För alla er som har trädgårdsland, kolonilott,sommarstuga eller frodig balkong börjar en härlig tid. En så juste känsla att äta det man själv odlat, eller i alla fall stoppat ner i en kruka och vattnat några gånger. Här kommer några bra varianter för att smaksätta exempelvis sallader.
Ruccolapesto
ca 2 dl
- Ruccola ca 80 g (eller basilika
- 1 dl pinjenötter
- 1 st vitlöksklyfta(or), skalad
- 1 dl parmesanost, riven
- 1 tsk citronsaft, färskpressad
- 1 dl olivolja
- 0,5 tsk salt
- 2 krm svartpeppar, malen
Mixa alla ingredienser till rucolapeston. Tillsätt lite vatten för lösare konsistens.
Melissdressing:
- 1 stor knippe/kruka citronmeliss
- 1 vitlöksklyfta
- 2 tsk dijonsenap
- 3 msk olivolja
- salt
- peppar
Mixa citronmelissblad och vitlök. Tillsätt senap och droppa i olja medan maskinen går. Smaka av med salt och peppar.
Marinerad squash
Som tillbehör eller blanda ut i sallad.
- 1 liten (ca 300 g) squash
- 3 msk olivolja
- 1 msk vitvinsvinäger
- 1 msk färsk hackad dragon eller knappt 1 tsk torkad
- 1-2 krm peppar
- 1/2 tsk salt
- Skölj squashfrukten och hyvla den tunt på längden med hjälp av en osthyvel. Lägg skivorna i en skål.
- Vispa samman olja, vinäger, dragon, peppar och salt. Häll dressingen över squashen och blanda om försiktigt och väl.
- Låt stå en stund i kylen. Har du gott om tid kan squashen göras i ordning flera timmar i förväg.
Stekt eller ugnsbakad squash.
Ett snabbt och enkelt sätt att sätta smak på en sallad. Behöver naturligtvis inte vara just squash, men de är ganska tacksamma i sin svampiga karaktär då de suger upp mycket smak (och fett..)
Stek i olja, salta , peppra och häll ev. över lite citronsaft. Skär upp i bitar och blanda ut med sallad. För magrare variant låt dem ligga på hushålspapper en stund.
Jag fick tips av din kollega Angelica att jag skulle nog gilla den här bloggen och nu när jag följt nån månad så måste jag säga att hon har rätt.
Tack för tipset om vad jag ska göra med citronmelissen!
/Catarina i Piteå