :) Det är inte så att vi funderar så mkt över varför vi känner att det finns plats för fler barn hos oss än statistikens 1,8, utan det är bara så.

Vi har aldrig sagt en bestämd siffra över hur många barn vi vill ha, utan det har bara känts som att det fattas nån…eller fattas…att det gärna få komma en till, kanske är rätt ord.

På precis samma sätt som det känns för alla som önskar sig ännu ett barn, ni som sitter med ett barn idag och funderar på ännu ett….den känslan är den samma även när man har många barn.

Så på Varför frågan går det inte att svara..kanske Varför INTE?

 

Är det inte jobbigt att vara gravid så många gånger`? Tar inte kroppen stryk?

För mig har det inte varit jobbigt, jag har haft okomplicerade graviditeter och förlossningar, och fakta är ju att kvinnor är gjorda för att bära och föda barn :)  Jag mår bra som gravid, visst har ju jag småkrämpor jag med – foglossning, sammandragningar, ischias, illamående….men inget så jobbigt att det inte är värt det,

Jag har aldrig varit i så bra form som efter Jordan, och dit ska jag tillbaka tänkte jag:)  Jag hade väldigt mkt ryggont innan jag fick barnen..men det är sällan jag har det idag.

Så nej, det är inte jobbigt. För mig. Hade det varit det hade jag säkert inte haft så många. Eller, jo det hade jag nog :)

 

Sen undrar nästan alla över hur man hinner med nio barn:)

När jag funderade över hur jag skulle förklara det för er, så kom jag att tänka på en kompis som är dagmamma….hon har 5-6 dagbarn, inklusive sina egna, och de barnen är i ungefär samma ålder allihopa….men inte fasiken är det nån som undrar hur hon hinner med??

 

Varför det då?

 

 

Våra barn är i nuläget 17-16-11-11-8-6-4-2år-och så 3 månader.

Tonåringarna är som de flesta tonåringar, de har ingen större lust att umgås med sin familj dygnet runt utan föredrar att sitta på sina rum och poppa musik och skypa med kompisar.

Tvillingarna föredrar åxå sina kompisar, och det gör faktiskt 8 åringen med.

Kvar är då de fyra minsta , och ingen undrar ju över hur en dagmamma räcker till , så alla förstår ju hur det är.

 

Janelle och Patricia pratar jag med när de kommer från skolan, och om de hjälper till med middagen, efter maten och på kvällarna.

Robban kommer oftast hem efter skolan och då har han en stund i ensamt majestät innan Corrinda kommer, oftast med kompisar, och han sitter ofta med oss på kvällarna och tittar på nån film. Jag skjutsar honom till tennis två gånger i veckan och då har vi ingen som stör oss.

Corrinda behöver man aldrig oroa sig över om hon får tillräckligt med uppmärksamhet för hon ser till att få det :)

Hon och Perra åker  på olika sportgrejor ihop, och han följer med på hennes basketturneringar och cuper så ofta han bara kan.

Hon kommer och pratar om hon har tråkigt, är ledsen, glad eller arg, eller bara vill. Även hon sitter hos oss och tittar på tv.

Jordan, Lovelia och Jamie har min uppmärksamhet och mitt eminenta sällskap hela dagarna så de går det ingen nöd på, och när Novalie och Trixie kommer från skolan sover oftast Jordan, så då sitter de plus Loppan och äter mellis tillsammans, och berättar om dagen.

 

Jag är i köket mest hela dagarna, för det är det rum i huset som är hjärtat och där allt utgår ifrån, så när barnen kommer hem så är jag alltid där.

Jag jobbar ju inte, som flera av er påpekar, och det innebär ju att jag finns där för barnen.

De som jobbar väcker sina barn på morgonen, lämnar de på fritids, för att sen gå och jobba, hämta upp sina barn igen framåt 17-tiden kanske, hem, laga mat, äta middag, skjutsa på träning  och sen sova….

 

Jag har hela eftermiddagarna med barnen, sen lagar jag mat, med hjälp av dem i bästa fall:) och sen är det ev skjutsningar till aktiviteter. Är det nära får de gå. Alla barn har två friska ben som ska användas. Här curlas det i minsta möjliga mån :)

Ska man räkna tid tillsammans med barnen så är jag ganska övertygad om att jag spenderar mer tid med vart och ett av mina nio barn än vad de flesta andra gör. Räkna efter själva och återkom gärna med hur många timmar /dag ni kan sitta i lugn och ro med era barn:)

Nej, jag kanske inte ägnar timmar varje dag enskilt åt varje barn, men det gör faktiskt inte många som har fler barn än ett.

 

Jag tar ofta med några barn  i taget , ibland bara ett, och gör vardagsgrejor – handlar tex.  Perra tar med nån/några på sina grejor – speedway, fotboll. hockey, basket.osv

Barnen själva är nöjda.

Hade vi haft nio lika gamla barn så hade frågan varit berättigad, men de har så olika tider att det inte är nåt problem.

 

Aktiviteter då? Har barnen sådana och hur hinner vi med det?

Jadå, de får prova på vad de vill, men däremot får de inte har hur många aktiviteter som helst, samtidigt. Det räcker med en eller ett par per unge.

De ska hinna med skolan, kompisarna och att ha lite tråkigt åxå ;)

Helt ärligt kan jag säga att jag försöker styra dem lite till att prova de grejor som finns här ute i området, det finns så mkt att det känns fånigt att pusha iväg dem på badminton som finns i andra änden av stan, tex.

Robban har tennis två gånger i veckan, (skjutsas) Corrinda basket två gånger i veckan plus matcher på helgerna.Ena gången här ute, andra i stan, hon tar sig dit själv tillsammans med lagkompisarna, helgerna behöver de skjuts.

Janelle har dansat, Patricia har tagit sånglektioner..just nu gör ingen av dem nåt sånt, men de tog sig ju dit och hem själva, även fast det var i stan.

Novalie har gympa, och cyklar dit själv, i vinter får hon nog skjuts, eller så får hon gå det är inte långt.

De aktiviteter som de har idag känns inte ens besvärligt att få ihop!

 

Tvillingarna har gått i hockeyskola som små, när Trixie var nyfödd, och det var ingen hit…Dels var det tidiga lördagmorgnar, dels behövde de ju hjälp med att få på hela utrustningen, sen skulle man som förälder stå där under hela träningen som var 90 min…för att serva dem med vatten..Jag hatar att frysa, och det var kallt i ishallen:( plus att jag hade med Trixie som var bebis, och Novalie som var drygt 2 år.

Men det funkade det med. (Jag blev ju inte så ledsen när de slutade :)  )

Alla grejor runt aktiviteterna kan ju vara en pain in the ass!  Nu har det inte varit så mkt sånt, inget alls på gympan och tennisen, men basketlaget har sålt Newbody kläder, och det var ju hyfsat enkelt, sen har de kioskansvar vissa helger osv.

Perra jobbar ju nästan alla lördagar under hösten, och många söndagar så det är svårt för oss att kunna då, men det tar han igen under våren. Jag är sällan med på cuper och turneringar, för det är inget jag är intresserad av…tycker sport i alla former är skittrist :) och Perra gillar det så vi delar upp det där så det passar oss.

Så jo, de får ha aktiviteter, fast de är många. :)

 

Läsa böcker, och diskutera innehållet med varje barn ,. frågar nån om vi gör?

Nej, det gör vi inte. Jag älskar att läsa böcker, men avskyr att försöka läsa för småbarn som ska vända tillbaka bladet, peka och hindra en när man ska vända till nästa sida, och som river och sliter och hoppar runt ;)

Helt ärligt så blir det inte så mkt läst av oss föräldrar. Diskutera böcker vi läst gör vi aldrig någonsin, det är helt enkelt inte av intresse för nån.

Däremot så läser skolbarnen för de yngre, helt frivilligt, och det får de mkt beröm för i skolan:)  Alla våra barn  har lärt sig läsa på ett kick, och de tycker om det. Så även om vi inte har bokcirkel här hemma så tycker vi om att läsa på olika sätt :)

 

Studiero….kan det existera i en stor familj, och läxhjälp?

Ja absolut. Tonåringarna sitter på sina rum och pluggar, och de mindre antingen i köket eller på sina rum, och när det görs läxor så får övriga småbarn gå nån annanstans.

Behöver de hjälp så får de det. Jag var ingen stjärna i skolan, men med en lärobok som stöd så kan jag ge dem den hjälp de behöver, i allt utom matte och språk ( ja engelska och svenska kan jag ju såklart, och matten kan Perra fixa)

 

Nån skrev såhär:

Att man inte kommer vidare i livet , stannar i småbarnsfasen och blöjåldern år efter år efter år, det är nog min åsikt. Det märks också på hur ni skriver ni mammor från fam Annorlunda vars bloggar jag läser.

 

Jag kan ju även här dra en parallell med dagmammor/dagispersonal och andra som jobbar med småbarn, ingen tycker att de har fastnat i blöjträsket? Är det för att det är finare att byta blöjor på jobbet än som mamma,??  Jag fattar helt ärligt inte riktigt sådana här tankegångar, eftersom det inte håller när man granskar den lite närmare…??

 

En annan frågar såhär:

Det jag tänker på är att längtar du inte efter att utvecklas i tex en yrkesroll utanför familjen? Att ha ett annat jobb än familjen som man trivs med?

– Nej jag längtar inte utanför familjen, för jag älskar det här! Jag trivs.  Det finns inte ett arbete som är viktigare än det jag utför 24 timmar om dygnet, 7 dagar i veckan.   Jag saknar inget från arbetslivet, inte ens att få gå på toa ifred ;)

 

 

Och nu är klockan massor, och jag orkar inte tänka längre, så jag återkommer med resten imorgon eller så :)

Ok??

 

Natti natti :)

 

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer
Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Anna W

    Bra svar!

    Är själv förskollärare och känner att jag nog hämmas lite i min föräldraroll pga mitt yrke, tyvärr. Trivs bra som lärare (tanken var egentligen inte att jag skulle arbeta i föörskolan) men blir lite samma samma. Skulle jag få välja skulle jag absolut kunna tänka mig att skaffa fler barn och vara hemma och ha mitt eget ”dagis” :-)

    En liten fundering bara…Igår var Maria Montazami med i ett program på svt. Hon är också hemmamamma (men låter ju finare att säga hemmafru…) men ingen som trycker ner henne för det (inte för just det iaf)! Men är väl lite finare att vara det i Hollywood… ;-)

  2. Ulrika

    Jättebra svar, som jag visste att du skulle ge. Hade jag inte mått pest under mina graviditeter samt dragit på mig reumatism som tär på mig och min kropp så hade jag säkert haft fler barn jag med. Men nu får fyra räcka :)

    Tycker ni verkar vara en helt normal familj faktiskt :)

  3. Brysselkålen

    Ramlade över din sida av en slump. Bor utomlands, så jag har ingen aning om vem du är. Men så härligt du skriver om – och beskriver – din familj! Man blir glad, helt enkelt. Det var bara det jag ville skriva…

  4. Ulle

    Jag trodde nog att kommentarerna i sig var grejen med inlägget, inte att du skulle sen ”försvara” varje åsikt. Kändes lite onödigt faktiskt, eller kanske var det det du var ute efter? För om inte du känner att du behöver försvara din familjs storlek så var det nog ingen som förväntade sig det….

  5. Anna

    Det är bara att konstatera att vi alla är olika! En del vill absolut yrkesarbeta och skulle må dåligt av att inte göra det och andra vill hellre ha många barn och vara hemma-de flesta är mitt i mellan.

    Själv vill jag varken det ena eller andra-och har ett stort behov av att vara för mig själv, ha egent tid. göra saker utan barnen-ibland vill jag bara vara med vuxna eller själv.

    Jag har två barn, tätt som sjutton kom de, och väntas nummer tre ocv den sista.

    Jag tycker personligen att det är hemskt att jobba heltid, men hemskt att vara hemma alltid också.

  6. triasmfl

    ”Det jag tänker på är att längtar du inte efter att utvecklas i tex en yrkesroll utanför familjen? Att ha ett annat jobb än familjen som man trivs med?

    – Nej jag längtar inte utanför familjen, för jag älskar det här! Jag trivs. Det finns inte ett arbete som är viktigare än det jag utför 24 timmar om dygnet, 7 dagar i veckan. Jag saknar inget från arbetslivet, inte ens att få gå på toa ifred ”

    Ett så bra svar. Känner precis likadant!!!

  7. camilla

    Jag undrar om ni gör några semesterresor alla tillsammans? Det måste ju bli en väldigt mycket packning i sådanafall.

  8. Maria

    Jag är hemma med fyra barn, den yngsta 2 år. Jag är också förskollärare och vet hur många barn har det på våra förskolor idag. Jag är helt säker på att Jordan (och även min 2-åring) får mycket mer tid och uppmärk-samhet än en 2-åring som tillbringar sina dagar på förskolan. Där ska man redan som liten 1-åring konkurrera med kanske 20 andra barn om pedagoger- nas tid och uppmärksamhet.
    Jag har därför valt att vara hemma med mina barn så länge jag bara kan!
    Just idag står det i media om en undersökning där det visar sig att en stor del av alla småbarnsmammor VILL vara hemma med sina barn, om det vore möjligt. Jag tror att du Carola, och vi andra hemmamammor kan vara förebilder! Vi visar att det faktiskt går att klara sig utan utlandsresor, fjällsemestrar, nya bilar, märkeskläder osv. Vem blir lyckligare av det? Inte våra barn i alla fall!
    Jag vill inte ge dåligt samvete till alla föräldrar som lämnar sina barn på förskolan. Men man kan tänka efter en extra gång innan man börjar jobba heltid och lämnar barnen 40-50 timmar i vecken på förskolan.
    Jag vet också att för vissa barn är förskolan jätteviktig, och helt nödvändig för att barnen ska må bra och utvecklas. Det kan gälla invandrarfamiljer (för språkets skull) och socialt utsatta familjer.
    Men i en ”vanlig” familj tror jag att barnen mår minst lika bra av att var hemma åtminstone de tre första åren.
    De lär sig samspela med andra ändå, ta hänsyn, vänta på sin tur osv, både hemma och på t.ex. öppna förskolan.
    Oj det blev en lång kommentar! Men det är ett spännande ämne. Många verkar ju tycka att man är lat, inte vill jobba och lever på bidrag. Istället är det ju ett medvetet och genomtänkt sätt att leva, som man har valt för sina barns bästa!

  9. Maria

    Många frågor handlar ju om ekonomi upplever jag (som också är hemma, visserligen ännu med bara tre små) men jag tror inte de tänker på att det ju någonstans blir dyrare om båda skulle att jobba än att en är hemma med så många barn. Avgifter för förskola/fritids för kanske sex barn plus bensinkostnader att åka till ytterligare ett jobb.. ett kanske lågavlönat sådant.. Att det blir liksom för lite över, eller kanske till o med inget alls över. Det är ju inte värt det alls på något vis! Och att därtill lägga all vab. Nä jag röstar också för att en vuxen ska vara hemma under småbarnsåren iallafall! Ett underbart liv för barn att leva!

  10. Jenny

    Oj oj vad mycket skit man har fått ta bara för att man valt att jobba deltid i alla år och även nu när barnen börjar att bli ”stora” 9 och 13 år, men även om man är stor så behöver man en vuxen när man kommer hem från skolan. Vi har valt att det alltid finns en vuxen hemma på morgonen och på em när barnen kommer från skolan, meken jobbar natt skift och jag kan styra min arbetstid någolunda fast jag jobbar inom omsorgen pga ´Time care. Du har en sund inställning så passa på mys länge :)

  11. Anna-karin

    Låter som en normal sund inställning till sin familj, jag har bar 3 barn och är hemma sedan 1,5 år tillbaka och även när de var små (3,5 7 och 9år) vi har det supermysigt när barnen kommer hem från skolan och denna tiden vill jag inte byta bort vi har haft många år utan fritids och för oss har det varit guld värt. Däremot kan jag känna att andra föräldrar som jobbar mycket gärna ser att jag ska ta med deras barn hem efter skolan för att stilla deras dåliga samvete men nopp vi ta bara hem kompisar när vi själva vill det för vi har det rätt härligt på våra mellisar och läxläsningar innan maken kommer hem vid 17.30. Då är maten klar och tvätten tvättad vilket vi gillar. Karriär!! Nä nog inget för mig heller just nu. Var rädd om varandra och fortsätt ha det bra där hemma. Stor Kram till er.

  12. Ann

    Jag tror att många jämför sig med andra vuxna och kanske inte tänker på barnens bästa. Man kan faktiskt klara att vara hemma i flera år på en lön i familjen om man drar ner på sin konsumtion, Man behöver inte ha en ny bil eller kanske inte bil överhuvudtaget, man behöver inte bo i villa. Barnen klarar sig de första åren med second hand kläder eller handla billigt på rea. Har själv erfarenhet av detta och våran familj mådde helt förträffligt.

  13. Sandra

    Alla har inte möjligheten att vara hemma med barnen, du får det att låta som att alla mammor som jobbar gör det för att de inte vill umgås med barnen..

    Jag skulle gärna vara hemma med min son och eventuella framtida barn, men jag vill inte bo i lägenhet i hela livet och ska vi ha råd med hus och bättre bil så måste jag jobba.

    Ps. Jag undrar visst hur dagmammor orkar med alla barn, så bara för du inte undrar det kan väl andra göra det.

  14. Malin

    är lustigt att folk ens frågar dig!!!!!

    jag kan bara känna inför stora familjer ”hur ORKAR dem?”… men nu när mina två är 1½ och 2½ år gamla så är det jobbigaste iaf för mig, över. :)
    Visst de slåss som hyenor hela eftermiddagarna ;) MEN det är så mysigt när vi har ROLIGT ihop, när de får varandra att skratta och när de leker ihop och hittar på bus ihop!
    Så nu känner vi båda att en till INTE skulle vara helt fel!;)) Men vill gärna vänta liiite till..

    Jag tror att om du haft haft mina graviditeter så hade du nog inte haft 9 härliga barn.. MEN som tur är så har du inte haft mina graviditeter samt förlossningar (på 40 smärtsamma jäkla timmar, per förlossn!)..

    Men ändå, är jag villig att genomgå det hela -åtminstone en gång till.. :D

    Tycker inte att folk har rätt att ifrågosätta dig som mamma till dina 9 barn! Om du inte skulle ha kännt att du orkar eller hinner med dem så skulle du knappast ha skaffat allihopa , inte sant? :)

    Det lilla man fick se på tv, så tyckte jag att ni var en helt Underbar familj!!!! Era barn kändes nöjda,glada och sociala! Det verkade absolut INTE gå någon som helst nöd på dem!

    *kraam*
    /Malin

  15. Line

    Tack Carola
    jag har valt att vara hemma med mina barn pga många saker men mest för att jag vill vara med mina barn. Men ibland känner jag att bekanta tycker att det är konstigt att jag ”bara” är hemma. Att jag bara vill vara hemma och lata mig och det är ju det minsta man kan göra! Tack för inspiration!

  16. Linda

    Finns väl inga konstigheter i hur ni gör er familj? Låter som ni gör som andra gör, förutom då att ni har några fler barn. Vilket ni får ihop tiden bra med. Finns ju dom familjer med 1 el 2 barn och har ändå inte tid med barnen… Kanske lättare att oraganisera med fler barn än med få…

  17. Fia

    Jag önskar att alla föräldrar hade din inställning till barnen och det arbete du gör. Vet inte hur många föräldrar jag stött på som inte har tid att komma på möten, utvecklingssamtal eller bara helt enkelt finnas där för ett ledsen barn efter en hård dag på skolan. Jag håller med dig till 100% att familjen måste vara prio 1, alltid! Jobba hinner man nog med sen också för ingen är småbarnsförälder hela livet oavsett hur många barn man skaffar.

  18. Djurskyddet Bohuslän

    Hej!
    Jag sitter i styrelsen för en ideell organisation som heter Djurskyddet Bohuslän.
    Djurskyddet Bohuslän är en del av Djurskyddet Sverige som är en av Sveriges största djurskyddsorganisationer. Vi arbetar på olika sätt för att höja kattens status i samhället. Genom informationsspridning och kampanjer vill vi verka för att även katter skall bli behandlade med empati och respekt.

    En av våra uppgifter är att ta hand om och omplacera hemlösa katter i nya kärleksfulla varaktiga hem. Vi arbetar tillsammans med jourhem som tar hand om katterna tills vi hittar egna, trygga hem åt dem.
    Läs gärna mer om oss på http://www.djurskyddetbohuslan.se

    Vi skulle nu vilja vädja till alla som läser att rösta på oss i Serla’s tävling ”Goda gärningar”. Vinner vi kommer vi äntligen ha möjlighet att starta upp ett katthem och då kunna hjälpa ännu fler katter!
    http://campaign.serla.com/localgood_se/?page=ehdotus&kuva=33&order=tykatyimmat&sivu=1

    Tack på förhand!

    Vänligast,
    Mikaela Nordgaard
    Djurskyddet Bohuslän