Elsies päron

Elektroluxfabriken

 

 

 

E-luxfru

Hej på er!

Om ni skall köpa tekniska prylar, vitvaror eller hushållsmaskiner –  hur väljer ni? Vad är viktigast? Pris, energisnål, utseende, funktion, rykte, ursprung, erfarenhet, relation till märket…..något mer?

Själva säljaren brukar även spela roll, oftast av det negativa slaget för min del då jag har så himla svårt för säljiga säljare. Känns de inte passé? Jag vill mest ha någon som är saklig och kan sin sak.

Alla faktorerna spelar väl in antar jag. Svenskt känns viktigare och viktigare, och gärna att de finns på plats någonstans i ens närhet om man skulle behöva service eller köpa till delar.

Idag sponsrar Elektrolux bloggen. Tack för det E-lux! Det är därför jag försöker bena ut vad som får mig att välja märke. Skriver man en blogg så får man ganska mycket förfrågningar om att skriva om saker, anordna tävlingar ect. Jag brukar bara nappa om jag känner att det finns något som är värt berätta för er. Här fanns det något.

Elektrolux, denna svenska fabrik, har jag faktiskt en nära relation till. Dels är det den största (?) arbetsgivaren i vår hemstad, Mariestad. Där man var på märkliga studiebesök när man var liten och där så många kompisar spenderat somrarna med att montera kylskåp. Och dels har vi haft en jädra massa Elektroluxprylar. Antaglien av den enkla anledningen (till att börja med) att det kändes tryggt, och sedan för att det var välbeprövat.

Så E-lux känns äkta för mig. En fabrik jag har sett.

Sen vad gäller köksmaskiner har man idag nästan fjantiga krav, jag vill ha de nya funktionerna, fast inte jobbiga program och knappar som jag ändå inte kommer lära mig, sen vill jag helst att märket skall andas lite old school och kännas hederligt. Att de producerat sådana här gamla skönheter som håller än i dag.

f

Den här assistenten bakade vi allt bröd med till Svenska folkets favoritrecept. Alla delar var original och flera av dem snidade i trä. Fräckt!

Så jag vill åt känslan att den skall hålla i 30 – 40år, fast med nya funktioner. Och hur länge vill jag att den skall hålla? Jag som är en fullgod representant för slit och släng generationen?

Nu är det skamligt nog nästan tvärtom, att vi önskar att något skall pajja i hemmet för att vi i hemlighet vill köpa nytt.  Jag väljer att tolka det som att jag i alla fall har ärvt lite av mina äldre generationers tankar om att inte kasta något som fungerar. Vi har liksom en svacka på några år mellan att en pryl är ny och innan den blir retro igen. Tur att det finns så mycket nya prylar i retro design.

Inte för att vi har råd att köpa nytt av allt, men fantisera får man och just nu så fantiserar jag om en ny ugn. En ugn som skall ha två egenskaper. Det ena är kombifunktionen av ånga och värme. Ånga är verkligen grymt. För brödbaket, koka ris, potatis, fisk och för alla bra rengörningsprogram som medföljer. Både att kunna göra rent själva ugnen och konserv – och syltburkarna.

I restaurangköket så har man oftast stora, dyra åbäken som har vatten kopplat till sig. Det kan kosta hur mycket som helst och jag minns lyckan när jag äntligen fick köpa en ny till mitt förra jobb. Den är saknad och jag har längtat till att få rå om ett åbäke igen.

Nu finns det att köpa billigare lösningar på ångugnar till hemhushållen, vilket man med all rätt bör vara lite skeptiskt till. Fast jag har jobbat med sådana här ugnar där man själv fyller på vatten i en liten behållare och de är skitbra. Överraskande bra till och med.

KI_HowItWorks_CombiSteamOven

Nästa funktion jag skulle vilja ha är en inbyggd matlagningstermometer. Inte för att det egentligen är krångligt att sticka in en termometer och placera utanför, men jag det oftast inte.  När du till exempel tillagar kött kan du välja om du vill ha det blodigt,  medium eller genomstekt. Termometern både meddelar när maten är färdig och stänger av ugnen. Eller om du gillar att floyda lite när du bakar (har hört att en del gör det…) så är en termometer i brödet ett bra hjälpmedel.

För er som är sugna på en ny ugn kan in och sukta här bland alla blanka skönheter.

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Maria

    Här kommer lite tips från mig konsumentvägledaren!

    Sök gärna på nätet själv först. Tex Råd och Rön har bra test. Om du inte prenumererar själv kan du kontakta din konsumentvägledare. Så kan du ställa kloka frågor till säljaren och inte gå på allt!

    Tänk på att du genom Konsumentköplagen har 3 års reklamationsrätt vid ursprungsfel/produktfel. Företaget kan ge dig garantier som är ännu bättre, aldrig sämre än lagen.

    Produktförsäkring- de kan bli dyra om du ska ha en på varje pryl du köper. Det kan vara bättre att lägga till eller utöka drulleförsäkring i hemförsäkringen istället.

    Trevlig helg!
    Hälsningar Maria