Fyra viktiga saker:
-
God morgon på er!
-
Fortfarande feber här så det blir en dag på golvet idag med.
-
Playmo är ett konstigt folk.
-
Skitmatch!
Här kommer helgens dessert och goda paj som bakades av fina fröken Fransson. Den gick åt i ett nafs och rosades av alla kring bordet. Tack för den Malin och tack för att du delar med dig! Mandelkvarnen är åter med i det här receptet, denna fina kvarn som jag har prisat många gånger, exempelvis här.
Receptet är hämtat från tidningen Elle Mat & Vin nr 3 2011.
Mandel- och körsbärspaj
(fast jag hittade inga körsbär så använde bigaråer istället..)
Pajdeg:
3 dl vetemjöl
125 g smör (kylskåpskallt)
3 msk vatten (kallt)
1 nypa salt
Fyllning:
1 dl mandel (skållad, skalad och rostad)
2 ägg
1 dl socker
1 dl crème fraiche
1/2 citron (rivet skal)
2 dl urkärnade körsbär
Blanda samman mjöl, smör, vatten och salt. Låt pajdegen vila ca 30 min i kylskåpet (varför då har jag alltid undrat?). Sätt ugnen på 200 grader. Tryck ut pajskalet i en form med löstagbar botten och förgrädda i ca 7 min. Mixa mandeln riktigt fint (har du fin gammal handvevad mandelkvarn – lucky you). Vispa ägg och socker. Rör ner mandeln och blanda i crème fraiche och citronskal.
Häll över mandelfyllningen och lägg i körsbären (eller bigaråerna eller vad man nu har. Kanske vinbär vore gott?). Grädda i ca 25 min i mitten av ugnen tills pajen är gyllenbrun.
Servera med något gottigt, tex crème fraiche blandat med florsocker eller vispad grädde.
Så där ja, lätt som en plätt. Häppåre!
Senaste kommentarer