Elsies päron

Pizzaplanka med citronwokade grönsaker.

 

 

Hepp på er!

Våra barn och mat är en oförutsägbar kombination. De är bestämmda, kräsna, okonsekventa, spiller, kastar, kladdar och vill inte tvätta händerna. De är alltså ungefär som barn är. Man vet aldrig riktigt vad som gäller, det som hyllas ena dagen ratas den andra och vi försöker att inte göra för stor grej av det. Försöker att inte tjata, försöker ha få regler som vi håller på och låta mycket annat passera. Vi försöker få barnen att inte fokusera på alla saker på bordet som de inte gillar och istället berätta vad de gillar. Grönsakerna bara ligger där, ni behöver inte äta av dem.

Jag tycker att vi är ganska bra och påhittiga med att servera rolig mat, fast det spelar inte så stor roll. Det är liksom inte själva maten som är problemet. Bägge barnen vill helst vara med och laga mat, och kan äta nästan vad som helst av det som tillagas vid diskbänken för att sedan helt rata det när vi sätter oss till bords. 

Så tycker man att det är trist att ens barn inte äter allt det där som man står och lagar så kan ett tips vara att istället för att försöka hitta på massa nya roliga rätter så kan man variera på andra sätt. Hur man äter det, vart man sitter, i vilken form, upplägg ect.

Igår gjorde vi några mycket snabba,enkla pizzavarianter. En vegetarisk , en med falukorv och därimellan ligger lite citronwokade grönsaker. Allt serveras direkt på skärbrädan coh man får äta med händerna. Strunta i sådana där färdiga pizzakit som finns att köpa och använd istället vanligt tortilla, liba eller tunnbröd (om man inte vill baka sitt eget vill säga).

Lite olja, ketchup och toppa med vad ni hittar i kylskåpet, går att variera till det oändliga. Gör några olika varianter och lägg upp alla bitar direkt på skärbrädan. 

Squash & Mozzarellapizza

 • 1 libabröd (eller annan form av tunnbröd)
 • ½ mozzarella i skivor
 • 1 tomat, skivad
 • en bit squash, skivad
 • citronpeppar
 • lite ruccola att toppa med

Falukorvspizza

 • 1 libabröd
 • lite ketschup på botten
 • skivad falukorv (eller annan korv, skinka, tonfisk, bönor, makrill…)
 • lite nersmulad oregano
 • ost

Baka av i ugnen i 210 grader tills den fått fin färg. Eftersom botten är så tunn så kommer den bli aningen bränd i kanterna. När ni sedan skär i pizzan så gör det med en ordentlig kniv, sätt spetsen i mitten och tryck ner den hårt så får ni bäst bitar.

Citronwokade grönsaker

 • Broccolistånd
 • Resten av squashen
 • Citronolja
 • Citronpeppar

Woka alltsammans. Vill man så förväller man broccolin lite först, alltså kokar den bara någon minut.

Tips:

 • Har man ingen citronolja så fräs med lite citronzest eller juice. Tycker man citroniljan är dyr, så häll neutral olja i en ren flaska och lägg i citronskal. Voila! (Tänk dock på att köpa ekologiska citroner när man skall använda skalen).
 • Lägg osten underst istället för att strö över den sist. Det ser godare ut och smakar mer av ingredienserna.
 • Vill man så kan man strunta helt i osten, pensla med lite olja på botten så får den extra smak.
 • Vi har bakstenar i ugnen som ger bra värme till pizzabotten. Har man inte det så kan man lika gärna värma upp en plåt som man bakar pizzan på. Framförallt viktigt när man vill ha tunn botten med mycket eller saftiga pålägg.
 • Vill man strö över oregano eller andra torkade kryddor så smula sönder den,så får ni mer smak.

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.