Elsies päron

Äpple & valnötskaka

 

20120913-075906.jpg

Hej på er!

Här kommer en äppelkaka som egentligen var ett tag sedan den bakades. Det blev ju så fasligt mycket äppelrecept där i höstas så jag kunde inte riktigt med att skriva om dem alla, åh denna lyxiga tid med överflöd av äpplen i trädgården.

Här kommer i alla fall ännu en kaka från vårt äppelträd. Denna är som ni ser ganska kompakt, vill man ha den lite fluffigare så blanda ner 1 tsk bakpulver i vetemjölet. Har ni inget äppelmos hemma så hittar ni en superenkel variant här.

Trevlig tisdag på er!

20120914-161938.jpg

Äppelaka med kanel & valnötter

  • 3 dl vetemjöl
  • 2 ägg
  • 3 äpplen
  • 2 dl socker
  • 100 g smör
  • ½ dl äppelmos
  • ½ msk kanel
  • lite farinsocker
  • 1 dl valnötter
  1. Sätt ugnen på 175°. Smörj och bröa en liten form,här var den ca 25 x15.
  2. Skölj och klyfta äpplena. Blanda ner farinsocker och kanel med klyftorna och lägg ut dem i formen.
  3. Rör smöret och sockret poröst. Tillsätt äggen och rör till en smidig smet.
  4. Sikta ner mjölet och rör ner äppelmos i smeten. Häll smeten över äpplena i formen.
  5. Strö över valnötter och lite mer kanel.
  6. Grädda i mitten av ugnen 30 – 40 minuter. Känn med en sticka att kakan är genomgräddad.
    Serverades med kesella vanilj.

20120913-075859.jpg

 

 

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Karin

    Hej,
    Och först ett stort tack för en härlig blogg! Vi njuter av dina recept (fisksoppan med saffran och de goda jordärtskockssopporna är riktiga favoriter här hemma) och vardagsbetraktelser. Ack så härligt det är att läsa om andra som också är inne i sömnträsket med allt vad det för med sig. Hittills så serveras det inte så mycket bajsmat hemma hos oss, men det kommer nog. 😉

    Idag slog jag till med ovan äpple och valnötskaka, men har några funderingar angående receptet. När tjoffade du i äppelmoset? Jag slängde i det efter äggen. Hur mycket mjölk beräknade du? Jag prövade med en deciliter. Vi får se imorgon när kakan smakas, men det vore kul om du kan uppdatera receptet.

    Tack igen och hoppas ni får en bra helg!

    1. elsiesparon

      Naej, felskrivning igen. Den där tryckfelsnisse och jag är tydligen bra polare. Jag hade ingen mjölk i, där det stod mjölk i texten blandades det i äppelmos. Förlåt, hoppas den blir bra ändå.
      Bra helg till er!
      Kristin

      1. Karin

        Så kan det bli 🙂
        Jag vill hur som helst rapportera att kakan försvann med ett huj in i munnar från allt mellan 67 till 2,5 år gamla. Mycket uppskattat! Nu får jag iofs en anledning att pröva igen med rätt ingredienser…