Elsies päron

Helstekt kalvytterfilé, örtrostade rotfrukter & madeirasås

 

Hej på er!

Tänkte att ni skall få helgtipset i god tid denna vecka. Det brukar annars bli en del tips i sista minuten, och även gärna på lite mekkiga långkoksrecept vilket kanske inte är det perfekt så där på fredagseftermiddagen. Nu är vi i alla fall ute i god tid och ni kan fundera på om detta kan vara något att servera till helgen.

Helstekt kalvytterfilé med örtrostade rotfrukter. Serveras med en matig tomat & madeirasås, samt en kall timjan & vitlöksdipp.

Örtrostade rotfrukter

  • 1 palsternacka
  • 1 morot
  • 1 lök
  • 2 salladslökar (stjälkarna används till madeirasåsen)
  • några vitlöksklyftor
  • rosmarinkvistar
  • timjankvistar
  • coctailkvisttomater
  • olivolja
  • salt och peppar
  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skölj, skala och skiva grönsakerna.
  3. Lägg dem i en ugnsfast form och ringla över olja, salt, peppar och örter.
  4. Kör in i ugnen och rör runt då och då.
  5. Efter ungefär 10 minuter så sänk graderna till 150 grader och kör in coctailtomater och kött nedan. 

Kalvytterfilé & Madeirasås

  • ca 500g kalv
  • 3 vitlöksklyftor
  • ½ gul lök
  • miniplommontomater
  • timjankvistar
  • rosmarinkvistar
  • stjälken från salladslöken
  1. Börja stek köttet ganska hårt på fettkappan, vänd sedan och ge den stekyta på övriga sidor. På slutet steks även hackad vitlök, lök, timjankvistar och miniplommontomater med.
  2. Ta upp köttbiten och lägg i en ugnsform.
  3. Sänk ugnstempen till 150 grader och sätt in köttet och även coctailtomaterna i ugnen.
  4. Kör köttet i ungefär 20 minuter tills det har en  innertemp på 55 grader.
  5. Häll på vatten och ett par dl madeira i stekpannan. Låt allt låt koka ihop till en simmig konsistens.
  6. Salta, peppra och hacka slutligen ner stjälken från salladslöken.

Den kalla dippsåsen bestod av uppvispad creme fraiche smaksatt med timjan, vitlök och citronzest. (Timjan syns inte på bilden utan åkte i sedan…om ni undrar)

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Ana

    Hej Jag är Ana från Fooduel.com. Det är en plats där användarna röstar recept
    1 till 10.

    Det finns en rangordning av de bästa recepten och en profil med dina röstat recept. Varje recept har en länk till bloggen som tillhör receptet. På så sätt kommer du att få trafik till din blogg

    Det är enkelt, snabbt och roligt. Det bästa fotot recept kommer att vara här.

    Jag inbjuder dig att komma in, lägg till din blogg och ladda ett recept med en fin bild.

    Vi skulle älska att du deltar med några recept som denna. Ser fantastiskt!

    Hälsningar

    http://www.Fooduel.com

  2. emilie andersson

    Blev så nyfiken på casinorestaurangen efter att du skrivet om den. Så får vi bord där på fredag, så ska maken o jag dit på date:-)