God morgon Fettisdagen!
Jaa det svämmar över av dem, är överallt och har funnits sedan jul men de är så söta, så fina och så…ja trevliga. Svenska, okonstiga och lite som kanelbullens mycket lyxigare kompis. Sen verkar väldigt många ha börjat räkna dem nogrannt, det skall redovisas hur många man ätit. Även det känns lite svenskt, som ägg på påsk. Precis så galna är vi här i Svealand, tokiga, åt många fler än dagligt rekommenderat intag.
Jag har ätit en, men det var en fin liten minisemla (bilden ovan) som min kompis Emelie bakat, så den kanske bara räknas som en halv. Dagen till ära skall det dock besökas konditori och drickas kaffe i vad jag hoppas kommer vara en fin mockakopp, och ätas en klassisk semla. Känner att jag vill ha en liten dräkt och hatt på mig…får kolla på det.
Jag har inte bakat några i år, men förra året bakade jag efter Mia Öhrns recept. Mia Öhrn, ni vet den där pyttelilla konditorn som ser ut som en skogsmus. Hon är inte bara söt, utan skitduktig och verkar syssla med massa roliga saker. Har skrivit en rad olika kokböcker, där den om Kladdkakor (Ica bokförlag 2003) är storsäljaren, den har även en uppföljare som heter Fler Kladdkakor (Ica bokförlag 2006) och vad jag skall komma till även en bok om Semlor (Natur och Kultur 2006). Så här kommer två bra semlerecept från konditorn Mia Öhrn.
Semlerutor
(Receptet har tidigare publicerats i Allt om Mat och bilden har Ulrika Pousette fotat.)
Cirka 24-28 bitar
Deg 75 g smör 2,5 dl mjölk 25 g jäst 0,75 dl strösocker 1 tsk malen eller stött kardemumma 1 krm salt 420 g (7 dl) vetemjöl eller vetemjöl special
Fyllning 300 g mandelmassa 1 dl mjölk 6 dl vispgrädde florsocker till pudring
Smält smöret, tillsätt mjölken och ljumma upp blandningen. Smula ner jästen i en degbunke, häll över degspadet och rör tills jästen lösts upp. Blanda de torra ingredienserna och häll allt i degbunken. Arbeta ihop till en deg och knåda den ordentligt, antingen cirka 5 minuter i en köksassistent eller 10 minuter för hand. Låt degen jäsa övertäckt i minst 40 minuter.
Kavla ut degen till en rektangel, cirka 30 x 35 cm och knappt 2 cm tjock, och låt jäsa i cirka 40 minuter. Grädda i mitten av ugnen i 200 grader i 15-20 minuter tills brödet har blivit gyllenbrunt. Låt svalna.
Skär ett tunt lock av hela jättesemlan. Gröp ur det mesta av innanmätet och riv sönder det grovt. Riv mandelmassan grovt på ett rivjärn och blanda med det urgröpta innanmätet i en bunke. Rör ner mjölken och arbeta ihop till en tjock massan. Klicka ut fyllningen i den urgröpta jättesemlan. Vispa grädden fluffigt, men inte för hårt, och bred den över fyllningen i semlan. Lägg tillbaka locket och skär eventuellt bort kanterna. Skär semlan i rutor och pudra med florsocker.
Klassiska semlor med krämig fyllning
(Receptet har tidigare publicerats i Ica Kuriren och bilden har Ulrika Pousette fotat.)
26 stycken
Tillagningstid: 45 min.
Deg:
- 50 g jäst
- 5 dl mjölk
- 1 1/2 dl strösocker
- 2 tsk malen eller stött kardemumma
- 1/2 tsk salt
- 840 g (14 dl) vetemjöl
- 150 g rumsvarmt smör
Fyllning till hela satsen:
- 500 g mandelmassa
- 1 1/2 dl mjölk
- 7 dl vispgrädde
Fyllning till fyra semlor:
- 75 g mandelmassa
- 1–2 msk mjölk
- 1 1/2 dl vispgrädde
- florsocker till pudring
- Smula ner jästen i en degbunke, häll över mjölken (ljummen om du vill att degen ska jäsa fort) och rör tills jästen lösts upp.
- Blanda de torra ingredienserna och häll i degbunken. Klicka även ner det mjuka smöret. Arbeta ihop till en deg och knåda den ordentligt, gärna 5–10 minuter i en köksassistent eller för hand. Låt degen jäsa övertäckt i minst 40 minuter.
- Ta upp degen på bakbordet och dela den i 26 jämnstora bitar. Rulla bitarna till runda bullar och lägg dem på två bakplåtspappersklädda plåtar. Låt bullarna jäsa övertäckta i minst 30 minuter.
- Grädda bullarna i 200 grader i mitten av ugnen i 10–12 minuter tills de blivit gyllenbruna. Låt svalna.
- Skär ett litet lock av bullarna. Riv mandelmassan grovt på ett rivjärn. Gröp ur en del av inkråmet i varje bulle och blanda detta med mandelmassan. Tillsätt mjölken och rör ihop till en tjock smet. Du kan även mixa ihop alla ingredienserna i en matberedare. Fördela massan i de urgröpta bullarna.
- Vispa grädden fluffigt men inte för hårt och spritsa eller lägg en klick på varje bulle. Lägg tillbaka locken ovanpå grädden och pudra med florsocker.
Tillagningstiden är 45 minuter + tid för jäsning och gräddning
Hej!
Jag lånade en bild av dig på de fina semlerutorna och länkade givetvis tillbaka hit. Hoppas det är okej med dig, annars tar jag såklart bort bild och länk.
Tack för en bra blogg!
Hej Lejnox!
Såklart ok, bara du såg att det inte är jag som har fotat den:)
Ha det fint!
åh ja semlor vilken tur att det är en begränsad tid…älskar semlor köpta som hemmagjorda, jag äter mao inte min första idag……
Hej Madeleine! Ja, det är faktiskt en rätt bra ide med begränsad tid.
Ha det fint!
Kristin
Vi är lika knäppa i Finland; äter dem, räknar hur många man ätit, jämför olika tillverkare och pratar om dem i veckor. Här kallar vi dem fastlagsbullar.
Ha,ha knäppa nordbor helt enkelt!
/Kristin