God förmiddag på er!
Ett av mina bästa råd för att hinna med vardagsmaten brukar vara att man skall nyttja sina rester på ett bättre sätt. Vanligast kanske är att man försöker anpassa så att man får så lite rester som möjligt, men tänk tvärtom ibland och laga extra så att man får middagar som överlappar varandra.
Alltså om man skall skiva upp grönsaker, smaksätta en färskost eller koka bulgur så gör man det i dubbelmängd och sparar hälften till nästa dag. Ibland kanske man har tänkt ut vad man skall äta följande dag och ibland inte. Jag tycker dock att det är mycket lättare att komma på något om man i alla fall har halva middagen preppad.
Här kommer några enkla, billiga vardagsrätter som överlappar varandra.
Dag 1.
Potatissoppa (ovan)
- 1 kg potatis
- ½ blomkålshuvud
- 1 palsternacka
- 2 gula lökar
- riven pepparrot
- timjan
- vatten + buljong
- salt & peppar
- ev. något krämigt
- Skala och skiva ner grönsaker och rotfrukter.
- Häll på vatten och buljong. Låt koka upp och puttra under lock.
- Mixa eller mosa soppan (jag gillar när det är lite klumpar i så jag brukar mosa med en stöt)
- Smaka av med pepparrot, kryddor och ev något krämig eller mer vatten.
Här serveraders det med Solrosbröd och Inlagd gurka. Saker man kan såklart kan köpa om man inte vill/hinner göra själv.
Solrosbröd 1-2 bröd
- 50 g jäst
- 5 dl ljummet vatten
- salt
- 2 dl solrosfrön
- 2 dl fiberhavregryn, eller något annat av grövre kvalisort
- ca 1 liter vetemjöl special
- Sätt ugnen på 210°C.
- Rör ut jästen med lite av vattnet.
- Tillsätt resten av vattnet, salt, solrosfrön samt vetemjölet pö om pö. Arbeta degen kraftigt med degkrokarna – den skall vara ganska lös.
- Jäs degen övertäckt i ca 30 minuter.
- Arbeta degen på nytt med degkrokarna i bunken och häll upp degen på en plåt med bakplåtspapper. Strö mjöl på degen och forma till ett runt bröd.
- Låt jäsa i 20-25 minuter på plåten.
- Grädda i nedre delen av ugnen i 20-25 minuter.
Dag 2.
Broccolisoppa med solrosbröd och pepparrotfärskost
- 1 liter av potatissoppan från gårdagen
- 2 broccoli
- 2 gul lök
- 1 purjolök
- 4 vitlöksklyftor
- 4 morötter
- 1 dl röda linser
- vatten + buljong
- Här preppas dubbelt av alla grönsaker (så hälften av grönsakerna ovan ställs undan till nästan dag.)
- Fräs grönsaker och linser i en gryta. Slå över tillräckligt med vatten så att det täcker. Lägg i buljongtärning och låt puttra på svag värme.
- Mixa alltsammans, blanda ner potatissoppan och smaka av.
Färskost
Ett färskostpaket fördelades i två skålar. Den ena smaksattes med riven pepparot (färsk eller på) och den andra skålen med olika sorters peppar (rosé, svart och citron)
Dag 3.
Pasta med grönsaker & bacon
- grönsaker från dagen innan
- 2 pkt bacon
- pasta
- färskost med peppar från dagen innan.
- majs
- Koka pasta (och här kokas lite extra).
- Fräs grönsaker och bacon.
- Blanda samman allt och servera med färskost och bröd
Dag. 4
Pasta & Bacongratäng
-
Pasta, bacon, grönsaker, majs och färskost från dagens innan.
-
5 ägg
-
2 dl créme fraiche (eller mjölk)
- 1-2 dl riven ost
- salt & peppar
-
Blanda samman alla rester från gårdagen
- Lägg i en smord ugnsfast form.
- Vispa ihop äggstanning. Slå över den över pastan och strö över ost.
- Gratinera tills den fått fin färg, ca 25 minuter i 200 grader.
Jag tror jag kopierar och äter exakt detta de fyra kommande dagarna! Så enkelt det är egentligen! Tack för att du gör det så tydligt och enkelt!
Det var så lite så:)