Lillescones, sockerbagare & kalljäst linfröbröd – Elsies päron
kristin

Elsies päron

Lillescones, sockerbagare & kalljäst linfröbröd

Morgonens bak var en mjölig historia. Smällen man får ta för att få ligga kvar några extra minuter i sängen. Här var det två glada ongar som dansandes till en sockerbagare bakade lillescones. Elsie som har fått lite hybris när det kommer till bakning står på sin position och vrålar ut vad hon behöver för ingredienser och verktyg – RUSSIN MAMMA!! – BAKARN!! (kavel) – RINGARNA!! (stansmåtten) Hon skapar och vi andra assisterar.

Det blev Lillescones och de blev små men himla bra. Det gjordes även några i större modell men de åts upp innan de hann fotas.

Scones med honung & solrosfrön

  • 50 g smör
  • 2-3 dl honungsyoghurt, eller vanlig fil, mjölk, keso,kesella….
  • några nävar solrosfrön
  • 1 msk honung
  • en näve salt
  • vetemjöl – tillräcklig mängd tills det blir en knådbar deg
  • 2 tsk bakpulver (som blandas ner i mjölet)
  1. Skär smöret i bitar och smula sönder det i mjölet.
  2. Blanda i resterande ingredienser och knåda ihop till en deg.
  3. Baka ut i önskad form. Snabbast är två runda kakor som halvskärs i bitar, jag tycker att de blir bäst om man formar en rund, platt men ganska hög bulle som man stansar till kanterna på. Alltså använder ett mått för att ge den höga, fina kanter. Har man inget mått så kan man skära med en kniv.

Ovan är Elsies Lillescones och nedan är en omgång av det kalljästa brödet.

Kalljäst linfröbröd

  • 25 g jäst (1/2 paket)
  • ca 1 liter vatten
  • 2 dl krossat linfrö
  • 2 dl havregryn
  • en stor nypa salt
  • en stor nypa brödkryddor
  • resten vetemjöl till degen känns smidig – vilket här betyder att den skall gå att röra runt i med visst motstånd.

Kväll:

  1. Rör ut jästen i vattnet. Använd en stor bunke eftersom den jäser på bra.
  2. Blanda ner resten av ingredienserna, avsluta med vetemjöl.
  3. Rör och häll i vetemjölet pö om pö. Degen skall vara lös, men så pass hård så att det börjar bli lite tungt att röra runt.
  4. Plasta bunken och låt degen stå i kylen över natten

Morgon:

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skopa ut ut degen på en plåt med hjälp av två skedar. De kan flyta ut, men det är bara att skära/ bryta isär dem sedan. Eller så klickar man ut som en lång limpa fast det blir inte riktigt lika bra.
  3. Strö ev över lite linfrön och baka tills de fått fin färg, i ca 20-25 minuter. Låt dem vila lite innan du skär i dem

 

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
kristin

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.