Elsies päron

Bovete, Kli, Havre & Kruska

God dag!

Tänkte tipsa om några torra men goda vänner jag har i skafferiet, framförallt om man som jag är en sucker för bröd men kanske vill hålla nere vetemjölsanvändandet. Det var en konstig mening. Alltså bra, grövre ingredienser som är tacksamma att baka med. Som har en hög fiberhalt (och andra nyttigheter) men även inte gör brödet allt för tungt och kompakt. De kanske glöms bort eller aldrig har hittats. Det finns säkert mer kunniga som inte håller med mig, utan det här är enbart påhittad skafferikunskap, den bästa kunskapskällan.

De jag använder främst är Havregryn, Vetekli, Boveteflingor, Krossat linfrö, Vetegroddar och Kruskakli. Samtliga mycket lättjobbade, och har de inte även väldigt fina namn? Ni som är på namnjakt till era bullar i ugnen. Kanske  Kruska, Kli eller Dinkel?

Pröva att ta era favoritrecept och byt ut 1-2 dl av vetemjölet mot någon av dessa ovan. De ger både bra karaktär och god smak. Kruska är den enda som kan trilskas lite då den är ganska grov, de andra är mycket tillmötesgående.

Bovete är det jag har börjat använda mest nyligen. Jag tänkte att det var någon form av vete, bara lite grövre. Fast det är faktiskt inget sädeslag utan en växt som är nära släkt med rabarber och ängssyra. (Se bilden ovan) Namnet låter onekligen som sädeslag men man använder istället dess frukter för att göra mjöl eller gryn.

Jag använder främst boveteflingor, och använder det då på samma sätt som havregryn. Bra i både bröd, gröt och smoothies. Det ser även ut som havregryn förutom att grynen är mycket mindre och lite hårdare. Använder man sig av hela frön så bör de blötläggas i hett vatten först. Då bildas som en gel på vattnet som man bara tar bort. Bovete är ganska poppis inom Rawfood maten och jag tror att vi kommer se mycket mer av det framöver.

Vill man inte bara byta ut någon dl utan pröva ett ordentligt grovt bröd så tycker jag att lång jäsning är att föredra eller även alla varianter av fil/bikarbonat är bra. Lång jäsning i form av det kalljästa som jag tjatar om är ett bra sätt att lura vete och glutenkemin. Även dessa bröd helt utan jäsning som oftast innehåller bikarbonat och fil eller yoghurt. Det finns hur många varianter på detta brödet som helts, och det enda ni skall hålla koll på är så att det inte är alltför mycket sirap och söta torkade frukter i. Här nedan kommer ett föslag då sirap har ersatts med honung och de söta frukterna med rivet äpple.

 

Filbröd med bovete & dinkel

  • 4.5 dl dinkelmjöl, fullkorn
  • 1 dl bovetemjöl
  • 2 dl havregryn
  • 0.5 dl rågkross
  • 0.5 dl linfrö
  • 1 dl solrosfrön
  • 1 dl hackade hasselnötter
  • 2 tsk bikarbonat
  • 2 tsk salt
  • 2 st äpplen
  • 2 msk honung
  • 4.5 dl naturell yoghurt (gärna ekologisk)
  • 1 msk blandade frön, tex pumpa, sesam och solros

Så här:

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Blanda alla torra ingredienser.
  3. Riv äpplena grovt.
  4. Rör ner honung, yoghurt och äpple.
  5. Blanda smeten och lägg i en smord och mjölad brödform.
  6. Pensla med lite fil och toppa med frön.
  7. Grädda i nedersta delen av ugnen i ca 1 timme.
  8. Ta ut brödet, stjälp upp det på ett galler och låt svalna.

(brödet på bilden är inte exakt samma som receptet, men snarlikt)

 

 

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.