Jo, jag tänkte på det här med juldessert, fortfarande. Ett alternativ som verkar dyka upp lite mer är att man kanske stuntar i julbordet och kör en julmiddag i stället, och då kanske man vill fläska på med en ordentlig dessert.
Så har man tid, ork och är en chokladälskare så vill jag tipsa om den här mäktiga Choklad & Hallonbakelsen. Jag har skrivit om den förr, men den tål att visas igen. Det är en chokladbotten, ovanpå den en hallonganache, sen kommer en mjölkchokladmousse och ett lager hallonsås. Toppas med snurrflarn, hallon och citronmeliss. Det är lite meck, men ack så värt.
Vi gjorde en stor sats, men receptet nedan är beräknat till ca 4 personer. Den står sig dock fint i frysen om man vill göra en större omgång.
Chokladbotten
-
50 g mjukt smör
-
40 g socker
-
50 g mörk choklad, ca 70%, smält
-
40 g ägg
-
15 g vetemjöl
Gör så här:
- Blanda allt i nämd ordning i blandare med vinge.
- Fyll en plåt med höga kanter runtom och stryk den jämn.
- Bakas i 200 grader cirka 10 minuter, låt svalna. Ställ in i frysen.
Snurrflarn
- 2 äggvitor
- 100g vetemjöl
- 100 g florsocker
- 1 msk grädde
- Blanda samman allt till en slät smet.
- Häll i en spritspåse, och spritsa ut längder.
- Baka av i ca 5 minuter i 200grader.
- När de kommer ut så är det lite bråttom att forma dem till önskad form innan de stelnar, ett tips är att baka få i taget. Här har vi snurrat dem runt ett kavelskaft, och ett treo-rör.
Hallonganache
- 40 g hallonpuré
- 20 g osaltat smör
- 30 g socker
- 15 g grädde
- 45 g ljus choklad
- 45 g mörk choklad, 70%
- Koka upp puré, smör, socker och grädde. Lägg ner chokladen.
- Rör tills blandningen är slät och fin.
- När ganachen är 30 grader slås den över chokladbotten och sättes i frysen.
Mjölkchokladmousse
- 30 g grädde
- 70 g ljus choklad
- 25 g socker
- 10 g vatten
- 0.5 st ägg (15 gram)
- 1 st äggula (20 gram)
- 100 g grädde, lättvispad
- Koka upp grädden och slå över den ljusa chokladen. Blanda tills de blir en slät smet.
- Socker, vatten, ägg och äggula värms till 82 grader under ständig vispning.
- Vispa sedan tills smeten svalnat, och blanda först då ihop äggsmeten med chokladsmeten.
- Blanda samman chokladblandningen med äggvispet och den lätt vispade grädden.
- Stryk sedan moussen slät i formen och frys in på nytt.
Hallonsås
- 2 blad gelatin
- 2dl vatten
- 100g frysta hallon
- lite socker
-
Koka upp vatten, socker, och hallon.
-
Mixa och sila, det skall bli ungefär 3dl vätska.
-
Lägg gelatinet i kallt vatten tills det mjuknat, krama ur och lös upp i vätskan.
-
Häll försiktigt över hallonsåsen och låt stelna.
Skär sedan upp i bakelsestorlek, den är väldigt mäktig så de på bilden är lite väl stora.Dekorera med ett hallon, snurrflarn och citronmeliss.
Hej!
Nu har jag äntligen hittat en middag att laga denna dessert till. Min fråga är nu, hur lång tid tog det för dig att baka den? Dvs vi ska servera den på lördag kväll, när bör jag då börja?
Tack på förhand!
Häls Tove
Hej Tove!
Åh, jag minns mest att det tog ganska lång tid men det var ju massa barn som krånglade och vi gjorde väldigt stor sats. Det är ganska skönt att slippa stressa med sådant här så jag skulle föreslå att du gör den några dagar innan och fryser den.
Sen blir man ju väldigt nyfiken på vad middagen är?
Hoppas det blir bra och trevlig helg!
K
Tack för svaret tycker den verkar jättegod:-) kram
kom på en till fråga hoppas verkligen du har tid att svara:-) när du gjort en sådan form avlång har du haft receptet för 4personer då?! eller är det dubbelt recept i en sådan avlång form???? Med vänlig hälsning, malin
Hej Malin!
När vi gjorde den, vilket var ett tag sedan, så blev det en väldigt stor sats. Den är även väldigt, väldigt mäktig. så man behöver inte så stora bitar. Så jag skulle gissa på att dubbel sats är bra till en sådan form.
Angående frysen, så fick vi mycket över och frös in allt vilket gick jättebra. Kommer inte riktigt ihåg hur snabbt den tinade, men när man skivat upp den så går det nog ganska snabbt. Här nedan ser du ett äldre inlägg med samma dessert. Hoppas det blir bra:)
http://blogg.loppi.se/elsiesparon/2011/04/06/choklad-hallonbakelse/
Hej,
Vad kul att jag hittade din fina o braiga blogg:-) Oj detta lät super gott förstod jag det rätt att den kan frysas in tänkte förbereda till min dotter som fyller år, alltså frysa in med de sista hallongel också?!
Hur långt innan behöver jag ta ur den i frysen för att vara säker på att den tina?! Med vänlig hälsning, Malin
Åh, perfekt förslag till nyår. Vi är borta och kommer hem dagen innan nyår och har lovat ha nyår hos oss i år. Kanske inte världsbäst planerat, men då är ju denna efterrätt perfekt 🙂
Hur många personer har ni gjort till på bilderna? Vi blir 10 vuxna och ett gäng barn mellan 0-4 år och jag funderar på att göra receptet x 4.
Tack för en av de absolut bästa bloggarna <3
Kramar
Karin
Hej Karin!
Fast det är ju ganska bra planerat, ingen som hinner stöka ner:)Det på bilderna blev hur mycket som helst, och den är verkligen mäktig. Fast skall man göra hela proceduren så kan man lika gärna göra det ordentligt. Jag tror att ni får mycket över om du gör x 4, fast den står sig fint i frysen så det värsta som händer är att ni får äta mer god choklad framöver:) så kör på det.
Gott nytt år!
Låter riktigt smarrigt! Kanske nyårsdessert? En liten fråga, kan man frysa in redan dagen innan? Ska den vara lite frusen som glass eller helt upptinad när man ska äta den? Tack för en inspirerande blogg!
Hej Emma!
Vi hade rester kvar i frysen som vi åt långt senare, så den klarar sig fint i frysen. Den skall vara väl kyld men inte fryst vid serveringen. Det är dock enklast att få det snyggt om den inte är helt tinad när du skär upp den i bitar.
Gott nytt år!