Elsies päron

Äppelrapport del II – Kanel & äppelbullar

1

Tänk om det här kunde få vara en röd dag, en ledig kanelbulle dag när alla fick vara hemma och baka eller bara äta kanelbullar. Enda regeln kunde vara att man inte fick stressa kring det, alltså strunta i tvätt, städ och alla måsten. Man var tvungen att göra det tillsammans med vänner man inte träffat på länge och man var tvungen att använda riktigt smör (bort med margarin). Vilken himla fin dag. Jag skriver till kungen.

Eftersom vi fortsätter på äppeltemat kör vi på Kanel & äppelbullar i miniformat. Här användes detta äppelmoset vilket ger god smak med både kanel och citron, men kan ersättas med lite vad man vill, lemoncurd, fikonmarmelad eller den mer vanliga kanel/socker/smör – blandningen. Dessa har jag skrivit om tidigare, men de tål att upprepas.

Trevlig kanelbulledag på er!

2

4

Kanel & äppelbullar

  • 50 g jäst för söta degar
  • 150 g smält smör
  • 2 dl äppelmos (kanel & citron)
  • 1.5 dl kvarg (eller kesella)
  • 1 dl ljus sirap
  • 2 krm salt
  • ca 14 dl vetemjöl special (eller tills degen känns smidig)

Fyllning

  • smör
  • 1-2 dl äppelmos
  • kanel & socker

Ovanpå

  • äppelmos (eller uppvispat ägg) till pensling
  • pärlsocker, strösocker eller mandelspån.

Så här

  1. Smält smöret och blanda ner äppelmos och kvarg. Blandningen skall vara ungefär 37 grader.

  2. Smula ner jästen i degblandaren och blanda ut den med smörblandningen.

  3. Blanda ner de övriga ingredienserna (dock inte riktigt allt mjöl)

  4. Arbeta till en smidig deg.

  5. Låt jäsa under bakduk i 30minuter.

  6. Dela degen i 3 bitar och kavla ut till avlånga plattor. Arbeta in mer mjöl om det behövs.

  7. Bred på smör, äppelmos och strö över kanel och socker.

  8. Rulla ihop och skär i önskad storlek. Här gjordes småbullar, ca 3-4cm tjocka skivor. Ställ skivorna upp i formar. Här användes ganska smala, små formar som höll bullarna  på plats. Låt jäsa ytterligare i 30minuter.

    9. Pensla med äppelmos och strö över exempelvis pärlsocker.

    10.Grädda i ugn 225grader tills gyllene ca 10-13 minuter.

5

Tips:

  • När man bakar sötebröd är det viktigare att få igång en bra jäsning. Man kan använda den röda jästen (för söta degar), fast jag föredrar faktiskt att använda den blå, vanliga jästen. För att kicka igång den lite så kan man börja med att strö över lite extra socker och salt på jästen, för att sedan följa recepten som vanligt
  • Var även lite extra noga med att den får jäsa under duk, och som det brukar heta, undvika tvärdrag. Hur ofta ni nu har det i köket?
  • Tänk även på att gräddningstiden är väldigt olika från ugn till ugn, samt beroende på hur stora bullar ni har bakat.

3

 

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.