Elsies päron

Kaffedrink & Fudgie

 Ok, nu kan jag inte hålla mig längre. Känner ni julpeppen?

Jag försöker tänka på annat för att inte i vanlig ordning bli överladdad. Fast jag vet ju att jag kommer bli det ändå, så det kan väl lika gärna börja nu. Nej, jag skall hålla ut, i alla fall ett tag till. Kämpa!

Så här kommer lite godsaker som skulle kunna tolkas som juliga, men nepp, de funkar även som vanligt novembergodis, trots att urklippet låg i min julpärm. (Jo, jag har en julpärm.)  En Fudgie, alltså blandning mellan fudge och brownie. Det är kreativa Elsiabeth Johansson (som jag skrivit om tidigare) som står för grundreceptet, som här har ändrats lite.

Browniebotten

  • 125 g mörk choklad
  • 100 g smör
  • 3 dl socker
  • 2 ägg
  • 3 msk kakao
  • 1 msk baileys (valfritt)
  • 1 tsk vanilj
  • 1.5 dl vetemjöl
  • 75 g mörk choklad

Fudge

  • 100 g ljus choklad
  • 100 g mörk choklad
  • 15 g smör
  • 0,5 burk kondenserad mjölk
  • 1 tsk vanilj
  • 1.5 dl marshmallovs (mini eller klipta i mindre bitar)
  • 1 dl nötter (här användes rostade hasselnötter)

 

Så här gör man ca 36 bitar:

  1. Börja med browniebotten. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Hacka 125 g choklad och smält den i mikron eller över ett vattenbad.
  3. Vispa ihop smör och socker. Vispa upp äggen i en separat bunke och tillsätt lite i taget i smörblandningen. Rör i den smälta chokladen och baileys.
  4. Blanda kakao, vaniljsocker och vetemjöl i en skål och vänd ner i smeten. Hacka 75 g choklad och vänd ner i smeten.
  5. Bred ut smeten i en form, ca 24×24 cm, med ett bakplåtspapper i botten. Grädda mitt i ugnen i 35 minuter. Ta ut kakan och låt den svalna.
  6.  Hacka chokladen till fudgen och smält den tillsammans med smör och kondenserad mjölk i ett vattenbad. Ta av från värmen, låt svalna något och rör i vaniljsockret.
  7. Vänd i marshmallows och nötter utan att röra för mycket, för då smälter marshmallowsen.
  8. Bred ut smeten över browniebotten och ställ in i kylen ett par timmar tills fudgen stelnat. Skär upp i bitar med en vass kniv.

Serveras gärna ihop med en god kaffedrink.

 

Kaffedrink (1 glas)

  • 1 dl mjölk
  • 2 cl konjak
  • 2 cl likör som baileys, kahlua eller liknande
  • 2 dl riktigt starkt hett kaffe
  • kakao till garnering
  1. Koka upp mjölk under kraftig vispning i en kastrull.
  2. Blanda konjak och likör i värmetåligt glas.
  3. Häll på kaffe och toppa med mjölken.
Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. madeleine

    men eller hur jag är oxå i vanlig ordning tokladdad för julen å vill att december skall starta igång nuuuu så jag kan gå loss med det julbak, glögg, lussebullar osv men men jag försöker som du hålla mig liiiiiiite till fast idag öppnar ju jul på liseberg, då är det väl ok att smygstarta lr?

    1. elsiesparon

      Det kan vara så att det liksom råkade bli ett pepparkaksbak igår….fast inte på riktigt, liksom bara som ett test…och det testet blev bra:)

  2. Maria

    Läser din blogg varje dag – så härlig och inspirerande! Du är super hoppas få se mer av dig i olika sammanhang – en kokbok kanske:)