Här kommer dagens snabba middagstips, Lax med ugnsrostade rotsaker och en purjo& pepparrotssås.
Ugnsrostade grönsaker
- Skala och skiva blandade rotsaker och grönsaker. Lägg i en form/djup plåt.
- Vänd runt med olja, salt, peppar, citronjuice
- Rosta på nedre falsen i 225 grader ca 20 minuter (beroende på hur stora bitar ni har). Om laxen skall åka med här, så sänk värmen efter halva tiden och låt dem gå lite längre.
Lax
- 4 färska eller frysta laxfileer (jo det fanns mer lax innan middagen)
Vill man så halstrar man laxen hastigt i en het panna på bägge sidor och låter den vila under lock på eftervärme. Eller så låter man den åka med grönsakerna efter ungefär halva tiden.
Purjo & pepparrotssås
- 1 purjolök
- 2 rivna vitlöksklyfta
- smör eller olja
- en klick pepparrot (finriven färsk eller på tub)
- 1 tsk pulver grönsaksbuljong, eller liten bit tärning
- lätt creme fraiche
- ev mer vätska, vatten, mjölk, matlagningsgrädde
- Skölj och finhacka purjolöken ordentligt.
- Fräs purjo och vitlök utan att den tar färg.
- Krydda med buljong, salt och peppar.
- Späd med creme fraiche, pepparrot och eventuellt mer vätska.
- Låt puttra och mixa den slät.
- Smaka av.
Variera smaken med gräslök, vårlök, senap, ruccola, gröna ärtor, grön curry eller squasch.
Senaste kommentarer