Äntligen har vi ett fungerande internet. Det är inte klokt vad enkelt allt blir då. Det finns en viss charm i att bryta alla sina mönster för ett tag. Vara utan tv, utan nät, utan spotify och allt annat som pågår runt en utan att man knappt noterar det. Men att skynda till banken på lunchrasten för att betala räkningar, eller ringa om alla sina ärenden och sitta i telefonköer. Vi är ju ändå en generation där alla de sysslorna hann vara en del av vår vardag innan internet tog över, och naturligtvis bara en vanesak. Sen är det såklart ovanligt mycket praktiskt att fixa med när man flyttar, och nätet förenklar avsevärt.
Det ska i alla fall bli fint att komma igång med bloggandet igen. Så från nu så blir det lite blandat kompott i godbitar som passerat under den gågna tiden.
Morötter är allt en tacksam rot, just på sommaren så behöver man visserligen inte göra så mycket med dem, är nästan godast att bara knappra som de är.
Morotskaka
Denna variant var:
- 2 st ägg
2 dl strösocker
1 dl olja (rapsolja eller någon annan som inte smakar så mycket)
3 dl morötter, fint rivna
2.5 dl vetemjöl
1.5 tsk bakpulver
1 dl valnötter, hackade
1.5 tsk kanel
1 tsk vaniljsocker
- Phillyglasyr
120 g philadelphia
50 g smör, mjukt
4 dl florsocker - lite rivet apelsinskal
1. Vispa ägg och socker vitt och fluffigt.
2. Rör i olja, morötter, apelsinskal och valnötter.
3. Blanda de torra ingredienserna och häll i.
4.Häll i smörad form med löstagbar kant och grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader i ca 40 minuter. Välj storlek på formen efter hur hög du vill ha kakan.
5. Blanda ingredienser till glasyren.
6. Smeta ut på kakan när den svalnat
Jag gillar att morotskaka kan fungera som en lyxig kaka, eller som ganska plain. Lika självklar till julen – jo men det är kanel, som till skördetid i höst som till sommarfikat. Alltså en kaka som slinker förbi alla lustiga fikaregler. Mortoskaka är även en bra kaka om man vill göra lättare varianter dels är morötterna söta i sig, och dels kan man tacksamt köra ner nötter, kryddor mm.
Här har vi dock inte snålat med sockret. Det är även bra med kakor som kan stå till sig, och förenklar att man kan förbereda långt i förväg, gärna några timmar eller en hel dag. Philadelphia kanske man inte alltid har hemma, eller känns dyrt att köpa mycket av och den går faktiskt att ersätta man många andra alternativ. Vad man än väljer så låt alltid kakan svalna ordentligt innan.
Frosting:
- 50 g rumsvarmt smör
250 g kvarg lätt (ex kesella)
1 dl florsocker
rivet skal av 1 apelsin
Smält smöret till frostingen och låt det svalna av. Rör ner kvarg, florsocker och apelsinskal. Bred frostingen över kakan och låt den stelna i kylen. Strö över strössel.
Glasyr:
- 75 smör eller margarin
- 0,75 dl ljus sirap
- 2 msk ekologiskt vetemjöl
- 0,5 dl koncentrerad apelsinjuice
- 50 g hackade nötter
Smält fettet i en kastrull. Tillsätt sirap, vetemjöl och apelsinjuice. Koka upp under omrörning och låt koka ca 1 minuter. Rör ner nötterna.
Citronkräm:
- 50 g rumsvarmt smör
- 175 g färskost
- 1 citron, rivet skal och pressad saft
- 2 dl florsocker
Vispa smör och färskost med elvisp till en jämn konsistens. Tillsätt citronskal, pressad citron och florsocker. Vispa tills krämen blir fluffig. Bred krämen i ett jämnt lager på morotskakan.
Garnering
En mandolin är ett bra redskap att införskaffa om man gillar att dekorera och piffa upp maten och bak. Finns i flera varianter.
Skär, riv, strimla morötter i alla former och färger. Fungerar även fint att använda rivjärn, skalare, osthyvel eller kniv. Vill man köra på naturella så gör iordning dem strax innan kakan skall serveras, eller förvara dem i kallt vatten. Att fritera dem i kastrull eller ugn är dekorativt och ganska lätt att göra. Kan göras långt i förväg, låt ligga på papper tills de läggs på kakan strax innan.
Valnötter, Pecanötter, Frön… – Rosta i en torr stekpanna så att de får färg. Grovhacka dem eventuellt och strö över kakan.
Morotsblasten, citronmeliss, frukt, morotsmarmelad, citruszest, lemoncurd….
Senaste kommentarer