God morgon på er!
Här kommer dagens värmande lunchtips, en Gul linssoppa med en rostad paprikakräm. Här åts det köpeskorpor till, men har ni tid och lust att göra egna så föreslår jag Kesoskorporna längst ner. Ha en skön torsdag!
Gul linssoppa
- 3 dl röda linser
- 2 morötter
- 1 palsternacka
- 2 gula lökar
- ½ kruka timjan (fick inte vara med i denna eftersom Elsie tycker att det ser ut som skräp i soppan)
- olivolja (gärna citron)
- vatten ca 1½ liter
- 2 grönsaksbuljongtärningar
- 1 dl lätt creme fraiche
- salt & citronpeppar
- Skölj linserna i kallt vatten och låt rinna av.
- Skala och skiva morötter, palsternackan och löken. Hacka timjan.
- Fräs linser, morötter, lök, palsternacka och timjan i olja i en gryta. Häll på vattnet och buljongtärningarna.
- Låt koka upp och sjuda under lock ca 20 min.
- Rör ner crème fraiche i soppan.
- Krydda, smaka av med kryddor och mixa soppan slät med mixerstav.
Rostad paprikakräm
- 1½ dl rostad paprika i lag
- 1½ dl lätt creme fraiche
- citronsaft från ½ citron
- lite sweet chili & salt
- Låt paprikan rinna av lite eller ligga på hushållspapper.
- Mixa den med en stavmixer, tillsätt crème fraiche, sweet chili, salt och 1/2 pressad citron.
Kesoskorpor (Ca 20-25 stycken)
- 4 1/2 dl vetemjöl
- 6 dl havregryn
- 1 1/2 dl strösocker
- 4 1/2 tsk bakpulver
- 1 tsk salt
- 250 g smör, smält
- 250 g keso
- 1/2 dl filmjölk eller standardmjölk
- Blanda alla torra ingredienser.
- Tillsätt smör, keso och fil eller mjölk.
- Rör till en jämn smet.
- Rulla till bullar och grädda på bakplåtspapper på plåt i 175 grader 25–30 minuter. Se upp med över- och undervärme.
- Dela dem omedelbart de tagits ur ugnen. De smular lätt sönder annars.
- Torka dem 5–10 minuter i 200 graders ugnsvärme.
Senaste kommentarer