Elsies päron

Nyårsplanering

Vi är på väg hem till Götlaborg och nyårsplaneringen är i full gång. Äta? Dricka? Smälla? Ha på sig? Upplägg? Lekar?Håruppsättning? Elsie och Bibbi är nog snarare inne på att det är någon maskerad vi skall ha, och varför inte. Nyårsfesten känns mest som ett tillfälle att få överdriva och slå på stort.

Det är väl även ofta ett tillfälle som ribban sätts högt och man kanske inte alltid lever upp till dessa förväntingar. Så låt det vara precis vad ni vill att det skall vara. Är ribban hög så skall det vara för att man tycker att det är kul, ser fram emot förberedelserna lika mycket som festen. Vår ribba är nog ganska hög, i alla fall vad gäller mat och dryck, fast med en stor dos insikt att festens alla ongar kommer sätta sin prägel på allt. 

Vi kör knytkalasstyle, alltså att alla festdeltagare är delaktiga och fixar någon del. Något som börjar kännas som ett standardupplägg nuförtiden. Vi kommer träffas ganska tidigt, börja med canapeer med hälleflundra, gås med mera. Förrätt lutar mot hummersallad i någon form, sedan huvudrätt på hjortytterfilé och även lite långbakt hjortytterlår,  för att sedan avsluta med den trendiga New York desserten The Deal Closer.

Har inte hunnirt tipsa så mycket om nyår men här kommer i alla fall svar på några frågor (och av någon anledning så hamnar allt jag länkar till väldigt långt ner, så bläddra nedåt så hittar ni inläggen.)

  • Till Anna som efterfrågade en vitchokladkaka, den här är både enkel och god och funkar precis lika bra utan polka

Vit chokladkaka med polka

  • 2 ½ dl vetemjöl
  • 100g smör
  • 100g vit choklad
  • 100 g grovt krossad eller mortlad polka
  • 2 dl strösocker
  • 2 ägg
  • 1 citron (rivet skal+1msk saft)
  1. Sätt ugnen på 200 C
  2. Smörj en springform med kokosflingor
  3. Smält smöret i en kastrull, dra kastrullen från plattan och låt chokladen smälta i smöret. Rör i socker och ett ägg i taget. Tillsätt citronskal, polka, saft och vetemjöl.
  4. Gräddas i 12-15 min beroende på hur kladdig man vill ha den.
  • Till Sofia som undrade om jag hade något bra tips på frisör i Göteborg Jag gillar Klipplust som finns både på Viktoriagatan och Köpmansgatan. Eller Why Not på Tredje Långgatan (där ni i väntrummet kan spana på vårt gamla gårdshus inne på gården)
  • Till Mia som ville hitta den där chokladiga hallonbakelsen, här.

 

  • Till Bea som ville ha förslag på rätter med saltbakade rotfrukter,Citronlax med saltbakade grönsaker, knapperstekt bacon och en puré på blomkål & fänkål hittar ni här , och Pärlök, persiljerot & betor hittar ni här.

 

  • Till Jenny som undrade om en granatäpple och vodkadrink jag skrivit om. Den innehöll faktiskt bara just det, och kanske mer kan klassas som en nyttig (?) snaps. I alla fall en snyggsnaps.

Och slutligen till Marie som ville ha förslag på en dessert med basilika för att överraska sin basilikaälskande sambo.

Grön äppel-och basilikacaprihinha med yoghurtglass. Receptet kommer från boken Äpplen som jag tipsat om tidigare.

Yoghurtglass

  • 2 burkar kondenserad mjölk
  • dubbelt så mycket matlagningsyoghurt
  • saften från 1 lime
  • ca 2 cl grappa eller rom

Blanda mjölk och yoghurt med limesaft. Smaka av med grappa eller rom. Frys i glassmaksin om sådan finns hemma, eller ställ bunken i frysen poch rör om då och då.

Äpplen

  • 2 cl sockerlag
  • 2 små krukor basilika
  • 3 limefrukter, saft och skal.
  • 4-6 cl rom (bacardi eller havanna club)
  • 4 gröna syrliga äpplen

 

  • Koka ½ dl socker och 2 msk vatten till en simmig lag. Kyl ner och mät upp 2 cl.
  • Blanda strimlad basilika, skal och saft från lime och rom.
  • Mixa allt slätt.
  • Tärna äpplena fint med skalet kvar. Blanda ner dem i lagen. Låt dra en stund.

Servera med yoghurtglass.

Trevlig lördag på er!

 

 

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Johanna

    Hur ska du laga hjorten? Vi har också hjortytterfile, och funderar på att ta det ihop med tryffel på nåt sätt. Vi firar med kompisar och barn och gillar god mat. Men inser att barn och ”a la minute” inte passar ihop. Så vi ska äta pata negraskinka och gåslever som nibbles, sen en klassisk löjromsförrätt (kanske med din 63graders gula?), hjort till huvudrätt, kanske ost och sen chocolat fondant. Inget avancerat, men med så bra råvaror kommer man långt.

    Ha det bra!

    1. elsiesparon

      Hej Johanna!
      Åh så gott allt låter. Ni kommer nog få en kanonmiddag. Vi steker nog på hjorten och låter den gå klart i ugn. Då kan barnen stöka och stoja under tiden. Gott nytt år!