Hej!
Trevliga Nina efterfrågade en Jordnötsknäck som jag skrev om förra året, så här kommer den.
Jordnötsknäck med chokladtäcke
- 1 dl grädde
- 1 dl socker
- 1 dl sirap
- Koka tills det går att göra kulprov.
- Blanda ner 1-2 dl hackade jordnötter.
- Låt stelna och bred sedan över smält choklad.
Tips: En bra regel när man gör julgodis är att försöka hålla sig ifrån att dubbla receptet, det kan nämligen ställa till det. Vill man ändå göra en stor omgång med kola eller knäck så tänk på att det tar minst dubbel så lång tid att koka en dubblerad smet.
Recepten vill ofta att man skall göra kulprov för att kontrollera om kolan eller knäcken är färdig. Alltså att : droppa ner några droppar av smeten i ett glas eller en kopp med kallt vatten. Känn sedan på dropparna. När det är möjligt att forma smeten till en kula så börjar smeten närma sig färdig.
Då kan man avsluta kokningen, men vill man ha den hårdare så kan man fortsätta. Ju längre man kokar – desto hårdare blir resultatet. Avslutar man för tidigt så kommer kolan att fastna i kolapappret eller knäcken i knäckformarna. Då är det bäst att förvara kolan och knäcken i kylskåp så lossnar den lättare.
Använder du naturella eller salta jordnötter. Gissar naturella men kan tänka mig att det vore gott med salta. Har du provat? God jul, tack för ett härligt år med massor av inspiration. Gjorde dina (eller eg flippin burgers) hamburgerbröd med högrevshsmburgare i helgen. Fabolous!
Hej Lotta!
Sent svar men, vi använde salta vilket blev riktigt gott:)
Gott nytt år till dig!!
Kristin
Måste bara säga att jag gillar verkligen din blogg. Blandningen av mat, vardag, viktiga funderingar/värderingar. Då jag är urdålig att formulera sådana där tjusiga texter, får du helt enkelt bädda in denna text i lite fluff och snygg stämningsmusik (obs inte på något konstigt/obehagligt sätt utan ett sjuhelsikekomplimang sätt).
Sen kom jag också på en sak som jag har som skulle vara lite kul. Titt som tätt har man ju lite idetorka vad man ska hitta på i matväg, trots att jag bara kan gå in i din blogg o kolla lite i kategorierna men du har ju så ofantligt många recept. Så skulle du inte kunna ha ett stående inslag någon dag i veckan med typ ”recept från förr”. Dvs publicera bara några recept i repris, så att man inte missar något smarrigt som du lagat låååångt tillbaka. Kanske enkelt för dig att ta till om du har sk bloggtorka någon dag men väldigt uppskattat av mig som tror att det finns godbitar till recept långt bak i receptbanken här.
Hej Emilie!
Åh så rar du är:) OCH kom precis med det bästa förslag jag har hört på länge. Sketabra tips! Tack!
Ha det gott!
Kristin