Elsies päron

Picknicktips

Godmorgon!

Vojvoj vad jag ligger efter med att svara på frågor, men det är på gång så häng kvar. Ni är flera som har frågat om tips till utflykten, semestern, avslutningen ect.

Exempelvis Sara som skall på simavslutning, Johanna som skall ha möhippepicknick, Emma som skall bila till Kroatien med barn (återkommer mer till dig Emma för det där måste vi reda ut:)  och Lina som ville ha tips på vad hon skall ha med sig till förskolans knytkalas. Lina tänkte ungefär som jag brukar tänka, att man ville ha något gott , lätt och kladdfritt som funkar till småbarn. Hon tänkte matmuffins vilket jag tycker är ett alldeles ypperligt förslag. Hoppas inte era avslutningar har hunnit vara redan, och om de har det så hoppas de blev bra:)

Här kommer några förslag på matmuffins, brödmuffins, grissini och muffinsfritta. Tycker ni att det är för grovt eller för mycket frön och konstigheter för småbarn så ta bort eller byt ut, alla recept är ombyggbara.

Sesamgrissini, ingredienser till ca 20 stänger

  • 25 g jäst
  • 2½dl ljummet vatten
  • 6-7 dl vetemjöl
  • 5 msk olja, här användes sesamolja
  • salt
Topping: flingsalt och sesamfrön
 
Så här:
  1. Lös upp jästen i vattnet. Rör i hälften av vetemjölet. Blanda i saltet och oljan. Rör ner resten av mjölet och blanda till en lös deg. Låt degen jäsa i ca 20 minuter till dubbel storlek.
  2. Sätt ugnen på 200 grader.
  3. Dela degen i det önskade antalet grissinis och rulla till smala längder. Bakbordet får inte vara för mjöligt, då går det inte att rulla dem.
  4. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Vill ni ha dem likastora så skär av kanterna när de ligger på plåten. Pensla med vatten eller olja och pudra över sesamfrön och flingsalt.
  5. Låt jäsa i ytterligare 10 minuter. Baka i ugnen i ca 20 minuter, tills de är gyllenbruna.
  6. Om bröden inte blir helt spröda kan man eftertorka dem i ugnen. Stäng av värmen och öppna luckan så torkar de snabbt.

Tips: Rulla in dem i en handduk eller två som man kan försöka ställa upp som en brödkorg på bordet sedan. Stötta upp med något om det behövs. Strunta i att de skall bli så snygga, de blir goda ändå.

Här kommer ett ganska sött bröd fyllt med godsaker som funkar att äta utan pålägg. I alla fall om man är brödtokig, för er andra kanske det är mer som väldigt tråkiga, träiga hälsomuffins? Fast då får ni väl äta dem med något gott pålägg eller byta ut några ingredienser.

Äppelbullar med honung & nötter, ca 10st

De syns på lilla bilden i collaget ovan. Byt ut nötter och frön mot russin eller annan torkad frukt.

  • 25 g färsk jäst
  • 3 dl fingerljummet vatten (eller äppeljuice)
  • ½ dl flytande smält smör
  • 1 dl rågflingor (byt ut mot 1 dl havregryn eller vetemjöl)
  • ½ dl vetekli
  • 2 dl blandade frön och nötter ( här användes solroskärnor, valnötter och pumpafrön)
  • 1 tsk salt
  • 2 rivna äpplen
  • ½ dl honung (eller sirap)
  • ca 6 dl vetemjöl special

 Så här:

  1. Smula ner jästen i en degbunke och rör ut den med det ljumna vattnet. Blanda ner smör, salt, rågflingor, vetekli, frön, nötter och salt. Låt det svälla ca. 10 minuter.
  2. Tillsätt äpplen, honung och vetemjölet. Arbeta degen ca. 5 minuter i maskin.
  3. Låt degen jäsa under bakduk i ca. 30 min.
  4. Sätt formar i en muffinsplåt. Fördela degen i formarna och låt jäsa under bakduk i ytterligare 30 minuter.
    Sätt ugnen på 225 grader.
  5. Pensla bröden med vatten och strö över frön, nötter och vetekli.
  6. Grädda mitt i ugnen i högst 15 minuter.

Här hittar ni mer brödmuffins varianter Kryddigt tomatbröd med feta & honung och Dinkelmuffins.

Muffinsfrittata

Syns på collaget ovan. Använd muffinsformar eller en liten plåt om man hellre vill skära bitar. Variera innehåll, men minska inte på mängden ägg.

  • 6 ägg
  • 100 g riven ost
  • hackad färsk spenat (eller majs, mangold, rivna morötter…)
  • hackad tomat (där jag tog ut det vattniga innehållet)
  • lite finrivet citronskal
  • ca 1 dl finhackad persilja
  • ca 2 1/2 dl kokt pasta (eller potatis, bulgur, couscous
  • lite olja, salt och peppar
  1. Vispa ihop äggen med den rivna osten, citronskal och krydda med salt och peppar. Blanda i hackad persilja, den kalla kokta pastan, spenat, tomat och en skvätt olja.
  2. Vispa ihop och häll i omelettsmeten i muffinsformar och ugnstek omeletten i 180grader tills äggstanningen har stelnat. Det går ganska fort. 

Picknickmuffins med solrosfrön & soltorkad tomat

Ingredienser till 10 muffins

  • 3 dl vetemjöl special
  • 1 dl grahamsmjöl
  • 1 dl rågmjöl
  • 1 tsk salt
  • 2 tsk bakpulver
  • 50g smör
  • 1 burk kesella 10%
  • 1 dl riven ost
  • 2 msk ljus sirap
  • 3 ägg
  • 0.5 dl kallt vatten

Fyllning

  • 1 purjolök eller salladslök
  • 1 gul lök
  • lite smör och olja
  • 100-150 g inlagda soltorkade tomater
  • Garnering – strö över solrosfrön (och/eller andra frön) och ost.
Så här:
  1. Sätt ugnen på 225°. Skölj och hacka löken.
  2. Fräs löken i smör och olja i en stekpanna tills den börjar mjukna. Låt kallna.
  3. Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Tärna smöret och smula ner det i mjölblandningen. Tillsätt kesella, ost, sirap, ägg och vatten, lök, tomater och blanda snabbt ihop till en tjock smet.
  4. Fördela smeten i en smord muffinspanna. Lägg fyllning på toppen, strö över solrosfrön.
  5. Grädda mitt i ugnen ca 10 min. Sänk värmen till 175° och grädda ytterligare ca 25 min. Lossa muffinsen från pannan och låt dem svalna på galler.

Kyltips:

  • Alla muffinsen är bra att ha i frysen och stoppa ner frusna i picknickkorgen så håller de det andra kallt. 
  • En påse frysta bär eller frukt (svenska) funkar fint som isklamp och kan sedan stoppas i saften/skumpan.
  • Eller den allra bästa kylklampen, en fryst petflaska vatten,saft, juice som håller sig mycket längre och kan drickas sen.

Mandelbiskvier (bild ovan)

Är himla lätt att göra, och bra picknickkaka i miniformat. Kanske inte skall ges till de allra minsta då de kan sätta i halsen eller så gör man dem lite större.

  • 100 g mandelmassa
  • 50 g strösocker
  • 25 g äggvita

1. Sätt ugnen på 180 grader.

2. Blanda mandelmassa och strösocker. Tillsätt äggvitorna och bland tills det blir klumpfritt.

3. Lägg små klickar med en tesked på en plåt med papper. Grädda på 180 grader i cirka 5 – 8 minuter.

Hmm… då har jag tipsat om sätta i halsen kakor, honung, spenat och nötter till åldersgruppen 1-3.  Prickade alltså in allt man skall undvika. Ska även återkomma med ett bra, inte lika farligt bokförslag på picknicktemat.

Trevlig lördag på er, själv skall jag åka tåg och vad skall jag ha med för matsäck tro?

 

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Lisen

    Tack för tipsen! Får så mycket inspiration till picknick ! Jag tror du kommer ha med dig någonslags soppa i termos ?