Elsies päron

Brysselkål

 

Brysselkål2

God morgon!

Jag är ganska mycket allätare, men en grönsak som jag aldrig har blivit vän med är Brysselkål. Vi har bara inte klickat, förens nu. Jag kan inte få nog. Så här kommer min nya BFF (Best Friends Forever för er som inte hänger med i tugget) i en massa varianter.

Vill även tipsa om det här sättet att smaksätta och äta grönsaker. Att lättkoka en grönsak och sedan smaksätta den med en variation på olja, kryddor och smaker. Enkelt och gott sätt att ge en grönsak lite ny karaktär. Enkelt att anpassa smaken så att det funkar som tillbehör till just det ni skall äta. Enkelt att blanda ut dem med lite mer grönsaker och få sig en matig sallad. Fast jag vill tipsa om att plockäta dem .

Alltså de där tillfällena när det inte riktigt blev någon middag utan ett försök till matigare kvällsmål, eller när man mest var sugen på en macka fast inser att man kommer äta fem innan man blev mätt. Då är det bra att ha en skål av goda grönsaker att knapra på, inte kalla morotsstavar utan varma grönsaker som smakar något.

Att lättkoka eller ånga broccolibuketter, blomkål, brysselkål, morötter, gulbetor eller vad ni gillar. Slå av vattnet och blanda dem med en god marinad eller sås medan de är varma. Sen kan man äta dem som snacks.

Bryssel

Vad gäller Brysselkål så finns det en beska där någonstans som varierar lite med säsong, tillagning och uppfattning. Folk verkar ha mycket delade meningar om det. Några hävdar att beskan sitter i yttersta skalet, andra att de är om de kokat för kort och några när de kokat för länge.

Jag plockar bara bort yttersta skalen om de är fula och gillar att koka dem ganska mjuka (vilket går tvärtemot vad jag brukar rekommendera). Hitta det sätt ni gillar bäst.

Här har de kokats ordentligt som ni ser på färgen och sedan smaksatts med:

 • sesamolja, citronpeppar, flingsalt och sesamfrön.

Brysselkål

Och här får ni några andra förslag. Kanske något kan funka ihop med kvällsmackan, söndagsmiddagen eller till julbordet.

Här menar jag kokade och med salt och peppar

 • Knaperstekt bacon (eller pancetta) och rikligt med finriven parmesan.
 • Finhackade sardeller, finriven parmesan, en skätt olja, dijon och äggula.
 • Pancetta, nötter, sultan russin och socker i någon form, sirap eller honung.
 • Matyoghurt, spiskummin, koriander, citronzest, salt och peppar.
 • Grovkornig senap, hackad persilja och en klick crème fraiche.
 • Balsamico, olivolja, fint hackad rödlök och persilja.
 • Lite rapsolja (eller annan nötig sort), honung, fetaost  och rostade valnötter.
 • Olivolja, finriven vitlök och citron, både  zest och juice.
 • Olja, sweet chili och hackade casewnötter.
 • Färskost och citruszest.

Pröva även att steka dem med smaksättningarna ovan. Eller så här:

 • Halvera dem och stek dem råa i smör ca 5 minuter. Lägg i en klick smör till och pudra över ströbröd och stek tills de fått färg.
 • Stek i smör tillsammans med rödkål, soja och sirap.

Nästa steg tror jag är att bjuda in Grönkålen i vårt nya bästisgäng. Kan man vara tre BFF?

Gillar NI brysselkål och hur äter NI den helst?

Brysselkål1

 

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Gabriella

  JA! Jag gick från stark aversion till att ÄLSKA denna härliga lilla grönsak när jag fick den serverad lättkokt med flingsalt och, here it comes – vitlökssmör! testa testa testa alla ni som inte redan gjort det 🙂

 2. Amanda

  Älskar att koka brysselkål och broccoli lite lätt och sen slänga in dem i ugnen med champinjoner och ev lite gul lök tillsammans med en marinad av soja, sesamolja, vitlök, ingefära och sesamfrön. Så himla gott!

 3. Sanna

  Åhåå brysselkål är gott!! Jag halverar dem och steker med salt peppar och pressad citron! Mums
  Bakade saffransbiscotti med apelsin idag oxå gott

 4. Andrea

  Tack för alla tips på smaksättningar av grönsaker. De låter så självklara när du skriver om dem men är inte alltid så lätta att komma på och så sitter man där med sin trista kokta broccoli…

  Skulle uppskatta om du har fler bra tips att ta till när man är sugen på den där mackan men egentligen vill ha något som är både gott och nyttigt, men så går det ju så snabbt att fixa mackan så man åker dit på den i alla fall.

 5. Viktoria (Lyckans)

  Jag skär av stammen en bit, plockar bort de yttersta bladen och skär ett kryss i stammen. Kör sedan i ugnen i en form tillsammans med bacontärningat/pancetta och mycket grovt hackade mandlar (typ delade på mitten). På med lite citronolivolja eller rapsolja och svartpeppar. Mmmm, gott!

 6. emilie andersson

  Vi har ganska nyss tagit till oss brysselkålen till våra hjärtan. Den stektes, kokades o åkte med i sallader. Men vi fick lugna ner oss lite i intagandet av den. Kål kan ju ha vissa biverkningar och i vår familj så verkade som brysselkål inte var helt överens med våra magar:-D

 7. C

  Tänk att jag kan få tipsa om min favoritbrysselkål till er fina och inspirerande blogg. Lättkokt brysselkål som man sedan steker i smör tillsammans med valnötter och flingsalt. Det nötiga i brysselkålen kommer fram på ett fantastiskt sätt. Passar bra till det mesta kött och på julbordet. Testa och njut.

 8. My

  Hej Kristin! Tack för en superhärlig blogg. Om jag ska ge feedback på något jag skulle vilja se mer av i bloggen är mer bilder på hur ni bor,tex hur det ser ut hos er såhär i juletider! Av de bilder som finns så ger det sken av en mycket fint och ombonat hem,och inspiration i alla former är alltid välkommet! Kram

  1. elsiesparon

   Hej My!

   Tack, och så kul att du är nyfiken på det. Återkommer med lite HemmaHos bilder. Ha det gott!
   Kristin

 9. Erika

  Ja! Toppen med brysselkåltips och fortsätt gärna med grönkål framöver. Precis vad jag känner mig sugen på nu i för julen och kul att kunna utvidga/ variera sina grönsaker!

 10. Mikaela

  Åh brysselkål är mums! Äter den kokt o utan kryddor. Har aldrig tänkt tanken ens att det finns kryddor som skulle kunna piffa upp, inte ens aromat som är min absoluta favvokrydda! Men nu får jag ju testa brysselkål i olika varianter. Kul!

  1. elsiesparon

   Fast gillar man den naturell så kanske det bara pajar för dig med kryddor…testa:)

   Trevlig helg till Mikaela!

 11. Lena

  Har du provat att fritera dem? Vi åt det första gången på Oaxen Slip och provade sedan hemma (DN Lördag publicerade receptet för ett bra tag sedan). Mycket gott!

 12. Mia

  Nej, fy den smakar lika illa som den luktar när man kokar den!
  Får kanske göra ett nytt försök med något av dina förslag.
  Den är ju otroligt gullig och säkert nyttig men neeej.

 13. Lina

  Det här är jätteroligt, jag tänkte för någon dag sedan på att jag skulle be dig tipsa om varianter på brysselkål. Jag tillhör dem som aldrig åt grönsaker under min uppväxt. Gurka gick ner, men allt annat åkte bara upp om jag försökte. Nu i vuxen ålder har jag börjat kunna äta grönsaker (det har dock gått långsamt fram, och vissa (läs. tomat, paprika, isbergssallad, rå morot bla) kommer nog aldrig funka) och då bland annat brysselkål. Jag har stekt halvor med vitlök och citronsaft (tror det kanske varit rödlök med också) = jättegott. Men annars är jag rätt lost. Nu kan jag dock testa mig fram mer, kanon!

  1. elsiesparon

   Hej Lina!

   Telepati, jag känner av allt!

   Känns inte som en så stor förlust att missa exempelvis isbergsallad, kan inte själv förstå varför jag gillar den?

   Ha det gött!

 14. mia

  Har nyss lärt mig brysselkål också i och med att andra alternativa sätt poppat upp att äta den på. Men grönkål gjorde jag en paj av någon gång och det smakade så fruktansvärt illa så jag har inte ätit det igen. Vet inte om jag gjorde något fel men den kålen är jag svårflörtad med.

 15. Magdalena

  Äter den alldeles för sällan. Mest på julbordet. Men Älskar den lilla mini-kålen. Så tackar för tips så att den kan avnjutas på nya härliga sätt 🙂