Godmorgon!
Vi fortsätter på det söta temat med fudge.
Vit fudge
- 400 g sötad kondenserad mjölk
- 500 g vit choklad
- 25 g smör
- 2 dl hackade rostade valnötter, mandlar, pistagenötter, krokant, kex…något som bryter av både smak och konsistens lite. Här gjorde hälften med krokant, dvs 1 dl, och hälften utan något alls.
- mörk choklad att doppa i
- ev dekoration, här var det lite krokat och köpta kristyrflingor.
- Klä en liten kakform (ca 20 x 25 cm) med bakplåtspapper.
- Blanda kondenserad mjölk och vit choklad i en rostfri bunke, smält försiktigt samman över ett vattenbad.
- Rör i smöret i chokladmassan och låt det smälta.
- Fördela smeten jämnt i formen, strö över nötterna och tryck försiktigt till dem.
- Låt fudgen svalna och stelna och torka några timmar i kylskåpet. Skär sedan upp den i lagom stora bitar med en vass och ren kniv.
- Smält mörk choklad i vattenbad eller mikron. Doppa fudgen i chokladen så att alla sidor täcks.
- När chokladen nästan börjat torka så dekorera med topping. Förvara fudgen kallt.
Tips: Man måste såklart inte doppa dem i choklad, med det bryter av det söta fint. Jag tycker att det är enklast att smälta chokladen i mikron på låg värme. Ta ut den när det fortfarande är lite klumpar kvar och rör den blanka och fin. Vill man göra den ännu enklare och doppvänlig så lägg i en liten klick kokosfett. Slarvar man så här som jag gjort på bilden så kan man skära till kanterna med en vass kniv, vill man göra dem extra fina så spola kniven i hett vatten.
Dagens godisbak hoppas jag bli en fudge i lakritsvariant. Jag klarade med lite kämpande av att inte äta upp den turkiska pepparn igår. Eller kanske skumbanansfudgen igen. Så nu är det bara att hoppas att barnen kan tänka sig en liten lugn stund någon gång under dagen. Önsketänkande, men eftersom de kickade igång 05.30 så hoppas vi.
Bananfudge, ca 30 bitar
- 50 g skumbananer, ca 10 st. (eller skumtomtar, skumjordgubbar och allt annat smaksatt skum.
- 2 dl socker
- 1 dl grädde
- 50 g smör
- 150 g vit choklad
- Klipp skumbananerna i mycket små bitar, blanda dem med smör, socker och vispgrädde i en gryta.
- Värm på svag värme tills allt är smält. Fortsätt att småkoka i 10 minuter under omröring.
- Rör i chokladen och rör tills massan blir blank. Tag grytan av värmen och rör tills massan blir svalare och ljusare.
- Häll upp massan i en smord form, 20 x 30 cm. Låt massan stelna, skär därefter i bitar.
De chokladdoppade är det de som du gjorde med vitchoklad i eller är det två sorter, en med vita snöflingor och en med krokant?
Kan man göra bananfudgen med skumtomtar istället? Passar dom att doppas?
När jag läste igen så såg jag att man kunde det 🙂
Hej Anna! De chokladdoppade är samma sort med vit choklad, bara att jag blandade i krokant i hälften av dem och därför dekorerade dem olika. Bananfudgen har jag hört blev myckety bra med skumtomtar:) De går nog fint att doppa, se till så att de har torkat lite. Är de lite kladdiga så kanske låta dem stå oplastade i kylen över natten.
Lycka till!
Låter gott det där, kanske ska testa det sen. Gjorde lakritsknäck förra året, så har du inte testat det, så gör det! 🙂
Har aldrig använt mig av kondenserad mjölk, är det en sån man måste koka ett par timmar först eller hur menar du att man ska göra? 🙂
Hej Amanda!
Lakritsknäck låter som en vinnare, tack!
Man köper den på burk, färdig att använda som den är. Finns oftast bland bakprylarna. Lycka till!