Elsies päron

Äpplen, musterier & vinterförvaring

1

Hola compadres!

Här kommer mer tips till alla er som har samma ljuvliga problem som vi har just nu. Vad vi skall göra med alla dessa äpplen som faller ner från himlen. Det är tydligen ett ovanligt bra äppellår i år, och vårt stackars träd som aldrig har fått den skötsel som ett träd skall få, överproducerar. Och äpplena är så bra vilket jag tycka är märkligt, de är mycket större och finare än andra år. Kan tycka att de borde bli mindre och lite naggade när trädet producerar så mycket. Ångrar fortfarande att jag inte hängde mer med Pomologerna på Bokmässan förra helgen och ställde alla frågor.

Nu är det nog inte bara inspiration på vad man skall göra med äpplena som är problemet utan snarare tiden att hinna göra det. Önskar jag kunde ge er mer tid (tycker ju att man skall vara ledig även under äppelsäsongen), men här får ni istället tips på hur ni bevarar och förvarar era äpplen.

2

För att äpplena skall klara sig så behöver de förvaras svalt och frostfritt, helst i några plusgrader. Har man inte tillgång till en sval eller källare kan man fixa en egen variant. Ta en låda av trä eller papp och isolera den med frigolitskivor som skärs till så att de passar in i kartongens insida. Slå in äpplena i tidningspapper så skyddar man dem bättre mot stötar, och om ett äpple blir dåligt klarar de andra äpplena sig bättre då. Använd gärna några gamla trasmattor som extraisolering om vintern blir kall. Ställ kartongen invid husväggen, på balkongen eller invid källardörren så står den mer skyddat.

Råkar man ha väldigt mycket äppelträd som ger mer skörd än man kan ta vara på, så kan man få hjälp att musta äpplena. Bästa musten får man av sen höst- och vinterfrukt. Det finns flera musterier som tar emot frukt från privatpersoner.  I Göteborgsområdet vet jag att det finns ett på Tjörn där man enbart behöver gå med i deras Trädgårdsförening för att sedan betala 5kr/ liter must.

Även hos Karlskrona Musteri kan man lämna in sin frukt för mustning eller sälja den till dem. Hur det går till kan man läsa på deras hemsidor, och det finns säkert många fler liknande ställen.

Sen finns det fina musterier med trevliga gårdsbutiker och kaféer även för oss som inte har problemet med för mycket äpplen, exempelvis i Kivik . Nu är jag lite sent ute eftersom deras äppelmarknad redan har varit, men musteriet och övrig verksamhet är nog nästan öppen året om. Vi mustade själva en 10-liters sats förra året, och har en omgång på jäsning just nu vilket faktiskt blev jäkla bra.

3

Det finns så väldigt mycket äppelsorter i Sverige, ingen vet faktiskt riktigt hur många. Alla äppelplantor som kommer ur en kärna är genetiskt unika. Om man sår nya träd med hjälp av kärnor från trädet och det blir frukt som förädlas vidare så har man en ny sort. För att den sedan skall klassas som en egen sort krävs att den är någorlunda spridd. Är den bara spridd inom ett litet område kallas den en lokalsort.

Vill man istället ha exakt samma sort som ett redan befintligt äpple måste man ympa eller okulera trädet, det vill säga ta en kvist eller en bladknopp från den sort man vill föra vidare till ett annat träd.  Känner ni peppen att plantera träd och har trädgård så är bästa tid att göra det nu på hösten eller tidigt i vår för dig som bor i södra eller mellersta Sverige, du som bor i Norrland bör vänta till våren.

Vi har många gamla, inhemska äppelsorter i Sverige som exempelvis Åkerö och Gravensteiner. De har störst motståndskraft mot sjukdomar och tål våra vintrar mycket bättre än utländska sorter. Det finns ett stort intresse i att bevara dem och kunna få tag på samma äpplen som man minns från sin barndom, och de anses faktiskt utgöra en del av vår kulturhistoria. Så för att kunna bevara dessa arter startade 1979 en inventering och en insamling till en genbank där det idag finns omkring 500 gamla sorter bevarade.  Fräckt va!

4

Alla sorter beter sig aningen olika och är som sagt helt enkelt unika, de har exempelvis olika mognadstid. Sommar- och höstfrukt mognar från augusti till långt in på hösten. Det är de äpplen som funkar att äta direkt från träden. Vinterfrukt är de sorter som plockas senare, runt oktober, innan frosten förstör den. Visst kan man äta vinterfrukten tidigare men den är ganska syrlig och blir sötare med tiden, vissa är som bäst först framåt jul. Våra är nog typiska vinteräpplen, för de är som allra bäst just nu. Skulle vi någon gång flytta så kommer jag definitivt ympa eller okulera vårt träd.

5

 

 

 

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Johanna

    Jag vill också göra egen must!
    Hur gör man, kör i råsaftcentrifug, hettar upp och sedan jäsning?
    Hittar ingen bra beskrivning, några tips?
    Ha en fantastisk helg och tack för all inspiration!

  2. Mia

    Härliga äppeltider! Äppeltavlan i Kivik som avtäcks på marknaden varje år, 28-29 sep i år, finns dock kvar i 4 veckor för att beskåda!
    Men vi har ett problem- myrorna äter upp våra äpplen i trädet! Är det ett vanligt problem tro? jag trodde det var fåglar, och kanske är det dom som börjat att göra hål men nu var det fullt med myror i nästan alla vi tog ner igår. Så trist och äckligt.