Elsies päron

Snabblagad kålpudding, inlagd gurka & lingonbröd

Godmorgon!

Kåldolmar är något jag ofta är sugen på, men inte lika ofta pallar att göra. Så himla krångligt är det väl inte, men det känns så. Nästa tanke brukar bli kålpudding som nästan är lika gott och i alla fall lite smidigare att göra. Och för att dra det ännu ett steg så kommer här en snabbvariant som görs direkt i stekpannan. Bra till lunchlådan ock Mikaela! Serveras med snabblagat bröd och snabbinlagd  gurka. Igår var en skitdag, i dag är alltså en jäkla snabbdag. Tror att jag skall göra som Elsie och ha på mig snabbekläder idag. Hon brukar göra som när mamma och pappa skall springa, ta på sig tajta, snabba kläder som hon gör några ruscher i, innan hon nöjt konstaterar, japp – snabb.

Snabblagad kålpudding, ca 4 port.

  • ½ vitkålshuvud
  • 25g smör
  • 1dlvatten
  • 2 msk sirap
  • 500g blandfärs
  • ½ gul lök
  • 4 kokta, kalla potatisar
  • 1 ägg
  • 1dl mjölk
  • salt & peppar
  • 3 dl köttbuljong

Gör så här:

1. Strimla vitkålen fint och fräs den i smör. Häll på vatten och sirap och låt puttra tills vattnet kokat in.

2. Skala och hacka den gula löken och riv potatisen grovt. Blanda lökhacket och potatisen och rör ner i färsen. Knäck i ägget, slå på mjölken och krydda med salt och peppar. Rör till en jämn färs.

3. Platta ut färsen till en rund kaka och bryn den ordentligt på ena sidan. Vänd den med hjälp av en tallrik och bryn den andra sidan. Sänk värmen, lägg på kålen och häll på köttbuljongen och låt puttra under lock i 5–10 minuter. (Recept lånat från Fredrik Eriksson)

Servera exempelvis med rårörda lingon, inlagd gurka & lingonbröd.

Snabblagat Lingonbröd

  • 50g jäst
  • 2 dl lingonsylt + 3 dl vatten
  • 3 dl havregryn
  • 2 dl rågsikt
  • resten vetemjöl tills degen släpper från kanterna.
  • en kupad hand solrosfrön
  • salt
  1. Lös upp jästen i ljummet lingonvattnet.
  2. Häll i resten av ingredienserna och arbeta väl tills degen känns fin, och släpper från kanterna.
  3. Låt jäsa ca 30 minuter, arbeta ut till önskad form (här blev det i en avlång form) och låt jäsa ca 30 minuter till.
  4. Baka av i ca 175 grader tills det fått fin färg eller  nått en innertemp på 98 grader. 

Snabbinlagd gräslöksgurka

  • 2 msk ättiksprit
  • 2 msk strösocker
  • 1 dl vatten
  • en nypa citronpeppar
  • en nypa salt
  • rikligt med hackad gräslök
  • 3 västeråsgurkor
  1. Blanda allt utom gurkan till en lag i en skål och rör tills sockret löst sig.
  2. Hyvla gurkan i tunna skivor med skalare, osthyvel eller sparrisskalare direkt ner i lagen och rör om.

Och Elsies snabbaste mössa

 

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.