Elsies päron

Kycklingburgare med persilje & parmesanfärskost

F.R.E.D.A.G!!

Som ni nog märkt så har vi prövat lite rätter från Mat.se matkasse. Fast det har varit varianten där man fick komponera sin egen kasse. Jag var ju ganska skeptiskt, där det främst handlade om att jag inte vill känna mig låst. Och jag är medveten om att det är just det många vill göra, inte känna sig låsta men slippa tänka ut vad som skall lagas.

Hur som helst så har jag inte känt mig så låst, för det fanns fortfarande så mycket utrymme till att ändra, fixa och trixa om man nu prompt måste göra det. Du har ett upplägg för de rätter som är tänkt att lagas, men du har å andra sidan även massa råvaror som du kan göra precis vad du vill med. Så för oss blev det den rätt som var tilltänkt, men det ändrades lite i recpet och tillbehör efter sinnestämmning (alltså kaosongar eller inte). Så det har bidragit till nya smaker, fast har inte känts alls så krångligt som jag trodde.

Här kommer veckans sista rätt som egentligen skulle serverats med quinoa vilket får bli en egen rätt en annan dag. Istället blev det en burgare i bröd med sallad, chips och en parmesan & persiljefärskost.

Bra att veta:

När man komponerar sin egen matkasse hos Mat.se så slumpar receptbanken fram förslag åt en, om man inte söker på något specifikt vill säga. Så har man satt en rätt för måndagen, och en för tisdagen så försöker den att förslå rätter där man tar tillvara på rester och råvaror för de föregående dagarna. Eftersom det här inte är färdiga matkassar så blir det rester, men det står tydligt hur mycket varor/pengar man får över. Som att man har varor för 145:- kvar att handla för. 

Sen när man är färdig med sin kasse så kollar man igenom sin kundvagn om den har valt de alternativ man ville ha. Kanske var det ingredienser man inte behövde utan redan hade hemma. Man kanske hellre ville ha fryst fisk, blev det ekologiska alternativ, en finare parmesanost eller använda en lättare grädde. Recepten är ju bara förslag och man bestämmer själv slutprodukten. 

Vill man inte göra alla de här valen, utan tanken var ju att slippa allt detta. Då tar man istället en färdig Matkasse där det är Mat.se egen kock Michael Krantz som har komponerat allt. Skall återkomma till honom, för han är en himla kul och trevlig kock.

Kycklingburgare, 4pers.

  • 600.0 gram kycklingfärs
  • 1 ägg
  • krydddor som kajennpepparpulver, spiskummin (mald), salt och citronpeppar
  • 2.0 msk Smör/olivolja till stekning
  1. Sätt ugnen på 90°C.
  2. Knåda ihop färsen med ägg och kryddor.
  3. Forma färs till burgare.
  4. Hetta upp en stekpanna med smör och/eller olja.
  5. Vill man så kan man även krydda burgarna runt om med de olika kryddorna.
  6. Bryn på bägge sidor till fin färg.
  7. Lägg upp på en plåt. Stek i ugn till en innertemperatur på 70°C.

Persilje & parmesanfärskost

  • 2 dl färskost (ta naturell eller med smak. Här var det en naturell billighetsvariant som Eldorado)
  • några kvistar finhackad persilja
  • 1 dl riven parmesan
  • lite peppar

Blanda samman allt.

Serverades med köpta Frisco bröd (finns i livsmedelsbutik) med ett lager färskost på brödet, sallad, rödlök, parmesan, tomater och persilja. På några tallrikar ingick det även chips vilket var helt otroligt festligt tyckte alla barn.

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.