Elsies päron

Allmänna galleriet

2

Nu sitter vi på tåget från Stockholm efter en himla fin helg där vi hunnit med mycket. Träffa vänner, äta gott, strosa och njuta av Stockholm. Även träffa släkten, äta gott och se Galenskaparnas 30-års revy på Oskars teatern. Tack för det Roger & Maria!

Sen måste jag berätta, och tydligen ösa på med bilder, från vårt besök hos AG i fredags. Det är Johan Jureskog och Klas Ljungquist som driver den, Johan har jag skrivit om tidigare när vi besökt han andra restaurang, Rolfs Kök. Han är även en av kockarna i årets Kockarnas Kamp om ni kolla på det. Han har varit på plats både när vi besökte Rolfs Kök och i fredags hos AG:s. Man gillar ju det, att de verkligen jobbar på sina ställen och inte bara sysslar med annat. I alla fall om man är en tydlig frontperson.

AG höll i alla fall måttet och levererade precis den upplevelsen, showen, stämningen och maten som man ville. Ribban låg högt och det klarade de galant. Nu låter det som att vi tror att vi är någon himla fancy matpanel…näe fast tänk vilket jobb. En proppmätt tyckare. Det skulle jag kunna tänka mig att vara.

13

1

AG, eller Allmänna galleriet, ligger på Kronobergsgatan i Stockholm. En himla kool lokal som tidigare varit Hallbergs silversmedsverkstad och eftersom AG är den kemiska beteckningen för silver, fick det bli namnet. En stor lokal med mycket kakel, meetdistrict känsla (gissar jag, eftersom jag aldrig varit där), läder och ingen tvekan om vad de brinner för, Kött!

När man kommer in så möts man av just det, stora vackra bitar kött som hängmöras på plats. Styckena hänger på rad i en kyl med glasdörrar som pryder en hel vägg, Fantastiskt snyggt! (Ni som sett Plura kök kanske minns att han var här och köpte kött i ett program)

Det finns såklart även mycket annat på menyn, men det här är ett ställe som kan sitt kött. Jag är egentligen ingen stor köttfantast, uppskattar det mycket men skulle ändå kunna beställa någon liten linsrätt på ett sådant här ställe (och Pat skulle slita sitt hår), men det här var nog något av det godaste kött jag ätit.

10

11

5

4

Utbudet varierar på menyn för att kunna hålla det så närproducerat och säsongsbetonat som möjligt. Till exempel har man mer vilt på vintern och lamm på våren.

Vi började i baren med lite Tapas, Cava och IPA. En mycket trevlig bar att hänga i. Kolla bara in de snygga, röda skärmaskinerna med handvev som är på översta bilden. Vill även minnas att man hade samma snygga varianter på restaurangen Bastard.

Antingen går man dit och bara äter lite tapas eller om det är svårt att boka bord så kan man alltid sätta upp sig på väntlistan och hänga i baren ett tag.

Sen till bords serverades gott bröd med uppvispad ister smaksatt med rosmarin. Sen valde vi bland köttmenyn för två personer, och då blev det  Entrecôte på ben som var Hereford ko från Gröna Gårdar i Kungälv. Serverades  med AG:s bearnaisesås, tomat & sallad med parmesan.

Till det dracks ett gott Italiensk vin Emilio Moro. Ljuvligt var ordet!

8

9

7

6

12

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Viktoria (Lyckans)

    Vad ni unner er (helt förtjänt!) och vad SNYGG du är! Hit ska kag be syrran om att vi ska gå nästa gång jag hälsar på henne i Stockholm.

    (Ser nu att vi verkar ha samma typ av hår, det där ljuvliga mjuka håret som ligger fint tills det att man går ut och vädret är lite fuktigt. Då krullar det minsann upp sig till ett litet könshår i pannan/på hjässan! Jaja, man ska väl vara glad att man ens har hår på huvudets antar ja!)

    1. elsiesparon

      Hej Viktoria!
      Ja, vi är nog faktiskt bra på att unna oss, även när vi inte alls har råd…
      Och tack, suger åt mig. Haha, ja könshår-i-pannan-problematiken, been there done that!
      Haregott!