Elsies päron

Äppelchutney

6

Hej på er!

Här kommer det lite chutney. Ett bra påhitt som man borde göra mer varianter av. Många tänker nog på de indiska varianter som finns, eller på mangochutney,  men man kan verkligen smaksätta med lite vad som helst. Nu menar jag inte att äppelchutney är något direkt ovanligt, i alla fall inte den här varianten nedan utan jag menar att det är fritt fram att testa fram sin egen chutney. Den behöver varken vara söt, stark eller syrlig utan kan smaka precis som man vill.

7

Äppelchutney

 • 1 kg äpplen
 • 500 g gul lök (på bilden är det purjo, men gul lök är bättre)
 • 3-4 vitlöksklyftor
 • 2 spansk peppar
 • 2 kanelstänger
 • 1 bit finriven ingefära
 • lite curry
 • 4 dl äppelcidervinäger
 • 4-5 dl råsocker
 1. Skala, kärna ur och dela äpplena. Skala och grovhacka löken. Dela och kärna ur chilifrukten och finhacka den.
 2. Lägg samtliga ingredienser utom sockret i en stor gryta. Koka upp och låt sjuda ca 10 min eller tills äpplena börjar mjukna.Tillsätt sockret under omrörning och rör tills det löst sig.
 3. Låt allt sjuda 30-40 min, tills det mesta av vätskan kokat in och en fast massa återstår. Rör då och då.
 4. Häll upp den heta chutneyn i väl rengjorda, heta burkarna och sätt på lock.
 5. Låt dem svalna och ställ dem kallt.  Chutneyn skall gärna mogna i ca 1 månad innan den serveras.
  Den håller ca 1 år.

8

Tips: Det finns många sätt att göra rent glasburkar och vill man förvara innehållet länge så bör man vara himla noga.  Med rena burkar står sig den här chutneyn oöppnad i ett år. Enklast är nog att värma dem i 100° varm ugn och sedan sjuda locken i vatten ett par minuter.  Vet man att man kommer äta upp den ganska snabbt så räcker det att diska ur dem ordentligt, eller slå på hett vatten.

 9

Gott till exempelvis kyckling, haloumi, fläsk eller dessertost. Här nedan är det hel kyckling i lergryta som har bakats i äppelchutneyn. Den ser inte så mycket ut för världen men var riktigt, riktigt god.

Här geggades kycklingen in med äppelchutney och kördes i ca 150 grader tills den är klar, ca 2.5 h. Vill man ha lite mer yta på den så ta av locket en stund på slutet.

10

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Igor

  Om jag ke4nner media re4tt se5 kommer det bli stora skreivrier om detta. Det de kommer missa e4r att Facebook e4r smarta nog att all data e4r anonym, se5 man kommer inte kunna titta pe5 exakt vilken individ som har kf6pt vad. Ff6retagen fe5r anonyma rapporter, men det e4r fortfarande extremt ve4rdefull data ff6r ff6retagen och se vad ff6r genomslagskraft deras marknadsff6ringskampanjer har.

 2. Soma

  skriver:Vad smart , klart jag e4r med i denna te4vling .Jag som bor lite pe5 landet slluke behf6va en lampa ff6r man kan inte syns ff6r mycket . Och fortfarande finns ju lite gravidkilon kvar se5 jag hoppas komma ut pe5 promenader e4ven i vintermf6rkret . Se5 vill jag ge4rna ha svart , e4r ju min fe4rg Delar och he5ller tummarna .