Elsies päron

Mörk chokladtryffel & vit chokladmousse

 


tryffel

Ok!

Ingen panik.

Andas. Nyårsdesserten är inte avgörande för det kommande året eller summerar ihop året som passerat. Det är bara något gott att stoppa i munnen.

Jag har fått flera förfrågningar på desserttips där det skiner igenom lite panik. Så till alla er som preppar inför middagen i morgon, ta det lugnt! Känner ni att ni har tagit på er lite för mycket så stryk något, delegera något, köp det färdigt eller gör det till en gemensam aktivitet med gästerna. Alla i sällskapet kommer uppskatta mycket mer att komma hem till eller få besök av någon som inte är sönderstressad och bjuder på en sak mindre. Påminn er om varför man gör det här och att det skall vara kul inget annat!

Här kommer två lättgjorda desserter. Överst en bra tryffel på mörk choklad, och nedan en Vit chokladmousse. Stressa lugnt!

Mörk chokladtryffel, ca 20st

  • 200 g mörk choklad, minst 70%
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 msk vaniljsocker
  • ev. smaksättning 2 msk konjak eller apelsinlikör
  • garnering –  kakao
  1. Hacka chokladen grovt.
  2. Koka upp grädden. Tillsätt chokladen, vaniljsockret och spriten. Dra kastrullen från värmen. Rör tills chokladen smält och allt är väl blandat.
  3. Låt smeten svalna. Ställ den i kylen för att stelna ett par timmar.
  4. Ta ut kulor av smeten med en sked och rulla dem i handen. Rulla tryfflarna i kakao.
  5. Förvara i kylen.

mousse

Vit chokladmousse, 6 st.

  • 2 dl vispgrädde
  • 200 g vit choklad (gärna Fazers vita choklad med citron, mmmm)
  • 2 dl kesella

1. Vispa grädden fluffig.

2. Smält chokladen försiktigt i vattenbad, rör om under tiden och se till att den smälter ordentligt och att det inte blir några bitar kvar.

3. Mät upp kesella i en bunke och rör ner den smälta chokladen. Vänd sedan ner grädden. Rör om ordentligt och häll upp i serveringsskålar och låt stå i kylen i minst en timma för att stelna.

4. Servera med bär, frukt eller godis.

tr

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Viktoria (Lyckans)

    Kristin! Jag vill önska dig ett riktigt gott nytt år och samtidigt tacka för alla underbara recept du bjudit på under året. Som snålvattnet runnit och som magen kurrat av alla härligheter! Jag har väl läst ungefär varenda inlägg, men kommenterat på desto färre. Det får nog bli mitt nyårslöfte kanske. 🙂

    Ps. Om du inte provat att göra (och äta!!) denna, så gör det bums. Det var snudd på himmelriket! http://www.tasteline.com/Recept/Saffranskladdkaka_med_mandelmassa