Elsies päron

Gryta med BanglagoreCurry

2

Hej fina läsare!

Ni har överöst mig med så fina ord, så nu har jag så jag klarar mig ett tag framöver. Känner mig lite nykär, och skulle jag känna mig ensam igen så ropar jag. Återkommer till den där flytten och förändringen snart.

Förskylningstider härjar, det har väl inte undgått någon. Det snörvlas överallt och vill man klara sig så gäller det att sätta in det tunga artilleriet. Jag tror på sömn, frisk luft, motion, vitaminrik mat och har man redan fått i sig skiten så svettas ut den.

Jag skulle gärna tro på allt vad hälsokostbutikerna erbjuder, men njae. Jag tror på styrkan det ger om man tror på det, men funkar alltså inte om man bara njae – tror.

Däremot tror jag på D-vitamin och att vi verkligen behöver det nu. Så i vår familj får alla lite av barnens D-droppar.

1

Här kommer dagens middagstips som sätter stopp för alla basiller som försöker tränga sig på. Som en trolldryck som inte släpper förbi någon av dem. Jag ser Gandalf i Sagan om ringen framför mig som står på den där bron och skrikerYou shall not pass, åt en stor Balrog. Ungefär så funkar den.

Sen ramlar Gandalf  förvisso ner och dör, men har kommer ju tillbaka kry, pigg och vit.

2

Här är i alla fall en jädra het, god, vitmainboostad gryta med en massa vitlök, ingefära, chili och Hot Banglagore Curry. Inget för mesar med andra ord! Har ni redan förkylning i kroppen så kommer ni svettas ut den direkt.

Servera som gryta med valfritt tillbehör eller som soppa. Här användes gula linser som jag köpt i en asiatisk butik. De var väldigt bra, men ta vilka linser ni vill. Billigast är att blötlägga eller koka själv. Dessa späda varianter (som gula och röda ofta är) behöver inte blötläggas över natten utan kan bara kokas. Använd dock inte kokvattnet. Även Hot Banglagore Curry är inhandlad i asiatisk butik, hittar ni inte den så kör på vanlig curry.

Vill ni hellre köra på kyckling eller färs så funkar det fint, eller varför inte blanda.

4

Banglagoregryta, 6 port

 • ca 1 liter kokta gula linser
 • 1 vitlök, alltså inte klyfta, inte solo utan 1 st.
 • chili i någon form – här var det sambal
 • 1 citron, zest och juice
 • en bit finriven ingefära
 • 2-3 morötter
 • 1 gul lök
 • 1 paprika
 • 2 buljongtärningar – grönsak
 • vatten, ca 1-2 liter
 • hot banglagore curry
 • paprikapulver
 • spiskummin
 • cayennepeppar
 • soja
 • salt och peppar
 • ½-1 dl neutral olja
 1. Hacka ner grönsakerna och fräs dem i olja. Tillsätt kryddor, börja lite försiktigt och addera mer mot slutet. Prova er fram och ta precis så mycket som ni själva vill.
 2. Späd med vatten, buljong och låt puttra under lock.
 3. Smaka av med mer kryddor.
 4. Ät och svettas.

3

 

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Johanna

  Hej! Receptet ser fantastiskt ut! Alltid undrat dock varför man inte ska använda kokvattnet efter linser? Gör ofta linssoppa och då kokar jag linserna med allting annat, är det farligt?

  1. elsiesparon

   Hej Johanna och tack!

   Nej inte alls, det gör jag med oftast. Det finns så många olika linser och drar man dem över en kant så har de gemensamt en del ämnen som vi får kämpa lite med att bryta ner, det som gör att en del får gaser i magen av bönor och linser. Det minimerar man om man häller bort kokvattnet.
   De linser du häller rakt ner i soppan är antagligen av det spädare slaget och inte alls lika gasiga, och exempelvis svarta bönor – görgott kokvatten:)

   Ha det gott!

 2. Linda

  Jedrans vad smarrigt det här lät och ser ut!
  Här hemma snorar vi i kapp, så denna gryta ska jag definitivt göra i morgon.

  Vill tacka för en fin och inspirerande blogg! Samt alla smarriga recept! 🙂

  Ha en finfin kväll!

  /Linda

 3. Lotta

  Hejsan Kristin!

  Åh, jag blev alldeles… förskräckt när jag läste om dina bloggfunderingar! Tänker inte riktigt på att kommentarerna skulle betyda så mycket, det är fint att veta. Ja din blogg är en av få som jag följer, vi har lagat så mycket god mat från din blogg. Fått fina mattips, och restaurangtips! Stort tack för det!

  Och så vet du ju att jag blev alldeles starstruck när jag fick träffa dig på Bokmässan, inte förrän efter det kunde jag gå med på att gå runt på övriga mässan. 🙂

  So jo, din blogg är så väldigt omtyckt. Både av mig, min man och barnen, som önskar ”Elsies Pulled Pork” på sina födelsedagar. Och jag tycker att det är så roligt att få ta del av det du berättar ur ditt liv och vardag. Det skulle kännas en smula tomt utan dig, tycker jag. 🙂

  Varma hälsningar, Lotta

  1. elsiesparon

   Heje Lotta!

   TusenTACK!

   Var så kul att du kom förbi mässan:) Och vet du, CofoCo fick nyligen något tjusigt pris för sin mycket snygga inredning:)

   Allt gott till dig och familjen!
   Kristin

 4. Mikaela

  Det ser supersmarrigt ut! Har aldrig ätit linser, inte ens under min ”jag är vegetarian men jag äter kyckling o fisk”-period i tonåren. Fast den perioden var så väldans kort så jag hann inte få mamma till att experimentera i köken ;-P Så nu i vuxen o allätande ålder så får jag nog prova på linser. Ha en skön kväll o härligt att höra att du känner dej peppad!

 5. Johanna

  Gott! Men får du E&B att äta så stark mat?

  Kör samma princip som du med mat/träning/frisk luft/ vila. Har funkat bra hela hösten, fast de senaste nätterna, när resten av familjen sover som bäst, då ligger jag vaken nån timme mitt i natten och tänker på… absolut inget alls. Så nu blir det snart ett långt bad och tidig kväll. Nya träningstag imorgon!

  1. elsiesparon

   Hej Johanna!

   Njaee det gör de inte.
   Här åt de annat. Vill man kombinera så brukar jag låta grytan vara mer neutral och ha det starka vid sidan om för alla att tillsätta själva.
   Alltså den där vakna stunden mitt i natten….när man äntligen får sova och det inte går. Suger!

   Lycka till med träningen!