Elsies päron

Gryta med blåmusslor & lax

a

God morgon fredag!

Här kommer en favorit i repris, en skummad gryta med lax och musslor.

Gryta med blåmusslor &  lax, till 3-4 personer

  • 1 nät musslor, ca 1 kg
  • 400g lax
  • 4 schalottenlökar
  • ½ blomkålshuvud
  • 1-2 palsternackor
  • grädde 2 dl (här användes matlagningsgrädde)
  • 3 dl vitt vin
  • lite persilja
  • lite strimlad babyspenat
  • salt & peppar
  • smör

1 nät blåmusslor (1 nät väger ca 1 kilo. Ger 25-35 musslor, beroende på storlek. De vi hade igår var rekordstora. Detta räcker till 2 stora portioner. Blir det över så kan man äta nästa dag, men sen bör man kasta. Det är bra att pilla ut musslorna samma dag man kokat dem.

Så här:

  1. Skölj, skala, hacka och skär lök och rotsaker i mindre bitar.
  2. Spola/tvätta musslorna. Egentligen skall man, om det behövs, även skrapa dem under rinnande vatten så att musselskägg och -sten försvinner. Något det slarvas lite med här.
  3. Skär sedan fisken i bitar. Om man vill kan man strö och gegga in lite salt över den på skärbrädan för att få aningen fastare kött.
  4. Fräs hälften av löken och vitlöken i smör i en stor kastrull. Tillsätt vin, persilja och peppar. Lägg ner musslorna och koka under lock ca 5 min tills de öppnar sig. Ta upp musslorna, spara spadet och släng de musslor som inte öppnat sig.
  5. Fräs hälften av löken, blomkål och palsternacka. Häll i musselspadet och koka grönsakerna mjuka. Mixa alltsammans till en slät soppa. Späd eventuellt med vatten om den blev väldigt tjock.
  6. Sjud fisken i soppan under lock 3–4 min, (vill man ha mer grönsaker och färg i sin soppa så kan man lägga i dem här)
  7. Lägg upp fisk och musslor i tallrikar eller i en stor gryta.
  8. Vispa ner grädden i spadet, och låt såsen koka ihop några minuter. Både fisk och musslor släpper så mycket vatten, därför skär sig soppan lätt. Mixa den riktigt skummig och häll över fisken och musslorna.
  9. Strö över strimlad babyspenat.
  10. Serveras rätten som ett huvudrätt så komplettera med lite tillbehör som gott bröd, knäcke, färskostar och aioli

 

b

c

d

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Eva

    Hej! Hade ingen möjlighet att komma till mässan. Synd! Hade gärna köpt boken, signerad förstås. 😉
    En fråga angående musslor. Jag gjorde en fisk- och skaldjursgryta i helgen och frös in det som blev över. Där fanns även musslor kvar, icke utpillade ur skalet… Funkar det ändå att tina upp, värma och äta?? Eller borde jag tagit bort skalet..?

    1. elsiesparon

      Hej Eva!
      Åh vilket sent svar du får, ursäkta!
      Jag är långt från expert, men det skall inte vara några problem att frysa in tillagade musslor, vare sig du behåller skal eller inte. Jag hade nog dock pillat ur dem, tänker att det blir bättre fast kanske mest för att jag tänker att de så lätt skulle gå sönder i vår trånga frys.
      De blir aningen segare efter att ha varit frysta och gör sig nog bäst i soppa, gryta eller att gratineras.
      Hoppas det blir gott!

  2. Lisen

    Hej!

    Jag har verkligen varit dålig på kommentera bloggen på sistonde men ack så bra denna blogg är 🙂 följer varje inlägg. Tyvärr är min ung ur funktion vilket påverkar mitt bakliv!! Boken, kan man köpa den någonstanns eller?