Elsies päron

Sesamknäcke & Honungsknäcke

Dan före dan och vi sitter inpackade i vår bil på väg ner mot de Småländska skogarna för att fira jul hos min syster och massa familj. Bilen är så fullpackad med saker så det får inte plats en pinal till, den är liksom tetrispackad. Att packa till småbarn eller att ha med dem delaktiga i själva packningen är något jag har insett att jag aldrig komer behärska.

I den stunden känner man sig så jädra mycket småbarnsfamilj. Resväskor överallt som föräldrarna försöker fylla med det där nödvändigaste. Barnen hjälper till och plockar bort de tråkiga sakerna och tillför de roligare som att hälla i ett paket makaroner, kottar och toapapper. Sen en mamma mitt i allt detta som minsan skall ha en julefridfullmorgon, även om rösten börjar låta lite väl gäll. -Nu tänder jag fjärde ljuset!!  Kollanurå! Och så ska vi titta på julkalendern, ja den har ballat ur och vi har ingen koll men nu kollar vi! Fast nu när man är på väg, inklämd bland julklappar, picknick, leksaker, saker att ha om vi blir fast i den annalkande snöstormen och allt annat, då kommer friden. Har redan kommit på massa saker vi glömt, och anar att mycket är utplockat med nu det gör inget för nu är vi på väg och idag är det dagen före dopparedagen. 

Hoppas ni har landat i lugnet, eller ni kanske har varit där hela tiden. Jag hade tänkt ge lite förslag på sista minuten saker att tillföra julbordet. Knäckebröd och ett gäng snabbinlagda sillar var tanken, men sillrecepten blev kvar hemma så ni får hålla tillgodo med lite Knäckeinspration.

Först ut ett sesamknäckebröd och ett riktigt bra baktips. Ni vet när man skall mäta upp något kladdigt som sirap eller honung i ett litet mått och man måste diska ur den för att nästa sak inte skall fastna. Ok, kanske inte ett stort problem men något som jag brukar störa mig på i min stressade bakvärld. Istället så formar ni med måttet ett hål i mjölet och häller rakt ner i hålet. Smart va! Där sparade ni säkert flera sekunder. 

 Sesamknäcke

  • 25 g jäst
  • 2 dl vatten
  • ½ dl sesamolja
  • 1 msk honung
  • ½ tsk salt
  • 1 dl sesamfrön
  • 3 dl grahamsmjöl + 3 dl vetemjöl (ev. lite mer om det behövs)
  1. Sätt på ugnen på 250g.
  2. Smula ner jästen och lös upp i ljummet vatten. Tillsätt olja, salt,sesam, honung och mjöl.
  3. Arbeta ihop till en bra deg. Den behöver inte jäsa.
  4. Ta upp degen på mjölat bakbord och kavla ut kakor i önskad form och storlek. Här stansades ut hjärtan. men det bakar man ut som man vill.
  5. Gräddar man flera samtidigt så är det bra att de är ungefär samma storlek.
  6. Gräddningstiden är beroende på tjocklek och storlek,men några minuter. Prova en kaka först och våga låta den få färg. De kan kännas aningen mjuka när man tar ut dem fast hårdnar om de får ligga lite.

 

 

Honungsknäcke (samma som jag tipsat om tidigare)

  • 25 g jäst
  • 2 dl vatten
  • ½ dl olja
  • 1 msk honung
  • ½ tsk salt
  • 1 msk anis eller brödkryddor
  • 3 dl grovt rågmjöl + 3 dl vetemjöl (ev. lite mer om det behövs)
  1. Sätt på ugnen på 250g.
  2. Smula ner jästen och lös upp i ljummet vatten. Tillsätt olja, salt, kryddor, honung och mjöl.
  3. Arbeta ihop till en bra deg. Den behöver inte jäsa.
  4. Ta upp degen på mjölat bakbord och kavla ut kakor i önskad form och storlek. Man kan stansa ut mått, göra en stor kaka som man sedan bryter eller som jag tycker är enklast att jobba med, tunna, runda kakor som inte behöver vara så perfekta eftersom man ändå bryter dem i bitar. Vill man bryta dem med raka sidor så använd ett degskärare eller kniv och förskär brytningsställena. Gräddar man flera samtidigt så är det bra att de är ungefär samma storlek.
  5. Gräddningstiden är beroende på tjocklek och storlek, prova en kaka först och våga låta den få färg.

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.