Elsies päron

Pannkaka med dinkel & dipp

 

Godmorgon!

Här kommer ett slag för tjockpannakan. Denna bra rätt kan varieras mycket efter vad som finns i kylen. Jag brukar vanligtvis antingen gå åt det sötare hållet med exempelvis äppelmos, kanel och mandel. Eller åt det saltare hållet med kanske skinka, bacon, grönsaker och ost. Denna gång blev det mittemellan, lite konstigt men gott och uppskattat. Vad som är konstigt, passande eller rätt är ju bara något vi har hittat på och barnen brukar snarare tycka att det är ganska festligt. Kanske kan vara ett barnkalastema, tjockpannkaka i massa olika färger, former och smaker.

Tjockpannkaka med dinkel, graham, bacon, morot & vaniljyoghurt

  • 4 dl mjölk
  • 4 dl fil/yoghurt
  • 2 dl dinkelmjöl + 2dl grahamsmjöl (eller halva/hela mängden vetemjöl)
  • 1 tsk salt
  • 4 ägg
  • 1 pkt bacon
  • 2 finrivna morötter
  • lite olja till formen
  1. Skiva/klipp ner baconen. Finriv morötterna.
  2. Vispa ihop ingredienserna till pannkakan till en slät smet. Häll inte i all mjölk och fil direkt då blir det bara klumpigt utan ta lite pö om pö och vispa under tiden.
  3. Lägg morötter och bacon i en smord form (ca 30 x 40 cm) och gegga runt lite.
  4. Häll över smeten och grädda 20-25 minuter.

Den blir ganska kompakt men åts med god aptit av alla barn, och huruvida den där vaniljsmaken gjorde någon skillnad vet jag egentligen inte. Men yoghurten fanns även med som dipp på tallriken. Dipp är mycket viktigt just nu.

Tips: Tjockpannkaka är bra att ha portionsbitar i frysen, eller kylen några dagar. Dock tycker jag att den blir väldigt trist av att bara värmas i mikron. Antingen att man värmer upp den i ugnen eller skär den i stavar och steker på den. Panera den gärna med sesamfrön eller kanske hackad mandel.

Mer dippförslag:

Äppelkompott:

  • 4 tärnade äpplen, även här var det Transparente Blanche
  • 2 msk råströsocker
  • 2 krm krossade kardemummafrö
  • 1 dl vatten
  • 1 msk citronsaft

Blanda alla ingredienser till i en kastrull och koka på svag värme tills äpplena är mjuka, ca 5 minuter.

Mangodipp

  • 2 mogna mangofrukter
  • 250 g keso, kesella, creme fraiche
  • lite tsk sambal
  • 1 tsk pressad limesaft
  • salt

Finhacka (eller mixa) mangon. Blanda samman allt och smaka av.

Keso & valnötsdipp

  • 250 g keso
  • 4 dl riven stark ost
  • en näve grovhackade valnötskärnor
  • peppar

Blanda.

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Jenny

    Tack än en gång för inspirationen! Dipp är populärt hos oss med, verkar göra det mesta lite roligare.