Kikärtsbonanza med falafel & hummus – Elsies päron
kristin

Elsies päron

Annons

Kikärtsbonanza med falafel & hummus

 

God förmiddag!

För er som inte är så förtjusta i baljväxter (ännu) så tror jag att kikärtor är vägen ni skall vandra. Så gott, enkelt, billigt och nyttig. Sen kan man tycka att det tar lite lång tid eller är krångligt vilket så klart beror på vad man gör med dem. Visst de behöver lite kärlek, men man kan fuska även här. Här kommer två av de rätter som kanske är vanligast, de är även väldigt bra och enkla att variera efter egna önskemål.  Och ni som inte tycker att det är jätteintressant att läsa om baljväxter kan hoppa ner till recepten.

Köper man torkade kikärtor, lägger dem i blöt över natten, gör ett storkok och fryser in det man inte behöver så blir det inte så krångligt. Har man inte tid och ork till det så köper man konserverade. Det är såklart lite dyrare och aningen högre GI, men fortfarande en billig och nyttig proteinkälla.

Om ni gör storkok så frys in hellre än att förvara kokta i kylen. Jag upplever att de till och med kan bli bättre av att ha varit frysta, medan de i kylen blir hårda på nytt. Stärkelsen omlagras liksom ännu en gång.

Jag har vid enstaka tillfällen varit med om himla envisa ärtor som  kan bete sig lite olika. Som jag förstått det så är de torkade väldigt känsliga för värme och fukt. Så skulle det vara så att ärtorna inte sväller vid blötläggning så har de fått ett för hårt skal pga av att de har förvarats varmt.

Skulle det vara så att de sväller men sedan aldrig mjuknar vid kokning så har de förvarats både för varmt och för fuktigt. Detta är alltså väldigt ovanligt, men kan vara fint att veta att det inte är erat fel utan bara en dålig omgång ärtor. Glöm ej att påpeka detta hos er handlare.  Nu lät allt krångligare än vad det är. Det är kort och gott gott!

Blötläggning & kokning

  1. Skölj kikärtorna och blötlägg dem i saltat vatten,  ett par teskedar per liter.
  2. Låt stå 4–18 timmar. Ställ dem i kylen om de blötläggs längre än 6 timmar.
  3. Häll bort blötläggningsvattnet och skölj kikärtorna. Koka upp dem i riklig mängd vatten med 2 tsk salt per liter.
  4. Skumma av då och då, skummet kan annars ge trist smak.
  5. Låt puttra med locket på glänt tills de mjuknat, (beroende på kikärtornas ålder och skick kan det ta från en halvtimme upp till några timmar.) ca 1 timme. 
  6. Tillsätt gärna kryddor under kokningen som tål värme. Exempelvis; Lagerblad, kanelstång, fänkål, anis, rosmarin eller timjan.

 

Falafel – jag blandar i lite olika ting varje gång. Så länge man får en god smak och det blir bra konsistens. Här adderades ägg på slutet för att de skulle hålla ihop bättre. Provstek en liten biff så ser ni.

  • ca 8 dl kokade kikärtor
  • en knippe bladpersilja
  • vitlök
  • zest och juice från ½ citron
  • ½ dl olja
  • en näve valnötter
  • spiskummin
  • salt & citronpeppar
  • 1 ägg
  1. Mixa alltsammans.
  2. Blanda ner ägg och rör runt.
  3. Smaka av och forma små biffar eller bollar med blöta händer.
  4. Vill man så kan man panera dem i sesamfrön, ströbröd, hackade nötter…eller så kör man utan panering.
  5. Stek eller fritera. 

Hummus – även här varieras det mycket med innehåll. Här gjordes en variant utan spiskummin och starka kryddor.

  • 3 dl kokta kikärtor
  • 1 rödlök
  • bladpersilja
  • marinerad vitlök & squash (från föregående inlägg)
  • citronjuice
  • olja
  • salt & peppar

Mixa alltsammans. Jag gillar när den inte är helt slät, men det är såklart en smaksak.

  

Slutligen lite kikärtssnacks. Kryddningen kan ni variera bäst ni vill. Även gott i sallad, i soppa eller att hacka ner och ha på mackan.

Rostade kikärtor ca 4 portioner

  • 4 dl kokta kikärtor
  • salt
  • 1 dl mild olivolja
  • 1 tsk koriander
  • 1 tsk spiskummin
  • chili
  • citronzest från ½ citron
  1. Sätt ugnen på 200 grader
  2. Blanda runt kikärtorna med saltet i en liten ungsfast form.
  3. Rosta kikärtorna cirka 30-40 minuter tills de är nästan helt krispiga. Tag ut dem då och då och skaka så de inte bränns.
  4. Tillsätt kryddorna och skaka runt ännu mer. Rosta i ytterligare 5 minuter.
  5. Låt rinna av på papper.

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
kristin

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Johanna

    Gott med falafel! gjorde mina på gula ärtor sist. Blev också väldigt gott. Får man önska ett inlägg? Skulle gärna vilja få lite träningspepp. Kör bara hemmaträning (kroppsvikt, boll, fria vikter) och det är alltid kul att få lite ny inspiration.

  2. Emma

    Mina ungar jublar när jag ställer fram en skål kokta kikärter på bordet, men blandar jag i det i någon mat så vägrar de äta :)Tack för fint hummusrecept, både du Kristin och Marte!

  3. Marte

    Enig, kikerter er så godt! Jeg har nå fått en ny favoritt som jeg tipser om: hummus til stekt laks med spisskummen/paprika/fennikelfrø/pepper-blanding, servert med couscous/perlebyg-salat! Kjempegodt!

Annons