Elsies päron

Kokostoppar med citron & lakrits

 

3

Godkväll!

Här kommer återigen en av mina favoritkombinationer, citron och lakrits. Denna gång i form av kokostoppar. En kaka som ofta brukar bli ganska torr men icke här då jag använt ett bra grundrecept från Allt om mat. Här har man marsankräm i smeten och spritsar sedan ut små kokostoppar. Jag har adderat lakrits och citron och sedan doppat dem i vit choklad med citronsmak (en mycket bra nyhet från Fazer).

 

5

Kokostoppar med citron & lakrits, ca 30 st

  • 75g smör
  • 3 dl strösocker
  • 12 dl kokos riven
  • 4 st ägg
  • 4 dl kallrörd marsankräm med mjölk
  • 1 citron, zest
  • ca 1 tsk lakritspulver
  • 200 g vitchoklad med citron (fast då doppades bara häften av topparna)
  1. Sätt ugnen på 200°. Smält smöret och låt det svalna. Blanda socker, citron, lakrits och kokos. Rör i smör och ägg växelvis och rör till en jämn smet. Blanda i marsankrämen.
  2. Fyll smeten i en spritspåse. Spritsa ut små toppar på bakpappersklädda plåtar.
  3. Grädda mitt i ugnen ca 10 min. Låt kakorna svalna något innan de lossas från bakplåtspappret. Låt kallna.
  4. Smält chokladen på låg effekt i mikron eller vattenbad.
  5. Doppa topparna i chokladen och strö över lite lakritspulver eller citronzest.

 

1

Jag är som bekant en vän av fuskvägar, fast jag försvarar mig med att jag tycker man i alla fall måste vara medveten när man fuskar och hur det skulle gått till egentligen. Så har man liksom inte för höga krav på resultatet, som med livet ungefär. Sikta halvhögt och bli skitnöjd:)

Choklad är ett exempel på produkt som jag sällan gör rättvisa, i alla fall när det kommer till att smälta och temperera den. Här kan ni läsa när Mia Örn skriver mer om Tempereringsfanskapet. (Av någon anledning kan jag inte lägga in länkar för tillfället, men här är det http://miaohrn.wordpress.com/2010/10/19/tempereringsfanskapet/.)

Hon reder ut momentet temperering av choklad. Att man skall, varför och hur. Här som jag då använde vit choklad så skulle den först ha värmts upp till 40°C, sedan avsvalnats till 26°C för att sedan värmas upp till  28-29°C. Sen är chokladen redo att något torrt och rumstempererat kan doppas i den. Fast som sagt, man kan fuska lite.

 

6

 

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.