Grön ärtsoppa, wasabikräm & bovetebröd – Elsies päron
kristin

Elsies päron

Grön ärtsoppa, wasabikräm & bovetebröd

 

Här får ni färg, fibrer & fredag. Yey!

Dagens lunchtips med lite fuskhjälp i form av en Keldasås med thaismak. Av alla helfabrikat som finns på marknaden så är detta nog en av dem som jag nyttjat mest. Som jag har skrivit om förr så tycker jag att hel och halvfabrikat kan vara en bra hjälp i köket när tiden är knapp, men hellre att det är ett komplement än själva måltiden. Skippa antingen eller tänket.

Grön ärtsoppa är tacksamt att variera och kan trots sin enkelhet funka som snabblunch eller tjusig förrätt. Sen får den ju så himla fin färg och lustiga mamma berättade långt och invecklat om häxbrygden vi skulle äta, trollen som varit med och lagat den. Vilket slutade med att Elsie började gråta och inte ville att det skulle vara troll hos oss…. så vill man snabbt göra om brygden till något annat så blanda ut 1 dl med 3 ägg, lite riven ost och stek en grön omelett.

 

Grön ärtsoppa med sting

  • 1 purjolök, även blasten
  • 2 vitlöksklyftor
  • ½ broccoli
  • 500 g frysta gröna ärtor
  • 5dl vatten + 1 hönsbuljong
  • salt & peppar
  • 1-5 dl kelda thaispice
  • smör eller att steka i
  • ev mer vätska i form av vatten, mjölk eller gräddigare produk
  1. Skala och hacka lök och broccoli. Fräs alltsammans mjukt i en kastrull.
  2. Häll i vatten, ärtor, buljong och låt puttra under lock.
  3. Mixa soppan slät.
  4. Smaka av med salt, peppar och  och blanda ut med Kelda Thaispice. Det är lite sting i den så smaka av hur mycket ni vill ha i.
  5. Skumma gärna upp den före servering.
  6. Här serverades den med ännu mera sting i form av en wasabikräm och även en neutral creme fraiche.

Wasabikräm

  • 2dl lätt creme fraiche
  • 1 tsk wasabi (pulver eller på tub)
  1. Rör ut wasabin i creme fraichen.

Tips: Vill ni servera den som förrätt så kan man addera lite vitt vin (eller även sherry och champagne) och vips har ni en Crème Nignon. Jag tycker att det är godast om man skummar upp den, smaksätter ordentligt, servera små portioner, kanske i små glas eller mockakoppar och med något lyxigt tillbehör som halstrade pilgrimsmusslor eller räkor.

Brödet var den trogna följeslagaren det kalljästa, denna gång fyllt med boveteflingor och havregryn.

Kalljäst bovetebröd

  • 25g jäst (1/2 paket)
  • ca 1 liter vatten
  • 2 dl boveteflingor
  • 2 dl havregryn
  • en stor nypa salt
  • resten vetemjöl till degen känns smidig, dvs den skall gå att röra runt i med visst motstånd.

Kväll:

  1. Rör ut jästen i vattnet.
  2. Blanda ner resten av ingredienserna, avsluta med vetemjöl.
  3. Rör och häll i vetemjölet pö om pö. Degen skall vara lös, men så pass hård så att det börjar bli lite tungt att röra runt.
    Varför jag är så otydlig med måtten är för att degen inte är så kräsen, och för att jag aldrig mäter. Mina bröd blir lite olika varje gång, men blir alltid bra. Förutom de gånger jag glömt salt, då smakar det inget vidare.

Morgon:

  1. Sätt ugnen på 200grader.
  2. Skopa ut ut degen på en plåt med hjälp av två skedar. De kan flyta ut, men det är bara att skära/ bryta isär dem. Eller så klickar man ut som en lång limpa.
  3. Strö ev över lite boveteflingor och baka tills de fått fin färg, i ca 20-25 minuter. Låt dem vila lite innan du skär i dem.

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
kristin

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Caroline

    Tack för hjälpen! Jag gjorde en första sats igår som jag bakade imorse men jag tror jag hade för lite mjöl ändå för de flöt ut väldigt mycket.. ska testa en ny sats ikväll, men får jag fråga, vet du på ett ungefär hur mycket mjöl du brukar ha i? jag tror jag hade ungefär 9 dl, kanske alldeles för lite? Tack!

    1. kristin
      elsiesparon

      Hej Caroline!

      Ursäkta väldigt sent svar, och även ursäkta för otydliga recept. Det är så olika hur mycket vetemjöl jag har i beroennde på vad jag använder för andra typer av mjöl, kli och flingor. Sen måste det vara tillräckligt med vetemjöl (gluten) för att hålla ihop det, men inte alls lika mycket som när man traditionellt brödbakar (och jobbar upp en glutennät). Så det behöver liksom bli en smet/deg av det hela. Ett enklare svar till dig skulle kunna vara, ja, 9 dl låter aningen lite, öka mängden med några dl:)
      Lycka till!

  2. Caroline

    Ser supergott ut! Ej bakat kalljäst tidigare – vilken temperatur skall vattnet vara när man rör ut jästen?

    1. kristin
      elsiesparon

      Hej Caroline!
      Vattnets temp spelar inte så stor roll, bara det inte är för varmt och dödar jästen. Alltså allt mellan ljummet till kallt.
      Hoppas det blir bra!

  3. lina

    har varit inne här flera ggr men tror aldrig jag kommenterat förr. vill först ge dig beröm för en fantastiskt fin och välskriven matblogg! gillar just att du ofta skriver vad man alternativt kan göra med många av recepten. undrar i vilket program du sätter ihop bilderna när du liksom gör collage-flera bilder i en?

    1. kristin
      elsiesparon

      Hej Lina!
      Tack, vad kul att du gillarn.
      Det är främst två program jag använder. I mobilen en app som heter Framestastic, och på datorn ett program som heter Picasa.
      Trevlig söndag till dig!

  4. Lisen

    Hej! Bakade dessa igår / morse, vart jätte goda !! Min kille sa att de var de bästa morgonbullar jag gjort 🙂 tack för receptet!!! Men oj vad de jäste i kylen. Har deg i halva kylen nu 🙂 ack så värt !! Trevlig helg