Ugnsrostade bruna champinjoner med rotfrukter & machésallad – Elsies päron
kristin

Elsies päron

Ugnsrostade bruna champinjoner med rotfrukter & machésallad

 

IMG_1713

Här kommer mer från det där svampjobbet som jag nämnde, Michael Krantz har fotat och jag har kockat. Dessa fina små svampar som verkar ha många namn: skogschampinjon,  bruna champinjoner eller kastanjechampinjoner.

Handeln kallar den oftast för Skogschampinjon vilket känns som att man vill antyda att den inte är odlad som den då naturligvis är. Fast det finns faktiskt champinjoner i skogen, har jag läst i alla fall, men all svamp i handeln är dock odlad och tyvärr oftast importerad från Holland och Polen. Därför är det extra roligt att belysa att dessa kommer från en fin gård här i krokarna, Björketorp mellan Borås och Varberg som heter Hulatorps Champinjoner. Hulatorps kallar dem för Bruna champinjoner.

Goda är de i alla fall, och något fylligare än den vita champinjonen.

Ugnsrostad svamp med rotfrukter & machésallad

 • 600 g bruna champinjoner, (eller vilken svensk svamp ni vill)
 • 1 kg blandade rotfrukter (ex. morot, palsternacka och sötpotatis)
 • 1 gul lök
 • 200 g maché sallad
 • 2 vitlöksklyftor
 • 1 dl olivolja
 • salt & peppar
 • 30 g pinjenötter

Så här gör du:

 1. Skala och skiva rotfrukter och lök. Finriv eller pressa ner vitlöken i oljan. Salta och peppra. Blanda samman rotfrukter, lök och svamp med oljan.
 2. Lägg på en plåt och baka i 225 grader i ugnen tills allt fått fin färg cirka 20 minuter. Ta ut plåten och låt allt svalna lite. Häll eventuellt bort lite av vätskan. Rosta pinjenötterna i en varm torr panna.
 3. Blanda samman med machésallad och smaka av med salt och peppar. Strö över pinjenötter och servera.
Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!

Kommentarer
kristin

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Johanna S

  Låter gott och ser jättevackert ut! Skulle vilja bjuda mina svärföräldrar på denna sallad, med något till. Tror du att fisk skulle passa, och i så fall vad för slags fisk? Eller hade någon form av kött varit bättre? Och vad för slags sås?

  1. kristin
   elsiesparon

   Hej Johanna!
   Den här rätten är faktiskt ganska neutral i smaken så du kan servera den till mycket. Ta den fisk eller köttbit som du gillar och vill servera, och anpassa såsen därefter. Ett exempel skulle kunna vara varmrökt lax och en pepparrotsås.

   Ha det fint!
   Kristin