Elsies päron

Linguine alle vongole! Eller hjärtmusslor? Eller vongole? Hjärtmusslor?

1

Hepp!

Här kommer lördagens goda middag hos bästis Theresa med familj. God mat och goda vänner, alltid en oslagbar kombination. Ännu bättre när (som vi har gjort/håller på att göra) man återupptäcker hur det är att faktiskt få sitta ner långa stunder åt gången medans barnen leker själva. Så klart med lite tjabbel, kissade på sig, mutor, lite bajsblöjbyte och dylikt men vi sitter för fanken ner och pratar, avslutar meningar och umgås. Fräckt!

Vi började med en god bräda med ost, chark och Ripasso till förrätt. Plockförrätten är nästan alltid det bästa alternativet med småbarn. En rörlig förrätt där alla kan småäta och barnen som precis har träffats kan få ha myror i brallorna och springa omkring för att stanna och småäta lite ibland.

Sen en huvudrätt med dessa fina, små vad heterninudå musslor nedan som man verkligen äter för sällan. Och slutligen, eftersom Theresa har mycket god smak, äpplen till dessert. Fast med en mer fancy touch på det hela, Flamberade äpplen som serverades med en galet god Gelato. En lokalproducerad glass från Nya Varvet här i Göteborg. Företaget heter Gettergoda Mejerier och gör just god glass från getmjölk och kan verkligen rekommenderas. Läs mer här.

3

Alltså dessa små söta musslor ovan, hjärtmusslor. Vilket jag trodde var samma mussla som vongole vilket det tydligen inte alls är. Vongole är en tjusigare italiensk mussla som finns i Medelhavet. Den går att köpa här, men man får nog specialbeställa den hos sin fiskhandlare. Är man ingen väldigt stor musselsnobb så kommer hjärtmusslor som inte har åkt lika långväga smaka precis lika bra. Vongole har lite slätare, brunare skal och, medan hjärtmusslorna har skrovlig yta.

Jag tror att det är många som drar sig för att äta musslor för att man känner sig lite osäker. Är de ok nu då? Skall de öppna sig eller stänga sig? Kan man spara dem till imorgon? Har de skägg? Fast jag tror att alla som prövar att följa ett recept slås av hur enkelt det är. Snabbt, enkelt, gott, billigt och med en himla lyxig och ganska exotisk känsla.

Dessa kan naturligvit bytas ut mot vanliga blåmusslor, fördelen är att man inte behöver skrubba eller klippa bort något skägg på dessa.

4

Linguine med hjärtmusslor

  • 1 nät musslor – hjärtmusslor, (ca 1 kg) kan bytas ut mot  blåmusslor
  • 300 g pasta, exempelvis linguine
  • 4 klyftor vitlök, skivade
  • 2 finhackade schalottenlökar
  • 1 chilifrukt, hackad
  • 4 msk olivolja
  • 1-2 dl vitt vin
  • 4 urkärnade tomater i tärningar
  • 2 msk finhackad persilja
  • salt och svartpeppar
  1. Släng trasiga musslor och de som inte stänger sig när man knackat dem lätt mot diskbänken. Lägg dem i ett vattenbad ett tag , så att eventuell sand försvinner. Skölj dem därefter ytterligare några gånger i kallt vatten så att sanden försvinner.
  2. Koka pastan. Hetta upp en tjockbottnad kastrull och lägg i vitlök, schalottenlök, chilifrukt och olivoljan, fräs i några sekunder och lägg i hjärtmusslorna.
  3. Häll på vin och tomatkött, lägg lock på och när musslorna öppnat sig avslutar du med att tillsätta persilja, salt, peppar och pasta.

 

5

6

7

Trevlig vecka på er!

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.