Elsies päron

Linsgryta i Crock Pot

 

2

God morgon!

Jo, jag tycker fortfarande att vår Crock pot är bra och jag rekommenderar den. Den kommer aldrig helt slå gjutjärnsgrytan eller lergrytan i känsla och spirit, men kanske i den praktiska hanteringen. Alltså att man på ett energisnålare och lite tryggare sätt lämnar den ensam.

Har ni ännu inte gett er på det här med långkok så är det dags, jag kan inte prata nog om hur gott och bra det är. För alla, men framförallt för oss småbarnsföräldrar. Vi som är matnördar med ganska höga ambitioner (ibland i alla fall) men som även har barn med ganska höga ambitioner till att skapa kaos. Då är det perfekt att ha ett långkok som står där och puttrar och sköter sig självt. Det är så klart mysigt och hemtrevligt, men även ganska viktigt för kropp och själ.

När det är kaos hemma, man är uppe med barn på nätterna, jobb, måsten och man känner att man inte mäktar med mer, just då är det jädrigt skönt att känna doften av något gott och varmt. Veta att middagen är i alla fall fixad.

1

Vi lägger i genomsnitt ner alldeles för lite tid på vår matlagning, det är ingen nyhet och det kanske inte är något vi kommer ändra på just idag. Dock kan vi i alla fall se till så att maten ibland får ta längre tid, och ibland riktigt lång tid.

Tillagning, förberedelser, dofter och smak har större inverkan på oss än vad vi kan tro. Kroppen behöver liksom förbereda sig på att den skall äta, ta upp vitaminer och sedan bearbeta all mat. Att näringsinnehåll skiljer sig mellan en mikrorätt, ett helfabrikat och en lagad måltid, det vet vi. Men att det även är skillnad på hur vi tillgodogör oss det innehållet tänker vi nog inte lika mycket på.

En mikrorätt har vanligtvis ett lägre näringsinnehåll och kanske inte är en smaksensation. men den går snabbt och smidigt. Fast att det går så fort gör att vi inte hann ställa in kroppen på att den skulle äta. Den hann knappt känna någon doft, bara höra ett pling.

Dofter och smak är något vi känner ganska olika och det är även något som man tränar upp med åren. Våra söta barn som är periodare på det mesta, vanligtvis ganska kräsna och skulle helst bara äta vaniljglass hela dagarna (de har även lärt sig vad Coca cola är och ordet fan – det går bra nu…)

4

Det är såklart trist att de är kräsna när vi lagar mycket mat hemma. Att det jublas som mest när det finns köpekakor, och den lyckliga frågan – Det här har inte du bakat va Mamma?  Men det känns även ganska normalt och inte något som stör så mycket, däremot känns det viktigt att de i vårt hem känner dofter, ser och lär känna livsmedel, är nyfikna och att den där vaniljglassen faktiskt smakar vanilj och inte bara syntetiskt.

Jag kan minnas fel, men jag tror att det var GB som hade en vaniljglasspinne som inte innehöll en uns av naturliga råvaror. När man lät en samling barn välja sin vaniljsmak så valde alla barn den syntetiska smaken framför riktig vanilj. Inte så konstigt eftersom det är den smaken vi känner oftast.

7

Nu menar jag naturligvis inte att man måste göra långkok för att kunna tillgodogöra sig maten, utan enbart att det är gott och sköter sig självt. Här gjordes en enkel linsgryta som man även kan göra på kortare tid.

Skillnaden är att den står så länge på låg temperatur vilket gör att smakerna kommer fram, grönsakerna behåller sin stadga samt att många fler näringsämnen finns kvar. Fast det allra bästa är att komma hem till en färdigt middag.

5

Här togs vad som fanns i kylskåpet, så byt gärna ut till vad som finns i erat. Vill man så blandar man ner lite kryddig korv eller bacon. Servera som en soppa eller som en gryta  med exempelvis bulgur, ris eller matvete.

Linssoppa i potta

 • 2 röda chili t ex spansk peppar
 • 1 röd paprika
 • 1 röd lök
 • 5 vitlöksklyftor
 • 3 – 4 morötter
 • 1 grönsaksbuljongtärning
 • 4 dl röda linser
 • 5 dl vatten
 • 5 dl tomatjuice
 • 1 msk spiskummin
 • mer chili i form av chilisås, chilipulver eller sambal oelek
 • några kanelstänger
 • några lagerblad
 • salt & peppar
 • lite socker
 1. Skala, skölj, skiva och häll i alltsammans i pottan.
 2. Ställ in timer på ca 8 timmar och temperatur på låg.
 3. Gå och lägg dig eller gå till jobbet.
 4. Späd eventuellt med mer vätska, eller låt den stå ett tag utan lock om man vill reducera lite.
 5. Smaka av och servera.

Serverades här med bröd och färskost.

6

 

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Kattis

  Hej!
  Ser att det var en stund sen inlägget skrevs, men det är bara bra. Är nämligen i valet och kvalet om jag ska köpa en, men funderar på om det är ännu en köksgrej som blir stående?

  Använder ni ff crock-poten?
  Vad lagar ni i den?

  Som en stressad småbarnsmamma är detta SÅ lockande